Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Ψωμί με αλεύρι ζέας και κριθαρένιο , το ψωμί των αρχαίων Ελλήνων !

Ψωμί με αλεύρι ζέας και κριθαρένιο , το ψωμί των αρχαίων Ελλήνων !

by sofia sofeto
26 Σχόλια
ψωμί ζέας 1
Για το δημητριακό Ζέα ,σας έχω αναρτήσει συγκεκριμένο άρθρο,Τι είναι η Ζέα;
Το φτιάχνω ψωμί και είναι γευστικότατο και πολύ υγιεινό.
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν κατά κόρων
 και το ανακάτευαν μαζί με κριθαρένιο αλεύρι ,
αυτό προσπάθησα να κάνω κι εγώ.
Δοκιμάστε το , είναι πολύ καλό!
Υλικά :
500 γρ. αλεύρι Ζέας
100 γρ.αλεύρι κριθαρένιο
300 ml  χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1,5 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού γλυκάνισο
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορος
λίγες νιφάδες Ζέας για πασπάλισμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ , ρίχνουμε το νερό και το ταχίνι με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα άλευρα και το αλάτι ,
συνεχίζουμε με την μαγιά.
Αρχίζουμε και τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά,
αν δούμε πως είναι πολύ μαλακιά η ζύμη και κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο κριθαρένιο αλεύρι.
 Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο , το βάζουμε σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων ,
την οποία την δένουμε και ανοίγουμε δύο τρυπίτσες κοντά στο δέσιμο ,
και την τοποθετούμε στην συντήρησή του ψυγείου μας .
Το αφήνουμε εκεί για περίπου 3 ώρες  για να φουσκώσει
και να τριπλασιάσει τον όγκο του.
  αρωματικό ψωμάκι 2
 Το  βγάζουμε απ’ το ψυγείο  και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
 Στην συνέχεια το βγάζουμε απ’ την σακούλα
και το ζυμώνουμε καλά αφού πριν έχουμε προσθέσει τους σπόρους.
αρωματικό ψωμάκι 3
Πλάθουμε ένα φραντζολάκι το οποίο βάζουμε μέσα σε φόρμα
ή σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Αφήνουμε σ’ ένα ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει σκεπασμένο με μια πετσέτα.
 Όταν έχει τριπλασιαστεί το βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου , περίπου για 3 τέταρτα της ώρας.
Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από την φόρμα και το βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει και να μην ιδρώσει από κάτω.
 Δοκιμάστε το !

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

26 Σχόλια

Anastasia Stasinopoulou 28/11/2012 - 15:55

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να προμηθευτώ αλεύρι ζέας. Ευχαριστώ πολύ

Reply
Sofia Sofeto 29/11/2012 - 22:10

Γεια σου Αναστασια,το αλευρι ζέας θα το βρεις σε καταστήματα νε βιολογικά προιόντα, καλό σου βράδυ!

Reply
Καναδεζα 30/11/2012 - 15:00

Γεια σας ! Πως λέγεται το αλεύρι Ζεας στα αγγλικά ; Σας ευχαριστώ.

Reply
Sofia Sofeto 30/11/2012 - 17:37

Γεια σου στον μακρινό Καναδά!
το δημητριακό ζέα λεγεται και emmer , triticum dicoccum.
Πιστεύω πως θα το βρεις σε κάποιο κατάστημα με βιολογικά προιόντα,
σε χαιρετώ

Reply
olympios 02/02/2014 - 08:45

Ευχαριστω πολυ!!
Οχι μονο μακρυνος κρυος και αφιλοξενος

Reply
Καναδεζα 02/12/2012 - 02:50

Ευχαριστω πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Δεν φαντάζεσαι την χαρά μου όταν ανακάλυψα το μπλοκ σου. Ειναι τέλειο !!!!!!! Keep up the good work !!!!

Reply
Sofia Sofeto 02/12/2012 - 07:03

Καλημέρα! Σ΄ ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου, ότι χρειαστείς στην διάθεση σου!

Reply
Eirinaki M 01/03/2013 - 12:16

Αντί για σακούλα τροφίμων, που μπορώ να το βάλω?
Γιατί χρειάζεται ψυγείο για να φουσκώσει?
Ευχαριστώ!

Reply
Sofia Sofeto 01/03/2013 - 13:40

Το βάζουμε σε σακούλα τροφίμων για να πιάνει λιγότερο χώρο στο ψυγείο, εναλλακτικά μπορείς να το βάλεις σε μπολ σκεπασμένο με μια μεμβράνη τροφίμων ,με δυο τρυπούλες για να φύγει ο αέρας ,απ’την πίεση που θα δημιουργηθεί.
Στο ψυγείο μας φουσκώνει πιο αργά η ζύμη και έχει μια διαφορετική γεύση, προσωπικά μου αρέσει.
Μπορείς αν θέλεις να το αφήσεις να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον , κοντά σε καλοριφέρ π.χ.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι!!!

Reply
Eirinaki M 02/03/2013 - 16:38

Το έφτιαξα!! Πολύ ωραίο έγινε!
Έκανα όπως είπες στις οδηγίες! Το έκανα με αλεύρι ολικής, και επειδή δεν είχα ταχίνι το παρέλειψα. Μου φάνηκε σκληρό όταν το έβγαλα αλλά μου αρέσει γιατί η κόρα ειναι κριτσανιστή και μέσα είναι μαλακό!
Σε ευχαριστώ!!
=)

Reply
Sofia Sofeto 02/03/2013 - 17:46

Ξανά μπράβο κορίτσι μου!
Σου εύχομαι να το απολαύσεις και να το ξαναφτιάξεις!
Φιλιά πολλά!!!

Reply
TartanChris 30/04/2013 - 18:29

Καλησπέρα. Πολύ ωραία η συνταγή σου με αρωματικά και καλές γεύσεις!! Μπράβο σου! Σήμερα αγόρασα κι εγώ νιφάδες ζέας και σκεφτόμουν να τις βάλω σε σούπα ίσως, σίγουρα σε πρωινό κάποια φορά αλλά ήθελα να ρωτήσω που αλλού μπορώ να τις χρησιμοποιήσω? Καμιά καλή ιδέα?

Reply
Sofia Sofeto 30/04/2013 - 21:50

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Reply
Sofia Sofeto 30/04/2013 - 21:53

Καλησπέρα και σε εσένα!
Έκανες πολύ καλά που προμηθεύτηκες νιφάδες ζέας, με τις οποίες μπορείς να κάνεις διάφορα πράγματα, σου προτείνω να γράψεις στην αναζήτηση του Sofeto ” ζέα” και εκεί θα βρεις όσες συνταγές μου έχουν σχέση με την ζέα…ρίξε μια ματιά!

Reply
Stella 31/05/2013 - 14:27

Περιεργαζόταν τις τροφές τον αρχαίων, κατά τυχη βρήκα την ” ζέα” Αναζήτησα φωτογραφία της διότι δεν ήξερα τί είναι, βρήκα την σελίδα σου, με τις πανεμορφες συνταγές σου,την Ζέα, και τα ” πιστεύω σου” που είναι ίδια με τα δικά μου!
Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο, ολα συμβαίνουν για κάποιο λόγο!
Να είσαι πάντα καλά και ευλογημένη Σοφία!!

Reply
Sofia Sofeto 31/05/2013 - 20:50

Να είσαι καλά Στέλλα μου!
Τα λόγια σου με συγκινούν και μου δίνουν την ικανοποίηση πως δεν πάνε οι “κόποι” μου χαμένοι… πως υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την ουσία και όχι μόνο για το περιτύλιγμα…
Χαίρομαι πολύ που συναντηθήκαμε και εύχομαι να τα ξαναπούμε!

Reply
Stella 04/06/2013 - 12:58

Γεια σου Σοφία! Εγώ να δεις πόσο χάρηκα, κρίμα που βρισκόμαστε τόσο μακριά!!
Συγνώμη για τον ” ενικό” εδώ ο πληθυντικός δεν σημαίνει τίποτα, σημασία έχει η αγάπη και σεβασμός απέναντι στον συνάνθρωπο,όποιος και να είναι, ότι χρώμα και να είναι!!
Όχι Σοφία, οι κόποι σου δεν πάνε χαμένοι, είναι χιλάδες τα άτομα που διαβάζουν αυτά που γράφεις, αλλά δυστυχως λίγοι τα ακολουθούν…άλλοι τα κατηγορούν, και άλλοι δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειτε! Όμως σιγά σιγά, όλα γυρνάνε πίσω……θα έλθει μια ημέρα που θα τα αναζητούν!ότητας, ΠΟΤΈ δεν πάνε χαμένοι !!!!!!!
Συνέχισε και ο Θεός μαζί σου!!
Μην ξεχνάς ότι οι κόποι του καλού, που προσπαθεί για το καλό της ανθρωπότητας, ΠΟΤΈ δεν πάνε χαμένοι !!!!!!! Συνέχισε και ο Θεός μαζί σου!!

Reply
Guess Who 21/09/2013 - 03:43

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Reply
Guess Who 21/09/2013 - 03:44

Καλημέρα και συγχαρητήρια για το μπλογκ σου! Θα ήθελα να σε ρωτήσω όταν λες 1 φακελάκι ξηρή μαγιά τι ακριβώς εννοείς. Στα σουπερ μαρκετς υπάρχουν των 8 και των 9 γρ και τα 2 προοριζονται για 500 γρ αλευρι οποτε μαλλον δεν παιρνεις μαγια απο το σουπερ μαρκετ; Επισης η ξηρη μαγια δεν εχει συντηρητικα σε σχεση με τη νωπη; Ακομα θα ηθελα να σου πω πως εφτιαξα το ψωμι της ζεας και παρατηρησα πως δεν φουσκωνει τοσο οσο αλλα ψωμια με την ιδια ποσοτητα υλικων αλλα με αλευρι που δεν ειναι ζεας. Ειχες παρομοια εμπειρια; (Κανονικα η μαγια θελει λιγη ζαχαρη για να φουσκωσει ‘αποδοτικα’. Ειναι τροφη για τους μυκητες η ζαχαρη γαρ). Επιπροσθετα, εχω δοκιμασει το αρωματικο ψωμακι και αυτο με τις σταφιδες και τα cranberries. Εξαιρετικα και τα 2 αλλά παρατηρησα πως κανουν πολλα τριματα οταν κοβω μια φετα. Ενας φιλος μου μαγειρας μου ειπε πως αυτο οφειλεται στο γεγονος οτι τα αλευρια που χρησιμοποιω ειναι πολυ σκληρα και μου προτεινε αν και εσυ ενδιαφερεσαι να χρησιμοποιω στο μιγμα των αλευριων και μια μικρη ποσοτητα απο αλευρι για ολες τις χρησεις (ναι ειναι αυτο το κατηγοριας Π που δεν ειναι και ο,τι καλυτερο γενικα). Το θεμα με τα τριματα υπαρχει και στο πολυσπορο ψωμι σου που βαζεις και κριθαρενιο αλευρι; Λεω να το κανω αυριο. Τελος, θα ηθελα να αναφερω πως ρωτησα μια γνωστη μου διατροφολογο περι στεβιας και δεν ηταν τοσο θετικη λεγοντας μου πως ειναι πολυ νωρις ακομα για να τη δεχτουμε πανηγυρικα. Μου ανεφερε μαλιστα και το γλυκαντικο που χρησιμοποιουσαν παλαιοτερα για τους διαβητικους και τελικα αποδειχτηκε πως σε μεγαλες ποσοτητες ειναι καρκινογονο και οτι ο ανθρωπινος οργανισμος δεν μπορει να το αποβαλλει οποτε μου προτεινε παρολο που η στεβια χρησιμοποιειται απο ανθρωπους που δε μπορουν να φανε για ιατρικους λογους ζαχαρη στην Αμερικη εδω και χρονια, να περιμενω να δω μελετες δημοσιευμενες για τα αποτελεσματα παρατεταμενης χρησης της. Θα σου προτεινα λοιπον και εσενα να το κοιταξεις λιγο ακομα το θεμα με τη στεβια. Τελος μιας που γενικα ενημερωνεσαι και προσεχεις τη διατροφη σου στο θεμα σκευη μαγειρικης και μπουκαλια νερου τι εχεις να πεις; Για πχ τα ψωμακια τα ψηνεις σε αντικολλητικες φορμες στις οποιες βαζεις λαδοκολλα ή σε φορμες σιλικονης; Αναρωτιεμαι τι διαπερατοτητα παρουσιαζει η λαδοκολλα σε μεγαλες θερμοκρασιες και ποσο ασφαλες ειναι αυτο. Εναλλακτικες για φορμα δεν εχω βρει. Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες και για τις συνταγες που μοιραζεσαι μαζι μας. Να σαι καλα.

Reply
Sofia Sofeto 22/09/2013 - 22:20

Καλησπέρα! έχεις πολλά ερωτήματα…από που ν’ αρχίσω;
Κατ’ αρχήν να σημειώσω πως δεν είμαι ειδική σε θέματα διατροφής, ψάχνω και ενημερώνομαι όπως κάνει ο καθένας μας που τον ενδιαφέρει το μεγάλο θέμα της διατροφής.
Οι συνταγές μου είναι αποτέλεσμα της αγάπης μου για την οικογένεια μου που θέλω να της προσφέρω το καλύτερο!
Τώρα θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματα σου.
Η μαγιά που χρησιμοποιώ είναι στο φακελάκι, ξηρή , την αγοράζω από το σούπερ μάρκετ, θεωρώ πως δεν έχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα απ’την φρέσκια…ίσως να κάνω και λάθος ,εναλλακτικά υπάρχει και το προζύμι που επίσης χρησιμοποιώ και κάνει το ψωμί πιο συμπαγές, δεν τρίβεται δηλαδή όπως μου γράφεις.Βάζω 1,5 φακελάκι μαγιάς στα 600 γρ. αλεύρι .Νομίζω πως το ζύμωμα και οι σωστές θερμοκρασίες παίζουν ρόλο για να μην τρίβεται το ψωμί.
Όταν το φτιάχνω στον αρτοπαρασκευαστή είναι πολύ καλύτερο.
Αν δεν έχεις πρόβλημα χρησιμοποιησε και την ζάχαρη που λες, αλλά προσωπικά προτιμώ τα τρίματα…
Για την στέβια έχω ψάξει όσο μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες.
Σου παραθέτω κάποια στοιχεία απ’ την Βικιπαίδεια:

Τα φύλλα της στέβια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες από αυτόχθονες της Ν. Αμερικής. Η Ιαπωνία ήταν από τις πρώτες χώρες που από τις αρχές του 1970 αξιολόγησε την ασφάλεια της στέβια και των γλυκαντικών της και που ενέκρινε τη χρήση τους σε τρόφιμα και ροφήματα [2], όπως σε αναψυκτικά. Από τότε ένας σημαντικός αριθμός μελετών διερεύνησε την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και οι αρμόδιοι φορείς υγείας ανά τον κόσμο έχουν εγκρίνει τη χρήση τους:

Το 2008, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration – FDA) αναγνώρισε τη στέβια ως Generally Recognized As Safe – GRAS [3] [4].
Το 2008, η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA, διεθνής επιστημονική επιτροπή) έκρινε ότι τα εκχυλίσματα της στέβια είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
Το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, European Food Safety Authority) αξιολόγησε με τη σειρά της το σύνολο των δεδομένων από επιστημονικές μελέτες που διερεύνησαν την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και σε συμφωνία με την JEFCA τους θεώρησε ασφαλή για κατανάλωση.
Το 2011, η [Ευρωπαϊκή Επιτροπή] ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα [5]
Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε με τίποτα σίγουροι 100%,
αλλά και να μην πιστεύουμε και τίποτα στο τέλος θα τρελλαθούμε…
Λαδόκολλες προσπαθώ να αγοράζω καλής ποιότητας, φόρμες δεν έχω βρει κι εγώ κάτι καλύτερο…δυστυχώς!
Σκεύη μαγειρικής χρησιμοποιώ τα ανοξείδωτα και τα κεραμικά αντικολλητικά.
Ελπίζω να σε κάλυψα στις ερωτήσεις σου, κι εγώ ψάχνοντας πάω… Να είσαι καλά και σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Reply
Guess Who 13/11/2013 - 18:34

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Για τη στέβια αν έχω καταλάβει καλά το θέμα δεν είναι η ίδια η στέβια αλλά ότι τα σκευάσματα δεν είναι 100% στέβια. Τα πρόσθετα είναι γλυκαντικά και τι τύπου; Οσον αφορά στο αλεύρι, το κίτρινο είναι το τύπου Μ δλδ προέρχεται από σκληρό σιτάρι. Γνωρίζεις μήπως πόσο % είναι; Δλδ είναι θρεπτικό; Γιατί γράφεις πως έχεις απορρίψει κατηγορηματικά το λευκό. Ευχαριστώ.

Reply
Evangelia VLassopoulou 10/10/2013 - 05:23

Καλως σε βρήκα. Ειμαι κ εγω φαν της υγιεινής διατροφής αλλά κανω κ τις γουρουνιες μυ..αρκετά συχνα!!!!!!ηθελα να σε ρωτήσω γιατι να βάλουμε το μείγμα στο ψυγείο αλλά έχεις απαντήσει πιο πάνω. Θα το φτιάξω το ψωμάκι κ θα επανέλθω…. Είδα οτι έχεις αρτοπαρασκευαστη. Να το κανω εκεί προσαρμόζοντας τις ποσότητες

Reply
Sofia Sofeto 10/10/2013 - 21:58

Γεια σου Ευαγγελία !
Χαίρομαι που είσαι κι εσύ οπαδός της υγιεινής διατροφής!
Φτιάξε το στον αρτοπαρασκευαστή , θα γίνει πολύ καλό!

Reply
litsa litsaki 19/11/2013 - 09:56

ΕΓΩ ΠΗΡΑ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ 2,70 ΤΟ ΚΙΛΟ. ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙΑ ΧΥΜΑ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΖΥΜΩΣΩ ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Κ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ.

Reply
cialis 23/12/2014 - 22:28

I was able to find good info from your blog articles.|
Thank you for every other wonderful article. The place else may just anyone get that kind of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the search for such info.

Reply
Αφιέρωμα : Φτιάχνουμε σπιτικά ψωμάκια!!! Συνταγές για διαβητικούς Sofeto Γεύσεις Υγείας. 07/11/2015 - 09:12

[…] Ψωμί με αλεύρι ζέας και κριθαρένιο, το ψωμί των αρχαίων… […]

Reply

Γράψτε απάντηση στο Eirinaki M Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More