Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με φαγόπυρο και λουίζα.

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με φαγόπυρο και λουίζα.

by sofia sofeto
8 Σχόλια

002

Είναι κάποια φαγητά “μαμαδίστικα” ,

που μένουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη μας.

Απ’ αυτά που όταν βρισκόμαστε μακριά από το πατρικό μας σπίτι,

αναπολούμε με νοσταλγία

και λίγο πριν  βρεθούμε εκεί ,  είναι η απάντηση μας στην ερώτηση ,

“τι να σου μαγειρέψω όταν έρθεις;”.

Έτσι κι εγώ μόλις βρεθώ στην κουζίνα της μητέρας μου ,

ετοιμάζω μια λίστα με μαγειρικές της

που έχω αρκετό καιρό να απολαύσω!

…και δεν ξέρω πως γίνεται ….

ποτέ και κανείς δεν μπορεί να τις φτιάξει όπως η μαμά!

Ένα τέτοιο αγαπημένο φαγητό είναι τα παραδοσιακά γιουβαρλάκια!

Τα προτιμώ με αυγολέμονο ,

αρωματισμένα με την λουίζα απ’ την γλάστρα της μητέρας μου.

Η μόνη αλλαγή που κάναμε ήταν να τους προσθέσουμε φαγόπυρο αντί για ρύζι.

Μου αρέσει πολύ αυτό το δημητριακό ,

ήθελα να το δοκιμάσω και σ’ αυτή την εκδοχή

και πιστέψτε ήταν εξαιρετική ιδέα!

 

010

Υλικά για 4 άτομα :

Γιουβαρλάκια:

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

40 γρ. φαγόπυρο

1 μεγάλο αυγό

1/2 ματσάκι μαιντανού ψιλοκομμένο

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρύφτη

2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες

1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού ξερή λουίζα

λίγο πιπέρι καγιέν ( κατά προτίμηση )

αλάτι και πιπέρι

1  ποτήρι νερό

0,5  ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Αυγολέμονο :

2 αυγά

χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

τον ζωμό από τα γιουβαρλάκια.

 

033

Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας .

Πλένουμε το φαγόπυρο μέσα στο σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά

και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός απ’ το νερό και το ελαιόλαδο .

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε για να ενωθούν όλα μαζί .

Έπειτα πλάθουμε τα γιουβαρλάκια όπως πλάθουμε τα σουτζουκάκια

κι αν θέλουμε λίγο μεγαλύτερα.

 Μέσα σε μια κατσαρόλα  προσθέτουμε το νερό και το κρασί .

Ανάβουμε την φωτιά και μόλις πάρει βράση τοποθετούμε τα γιουβαρλάκια

και αφήνουμε με σκεπασμένο καπάκι να σιγοβράσουν για 35 – 40 λεπτά .

10 λεπτά πριν τα αποσύρουμε απ’ την φωτιά , προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Αφήνουμε σε μια άκρη την κατσαρόλα να κρυώσουν τα γουβαρλάκια ,

θέλουμε τον ζωμό τους που υπάρχει στην κατσαρόλα

 να τον προσθέσουμε στο αυγολέμονο.

Όταν λοιπόν κρυώσει ο ζωμός ,

κτυπάμε τα αυγά με το σύρμα

και σιγά σιγά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα.

Τέλος προσθέτουμε και τον ζωμό ,

ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια .

Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση ώστε να παστεριωθούν τα αυγά.

Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε συνεχώς με προσοχή , για να μην μας κόψει το αυγολέμονο.

Μετά από 3-4 λεπτά αφού έχει πάρει βράση είναι έτοιμα.

Αφήνουμε  10 – 15  λεπτά  να απορροφήσουν τα γιουβαρλάκια το αυγολέμονο

και μετά σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα εκλεκτό και πολύ εύκολο φαγητό !

Καλή σας όρεξη!

048

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

8 Σχόλια

Ξανθή 12/01/2015 - 22:33

Οι γεύσεις από τα φαγητά της μαμάς πάντα μας ακολουθούν.
Ο γιος μου όταν έρχεται πάντα θέλει τα γεμιστά μου.
Η ποσότητα του φαγόπυρου είναι αρκετά μικρή σε σχέση με το ρύζι που θα προσθέταμε στα γιουβαρλάκια είναι για κάποιο λόγο, ρωτάω μιας και δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.
Επίσης οι διαβητικοί μπορούν να το καταναλώνουν;; Υπάρχει φίλος που με ρώτησε.
Καλό βράδυ.

Reply
sofia sofeto 12/01/2015 - 23:41

Μπορείς να βάλεις περισσότερο φαγόπυρο, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείς να βάλεις και το διπλάσιο.
Εγώ επειδή προτιμώ να φαίνεται περισσότερο ο κιμάς και για να τα κάνω χαμηλότερου γλυκαιμικού φορτίου , έβαλα τόσο.
Τις συνταγές μου τις φτιάχνουν πολλοί διαβητικοί και θέλω να τους προσέξω…
Το φαγόπυρο έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ρύζι.
Το μαγειρεύεις όπως το ρύζι , το βάζωσε γεμιστά, σε φακές κ.τ.λ
Δοκίμασε το και θα δεις πως έχει πολλές εφαρμογές.

Reply
Ξανθή 13/01/2015 - 10:01

Ευχαριστώ πολύ Σοφία για την άμεση απάντηση, το ξέρεις ότι εκτιμώ τις γνώσεις σου γύρω από αυτά τα θέματα και έχω συστήσει σε πολλούς φίλους τη σελίδα σου προκειμένου να βοηθηθούν.

Reply
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΟΘ 13/01/2015 - 00:01

Μόνο ένα ποτήρι νερό για ένα κιλό κιμά? Δεν τα σκεπάζει καθόλου τα γιουβαρλάκια. Πώς βράζουνε?

Reply
sofia sofeto 13/01/2015 - 00:16

Βάζουμε κσι μισό ποτήρι κρασί ή αν δεν θες αντικατέστησε με νερό.
Τα συγκεκριμένα γιουβαρλάκια δεν είναι σούπα, και δεν περιέχουν ρύζι.
Επίσης τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με σκεπασμένο καπάκι ώστε να έχουμε καλύτερο γευστικό και διατροφικό αποτέλεσμα.
Είναι ακριβώς όπως τα έχω φωτογραφήσει.

Reply
andria 27/01/2015 - 00:11

Μπορούμε μήπως να χρησιμοποιήσουμε κιμά κοτόπουλο και να αντικαταστήσουμε το φαγόπυρο με κάτι άλλο που να έχει εξίσου χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη;

Reply
sofia sofeto 27/01/2015 - 00:48

Φυσικά και μπορείς να βάλεις κιμά κοτόπουλου, φυσικά θα έχεις διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα απτην συνταγή μου, αλλά γιατί όχι; Εγώ θα πρόσθετα κσι λίγο κάρυ, ταιριάζει πολύ με το κοτόπουλο!
Αντί για φαγόπυρο θα πρότινα να βάλεις κινόα, περιμένω την συνταγή σου, καλή επιτυχία.

Reply
andria 27/01/2015 - 23:17

Ευχαριστώ! αφού τη δοκιμασω και θα σας ενημερώσω

Reply

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More