Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Μανιτάρια με γλυκόξινη σάλτσα Super food και αναποφλίωτο ρύζι μπασμάτι.

Μανιτάρια με γλυκόξινη σάλτσα Super food και αναποφλίωτο ρύζι μπασμάτι.

by sofia sofeto
22 σχόλια
036
Η πιο κατάλληλη εποχή εδώ στο νησί
 για να χαρεί κάποιος την φύση ,
είναι αυτή που διανύουμε.
Τα χωράφια ανθισμένα , τα άγρια χόρτα
 του βουνού σε αφθονία,
σπαράγγια, ραδίκια , φασκόμηλα …
Οι ανεμώνες στολίζουν κάθε πλευρά του δρόμου ,
απλώνονται σαν πολύχρωμη παλέτα
 στο πέρασμα μας…
Η υγρασία έχει ευνοήσει κάθε λογής φυτό ,
ανάμεσα τους και τα καταπληκτικά
 μανιτάρια του αγρού,
τους γλυστρίτες!
 
Συνήθως τα συναντάμε σε οργωμένα χωράφια που σπέρνουν κριθάρι.
Το διασκορπισμένο άχυρο ευνοεί την ανάπτυξη τους.
Τυχερή κι εγώ βρήκα μερικά ,
η χαρά μου μεγάλη !
Σκέφτηκα πως θα μπορούσα να τα αξιοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο…
 
 
Τα μανιτάρια από μόνα τους είναι απ’ τις πιο νόστιμες και υγιεινές τροφές.
Σκέφτηκα να τα “ενισχύσω” λίγο …
 γευστικά αλλά και θρεπτικά…
 

Υλικά για 2 άτομα :

Μανιτάρια:

•1/2 κιλό μανιτάρια γλυστρίτες
 ( ή εναλλακτικά  πλευρώτους του εμπορίου )
•2 σκελίδες σκόρδου
•3 κ.σ ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
•10 golden berries (προαιρετικά)
•20 goji berries (προαιρετικά)
•10 αρώνια (προαιρετικά)
•2 ξηρά σύκα
•πιπέρι 
•αλάτι
•1 ποτηράκι του κρασιού ημίγλυκο κρασί
•2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
•1/4 ματσάκι μαϊντανού
•2 κ.σ χυμό  λεμονιού.

Ρύζι:

•2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι μπασμάτι αναποφλοίωτο, το μουλιάζουμε σε νερό για 1 ώρα τουλάχιστον.

•1,5 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό των μανιταριών
( θα εξηγήσω πιο κάτω )
•2,5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
•1/3 κουταλιά της σούπας αλάτι
•2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο .

Σάλτσα:

•Τα  golden berries,•goji berries,•αρώνια και•ξηρά σύκα, που βράσαμε με τα μανιτάρια.

•3-4 κ.σ από τον ζωμό  των μανιταριών
•1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Διαδικασία: 

Καθαρίζουμε πολύ καλά τα μανιτάρια
προσπαθώντας να μην τα βρέξουμε πολύ.
Αν γίνεται να καθαριστούν με ένα νωπό πετσετάκι ακόμα καλύτερα.
Τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι 
τα μανιτάρια , προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο,
και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο ή το σησαμέλαιο.

Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία 
και σκεπάζουμε με το καπάκι.
 Τα μανιτάρια θα βγάλουν τους χυμούς τους,
χαμηλώνουμε την φωτιά  και ρίχνουμε το κρασί , το αλατοπίπερο και την ρίγανη. Προσθέτουμε επίσης την αρώνια, τα golden και goji berries, όπως και τα ξηρά σύκα .

Ανοίγουμε μετά από 7 – 8 λεπτά και βλέπουμε πως υπάρχουν αρκετά υγρά.
Με ένα κουτάλι μαζεύουμε τον ζωμό
 ο οποίος θα μας νοστιμίσει το ρύζι.
Συνεχίζουμε να σιγοψήνουμε τα μανιτάρια μας
με ανοικτό καπάκι,
 προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαιντανό,
 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
και τον χυμό λεμονιού.
Αποσύρουμε απ΄ την φωτιά.
Αφαιρούμε τώρα τα golden και goji berries ,
τα σύκα και τα αρώνια.
Τα κρατάμε στην άκρη για να φτιάξουμε την σάλτσα.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε
το νερό και τον ζωμό.
 Μόλις πάρουν  βράση  προσθέτουμε το αλάτι 
και το σουρωμένο μας ρύζι.
Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία
 και αφήνουμε με ανοικτό καπάκι να σιγοβράσει.
Όταν έχει απορροφήσει το ρύζι τα υγρά,
 προσθέτουμε το ελαιόλαδο 
και αποσύρουμε απ’ την φωτιά.

Παράλληλα με το ρύζι ετοιμάζουμε την σάλτσα μας.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα στο μπλέντερ ( μούλτι )
και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν και να έχουν μια παχύρρευστη υφή.

Η μεγάλη ώρα έφτασε!
Σερβίρουμε!!!
Συμβουλή… Μην βιαστείτε να το φάτε,
απολαύστε το σιγά σιγά ,
με καλή παρέα και ένα αρωματικό κρασάκι!

Καλή επιτυχία!!!
047

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

22 σχόλια

- spoonstories- 19/02/2014 - 11:43

Εξαιρετική πρόταση. Εμένα που μου αρέσουν οι περίεργες συνταγές και οι αλχημείες θα την προτιμήσω με την πρώτη ευκαιρία! Καλό απόγευμα Σοφάκι^^

Reply
Sofia Sofeto 20/02/2014 - 21:34

Περιμένω τις εντυπώσεις σου λοιπόν! Ευχαριστώ πολύ!!

Reply
ΕΛΕΝΑ 19/02/2014 - 16:42

Πολύ ιδιαίτερο φαγάκι και σίγουρα νοστιμότατο!!!!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!!

Reply
Sofia Sofeto 20/02/2014 - 21:32

Ευχαριστώ πολύ καλή μου Ελενα!

Reply
Ξανθή 19/02/2014 - 17:12

Κάτι παραπάνω από τυχερή είσαι που ζεις εκεί και βρίσκεις και τόσο ωραία πράγματα. Και βέβαια στα χέρια σου δεν μπορούσαν παρά να γίνουν κάτι πολύ ωραίο!!!

Reply
Sofia Sofeto 20/02/2014 - 21:30

Ξανθή όπως τα λες είναι, είμαι τυχερή, η φύση μας προσφέρει τα αγαθά της…ευχαριστώ πολύ!

Reply
Χρύσα 19/02/2014 - 19:17

Super food σε super εκδοχή! Λίγοι θα το κατάφερναν έτσι Σοφία μου!

Reply
Sofia Sofeto 20/02/2014 - 21:27

Χρυσα να είσαι καλά! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!

Reply
Χρυσαυγή 19/02/2014 - 19:54

Σοφία το φαγητό σου φαντάζει πολύτέλεια στα μάτια μου!
Το σπάνιο μανιτάρι και ο τρόπος που το μαγείρεψες και το ανέδειξες είναι μοναδικός.

Θα ήθελα πολύ να το δοκίμαζα. Είναι πραγματικά τέλειο, τόσο οπτικά όσο και από τα υλικά που βλέπω ότι έχεις χρησιμοποιήσει και συνδυάσει.

Σου στέλνω φιλιά!

Reply
Sofia Sofeto 20/02/2014 - 21:25

Χρυσαυγή μου γλυκιά σ΄ ευχαριστώ πολύ!

Reply
Selcouth 20/02/2014 - 17:25

Με τα μανιτάρια έχω σχέση λατρείας! Έχεις ζωγραφίσει Σοφία μου μ’ αυτήν τη συνταγή σου! Οι φωτος είναι η απόδειξη. Πρέπει να είναι πεντανόστιμο φαγητό. Μου άρεσε το όλο “πάντρεμα” των υλικών! Δεν είχα ιδέα ότι το γνωστό πλευρώτους, λέγεται γλυστρίτης. Να που έμαθα και κάτι!
Πολλά φιλιά!

Reply
Sofia Sofeto 20/02/2014 - 21:16

Μην παρεξηγηθώ… Μοιάζουν αλλά δεν είναι πλευρώτους, εναλλακτικά μπορείς να βάλεις πλευρώτους εννοώ…λάθος διατύπωση έκανα… Ευχαριστώ πολύ αγαπημένη μου!

Reply
Neli 20/02/2014 - 17:52

Πολυ νοστιμη φαινεται αυτη η συνταγη ,κατι παρομοιο εφτιαχνε η μαμα μου ,οταν εβρισκε μανιταρια στα χωραφια,τελεια γευση εχει αυτο το πιατο,Καλη Τσικνοπεμπτη.

Reply
Sofia Sofeto 20/02/2014 - 21:23

Νέλη μου ευχαριστώ πολύ! Τα μανιτάρια είναι θησαυρός και οι γονείς μας τα αξιοποιούσαν με τον καλύτερο τρόπο!

Reply
Eleanna G. 20/02/2014 - 20:28

Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Πρόσφατα ανακάλυψα τις διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών, μέχρι τώρα μόνο τα κλασικά μικρά άσπρα ήξερα… Δεν ήξερα ότι ο γλυστρίτης είναι το πλευρώτους! Πολλά καινούρια τελευταία, μπράβο Σοφία, μας ενημερώνεις. Φιλάκια!
http://www.foodaki.gr

Reply
Sofia Sofeto 20/02/2014 - 21:20

Ελεάννα όπως γράφω και πιο πάνω, λάθος διατύπωση, δεν είναι πλεύρώτους, αν και μοιάζουν αρκετά… Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!

Reply
Penelope 21/02/2014 - 07:34

Μιλάμε για άκρως πρωτότυπο συνδυασμό υλικών με τα μανιτάρια Σοφία μου.
Σίγουρα θα την κάνω την δοκιμή μου.
Πολύ όμορφη και η ιδέα του σερβιρίσματος τους :-))

Reply
Sofia Sofeto 25/02/2014 - 06:52

Καλημέρα Πηνελόπη μου, σ’ ευχαριστώ πολύ, ελπίζω να σου αρέσουν!

Reply
Tante Kiki 24/02/2014 - 07:19

Πρωτότυπος και πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών Σοφία …. αλλά δεν γνώριζα ότι γλυστρίτης λέγεται το πλευρώτους που το λατρεύω!!! Μου αρέσουν γενικά τα μανιτάρια οπότε η συνταγή σου είναι …ό,τι πρέπει!!!
Καλή εβδομάδα!

Reply
Sofia Sofeto 25/02/2014 - 06:54

Κική μου όπως γράφω και στα παραπάνω σχόλια δεν είναι το ίδια μανιτάρια , μοιάζουν αλλά δεν είναι ίδια, απλά προτείνω εναλλακτικά και τα πλευρώτους, λάθος δική μου διατύπωση.
Σ’ ευχαριστώ πολύ , ελπίζω να τα δοκιμάσεις και να σου αρέσουν.

Reply
Beauty Follower 25/02/2014 - 13:29

Φαινεται και σίγουρα θα ειναι υπερ-γευστικό!

http://beautyfollower.blogspot.gr

Reply
Lenia 06/03/2014 - 07:31

Καταπληκτικό φαγάκι,απολύτως του γούστου μου!!!
Καλή Σαρακοστή, Σοφάκι μου!
http://theveggiesisters.gr/

Reply

Γράψτε απάντηση στο Tante Kiki Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!