Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Πατάτες στην χόβολη με αρωματικά , πετιμέζι ροδιού και κρασοτύρι Πάρου.

Πατάτες στην χόβολη με αρωματικά , πετιμέζι ροδιού και κρασοτύρι Πάρου.

by sofia sofeto
4 σχόλια

 

093

Υπάρχουν κάποια “ταπεινά” υλικά στην κουζίνα μας, που περιμένουν υπομονετικά για να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας δείξουν πόσο ιδιαίτερα μπορούν γίνουν, προσθέτοντας τους μερικές διαφορετικές πινελιές…

Με λίγη καλή διάθεση και φαντασία, μπορούμε να μεταμορφώσουμε ένα απλό πιάτο σε ένα άλλο, εξαιρετικής , γνήσιας νοστιμιάς και φυσικά υψηλής διατροφικής αξίας. Απαραίτητα συστατικά που κάνουν το γεύμα μας απολαυστικό και συνάμα ωφέλιμο.

Από μικρή είχα την τύχη να μεγαλώνω σε σπίτι με τζάκι, έτσι εκτός από την γλυκιά θαλπωρή της ζεστής ατμόσφαιρας που μου πρόσφερε επιστρέφοντας από το σχολείο παγωμένη, είχα το προνόμιο να απολαμβάνω φαγητά σιγομαγειρεμένα στην πήλινη γάστρα της γιαγιάς μου . Σήμερα θα σας δώσω μια ιδέα από ένα τέτοιο πιάτο. Θα σας φτιάξω τις πατατούλες που αρέσουν πολύ στην οικογένεια μας. Τα αρώματα του σκόρδου ,του τζίντζερ και του μανταρινιού δένουν αρμονικά με τις ιδιαίτερες πινελιές απ’ το πετιμέζι ροδιού και ενός ξεχωριστού τυριού ωριμασμένου στην μούργα του κρασιού, που ονομάζεται κρασοτύρι Πάρου.

 Υλικά για 4 άτομα:

• 6 – 7 μέτριες πατάτες

•2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες στην πρέσσα του σκόρδου

•1 μικρό κομματάκι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον ψιλό τρίφτη ( βλέπε φωτό παρακάτω )

•ξύσμα από ένα μανταρίνι

•μια πρέζα μοσχοκάρυδο

•λίγο πιπέρι καγιέν ( προαιρετικά )

•αλάτι και πιπέρι

•5 κ.γ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

•1,5 κουταλάκι του γλυκού πετιμέζι ροδιού

•1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κρασοτύρι Πάρου

ή ένα άλλο καλά ωριμασμένο τυρί της αρεσκείας σας.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

Για το ζυμάρι που θα κλείσουμε την γάστρα :

•1 κούπα αλεύρι ( όσοι αποφεύγουμε την γλουτένη, αντικαθιστούμε με αλεύρι χωρίς γλουτένη)

•1/4 της κούπας νερό.

055

 Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε πολύ καλά. Τις κόβουμε σε σχετικά χοντρά κομμάτια , όπως τις πατάτες που ψήνουμε στον φούρνο.

Αφήνουμε να στραγγίσουν καλά σε ένα σουρωτό.

Τις βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ και τους ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ετοιμάζουμε την μαρινάδα τους μέσα σ’ ένα μικρό μπολάκι.

 Ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και το πετιμέζι ροδιού,

τ’ ανακατεύουμε καλά με ένα κουταλάκι μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κρασοτύρι.

Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να πάει η σάλτσα σε όλες τις πατάτες.

Αυτό ήταν !

063

Οι πατάτες μας είναι έτοιμες να μπουν στην πήλινη γάστρα . Κλείνουμε με το καπάκι και ετοιμάζουμε το ζυμάρι σε ένα μπολ. Κλείνουμε με το ζυμάρι γύρω γύρω το κενό μεταξύ γάστρας και καπακιού, πιέζοντας ελαφρά.

Το τζάκι το έχουμε ανάψει τουλάχιστον 2 ώρες πριν, δεν χρειαζόμαστε την δυνατή φωτιά του αλλά την χόβολη, την ζεστή στάχτη δηλαδή με το μικρό καρβουνάκι .

Βάζουμε λίγη από την χόβολη  και ακουμπάμε πάνω την γάστρα, γύρω από την γάστρα θα βάλουμε επίσης χόβολη .

Αφήνουμε να ψηθούν οι πατάτες για μιάμιση ώρα. Αν δεν έχουμε την δυνατότητα του τζακιού μπορούμε να τις ψήσουμε στον φούρνο της κουζίνας μας. Προθερμαίνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε επίσης για μιάμιση ώρα.

Όταν είναι έτοιμες , τις σερβίρουμε ζεστές προσθέτοντας το τριμμένο κρασοτύρι από πάνω .

Η απόλαυση αυτού του πιάτου είναι μοναδική…

Όλα τα υλικά έχουν κρατήσει τις γνήσιες γεύσεις και τα αρώματα τους… Προσωπικά δεν θέλω κάτι άλλο…

Μόνο μια καλή πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι καλό κρασί ! Ας πιούμε στην υγεία μας λοιπόν, προσφέροντας στον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ένα αυθεντικής γεύσης  πιάτο.

Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!

Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!!

084

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 σχόλια

Χρυσαυγή 19/01/2015 - 21:21

Καλησπέρα Σοφία!!!!!
Μα είναι δυνατόν να θέλεις κάτι άλλο όταν έχεις τέτοιο φαγητό μπροστά σου?
Και το εννοώ!!!!!!!!!!!
Ξέρεις, το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Καθόμαστε και μαγειρεύουμε τα “σύγχρονα”, πολύπλοκα και ιδιαίτερα φαγητά και χάνουμε την ουσία. Αυτή που βρίσκεται σε απλά υλικά, σε παραδοσιακές γεύσεις και παλαιότερες τεχνικές μαγειρέματος.
Μου άρεσε πολύ το φαγητό σου σήμερα!!!!!
Πολύ θα ήθελα να δοκίμαζα το τυρί αυτό και σκέτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για συνοδία.

Καλό σου βράδυ!!!!!

Υ.Γ. Πολύ ωραίες και ατμοσφαιρικές οι φωτογραφίες σου σήμερα!

Reply
Dimitri M 19/01/2015 - 21:35

Πολυ καλή η ιδέα, πολύ γραφική η πραγμάτωση της με το σφραγισμένο πήλινο – ίσως υπερβολικά “picturesque” όλα αυτά (έχετε καθαρίσει το λαιμό του πήλινου από το καμμένο κολλημένο ζυμάρι? και εννοώ του αυθεντικού χειροποίητου πήλινου από τη Σίφνο). Θα τις φτιάξω, αλλά απλοποιημένες. Το rind το μανταρινιού, (το πρωτοείδα στον Jamie Oliver) δένει με χυμό λεμονιού καλύτερα από ότι με ginger (λέω τώρα εγώ, γούστα είναι αυτά). Το πετιμέζι ροδιού θα το κάνω κλασσικό πετιμέζι, που να τρεχω τωρα να αγοράσω αυτό το πράμα, μήπως έχει και πολλή γεύση το σιρόπι του ροδιού??? Τα διάφορα μπαχάρια, τα αντικαθιστώ με ρίγανη, δυο φύλλα δάφνη και λίγο αρισμαρί (η Μεσόγειος με έχει ολοκληρωτικά καταλάβει σε μυρωδιές και γεύσεις). Απλό πήλινο στο φούρνο, και έτοιμοι. Χειροκροτώ την ιδέα των πατατών με καλό ψήσιμο – ο Oliver τις βράζει λίγο πρώτα, τις ξύνει με το πηρούνι να αγριέψει τη ράχη τους, τους βάζει το λαδάκι να γίνουν τραγανές και τις ψήνει στο φούρνο. Βεβαίως, αν έχει κανείς το δεδομένο του τζακιού, και το ραχάτι των ωρών, το πράγμα γλυκαίνει περισσότερο στη χόβολη, και η στιγμή της αποσφράγισης είναι μεθυστικά ευώδης. Και αφού δεν βρίσκω κρασοτύρι (το ίδιο στην Ίο το λένε τυρί με γύλα (γύλα είναι η παραφθορά του “ύλη” η “ιλύς”, του κατακαθιού στο βαρέλι: ένα υλικό με άριστες αντισηπτικές (=συντηρητικές) ιδιότητες. Εδώ στην Κρήτη έχω ξερό αθότυρο, νομίζω κάνει, αλλά ίσως είναι πολύ έντονο το άρωμα του και σκεπάζει αυτό από τις πατάτες

Πολλά ευχαριστώ για τις πολλές πολυ πρωτότυπες και θεαματικές συνταγές. Το sofeto το ανακάλυψα μόλις τώρα, αλλά το μελετώ εντατικά.

ΔΜ

Reply
Ξανθή 19/01/2015 - 23:37

Θα τις ψήσω στη μαντεμένια γάστρα στο φούρνο, βέβαια δεν έχω αυτό το τυρί θα προσπαθήσω να βρω κάποια άλλο.
Η περιγραφή που δίνεις για το σφράγισμα της κατσαρόλας με γύρισε πολλά χρόνια πίσω.
Έκλεισα κι εγώ μια φορά έτσι την κατσαρόλα μου φτιάχνοντας ρεβίθια.
Καλή εβδομάδα

Reply
maria 25/01/2015 - 20:26

Δοκίμασα και εγώ τις πατάτες στη χόβολη!!
Ωραία αρώματα σε κάθε μπουκιά!!
Ευχαριστώ Σοφία για την συνταγή!!

Reply

Γράψτε απάντηση στο Dimitri M Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!