Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Στέβια : Η εμπειρία μου και χρήσιμες συμβουλές για την χρήση της.

Στέβια : Η εμπειρία μου και χρήσιμες συμβουλές για την χρήση της.

by sofia sofeto
56 σχόλια

 

Κείμενο: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

Η επαφή μου με την «Στέβια» θυμάμαι πως ξεκίνησε γύρω στις αρχές του 2010.

Η ανάγκη μου να αντικαταστήσω την ζάχαρη στα γλυκά μου, ήταν πιο πολύ από ποτέ άλλοτε απαραίτητη.

Έψαχνα να βρω εναλλακτικές λύσεις που θα μου δώσουν την γλυκιά γεύση, χωρίς όμως να επηρεάζουν το ζάχαρο στο αίμα μου και φυσικά να είναι ότι πιο υγιεινό μπορούσα να κάνω για την οικογένεια μου. 

Από το 2008 είχα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 , ινσουλινοεξαρτώμενο δηλαδή. Ένα αυτοάνοσο (όχι κληρονομικό ) νόσημα, στο οποίο ο ίδιος ο οργανισμός μου κατέστρεψε τα β- κύτταρα του παγκρέατος που παρήγαγαν μέχρι τότε την ινσουλίνη, μια απαραίτητη ορμόνη που ρυθμίζει την γλυκόζη στον οργανισμό μας.

Διαβάζοντας πληροφορίες , έρευνες και στατιστικές μελέτες, αποφάσισα να δοκιμάσω αυτό το προϊόν, που μέχρι τότε ήταν άγνωστο στην Ελλάδα, καθώς δεν κυκλοφορούσε καν στην αγορά για χρήση σε τρόφιμα.

Η ευρωπαϊκή ένωση έδωσε την άδεια κυκλοφορίας της για χρήση σε τρόφιμα το 2011.

Μέχρι τότε επιτρεπόταν μόνο για καλλυντική χρήση.

Στην ελληνική αγορά ήταν λοιπόν αδύνατον να βρω ένα προϊόν που θα ήθελα.

Τελικά παρήγγειλα από το εξωτερικό το πρώτο μου προϊόν σε υγρή μορφή για να το δοκιμάσω.

Αργότερα όταν πήρε την έγκριση, κατάφερα να βρω στην ελληνική αγορά μια ποιότητα αρκετά καλή, με πρόσθετο γλυκαντικό την ερυθριτόλη, μια φυσική αλκοόλη που την συναντούμε σε φρούτα και λαχανικά.

Στις περισσότερες παλιές μου συνταγές θα δείτε να αναφέρω αυτό το προϊόν σαν «στέβια με ερυθριτόλη , σε αναλογία με την ζάχαρη 1:5». Άρχισα λοιπόν τις δοκιμές μου , με την έγκριση πια της Ευρωπαϊκής ένωσης!

Δεν θα σας γράψω άλλα για τις συνταγές μου.

Από το 2012 που βγήκε «στον αέρα» το blog μου  Sofeto Γεύσεις Υγείας, μπορείτε να τις δείτε εδώ και να τις δοκιμάσετε.

005

Η στέβια είναι κατά την γνώμη μου μια παρεξηγημένη «ιστορία» εδώ στην Ελλάδα.

Ο λόγος είναι πως με το που έγινε γνωστό το προϊόν και άρχισε ο κόσμος να ενδιαφέρεται να την δοκιμάσει, πολλές εταιρίες μπήκαν στον «χορό» της διακίνησης της, όχι πάντα με πρώτο κριτήριο την ποιότητα της …

Δοκιμάζοντας , όλα αυτά τα χρόνια, πολλά προϊόντα της ελληνικής αλλά και της ξένης αγοράς, έφτασα στο σημείο να μπορώ να έχω, μια ας το πούμε «εμπειρία» για το θέμα και την χρήση του σε απλές αλλά και σε πιο εξεζητημένες συνταγές.

063

Ο λόγος που σας γράφω αυτό το άρθρο, είναι γιατί μετά από πάρα πολλά μηνύματα σας, όλα αυτά τα χρόνια που δημοσιεύω στο Sofeto, συνειδητοποίησα πως έχετε την ανάγκη να μάθετε λεπτομέρειες για την χρήση της, για τις διάφορες ποιότητες και αναλογίες  που βρίσκετε στην αγορά και σας προκαλούν συχνά σύγχυση.

Δίχως να είμαι «ειδική» επιστήμων” στεβιολόγος”, ούτε τεχνολόγος τροφίμων και χημικός, μόνο καθαρά με την εμπειρία μου και την γνώση που απέκτησα από αυτήν, θα προσπαθήσω να σας λύσω όσες περισσότερες απορίες μπορώ με βάση αυτά τα δεδομένα.

Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσω για πρακτικά θέματα.

χαλβάς καρύδα 1

Θα ξεκινήσω λοιπόν με τις μορφές των προϊόντων που έχω συναντήσει στην αγορά.

1.Μορφές προιόντων με στέβια :

Αυτές που έχω συναντήσει μέχρι τώρα είναι :

  1. Γλυκαντικό με στέβια σε υγρή μορφή.
  2. Γλυκαντικό με στέβια σε κρυσταλλική μορφή.
  3. Γλυκαντικό με στέβια σε σκόνη.
  4. Γλυκαντικό με στέβια σε δισκία.
  5. Αποξηραμένα φύλλα του φυτού της στέβια.

 

Το καθένα απ’ τα παραπάνω προϊόντα είναι πολύ εύκολο να το βρείτε πια στην ελληνική αγορά. Κατά την γνώμη μου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές για να κάνετε όλα τα γλυκά.

Υπάρχουν γλυκά που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα την υγρή  μορφή και άλλες που απαιτούν την κρυσταλλική κ.λ.π.

Σε κάθε συνταγή μου αναφέρω τι μορφή έχω χρησιμοποιήσει για όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. 

Να διευκρινίσω πως τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού της στέβια, τα οποία μπορούμε να τα έχουμε για χρήση συλλέγοντας τα και από δικό μας φυτό, δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για συνταγές γλυκών, μόνο για κάποιο αφέψημα , π.χ τσάι κ.τ.λ

 

  1. Στέβια και άλλες γλυκαντικές ύλες:

 Εδώ ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα που ενδιαφέρει πάρα πολλούς από εμάς.

Αυτό το θέμα των πρόσθετων γλυκαντικών είναι, που κατά την άποψη μου καθορίζει την ποιότητα του προϊόντος.

Να ξεκαθαρίσω για να μην δημιουργηθεί παρεξήγηση, πως καθαρή στέβια 100%  δεν είναι εύκολο να βρείτε στην λιανική αγορά και ακόμα πιο δύσκολο είναι να την χρησιμοποιήσετε για οικιακή χρήση.

Ο λόγος είναι πως αυτή η ποιότητα (την οποία αγόρασα και δοκίμασα από το εξωτερικό) είναι πολύ δύσκολη στην χρήση της.

Φανταστείτε πως η αναλογία της με την ζάχαρη είναι 1: 300, δηλαδή 1 κ.γ στέβια αντιστοιχεί σε 300 κ.γ ζάχαρης.

Ένα γλυκό όπου απαιτείται 20 κ.γ ζάχαρης π.χ πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 0,067 κ.γ στέβια…

Πράγμα πολύ δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Οπότε αναπόφευκτα , οι εταιρίες που εμπορεύονται γλυκαντικά με στέβια, χρησιμοποιούν άλλες γλυκαντικές ύλες που «αραιώνουν» κατά κάποιον τρόπο την πυκνότητα της καθαρής στέβια ώστε να είναι πιο εύκολη η χρήση της αλλά και το γευστικό της αποτέλεσμα.

Δεν θα σας αναλύσω τις άλλες γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται.

Δεν είμαι ειδική στο να κάνω κάτι τέτοιο, ο καθένας από εσάς μπορεί να το ανακαλύψει και να το αναλύσει, ψάχνοντας στο διαδίκτυο πληροφορίες και έρευνες όπως έκανα άλλωστε κι εγώ.

Θα σας πω μόνο πως προσωπικά προτιμώ να χρησιμοποιώ προϊόντα που έχουν σαν πρόσθετο γλυκαντικό την ερυθριτόλη.

Όπως ανέφερα παραπάνω , είναι μια φυσική αλκοόλη που την συναντούμε σε φρούτα και λαχανικά. Κατά την εμπειρία μου , δίνει στο τελικό προϊόν την καλύτερη ποιότητα και γεύση, είναι πιο εύχρηστη και φυσική ουσία.

3.Αναλογία γλυκαντικών με στέβια σε σχέση με την ζάχαρη :

Εδώ είναι που οι περισσότεροι από εμάς μπερδευόμαστε. Στην αγορά συναντούμε πολλά προϊόντα με διαφορετικές αναλογίες.

Σίγουρα έχετε δει να αναγράφεται πάνω στην συσκευασία του προϊόντος « 1: 1» ή «1:3» ή «1:5» κ.τ.λ , συνήθως σε κρυσταλλικές μορφές και σε σκόνη.

Επίσης στις υγρές θα έχετε δει «4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη» ή «5 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη».

Η αλήθεια είναι πως όλη αυτή η «ποικιλία» μας προκαλεί μεγάλη σύγχυση… Δεν το νιώθετε μόνο εσείς αυτό …. Πιστέψτε με…

Κι εγώ έχω μπερδευτεί αρκετές φορές και έχω βάλει λάθος ποσότητα σε μια συνταγή που ετοιμάζω…

Φυσικά δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τους λόγους που η κάθε εταιρία αποφασίζει για την αναλογία που θα έχει το προϊόν της, σίγουρα θα έχει τους λόγους της.

Δική μου δουλειά είναι να σας εξηγήσω τι σημαίνει αυτό το «1:1» ή το «1:5» και φυσικά πως αυτό χρησιμοποιείται στις συνταγές.

Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνετε λοιπόν, πως δεν είναι όλα τα προϊόντα ίδια…

Μετά λύπης μου και έκπληξης μου , βλέπω να κυκλοφορούν συνταγές, ακόμα και από γνωστούς σεφ, που στα συστατικά γράφουν κάποια ποσότητα «στέβια», αλλά δίχως να αναφέρουν σε ποια αναλογία αναφέρονται… Λένε λοιπόν π.χ , 40 γρ. στέβια σε σκόνη , αλλά δεν ξεκαθαρίζουν την αναλογία της.

Έτσι καταλαβαίνουμε πως αυτή η συνταγή δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην πράξη, γιατί πολύ απλά είναι ελλιπής και το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να την φτιάξει ο «δημιουργός» της…

Όταν λέμε λοιπόν :

•1:1 εννοούμε 1 κ.σ γλυκαντικό στέβια = 1 κ.σ ζάχαρη

•1:2 εννοούμε 1 κ.σ γλυκαντικό στέβια = 2 κ.σ ζάχαρη

•1:3 εννοούμε 1 κ.σ γλυκαντικό στέβια = 3 κ.σ ζάχαρη κ.ο.κ

στέβια και ζάχαρη

Φωτό: Mydiatrofi.gr

Σημείωση :

Να ενημερώσω επίσης πως τα γλυκαντικά με στέβια δεν τα υπολογίζουμε με την ζάχαρη σε σχέση με το βάρος τους αλλά με τον όγκο τους.

Η ζάχαρη συνήθως είναι βαρύτερη (1 κ.σ ζάχαρη  π.χ είναι βαρύτερη από 1 κ.σ γλυκαντικού με στέβια).

Επίσης ένα ακόμα σημαντικό θέμα που προκύπτει με τις αναλογίες είναι πως δεν μπορούμε με όλες τις αναλογίες να κάνουμε όλα τα γλυκά.

Είναι δηλαδή κάποια γλυκά που δεν γίνονται με καμιά άλλη αναλογία εκτός από την 1:1.

Στις συνταγές μου όταν απαιτείται κάτι τέτοιο το αναφέρω. Γενικά προσπαθώ να χρησιμοποιώ την πιο σωστή αναλογία για την διευκόλυνση όλων μας αλλά και για το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε συνταγή.

 

  1. Χρήσιμες συμβουλές :

Θα σας πρότεινα να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα χύμα. Αυτά τα προϊόντα είναι αμφιβόλου ποιότητας , την οποία δεν μπορείτε να ελέγξετε. Δεν αναγράφουν πουθενά τα πρόσθετα γλυκαντικά που περιέχουν, συνήθως είναι της χειρότερης ποιότητας. Μπορεί να είναι φθηνότερα προϊόντα, αλλά θα σας απογοητεύσουν και το πιθανότερο είναι να πετάξετε τα χρήματα σας.

Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε μια συνταγή βεβαιωθείτε πως έχετε το αντίστοιχο προϊόν σε μορφή και αναλογία με την ζάχαρη που αναγράφεται στα υλικά της.

Αν δεν το έχετε σε ίδια αναλογία , προσπαθήστε να το τροποποιήσετε.

Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για να μπορέσετε να κάνετε τις μετατροπές αυτές.

2 κουταλιές της σούπας στέβια με αναλογία 1:5 = 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη οπότε :

•αν έχετε μια αναλογία 1:1θα χρειαστείτε 10 κουταλιές της σούπας στέβια.

•αν έχετε μια αναλογία 1:2 θα χρειαστείτε 5 κουταλιές της σούπας στέβια.

•αν έχετε μια αναλογία 1:3 θα χρειαστείτε 3,5 κουταλιές της σούπας στέβια.

•αν έχετε μια αναλογία 1:4 θα χρειαστείτε 2,5 κουταλιές της σούπας στέβια.

Αν έχετε προϊόν σε κρυσταλλική μορφή μπορείτε να το αντικαταστήσετε σε βάρος πάλι αν το προιόν σας είναι σε κρυσταλλική μορφή. Αν είναι σε σκόνη δεν μπορείτε γιατί είναι ελαφρύτερη η σκόνη.

Αν ξέρετε όμως πως μια κουταλιά της σούπας κρυσταλλική στέβια = 10 γρ. τότε μπορείτε εύκολα να βρείτε σε κουταλιές την ποσότητα που χρειάζεστε σε σκόνη.

Επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα που προκύπτει στην χρήση της στέβια και έχει σχέση με τις αναλογίες που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι στο πως θα γίνει μετατροπή μιας συνταγής μας , από ζάχαρη σε στέβια.

Αν χρησιμοποιήσουμε μια στέβια 1:1 με την ζάχαρη, θα βάλουμε σε στέβια τον ίδιο όγκο, π.χ 10 κ.σ ζάχαρη λέει η συνταγή μας , 10 κ.σ στέβια θα αντικαταστήσουμε.

Η διαφορά στην υγρασία του γλυκού και κατ’ επέκταση οι αναλογίες όλων των υπολοίπων υλικών δεν αλλάζουν ιδιαίτερα. 

Αν όμως έχουμε μια αναλογία στέβια 1:3 π.χ, θα πρέπει να μειώσουμε τον όγκο της στέβια όπως σας ανέφερα παραπάνω, δηλαδή να βάλουμε στην συνταγή μας 3,5 κ.σ γλυκαντικό στέβια.

Αντίστοιχα λοιπόν θα πρέπει να μειώσουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας που έχουν άμεση σχέση και εξάρτηση με την υγρασία της συνταγής μας, π.χ το αλεύρι μας. 

Εδώ καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτός που προτείνει μια συνταγή, να είναι ακριβής στις δοσολογίες που αναφέρει, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πετυχημένο.

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την στέβια, έχω δοκιμάσει να φτιάξω πάρα πολλές συνταγές γλυκών, που θα μας δώσουν όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση.

Τα πειράματα στην κουζίνα μου ατελείωτα! Ο χρόνος που αφιέρωσα είναι αρκετός, όπως και  ο κόπος μου και το χρήμα που ξόδεψα ήταν πολύτιμα για μένα και την οικογένεια μου.

Ήταν κάτι όμως που έκανα με πραγματική αγάπη και ανάγκη για προσφορά, σε ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα και σ’ αυτό που ήθελα να τους δώσω.

Τα μηνύματα σας μου έδωσαν και μου δίνουν καθημερινά το κουράγιο να συνεχίζω αυτό που κάνω και σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό!

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που εκμεταλλεύτηκαν αυτή την προσφορά μου, αντιγράφοντας συνταγές μου και παρουσιάζοντας τες για δικές τους, μετέφεραν τις γνώσεις μου και τις συμβουλές μου που απέκτησα όπως είπα με πολύ κόπο, σαν δικές τους…

Ξέρω πως το ίδιο θα γίνει και με αυτό το άρθρο που σας γράφω σήμερα…

Όμως αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να με σταματήσει να κάνω αυτό που αγαπώ και που ξέρω πως πολλοί από εσάς έχετε ανάγκη.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε, για την αγάπη σας και να σας υποσχεθώ, πως όσο μου επιτρέπουν οι συνθήκες της καθημερινότητας μου, θα είμαι όσο το δυνατόν γίνεται , έτοιμη να απαντώ στις απορίες σας .

Ελπίζω πως βρήκατε αυτό το άρθρο μου χρήσιμο και υπόσχομαι πως θα το συμπληρώσω με περισσότερες διευκρινήσεις, σύμφωνα πάντα με τις δικές σας απορίες που δέχομαι στα σχόλια και τα mail που μου στέλνετε.

Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας σας φιλώ!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

56 σχόλια

Marie-Anne 13/06/2016 - 19:20

Σοφία μου, έχω ξαναδιαβάσει 2-3 φορές αυτό σου το τόσο αναλυτικό άρθρο και θα ήθελα να αρχίσω , επιτέλους, να χρησιμοποιώ την στέβια. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα μόνο τα φυλλαράκια του φυτού στα ροφήματα (όπως το γράφεις κι εσύ).
Πού όμως θα βρώ να αγοράσω την κρυσταλλική ή και την υγρή στέβια? Στα σούπερ μάρκετ μόνο τα γλυκαντικά τύπου Καντερέλ βλέπω. Στα μπαχαράδικα έχουν μόνο χύμα? Πού να πάω?
Σ’ευχαριστώ πολύ!
Καλή εβδομάδα να έχεις !

Reply
sofia sofeto 14/06/2016 - 15:41

Θα μιλήσουμε σε προσωπικό μήνυμα Μαριάννα μου.

Reply
Eμμανουελα 27/11/2017 - 16:15

Αχ ..τι ωραίο άρθρο!! Συγχαρητήρια! Φαίνεται ότι λατρεύεις αυτό που κάνεις!! Παρακολουθώ συνέχεια τις συνταγές σου και ήρθε η ώρα να αρχιζω να φτιάχνω αυτά τα υπέροχα λαχαταριστα γλυκάκια και να τα καταναλώνω χωρίς ενοχές! Ήθελα να σε ρωτήσω που μπορώ να βρω την στέβια που προτείνεις?

Reply
καλλια βασιλικη 19/06/2016 - 16:34

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙΣ

Reply
sofia sofeto 19/06/2016 - 18:57

Ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!!!

Reply
ΕΛΕΑΝΝΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 24/11/2019 - 16:17

Καλησπέρα ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σου Σχετικά με τη στέβια Έχω μπερδευτεί όμως σε κάποιο γλυκό στην οποία λέγανε 100 γραμμάρια στέβια 1 προς 3 Εγώ όμως είχα στέβια ένα προς ένα Πόσα γραμμάρια στέβια θα έπρεπε να βάλω εγώ Αφού έχω το 1 προς 1?

Reply
sofia sofeto 27/01/2020 - 00:26

Καλησπέρα σας. Θα πρέπει να βάλετε την τριπλάσια ποσότητα απ’το δικό σας γλυκαντικό.

Reply
Φωτεινή Λ. 22/06/2016 - 07:51

Καλημέρα Σοφία. Εξαιρετικό το άρθρο σου και πολύ ενδιαφέρον. Προσπαθώ συστηματικά από το Νοέμβριο να αποφεύγω τη ζάχαρη και να κάνω γλυκά με άλλες γλυκαντικές ουσίες. Λόγω του ότι έχεις ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα, ποια στέβια του εμπορίου θεωρείς καταλληλότερη. Με ενδιαφέρει το ζήτημα κυρίως για να ξεκινήσω να κάνω κάποιες από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνταγές σου.

Reply
sofia sofeto 22/06/2016 - 10:19

Καλήμέρα Φωτεινή,
Σ ευχαριστώ πολύ!
Στείλε μου μήνυμα στο mail ή στο face book να σου πω.

Reply
Αγγελικη 23/07/2016 - 07:50

Παρακαλώ θα ήθελα και εγώ μάρκα καλλιτερης και ασφαλέστερης εταιρίας στεβια. Ευχαριστώ

Reply
Αγγελικη 23/07/2016 - 07:58

Θα ήθελα μία συνταγή για λεμονάδα (κάνω την κλασσική με σιρόπι ζάχαρης)χωρίς όμως μπαχαρικά ή σαφράν, γιατί δεν αρέσουν στον διαβητικό άνδρα μου, όπως είδα στο αρχείο. Αν δεν είναι σωστό πείτε μου πού ακριβώς θα την βρω. Ευχαριστώ

Reply
ΣΟΦΙΑ 06/09/2016 - 23:37

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ κ.ΣΟΦΙΑ.ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΟ ΣΟΦΙΑ,ΕΙΜΑΙ 37 ΕΤΩΝ Κ ΠΡΙΝ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ Ή ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ Ή ΚΟΡΗ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.ΨΑΧΝΩ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ ΚΥΡΙΩΣ,ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ Κ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΜΕ ΣΟΔΥΝΑΜΑ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΜΑΡΚΑ ΣΤΕΒΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ.Κ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ Κ ΥΓΡΗ Κ Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ!!!!ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ Κ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΈΡΩΝ!???

Reply
sofia sofeto 07/09/2016 - 15:34

Στείλε μου μήνυμα στο μέιλ μου, ευχαριστώ.

Reply
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΔΑΜΑΚΗ 16/09/2019 - 10:21

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΝΕ ΜΕΛΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ??

Reply
Ζωή 03/10/2016 - 13:17

Καλημέρα κα Σοφία.
Ονομάζομαι Ζωή και κατ’ αρχήν σας συγχαίρω για τη μελετημένη σε βάθος εργασία σας, με τις τόσο επιτυχημένες και ικανοποιητικές συνταγές σας για ανθρώπους με πρόβλημα διαβήτη και όχι μόνο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για:
1. Πού θα βρώ την κατάλληλη στέβια εκτός από τα super markets σε διάφορες αναλογίες π.χ. 1:1, 1:2, 1:3, 1:5 κλπ. σε κρυσταλλική και 1:4, 1:5 σε υγρή μορφή.
2. Η isostevia που αναφέρετε έχει μόνο 1:2 και μέσω courier όπως είδα στο internet.
3.Εαν έχω μόνο 1:2 πώς την αναγάγω σε σχέση π.χ. με την 1:1, 1:3, 1:5 κλπ. όπως π.χ. στη συνταγή σας για τη ζύμη της πάστας φλώρας με μαρμελάδα από μπουρνέλες όπου αναφέρετε 1:3.
Σας γνωστοποιώ το e-mail μου στο δικό σας e-mail.
Ευχαριστώ πάρα πολύ περιμένοντας την απάντησή σας.

Reply
sofia sofeto 03/10/2016 - 17:54

Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Οι διάφορες αναλογίες γλυκαντικών με στέβια που αναφέρεις πωλούνται σε φαρμακεία, καταστήματα με βιολογικά αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Η Isostevia πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία. Επικοινώνησε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες.
Όσον αφορά το τρίτο ερώτημα , αναφέρω λεπτομερώς τους τρόπους μετατροπών των αναλογιών στο συγκεκριμένο άρθρο που άφησες αυτό το σχόλιο.
Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι ρώτησε με συγκεκριμένα για να απαντήσω.

Reply
Ζωή 04/10/2016 - 12:31

Καλημέρα κα Σοφία είμαι η Ζωή και ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας,
Νόμιζα ότι οι αναλογίες ήταν μόνο για μετατροπή της ζάχαρης σε στέβια. Υπολόγισα τώρα ότι για τη συνταγή της πάστας φλώρα 4κ. στέβια (1:3) αντιστοιχούν σε 12κ. ζάχαρη. Ετσι μετατρέποντας τις 12κ. ζάχαρης σε στέβια διαφόρων αναλογιών έχω. Για:
(1:1) 12κ. στέβια, (1:2) 6κ. στέβια, (1:4) 3κ. στέβια, (1:5) 2,4κ. στέβια. Σας παρακαλώ να μου επιβεβαιώσετε αν ο συλλογισμός μου είναι σωστός διότι πιστεύω ότι και άλλες αναγνώστριες έχουν την ίδια απορία.
Επίσης θα ήθελα να με πληροφορήσετε εάν επηρεάζεται το αποτέλεσμα σε μία συνταγή εάν αντί για γάλα εβαπορέ βάλω γάλα χωρίς λακτόζη λόγω ευερέθιστου εντέρου;
Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.
Σημ. Προσπαθώ να διαγράψω το e-mail μου που είναι σε κοινή θέα από το προηγούμενο σχόλιό μου και δεν είναι δυνατόν

Reply
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ 22/08/2020 - 20:03

Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Κατερίνα και θέλω να σας δώσω πολλά πολλά συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές σας!! Θέλω να ρωτήσω ποια ακριβώς κρυσταλλική στεβια χρησιμοποιείται;
Ευχαριστώ πολύ 😊😊

Reply
sofia sofeto 15/09/2020 - 23:43

Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Χρησιμοποιώ αυτή ακριβώς που περιγράφω στο άρθρο μου. Κρυσταλλική στέβια με ερυθριτόλη. Υπάρχουν πλέον στα σούπερ μάρκετ αρκετές μάρκες εξίσου καλές που μπορείτε εύκολα να τις αναζητήσετε.

Reply
Ζωή 04/10/2016 - 12:00

Καλημέρα κα Σοφία είμαι πάλι η Ζωή και ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας.
Νόμιζα ότι οι αναλογίες αναφέρονταν μόνο για μετατροπή από ζάχαρη σε στέβια. Κάνοντας υπολογισμούς όμως μεταξύ των αναλογιών της στέβιας για το παράδειγμα της πάστας φλώρα κατέληξα ότι 4κ. στέβια 1:3 ισοδυναμούν με 12 κ. ζάχαρη. Ετσι υπολογίζοντας πάντα τις 12κ. ζάχαρη έχω για 1:1 12κ. στέβια, 1:2 6κ. στέβια, 1:4 3κ. στέβια, 1:5 2,4κ. στέβια. Για οποιαδήποτε λοιπόν μετατροπή θα ακολουθώ αυτήν τη λογική. Σας παρακαλώ να μου το επιβεβαιώσετε γιατί πιστεύω ότι και άλλες αναγνώστριες θα έχουν την ίδια απορία.
Επί πλέον θα ήθελα να μου πείτε αν αλλοιώνεται μια συνταγή εάν αντί γάλατος εβαπορέ βάλω γάλα χωρίς λακτόζη λόγω ευερέθιστου εντέρου.
Και πάλι ευχαριστώ πολύ.

Σημ. Προσπαθώ να σβήσω το e-mail μου από την κοινή θέα του προηγούμενου σχολίου μου αλλά δεν είναι δυνατόν

Reply
sofia sofeto 04/10/2016 - 12:33

Ακριβώς έτσι γίνεται ο υπολογισμός σε σχέση με την ζάχαρη! Το εβαπορέ μπορείς να το αντικαταστήσεις με γάλα καρύδας που έχουν σχεδόν την ίδια πυκνότητα, το έχω κάνει και το γευστικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό αλλά εξίσου νόστιμο. Το γάλα χ.λακτόζη απ όσο ξέρω δεν κυκλοφορεί σε γάλα εβαπορέ. Για το μέιλ σου θα δω μήπως το σβήσω εγώ.

Reply
Ζωή 02/11/2016 - 18:08

Κυρία Σοφία καλησπέρα. Σου έστειλα μήνυμα εχθές, αλλά έκανα λάθος και το έγραψα κάτω από την συνταγή της μηλόπιτας. Αν το διαβάσεις απάντησέ μου σε παρακαλώ, αν όχι να σου το στείλω πάλι κανονικά εδώ. Σε Ευχαριστώ.
Ζωή

Reply
sofia sofeto 02/11/2016 - 22:55

Σου έχω απαντήσει εκεί Ζωή . Καλή επιτυχία!!!

Reply
Φυλλω 22/01/2017 - 20:35

Καλησπερα Σοφια!
Εξαιρετικα ενδιαφεροντα τα οσα μας γραφεις σχετικα με τη στεβια αλλα και οι συνταγες σου!Δε βλεπω την ωρα να τις δοκιμασω!
Μονο που θα ηθελα κι εγω να μου πεις απο που μπορω να προμηθευτω τις διαφορες μορφες στεβια.Πραγματικα μας διευκολυνεις.Ημουν απελπισμενη μια και διαγνωστηκε και σε μενα διαβητης και πιστευα οτι τωρα πια θα μπορω να φαω ελαχιστα
νοστιμα πραγματα. Σε ευχαριστω για ολα!!

Reply
sofia sofeto 23/01/2017 - 10:32

Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Στείλε μου μέιλ στο Sofiasofeto@gmail.com για να σου απαντήσω.

Reply
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ 24/01/2017 - 22:24

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΩ. ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΗ. ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΧΥΜΑ ΑΛΛΑ ΠΙΚΡΗΖΕ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Reply
sofia sofeto 24/01/2017 - 23:58

Δέσποινα στείλε μου μήνυμα στο μέιλ μου Sofiasofeto@gmail.com για να σου πω, ευχαριστώ πολύ.

Reply
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΤΣΙΓΚΟΥ 03/06/2017 - 15:14

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙς ΣΥΜΒΟΥΛΕς ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΙΤΟΛΗ ΜΑΖΙ? ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ? ΜΕΝΩ ΧΑΛΚΙΔΑ ,COURIER ΘΑ ΜΠΟΡΩ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Reply
sofia sofeto 03/06/2017 - 16:55

Μαρία, υπάρχουν σούπερ μάρκετ που βρίσκονται εύκολα αυτά τα προϊόντα. Αν θες στείλε μου μέιλ να σου πω λεπτομέρειες.

Reply
ΣΙΣΣΥ ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 05/06/2017 - 18:51

Γεια σου Σοφια!
Σε ανακαλυψα προσφατα και ομολογω οτι οι συνταγες σου με εχουν βαλει σε πειρασμο. Παρολο που δεν εχουμε θεμα με διαβητη θα ηθελα να πειραματιστω με κατι πιο υγειινο για ολους μας και κυριως για τα παιδια ομως εχω λιγο μπερδευτει με τη στεβια. Για αρχη τι προτεινεις να χρησιμοποιησω? Εχω βρει συνταγες για κεικ με ελαιολαδο αλλα θα ηθελα να αντικαταστησω και τη ζαχαρη με στεβια νομιζω ομως οτι δεν ειναι τοσο απλο. Τα φωτα σου !!!!
Ευχαριστω πολυ Σισσυ

Reply
sofia sofeto 05/06/2017 - 20:46

Ρίξε μια ματιά στις συνταγές που έχω για κέικ, όταν δεις αυτή που θέλεις να φτιάξεις, στείλε μου μήνυμα για να σε καθοδηγήσω.

Reply
ΣΙΣΣΥ ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ 07/06/2017 - 21:36

Ευχαριστω για την αμεση απαντηση

Reply
Δωρα 04/10/2017 - 23:26

Θα ήθελα και εμενα να μου πείτε ποια στέβια είναι καλής ποιότητας και ποια να αγοράζω. Παίρνω χύμα από μαγαζί με μπαχαρικά,με αναλογία ένα προς ένα, αλλά δεν ξέρω αν είναι η σωστή. Βέβαια γλυκαινει πολύ.

Reply
sofia sofeto 08/10/2017 - 10:15

Στείλε μου μέιλ για να σου πω περισσότερα.
Sofiasofeto@gmail.com

Reply
εφη 08/10/2017 - 09:32

υπέροχο το άρθρο σου καρδούλα μου, επιτέλους κατάλαβα τι σημαίνουν οι αναλογίες όταν φυσικά τις αναφέρουν στο προιόν που αγοράζουμε! ψάχνοντας κατάλαβα ότι δεν πρέπει η στέβια που θα αγοράσουμε να περιέχει δεξτρόζη και μαλτοδεξτρίνη
αυτό που κατάφερα να βρω είναι στέβια με ινουλίνη, και στέβια με ερυθριτόλη
και πάλι μπερδεύτηκα εντελώς
τι θα προτιμήσω για να μην με πειράξει στο στομάχι γιατί υποφέρω ;;;

χίλια ευχαριστώ !!!!

Reply
εφη 08/10/2017 - 09:40

και για να συμπληρώσω κάτι που ξέχασα
βρήκα στέβια με στεβιόλη και στέβια με REB-A 95-98% και η διαφορά τους στην τιμή είναι τεράστια
τι να κάνω τελικά;;;
μπερδεύτηκα εντελώς…

Reply
sofia sofeto 08/10/2017 - 10:13

Έφη, προτιμώ αυτή με την ερυθριτόλη. Στείλε μου μέιλ για να σου πω .
Sofiasofeto@gmail.com

Reply
Βερβενιωτη Ευδοκια 26/04/2018 - 20:12

Καλησπερα σας,
διαβασα το αρθρο σας γα την στεβια και το βρηκα πολυ κατατοπιστικο.Θελω ομως την βοηθεια σας,διοτι θελω να φτιαξω ενα κεικ για ενα παιδακι με διαβητη και δεν μπορω να καταλαβω ποια στεβια να προτιμησω, αλλα και την ποσοτητα.
Η συνταγη λεει ….
1/2 κεσεδακι στεβια σε αναλογια 1:1.(τα υπολοιπα υλικα τα μετραει με βαση το κεσεδακι απο το γιαουρτι, γι αυτο και λεει 1/2 κεσεδακι).
Θα εκτιμουσα πολυ την βοηθεια σας ,γιατι μολις ξεκινησα να ασχολουμε με αυτο το ειδος.υχαριστω πολυ.
Σας ε

Reply
sofia sofeto 27/04/2018 - 00:26

Αγαπητή φίλη , σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνεται την ευκαιρία να πω δυο λόγια για το θέμα συνταγών και διαβήτης.
Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο να δίνονται τέτοιου είδους συνταγές μετρημένες σε … κεσεδάκια! Η διατροφή του διαβητικού πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη ώστε να μπορεί να υπολογιστεί με επιτυχία η δόση ινσουλίνης που θα κάνει σύμφωνα με το τι θα φάει. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη όταν βλέπω να κυκλοφορούν τέτοιου είδους συνταγές. Θα σας συμβουλευα λοιπόν , εφόσον με τιμάται με το να μου ζητάτε την βοήθεια μου , κι έτσι παίρνω το θάρρος, να μην εμπιστεύεστε τέτοιου είδους συνταγές . Στην σελίδα μου θα βρείτε συνταγές που πληρούν τις προδιαγραφές για μια επιτυχημένη αντιμετώπιση του διαβήτη. Θα βρείτε διατροφική ανάλυση υδατανθράκων και λιπαρών ώστε να υπολογίσετε σωστά την δόση ινσουλίνης του παιδιού. Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο στο ερώτημα σας. Συνταγές για κέικ θα δείτε εδώ : https://sofeto.gr/?s=Κέικ

Reply
Stella Portariti 27/02/2019 - 13:05

Σοφία μου, μόλις τώρα διάβασα το άρθρο σου σχετικά με τις αναλογίες της στέβια… Δεν έχω παρά να σου εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα χρήσιμα έχεις γράψει … Μ ενδιαφέρουν σχεδόν όλες ο συνταγές σου για γλυκά λόγω μιας θείας, η οποία πρόσφατα διαγνώστηκε με διαβήτη και είναι τόσο γλυκαντζού, που έχει απογοητευτεί…
Σ ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη σου την προσπάθεια και κυρίως επειδή την μοιράζεσαι μαζί μας

Reply
sofia sofeto 27/02/2019 - 17:09

Στέλλα χαίρομαι πολύ που σας είμαι χρήσιμη! Πες την θεία σου να μην στεναχωριεται! Θα την βρούμε την άκρη…😉

Reply
Δάφνη 15/06/2019 - 12:41

Καλημέρα! Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε χρησιμοποιήσει τριμμένα φύλλα αποξηραμένης στεβια, σαν σκόνη. Δεν θα ήταν ένας καλός τρόπος να αποφύγουμε τα πρόσθετα της στεβια σε κρυσταλλική μορφή; Ευχαριστώ!

Reply
sofia sofeto 20/06/2019 - 01:57

Τα αποξηραμένα φύλλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκά, μόνο σε αφέψημα.

Reply
Κατερίνα Ντοβίνου 26/01/2020 - 18:53

Γεια σας! Τα κέικ για τα οποία χρησιμοποιώ Στέβια, μου αφήνουν μια περίεργη επίγευση. Κάτι σαν μια “κρυάδα” στο στόμα μου. Το έχετε αισθανθεί και εσείς ή μόνο σε εμένα συμβαίνει? Μήπως κάνω κάτι λάθος?

Reply
sofia sofeto 27/01/2020 - 00:25

Καλησπέρα σας. Δεν είστε η μόνη που έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Δυστυχώς υπάρχουν κάποια προϊόντα που έχουν αυτή την “κρύα” επιγευση που οφείλεται στην ποιότητα του γλυκαντικου της εριθρυτόλης. Αλλάξτε προϊόν. Στην ελληνική αγορά, στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν γλυκαντικά με στέβια και εριθρυτόλη που είναι αρκετά ποιοτικά.

Reply
ευαγγελια μανωλα 03/03/2020 - 21:37

καλησπερα σας! θα ηθελα να επιχειρησω να κανω τα αφρατα κουλουρακια με το αμυγδαλο στη μεση .μηπως θα μπορουσα να αντικαταστησω την στεβια με ζαχαρη καρυδας?

Reply
sofia sofeto 03/03/2020 - 23:29

Καλησπέρα σας. Μπορείτε να βάλετε 120 γρ ζάχαρη καρύδας.

Reply
Παναγιώτης 14/06/2020 - 22:39

Καλησπέρα σας ! Το άρθρο σας είναι υπέροχο, μιας και είναι τόσο αναλυτικά γραμμένο, με αποτέλεσμα να μας λυθούν πάρα πολλές απορίες. Έχω διαβήτη τύπου 2 και θα σας παρακαλούσα να μου πείτε ποιός τύπος στέβιας θα ήταν ο καταληλότερος, αλλά και από που θα μπορούσα να την προμηθευώ. Να είστε πάντα καλά και αυτό το πείσμα που διαθέτετε να παραμένει άσβεστο.
Σας Ευχαριστώ πολύ.
Παναγιώτης

Reply
sofia sofeto 29/06/2020 - 01:05

Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Όπως αναφέρω και στο άρθρο, ο καλύτερος τύπος γλυκαντικου με στέβια είναι αυτός που ταιριάζει στην κάθε συνταγή γιατί δεν είναι όλες ίδιες και έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Γενικότερα ένα προϊόν που ταιριάζει στα περισσότερα ήδη παρασκευων, είναι η κρυσταλλική στέβια με εριθρυτόλη 1:1 ή 1:2 , θα τις βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Reply
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΝΤΑΜΠΟΥΔΗ 07/12/2020 - 16:25

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΩ…ΜΟΥ ΕΙΠΑΤΕ 1:1. ΙΔΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΖΑΧΑΡΗ-ΣΤΕΒΙΑ. ΟΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΙΘΡΙΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΕΣ,ΟΠΟΤΕ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΦΗ, ΟΠΟΥ ΜΕΤΡΗΣΕ 12ΚΣ ΖΑΧΑΡΗ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ. ΜΕΤΡΗΣΑ ΚΑΙ ΓΩ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΕΙΝΑΙ 18ΚΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 1:4, 3ΚΣ ΣΤΕΒΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 12 ΚΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ 6ΚΣ ΖΑΧΑΡΗ ΕΙΝΑΙ 1,5 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΣΟΥΠΑΣ ΣΤΕΒΙΑ? ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΟ 4,5ΚΣ ΣΤΕΒΙΑ? Η’ (ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ) ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 1:2 9ΚΣ ΣΤΕΒΙΑ. ΔΗΛ 12ΚΣ ΖΑΧΑΡΗ= 6ΚΣ ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ 6ΚΣ ΖΑΧΑΡΗ= 3ΚΣ ΣΤΕΒΙΑ? ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΜΟΥ…. ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΤΕΒΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1:1 (1:3,1:4,1:5) ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΙΑ ΤΙΣ 18ΚΣ ΖΑΧΑΡΗ? ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ. ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΝΥΜΑ. ΑΠΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΕΚΑΝΑ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Reply
sofia sofeto 22/12/2020 - 17:17

Όπως τα λέτε, είναι απλά μαθηματικά. Νομίζω πως έχετε μπει στο νόημα. Λίγη εξάσκηση και θα είναι πολύ πιο εύκολο.

Reply
Δάφνη 04/01/2021 - 15:17

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! Καλή Χρονιά με υγεία εύχομαι σε όλους! Έχω διαβάσει το άρθρο σας πολλές φορές! Έμαθα πολλά για τη στέβια, τις διαφορές στα προϊόντα της που κυκλοφορούν και προσπαθώ να αντικαταστήσω τη ζάχαρη στις συνταγές, ή τουλάχιστον να την ελαττώσω! Είδα ότι πολλά τυποποιημένα προϊόντα χωρίς ζάχαρη περιέχουν άλλα γλυκαντικά, όπως μαλτιτόλη, μαλτοδεξτρίνη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη και άλλα. Και δυστυχώς η ένδειξη ¨Χωρίς ζάχαρη” είναι συχνά παραπλανητική. Οι πληροφορίες για αυτά είναι αντιφατικές θα έλεγα… Καταλαβαίνω ότι ψάχνετε πολύ το θέμα της υγιεινής διατροφής και παίρνω το θάρρος να σας ρωτήσω αν έχετε χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά σε συνταγές και ποια είναι η γνώμη σας για αυτά σε σχέση με την υγεία. Ευχαριστώ και εύχομαι Καλά Μαγειρέματα με νόστιμες συνταγές!

Reply
Ειρήνη 15/04/2021 - 10:34

Καλημέρα σας και συγχαρητήρια πολλά για την υπέροχη ιστοσελίδα σας!!
Εδώ και ένα χρόνο προσπαθώ να αλλάξω τρόπο διατροφής στην πενταμελή οικογένεια μας και ευτυχώς αν και δύσκολα,το καταφέρνω.Στην προσπάθεια μου για αντικατάσταση της ζάχαρης… καταφέρνω να “ξεγελάσω ” τα παιδιά μου μόνο με χρήση μισής ποσότητας σε στέβια και μισή σε ζάχαρη καρύδας ή μαύρη.Σε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια νιώθουν την στυφητητα της στεβιας και αρνούνται να φάνε.
Υπάρχει κάποιο υλικό που την καλύπτει;
Σας ευχαριστώ πολύ

Reply
sofia sofeto 21/04/2021 - 18:02

Καλησπέρα σας. Το κόλπο με την ανάμειξη με ζάχαρη καρύδας είναι πολύ καλή επιλογή. Δυστυχώς το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα προϊόν με στέβια και εριθρυτόλη καλής ποιότητας, όπως περιγράφω στο άρθρο μου.

Reply
ΜΑΡΙΛΕΝΑ 04/05/2021 - 09:54

Καλημέρα ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Σας έχει τύχει να φτιάξετε γλυκό για παράδειγμα έφτιαξα καλτσούνια και στη γέμιση έβαλα ερυθριτολη (η αναλογία στο σακουλάκι αναφέρει 1:3/4 ζάχαρη) και στέβια (αναλογία 1:1) με αποτέλεσμα να μην διαλυθεί στη γέμιση και τρώγοντας το γλυκό αισθάνεσαι τους κόκκους (έβαλα στη ζύμη μόνο ερυθριτολη και το αποτέλεσμα ήταν καλό) Η στέβια που επέλεξα έχει ερυθριτολη και γλυκοζιτες στεβιολης 0,5%.

Reply
sofia sofeto 25/05/2021 - 00:50

Καλησπέρα σας. Για ποιον λόγο βάλατε τόσα γλυκαντικά ταυτόχρονα;

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!