Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Παγωτό σύκο με καραμελωμένους ξήρους καρπούς , χωρίς ζάχαρη!!!

Παγωτό σύκο με καραμελωμένους ξήρους καρπούς , χωρίς ζάχαρη!!!

by sofia sofeto
15 σχόλια

018

 

Το καλοκαίρι δεν υπάρχει στο μυαλό μου δίχως παγωτό…

Τα παγωτά είναι λατρεία μου!

Στην οικογένεια μου όλοι μας τα αγαπούμε και τα τιμούμε!

 

Η παγωτομηχανή μου είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία της κουζίνας μου

και δεν μπορώ να με φανταστώ δίχως εκείνη…

Σχέση πάθους έχω μαζί της …

 

Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα ιδιαίτερα αγαπημένο μου παγωτό.

Έφτασε επιτέλους η εποχή του αγαπημένου μου φρούτου, του σύκου!

Τα σύκα είναι από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα του καλοκαιριού.

Η γεύση τους και η υφή τους μας εμπνέουν για δημιουργίες

που μας χαρίζουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα!

Μια τέτοια συνταγή θα σας παρουσιάσω!

Το απόλυτο παγωτό σύκο μαζί με απολαυστικούς ξηρούς καρπούς ,

καραμελωμένους παρακαλώ…

 

Φυσικά δεν χρησιμοποίησα ζάχαρη για να φτιάξω καραμέλα!

Το μέλι είναι ιδανική λύση .

Η αίσθηση των τραγανών ξηρών καρπών

που είναι τυλιγμένοι στην αρωματική , γλυκόξινη καραμέλα

είναι άκρως εθιστική…

Ο συνδυασμός τους με το παγωτό , μας «αποπλανεί» ακόμα περισσότερο…

 

Δεν θα σας πω άλλα για να σας παροτρύνω να το φτιάξετε.

Θα σας πω μόνο πως είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ !!!

Ελάτε λοιπόν να το δούμε μαζί …

025

 

Υλικά :

 

Παγωτό σύκο :

 

• 400 γρ. καθαρισμένα σύκα

(προτιμώ τα σκούρα , τα βασιλικά.)

• 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 17% λιπαρά

• 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά

• 40 γρ. στέβια κρυσταλλική με ερυθριτόλη ,

με αναλογία με την ζάχαρη 1:2

ή εναλλακτικά 80 γρ. μέλι ή πετιμέζι

• ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη.

 

Διατροφική ανάλυση του παγωτού (με στέβια )

ανά 100 γραμμάρια,

δίχως τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς : 

Διατροφική ανάλυση του παγωτού (με μέλι ή πετιμέζι )

ανά 100 γραμμάρια,

δίχως τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς : 

 

 

Καραμελωμένοι ξηροί καρποί :

 

• 30 γρ. καρύδια καθαρισμένα

• 25 γρ. φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα

40 γρ. μέλι

2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο

¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

Μια πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη.

 

Υδατάνθρακες : 40,4 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 22,34 γρ. / 100 γρ.

 

Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας το παγωτό μας.

Ρίχνουμε τα σύκα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά μας στον κάδο του μπλέντερ χειρός.

Τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν, αυτό ήταν!!!

 

Τώρα αναλαμβάνει δουλειά η παγωτομηχανή , αν έχετε…

Ρίχνουμε λοιπόν το μείγμα του παγωτού μέσα στον κάδο της παγωτομηχανής

και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή την θέτουμε σε λειτουργία.

 

*Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή ,

ρίχνουμε το μείγμα μέσα σ’ ένα μεταλλικό μπολ με καπάκι

και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Μόλις αρχίσει να παγώνει ,

ανακατεύουμε με το σύρμα για να παγώσει ομοιόμορφα

και να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι.

Το ξαναβάζουμε μέσα στην κατάψυξη

και μετά από 20 λεπτά κάνουμε την ίδια διαδικασία .

Επαναλαμβάνουμε άλλες 3 φορές.

 

Τώρα το παγωτό μας έχει παγώσει , είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.

 

Κατά την διάρκεια που ετοιμάζεται το παγωτό , φτιάχνουμε τους ξηρούς καρπούς.

Μέσα σ’ ένα μπρίκι ή μικρό κατσαρολάκι ,

ρίχνουμε το μέλι μαζί με το μπαλσάμικο , την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία

και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.

 

Στην συνέχεια προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς

και ανακατεύουμε ώστε να βραχούν καλά με το σιρόπι της καραμέλας

που ετοιμάσαμε.

Τους τοποθετούμε πάνω σε μια επιφάνια σιλικόνης για να κρυώσουν

και να στερεοποιηθεί η καραμέλα.

 

Όταν είναι έτοιμοι μπορούμε να τους μεταφέρουμε σ’ ένα μπολάκι

και να τους διατηρήσουμε εκεί εκτός ψυγείου

για να μην τους μαλακώσει η υγρασία του.

 

Τώρα πια είναι όλα έτοιμα και έφτασε η μεγάλη στιγμή της απόλαυσης…

Σερβίρουμε και με κλειστά μάτια γευόμαστε …

Ποτέ η απόλαυση δεν ήταν τόσο υγιεινή …   

 

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε , σας φιλώ!!!

 

 

*Προσωπικά προτιμώ να φτιάχνω τα παγωτά μου σε παγωτομηχανή .

Τα κάνει πιο αφράτα και τα παγώνουν ομοιόμορφα.

Σε λίγα λεπτά είναι έτοιμα

και δεν ταλαιπωρούμαι με το να ανακατεύω ανά 20 λεπτά…

028

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

15 σχόλια

Λαμπρινή 02/08/2016 - 06:51

Καλη σου μέρα,σε παρακαλώ,πες μου πόση ωρα να χτυπηθεί στην παγωτομηχανη,και αν αντικαθίσταντε τα ΙΚΑ με τη νηστεία σε ευχαριστώ για α τα ωραία σου.

Reply
sofia sofeto 02/08/2016 - 22:42

Η διαρκεια που είναι έτοιμο το παγωτό εξαρτάται από πόσο καλά είναι παγωμένος ο κάδος της παγωτομηχανής και πόσο ζέστη έχει στο δωμάτιο που το φτιάχνεις. Την δεύτερη ερώτηση σου δεν την καταλαβαίνω.

Reply
Μελισσου Ιωαννα 02/08/2016 - 08:10

Τι να πω πια …δεν εχω λογια..ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και νασαι παντα καλα!
Λατρευω κι εγω τα συκα και τα θεωρω απο τις πιο υγιεινες τροφες
Θαθελα ομως αν σου ειναι ευκολο να μου πεις αν στη μαρμελαδα συκο θα χρειαστω αγαρ αγαρ για να πηξει η θα πηξει απο μονη της?

Reply
sofia sofeto 02/08/2016 - 22:44

Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! 🙂
Θα χρειαστείς το αγάρ αγάρ για να πήξει η μαρμελάδα σου, αν θες να την κάνεις χωρίς αυτό, μάλλον θα πρέπει να το βράσεις αρκετά για να εξατμιστεί η περιτή υγρασία…δεν το συνιστώ όμως γιατί κσταστρέφεται το φρούτο διατροφικά.

Reply
Μελισσου Ιωαννα 03/08/2016 - 07:31

Σευχαριστω και παλι καλη μου!

Reply
Μελισσου Ιωαννα 03/08/2016 - 07:33

Α και κατι ακομα…εχω στεβια 1.1 και 1.5
Στο 1 κιλο συκα ποσο να βαλω?

Reply
ΜΠΟΥΡΟΥΤΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 17/08/2016 - 12:19

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΜΙΑ ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ . ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ Η ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΙΣΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Reply
sofia sofeto 17/08/2016 - 17:21

Μαρία μου, στείλε μου μνμ στο μέιλ μου να σου πω, ευχαριστώ!

Reply
Αντωνια 09/09/2016 - 15:34

μπορεις να μου πεις κι εμενα για την παγωτομηχανη ποια ειναι καλη ? (olyexpert@hotmail.com) to mail mou
ευχαριστω πολυ

Reply
Ρενα 07/08/2017 - 14:14

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Θα ήθελα να μου πεις περίπου τι ποσότητα παγωτού “βγαζουν” οι ποσότητες των.υλικών που αναφέρεις…Επίσης, λόγω του ότι είμαι εκτίς Αθηνών και δεν βρίσκω εύκολα κάποια υλικά, έχω κρυσταλλική στέβια στο εξοχικό αλλά δεν θυμάμαι.μάρκα, αναλογία ζάχαρης κλπ. Να βάλω 40 γρ ?

Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για το ” έργο” σου!!!

Reply
sofia sofeto 07/08/2017 - 16:35

Ρένα σ ευχαριστώ πολύ!
Το παγωτό αυτό βγαίνει περίπου στα 950 – 1000 γραμμάρια.
Δυστυχώς για την στέβια που λες πρέπει να ξέρω ακριβώς την αναλογία της με την ζάχαρη για να σου πω πόση θα βάλεις.

Reply
Ρενα 10/08/2017 - 16:37

Σοφία, η στέβια είναι 1:1.Όσον αφορά στην.κρέμα γάλακτος φαντάζομαι ότι κάνει και αυτή με 15% λιπαρά αντί με τα 17 % που αναφέρεις..

Reply
sofia sofeto 14/08/2017 - 20:06

Θα βάλεις 80 γρμ απ την δική σου στέβια. Φυσικά και κάνει η κρέμα που λες!!! Καλή επιτυχία!!!!

Reply
Αίγλη 12/08/2017 - 18:22

Τώρα τι να πω γι αυτό το παγωτό; Ότι το έφτιαξα χτες και σκέφτομαι να πάω να δηλώσω εξαφάνιση στην αστυνομία; Πάει, χάθηκε. Κανείς στο σπίτι δεν ξέρει που πήγε!

Reply
sofia sofeto 14/08/2017 - 20:07

Χαχαχα!!!!! Απ τα πιο έξυπνα σχόλια που έχω λάβει!!!! Χαίρομαι πάρα πολύ!!!!

Reply

Γράψτε απάντηση στο sofia sofeto Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!