Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Μανιταροκεφτέδες με κινόα και καλαμποκάλευρο μαζί κρέμα τυριού με λάδι τρούφας και ροζ πιπέρι, χωρίς γλουτένη!

Μανιταροκεφτέδες με κινόα και καλαμποκάλευρο μαζί κρέμα τυριού με λάδι τρούφας και ροζ πιπέρι, χωρίς γλουτένη!

by sofia sofeto
1 σχόλιο

148

Κάθε φορά που θα κληθώ να φτιάξω μια συνταγή
που να καλύπτει συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες
για ιατρικούς κυρίως λόγους,
είναι για μένα μια μεγάλη πρόκληση αλλά και χαρά
γιατί νιώθω πως με τον τρόπο μου δίνω λύσεις σε ανθρώπους
που πραγματικά το έχουν ανάγκη .

Αποφάσισα πως θα ήταν ιδανικό να χρησιμοποιήσω υλικά
που δεν περιέχουν γλουτένη !
Ξεκίνησα να συγκεντρώνω τα υλικά μου
και να συνδυάζω στο μυαλό μου την γεύση , την ποιότητα
και την διατροφική αξία τους.
Το πιάτο μου νομίζω πως μπορεί να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες ,
φυσικά δεν ξεχνώ τους φίλους μου τους διαβητικούς ,
στο τέλος της ανάρτησης μου θα έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες
που χρειάζονται ούτως ώστε να απολαύσουν με ασφάλεια την συνταγή μου!

Υλικά:

Μανιταροκεφτέδες:

• 500 γρ. μανιτάρια λευκά agaricus
• 70 γρ. κινόα (χωρίς γλουτένη)
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό μανιταριών (περιγράφω πιο κάτω πως το φτιάχνουμε )
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
• 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 κουτάκι του γλυκού θρυμματισμένο μαραθόσπορο ( προαιρετικά )
• Μαύρο πιπέρι
• Πιπέρι καγιέν όσο θέλετε ( προαιρετικά )
• 1 αυγό
• 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
• 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι (χωρίς γλουτένη)
• 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
• 50 γρ. καλαμποκάλευρο για μέσα (χωρίς γλουτένη)
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
( σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα )
• 30 γρ. καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα
• 15 γρ. ελαιόλαδο για το πανάρισμα.

• Αλάτι προαιρετικά.

Μανιταροκεφτέδες .
Υδατάνθρακες : 32,2 γρ. / 100 γρ.
Λιπαρά : 6,65 γρ. / 100 γρ.

052

 

Κρέμα τυριού :

• 200 γρ. τυρί κρέμα με 17% λιπαρά (χωρίς γλουτένη)
• 1/3 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
• 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
• ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι μαύρης τρούφας
• 50 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
• Ροζ πιπέρι.

Κρέμα τυριού .
Υδατάνθρακες : 3,2 γρ. / 100 γρ.
Λιπαρά : 15 γρ. / 100 γρ.

089

Η πρώτη μας δουλειά είναι να καθαρίσουμε τα μανιτάρια με τρεχούμενο νερό.
Θα απορροφήσουν αρκετή υγρασία αλλά δεν μας πειράζει γιατί θα την χρειαστούμε.
Θα τα αφήσουμε πάνω σ’ ένα σουρωτό για 5 λεπτά.

Με ένα κεραμικό μαχαίρι ( κατά προτίμηση ) αρχίζουμε να ψιλοκόβουμε
τα μανιτάρια σε φέτες και μετά σε κύβους.
Όταν τελειώσουμε τα ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα και κλείνουμε με το καπάκι.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία
και αφήνουμε να βγάλουν τα μανιτάρια τα υγρά τους.
Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά με κλειστό το καπάκι .
Αποσύρουμε απ την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Σουρώνουμε τα μανιτάρια και κρατάμε τον ζωμό τους ,
θα βγει περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού ζωμός .

Ρίχνουμε τον ζωμό τους μαζί με το νερό μέσα σε μια κατσαρόλα
και ανάβουμε την φωτιά .
Ξεπλένουμε καλά την κινόα
και μόλις πάρει βράση το νερό με τον ζωμό των μανιταριών,
προσθέτουμε την κινόα για να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία
με το καπάκι μισάνοιχτο.
Όταν η κινόα απορροφήσει όλη την υγρασία αποσύρουμε την κατσαρόλα
απ την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει όλα τα υπόλοιπα υλικά μας
τα οποία θα προσθέσουμε μέσα σε ένα μπολ μαζί με τα μανιτάρια.

Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε την βρασμένη κινόα
και την πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένας σφικτός χυλός.
Ρίχνουμε τον χυλό της κινόα μέσα στα υπόλοιπα υλικά
και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας.

Το μείγμα μας θα είναι μαλακό και θα κολλάει αρκετά στα χέρια μας.
Γι αυτό τον λόγο θα λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας με λίγο ελαιόλαδο
και μ ένα κουτάλι της σούπας θα πιάνουμε το μείγμα του κεφτέ μας
και θα το πλάθουμε με τα χέρια μας .
Στην συνέχεια θα το πανάρουμε μέσα στο καλαμποκάλευρο που έχουμε ρίξει μέσα σ’ ένα πιάτο.
Πανάρουμε και από τις δύο πλευρές και τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα
που έχουμε στρώσει πάνω σε μια λαμαρίνα.
Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους κεφτέδες μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς κελσίου
για 25-30 λεπτά , ανάλογα τον φούρνο .

 

029

Παράλληλα με το ψήσιμο ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού
που απογειώνει γευστικά τα μανιταροκεφτεδάκια μας .

Η διαδικασία πολύ απλή!
Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μας
και κτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν .
Η κρέμα μας είναι έτοιμη για να την σερβίρουμε!

Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!

Το πιάτο μας είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε!

Καλή σας απόλαυση!!!

069

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

1 σχόλιο

Ζωή Κ. 31/10/2015 - 19:27

Πολύ ωραια συνταγη , φαίνονται λαχταριστοι. Μια ερωτηση μονο, επειδή στην συνταγη λετε οτι ειναι χωρις αλατι το τυρι αυτο δεν εχει αλατι;
Καλη επιτυχια στον διαγωνισμο
Ζωή Κ.

Reply

Γράψτε απάντηση στο Ζωή Κ. Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!