Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Ταρτάκια μήλου ολικής αλέσεως και βρώμης , χωρίς ζάχαρη , βούτυρο και αυγά.

Ταρτάκια μήλου ολικής αλέσεως και βρώμης , χωρίς ζάχαρη , βούτυρο και αυγά.

by sofia sofeto
12 σχόλια

 

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Ο χειμώνας είναι μια εποχή που μυρίζει γαρύφαλλο και κανέλα μέσα στην κουζίνα μου!

Η ζεστή αίσθηση , το αγαπησιάρικο συναίσθημα που μου προκαλεί το άρωμα τους, είναι για μένα γιατρικό της ψυχής και του σώματος…

Όλοι μας λοιπόν, στην οικογένεια νιώθουμε εξοικειωμένοι με αυτά τα υπέροχα μπαχάρια που πρωταγωνιστούν σε αρκετές συνταγές μου.

Σήμερα θα σας δώσω μια ιδέα για να φτιάξετε υπέροχα ταρτάκια με μήλο, κανέλα και γαρύφαλλο. Εμείς εδώ τα απολαμβάνουμε πολύ συχνά. Αρχικά γιατί μας αρέσουν πάρα πολύ ! Μετά γιατί φτιάχνονται πολύ εύκολα και γρήγορα, κάτι πολύ σημαντικό όταν ο χρόνος που έχω για να μαγειρεύω πια είναι αρκετά περιορισμένος μετά την γέννηση του μπέμπη μας.

Επίσης αυτή η συνταγή δεν απαιτεί να λερώσω πολλά σκεύη και να τα πλένω μετά …

Το πιο βασικό όμως  το άφησα για το τέλος!

Αυτά τα ταρτάκια μήλου είναι πολύ πολύ υγιεινά και τα τρώμε πραγματικά απολαμβάνοντας τα, αφού έχουν πολύ καλά λιπαρά από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, δεν έχουν κοινή ζάχαρη  με κενές θερμίδες, είναι ιδανικά για μια χορτοφαγική διατροφή και μας χορταίνουν δίχως να μας επιβαρύνουν καθώς περιέχουν αλεύρι ζέας (δίκκοκο) και βρώμης.

Για την χωρίς γλουτένη εκδοχή τους χρησιμοποίησα αντί για αλεύρι ζέας, το αλεύρι Teff στην ίδια αναλογία. 

 

Υλικά για 10 ταρτάκια :

Για την βάση :

  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 65 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 200 γρ.  ώριμες μπανάνες καθαρισμένες
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα Κεϋλάνης σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ) σε σκόνη
  • 50 γρ. αλεύρι ζέας ( δίκκοκο ) ή εναλλακτικά για χωρίς γλουτένη εκδοχή, 50 γρ. αλεύρι Teff
  • 50 γρ. αλεύρι βρώμης ή νιφάδες περασμένες από το μούλτι ( χωρίς γλουτένη ).
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (χωρίς γλουτένη).

 

Για τα μήλα :

 

  • 250 – 300 γρ. μήλα καθαρισμένα από τα σπόρια

( βιολογικά να τα βάλουμε με την φλούδα τους ,

αν δεν είναι βιολογικά τα καθαρίζουμε από την φλούδα τους.)

  • 3 κουταλάκια του γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • Μια πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη.
  • Επίσης θα χρειαστούμε λίγο σουσάμι και φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα (προαιρετικά).

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

☆Όλα τα υλικά της συνταγής θα τα βρείτε σε  σούπερ μάρκετ ,

και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα . 

 

 

Για την συνταγή αυτή θα χρειαστούμε ένα μούλτι , μικρό μπλέντερ δηλαδή. Θα ξεκινήσουμε ρίχνοντας μέσα τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

Τα χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν , να γίνουν όσο πιο ψιλά γίνεται. Στην συνέχεια τα αδειάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Βάζουμε μέσα στο μούλτι τις μπανάνες μαζί με την ζάχαρη καρύδας. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν και να λιώσει η ζάχαρη καρύδας. Προσθέτουμε τώρα μέσα το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά , χτυπάμε πάλι. Τώρα ρίχνουμε μέσα στους ξηρούς καρπούς στο μπολ, τα άλευρα ανακατεμένα μαζί με το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε καλά τα αλεύρια με τους ξηρούς καρπούς και έπειτα προσθέτουμε το μείγμα με τις μπανάνες και την ζάχαρη καρύδας. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Πλένουμε καλά τα μήλα , τα καθαρίζουμε από τα σπόρια τους στο κέντρο. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε το μείγμα της βάσης μέσα σε ειδικά αντικολλητικά χαρτάκια μιας χρήσεως.

Μοιράζουμε το μείγμα σε την βοήθεια ενός κουταλιού. Όταν αδειάσει το μπολ που είχε μέσα το μείγμα της βάσης, ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά για τα μήλα. Τα ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα μήλα κομμένα σε φέτες. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε ώστε να βραχούν όλα τα κομμάτια των μήλων. Όταν είναι έτοιμα ξεκινάμε να τοποθετούμε τις φέτες πάνω στις βάσεις. 

Μόλις τελειώσουμε την τοποθέτηση, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και φιλέ αμυγδάλου.

 

 

Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στις αντιστάσεις , στους 170 βαθμούς κελσίου.

Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο. Βγάζουμε τα ταρτάκια μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μέχρι να πλύνουμε τα λιγοστά σκεύη και κουταλάκια που χρησιμοποιήσαμε, τα ταρτάκια μας θα είναι έτοιμα στην κατάλληλη θερμοκρασία για να τα απολαύσουμε!

Εμείς εδώ τα τρώμε για πρωινό ή για συνοδευτικό στο απογευματινό μας τσάι. Φυσικά και τα φτιάχνω για κολατσιό της μικρής μου στο σχολείο αλλά και για τον μπαμπά της που του αρέσουν πολύ για σνακ στην δουλειά του. Μου αρέσει να τους τα ετοιμάζω , να τους τα κάνω έκπληξη! Κάθε πρωί περιμένουν στο τραπέζι της κουζίνας να βρουν τι θα τους έχω ετοιμάσει για να πάρουν μαζί τους .

Αγαπώ πολύ να τα συσκευάζω μέσα στις χάρτινες σακούλες τροφίμων. Μου αρέσει να τους  γράφω πάνω ένα μήνυμα , μια «καλημέρα », ένα «καλό μάθημα », ένα « να προσέχεις », ένα « σ’ αγαπώ »…

Δοκιμάστε κι εσείς να δώσετε το δικό σας μήνυμα με όμορφα πράγματα που φτιάχνετε μόνοι σας για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Δώστε με απλά πράγματα στους δικούς σας ανθρώπους να νιώσουν πως θέλετε να τους δώσετε τα καλύτερα και το πιο σημαντικό, να νιώσουν πως τους φροντίζετε με την καρδιά σας!

Σας φιλώ !!!

Σοφία.

Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!

Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

12 σχόλια

Ελένη 20/01/2017 - 20:38

Πολύ ωραία!!
Τα έφτιαξα σήμερα!!

Reply
sofia sofeto 21/01/2017 - 10:22

Μπράβο!!!!!! Χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν!!!!

Reply
Penelope 23/01/2017 - 18:10

Ωραίες σκέψεις…και πολύ ωραίο σνακ Σοφία μου.
Πραγματικά με αυτές τις μικρές πρωϊνές (ή καμμιά φορά…βραδινές εκπλήξεις) ξεκινά η μέρα καλύτερα για όλους μας και περισσότερο για μας νομίζω, καθώς απολαμβάνουμε τη χαρά της δημιουργίας.

Reply
sofia sofeto 25/01/2017 - 00:06

Καλησπέρα καλή μου Πηνελόπη.
Έτσι ακριβώς είναι , απλές καθημερινές στιγμές που μένουν για πάντα στην μνήμη και στην καρδιά μας.

Reply
Ματίνα 31/08/2017 - 08:07

Καλημερα και συγχαρητήρια για το υπεροχο blog !! Να ρωτησω , αλευρι ζεας που βρισκουμε ; ειναι το ιδιο με το ολικης ;

Reply
sofia sofeto 01/09/2017 - 21:42

Ευχαριστώ πολύ!!! Το αλεύρι ζέας είναι από το δίκοκκο σιτάρι, επίσης ολικής αλέσεως. Το βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ και σε βιολογικά.

Reply
ΔΕΣΠΟΙΝΑ 22/01/2018 - 22:42

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΟ SITE ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ.
ΘΑ ΤΟ ΤΙΜΗΣΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ….ΜΕ ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ!!

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Reply
sofia sofeto 22/01/2018 - 23:16

Καλή επιτυχία , χαίρομαι πολύ !!!

Reply
Ρέα Παπαδόπουλου 12/10/2019 - 08:25

Τι ωραία και.. μυρωδατη συνταγή. Όπως μας έχεις συνηθίσει αγαπητή Σοφία. Όμως μου άρεσε τόσο το κείμενο σου για την αγάπη και φροντίδα των ανθρώπων μας. Να είσαι καλά τόσο εσύ όσο και οι αγαπημένοι σου. Ευχαριστούμε.

Reply
sofia sofeto 25/10/2019 - 01:29

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανάγνωση και τα καλά σου λόγια ❤️

Reply
Ευδοκία 04/05/2022 - 11:46

Πραγματικά υπέροχες συνταγές, σας ευχαριστούμε για τις ωραίες ιδέες, ένα μπράβο για τη καθημερινή φροντίδα προς τους αγαπημένους σας κ φυσικά την έμπνευση.
Να είστε καλά.

Reply
sofia sofeto 07/05/2022 - 12:40

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Μα είστε καλά ❤️

Reply

Γράψτε απάντηση στο Ελένη Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!