Home Vegan Μελομακάρονα γεμιστά με ξερά φρούτα και σοκολάτα , χωρίς ζάχαρη!

Μελομακάρονα γεμιστά με ξερά φρούτα και σοκολάτα , χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
13 σχόλια

026

 

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Μέρες τώρα ετοιμάζω αυτή την συνταγή …

Ήθελα να της δώσω της λάμψη που της αξίζει!

Τα μελομακάρονα είναι το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων!!!

Στις μνήμες των περισσότερων από εμάς ,

αυτό το μοσχομυριστό γλυκάκι , κατέχει μια ιδιαίτερη θέση .

Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ αυτές τις γιορτινές μέρες ,

να μην μυρίζει το σπίτι μου κανέλα και γαρύφαλλο ,

μαζί και μια νότα πορτοκαλιού.

Αρώματα φίνα , ζεστά ,

μας προδιαθέτουν για μια σφικτή αγκαλιά με αγαπημένα πρόσωπα

που βρίσκονται κοντά μας.

Έτσι θέλω να είναι το σπιτικό μου τα Χριστούγεννα !!!

Γεμάτο αρώματα , γεύσεις και σφικτές αγκαλιές !!!

 

163

 

Η συνταγή που θα σας δώσω σήμερα είναι ιδιαίτερη.

Τα μελομακάρονα μου , πολλοί τα έχετε φτιάξει και τα έχετε χαρεί , χρόνια τώρα…

Σήμερα όμως αυτά τα μελομακάρονα θα έχουν μια διαφορετική πινελιά .

Θέλησα να τα καλλωπίσω περισσότερο ,

να τους δώσω μια ιδιαίτερα ελκυστική γεύση …

 

Σκοπός μου είναι ένας και μοναδικός …

Να τα ευχαριστηθείτε ακόμα πιο πολύ!!

Να νιώσετε αυτή την γλυκιά και εθιστική αίσθηση

που κρύβουν μέσα στην καρδιά τους…

 

Τα μελομακάρονα μου είναι γεμισμένα

και δίνουν τέτοια  απόλαυση

που είναι δύσκολο να πιστέψετε ,

πως παράλληλα είναι τόσο θρεπτικά ,

φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά!!!

 

Ελάτε να δούμε την συνταγή!!

 

 

Υλικά :

 

Για 20-25 μελομακάρονα 

( συνταγή που υπάρχει ήδη εδώ από το 2012 ,

σας την δίνω όμως πάλι για να μην ψάχνετε.)

 

•225 γρ. ελαιόλαδο

•120 γρ. χυμός φρέσκος πορτοκαλιού

ξύσμα από ένα πορτοκάλι βιολογικό

•½ σφηνάκι ρακί

•½ σφηνάκι κονιάκ (από αυτό που περισσεύει από το μούλιασμα των ξερών φρούτων)

•60 γρ. στέβια κρυσταλλική , αναλογία με την ζάχαρη 1: 2

•1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

•1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

•½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

•30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

•340 γρ. αλεύρι ζέας ( δίκοκκο)

•60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

 

Σιρόπι :

•1 φλιτζάνι του τσαγιού κανελόζουμο

( βράζουμε 2 ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης σε 250 γρ. νερό )

•50 γρ. σιρόπι αγαύης ( σκούρα μη επεξεργασμένη )

•50 γρ. μέλι

ή εναλλακτικά 100 γρ. μέλι.

 

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

Γέμιση :

•150 γρ. ξερά φρούτα ανάμεικτα

( ξερά σύκα , σταφίδες , κράνι , cranberry , blueberry , κ.λ.π ,

κατά προτίμηση χωρίς πρόσθετη ζάχαρη )

•90 γρ. κονιάκ

•120 γρ. σοκολάτα υγείας χωρίς ζάχαρη 

•75 γρ. καρύδια .

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

•50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια για  πασπάλισμα.

 

 

Ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ την προετοιμασία της γέμισης.

Βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ τα ξερά φρούτα μαζί με το κονιάκ

και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλη νύχτα.

Το πρωί ρίχνουμε μέσα σ’ ένα σουρωτό τα ξερά φρούτα

που έχουν πλέον μαλακώσει

και συλλέγουμε το κονιάκ που έμεινε ,

για να το χρησιμοποιήσουμε στην ζύμη .

 

Μέσα σ’ ένα μούλτι χτυπάμε τα καρύδια για την γέμιση .

Αδειάζουμε μέσα σε ένα μπολ.

Το ίδιο κάνουμε με την σοκολάτα ,

την χτυπάμε δηλαδή μέσα στο μούλτι

και την αδειάζουμε στο μπολ μαζί με τα καρύδια.

Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο μούλτι τα ξερά φρούτα και τα πολτοποιούμε.

Θα μοιάζουν με μια σφικτή μαρμελάδα.

Προσθέτουμε μέσα στην σοκολάτα και τα καρύδια τον πολτό των ξηρών φρούτων και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους

και να έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα σφικτό μείγμα .

Με την βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού ,

παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα

και το πλάθουμε στα χέρια μας μπαλάκι.

Το ίδιο κάνουμε με όλο το υπόλοιπο μείγμα.

Αφήνουμε στην άκρη τα μπαλάκια .

 

Τώρα θα βράσουμε τα ξυλάκια της κανέλας για το σιρόπι .

Μόλις πάρει βράση το νερό ,

περιμένουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά

και μετά αποσύρουμε από την φωτιά,

αφήνουμε τα ξυλάκια μέσα για 10 λεπτά και τα αφαιρούμε.

Προσθέτουμε μέσα στο κανελόζουμο το μέλι και την αγαύη.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν

και να ενωθούν με το κανελόζουμο.

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

 

127

 

Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την ζύμη των μελομακάρονων.

Μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού ,

την στέβια και την σόδα , ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη

και παρατηρούμε πως το μείγμα φουσκώνει και αφρίζει .

Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούμε την σόδα.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει η στέβια.

 

Προσθέτουμε τώρα το ελαιόλαδο, το ξύσμα , το κονιάκ και την ρακί.

Μαζί ρίχνουμε την κανέλα , το γαρύφαλλο και συνεχίζουμε το καλό ανακάτεμα .

Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε τα αλεύρια μας

ανακατεμένα μαζί με το σιμιγδάλι.

Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας και να ζυμώνουμε την ζύμη.

Θα έχουμε μια εύπλαστη ζύμη σαν αποτέλεσμα .

 

Στρώνουμε μια λαδόκολλα πάνω σε μια λαμαρίνα

και ξεκινάμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα μας.

Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης

και το πλάθουμε μπαλάκι σε μέγεθος καρυδιού.

Το πατάμε με τις παλάμες μας

και στο κέντρο του βάζουμε ένα μικρό μπαλάκι

από την γέμιση που ετοιμάσαμε νωρίτερα.

Κλείνουμε προσεκτικά την ζύμη γύρω από την γέμιση με τα δάχτυλα μας

και πλάθουμε απαλά με τις παλάμες μας το μελομακάρονο σε σχήμα μπάλας.

Το ακουμπάμε πάνω στην λαδόκολλα.

Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

 

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς κελσίου.

Ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά , ανάλογα τον φούρνο.

 

Τώρα θέλω την προσοχή σας.

Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο

θα τα βουτήξουμε μέσα στο σιρόπι που ετοιμάσαμε.

Τα βουτάμε όπως είναι καυτά μέσα στο κρύο σιρόπι.

Προσέχουμε όμως να τα βουτήξουμε ένα ένα

και να τα αφήσουμε μέσα στο σιρόπι ελάχιστο χρόνο ,

γύρω στα 2-3 δευτερόλεπτα.

Ο λόγος είναι πως απ’την στιγμή που τα μελομακάρονα μας είναι γεμιστά ,

η ζύμη γύρω από την γέμιση , που αυτή ουσιαστικά θα απορροφήσει το σιρόπι ,

είναι σχετικά λεπτή σε σχέση με ένα κλασσικό μελομακάρονο

που θα το αφήναμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σιρόπι για να το απορροφήσει

και να εισχωρήσει μέχρι το εσωτερικό του .

Οπότε την προσοχή μας για να μην μαλακώσουν πολύ

τα γεμιστά μελομακάρονα μας!

 

Όταν είναι έτοιμα λοιπόν τα γλυκάκια μας,

μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με χοντροκομμένα καρύδια .

Αν είμαστε σοκολατο-λάτρεις  ,

μπορούμε να λιώσουμε σε μπεν μαρί ,

μια σοκολάτα υγείας 

και να περιχύσουμε πάνω στα μελομακάρονα μας!

 

Πιστέψτε με , αυτά τα μελομακάρονα είναι μοναδική εμπειρία ,

τόσο στο να τα φτιάξει κάποιος ,

είναι πολύ παιχνιδιάρικη η διαδικασία ,

τα παιδάκια μας θα χαρούν να βοηθήσουν «παλεύοντας»

με τις σοκολατένιες μπαλίτσες ,

αλλά και άλλο τόσο στο να τα απολαύσει κάποιος ,

γιατί πραγματικά είναι μια γεύση ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη!!

*Σημείωση: Τα γλυκά που δεν έχουν ζάχαρη,

δεν μπορούν να συντηρηθούν για πολύ καιρό

 όπως εκείνα με την ζάχαρη

 η οποία έχει δράση συντηρητικού.

Φτιάχνουμε μικρές ποσότητες ώστε να τις καταλώνουμε άμεσα.

 

Εύχομαι να απολαύσετε τις όμορφες στιγμές των εορτών

με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ,

να έχετε υγεία πρώτα απ΄ όλα και πάντα το χαμόγελο στα χείλη σας!!!

 

Σας φιλώ,

Σοφία .

Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά και τον τρόπο για να το αποκτήσετε ➡️ εδώ.

 

055

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

13 σχόλια

evangelia vlassopoulou 12/12/2016 - 12:51

Σοφάκι καλώς σε βρήκα στο όμορφο σπιτικό σου! Θα τα λέμε συχνά από δψ και πέρα

Reply
sofia sofeto 12/12/2016 - 19:47

Χαίρομαι που σε γνώρισα κορίτσι!!! Καλή μας επιτυχία!!!

Reply
ζερβα φιλιω 27/12/2016 - 21:52

σοφακι μου βγαλε ενα βιβλιο με τις ωραιες σου συνταγες….πιαστηκε το χερακι μου να γραφω!!!!χαχχχα καλες γιορτες ,υγεια και ευτυχια στο σπιτικο σου!!!!σ ευχαριστω για ολα τα ωραια που μας δινεις….μενυ κιςςςς…

Reply
sofia sofeto 28/12/2016 - 00:06

χαχαχαχα!!! καλές γιορτές σου εύχομαι Φιλιώ μου!!!

Reply
nasia 31/12/2016 - 11:05

Καλημέρα και από μένα!!! Τώρα ανακάλυψα το shite σας και δοκίμασα τη συνταγή για τα μελομακάρονα…είναι καταπληκτικά!!! Απίθανος ο συνδυασμός σύκου και σοκολάτας!!! Ελπίζω το νέο έτος να συνεχίσετε με την ίδια όρεξη..

Reply
sofia sofeto 31/12/2016 - 14:52

Καλώς ήρθες στο Sofeto!!!
Χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν τα μελομακάρονα μου!!! Χρόνια πολλά με υγεία!!!

Reply
Μαρια 13/01/2017 - 16:26

Αφωνη εκπληκτη ενθουσιασμενη που σε ανακαλυψα Σοφια
Εχω ηδη ακουσει τις συμβουλες και συνταγες σου και εκανα πραξη ψωμι και μπισκοτα !
Πολυ πιθανο να θελω να συνεχισω και να ακολουθησω ο,τι μας δινεις για να φροντισουμε εμας και τους αγαπημενους μας με συνταγες υγειας κι ευεξιας
Δηλωνω ευγνωμων
Μαρια

Reply
sofia sofeto 13/01/2017 - 17:35

Γλυκιά μου… σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!
Σου εύχομαι να έχεις υγεία και να φροντίζεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα που είμαι σίγουρη πως είναι πολύ τυχερά που σε έχουν! Σε φιλώ!!!

Reply
Μαρια 13/01/2017 - 16:29

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ/ΟΥΜΕ

Reply
Ιωάννα 07/12/2017 - 17:17

Με τι άλλο μπορώ να αντικαταστήσω το αλεύρι ζέας?

Reply
sofia sofeto 07/12/2017 - 21:45

Με αλεύρι ολικής.

Reply
Ροδος 21/11/2022 - 15:28

Εχω υγρη στεβια. Μπορω να την χρησιμοποιησω αντι της κρυσταλικης;

Reply
sofia sofeto 21/11/2022 - 22:05

Καλησπέρα σας. Θα σας πρότεινα να μην βάλετε υγρό γλυκαντικό στέβια γιατί θα χάσει η συνταγή σε όγκο αλλά και υγρασία. Οπότε μοιραία θα πρέπει να αλλάξουν και οι υπόλοιπες αναλογίες των υλικών, έτσι δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αποτέλεσμα.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!