Home VeganVegan Λουκουμάκια κορόμηλου αλά Sofeto , χωρίς ζάχαρη!!! Γεύση από το παρελθόν…

Λουκουμάκια κορόμηλου αλά Sofeto , χωρίς ζάχαρη!!! Γεύση από το παρελθόν…

by sofia sofeto
10 σχόλια

167

Από μικρό παιδί θυμάμαι ,

πως όταν πήγαινα με τον παππού μου στο καφενείο που έπινε τον καφέ του ,

πάντα ο καφετζής θα με κερνούσε 1-2 λουκουμάκια.

Μνήμες παρελθόντων ετών

που έχουν χαραχτεί όμως βαθιά μέσα στο μυαλό και την καρδιά μου…

Θυμίζουν άλλες εποχές ,

τότε που η χαρά ενός παιδιού ήταν αυτή η ξεχωριστή στιγμή ,

χέρι χέρι με τον παππού ,

όχι σε κάποιο μεγάλο πολυκατάστημα για ανούσια παιχνίδια

που δίνουν προσωρινή χαρά ,

αλλά κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό ….

Μια βόλτα με τον παππού , για ένα λουκουμάκι ,

με ιστορίες από τις περιπέτειες του στην θάλασσα και στο ψάρεμα…

Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια …

Το καφενείο αυτό δεν υπάρχει πια ,

στην θέση του βρίσκεται ένα νέο τριώροφο κτήριο …

Ο παππούς έχει χρόνια που έφυγε…

Η γεύση όμως του λουκουμιού πάντα υπάρχει στα χείλη μου και στο μυαλό μου.

 

Από καιρό ήθελα να ετοιμάσω μια τέτοια συνταγή ,

φυσικά στα δικά μου διατροφικά πρότυπα και στις γεύσεις που αγαπώ.

Η ιδέα ήρθε ξαφνικά και απρόσμενα ,

μαζεύοντας μαζί με την μητέρα μου ,

τα αγαπημένα μας φρούτα από τα δέντρα του κήπου της , τα κορόμηλα.

Για την οικογένεια μου τα φρούτα αυτά είναι παράδοση.

Χρόνια τώρα τα απολαμβάνουμε , είτε φρέσκα ,

είτε σε διάφορες συνταγές που σας έχω παρουσιάσει κατά καιρούς.

Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές :

1 Πετιμέζι κορόμηλου αλά Sofeto.

2 Τάρτα κορόμηλου με βρώμη και αμύγδαλα , χωρίς ζάχαρη!

3 Παγωτό γιαούρτι με λεμόνι, δυόσμο και σάλτσα κορόμηλου, χωρίς ζάχαρη!

4 Ζελέ με κορόμηλο και αρμπαρόριζα , χωρίς ζάχαρη!

5 Κορομηλένιο μοσχαράκι αλά Sofeto!

 

Σήμερα θα σας τα φτιάξω απίστευτα νόστιμα λουκουμάκια ,

με φιστίκι Αιγίνης μέσα παρακαλώ!

Φυσικά τα λουκουμάκια μου αυτά δεν έχουν ζάχαρη ,

για να μπορούμε να τα απολαμβάνουμε

δίχως τύψεις κι ενοχές για την υγεία μας αλλά και για την σιλουέτα μας…

Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο;

Ελάτε να δούμε την συνταγή!

 

170

 

Υλικά  για 12 μεγάλα λουκουμάκια :

 

330 γρ. χυμός κορόμηλου από 400 γρ κορόμηλα ( δείτε πως γίνεται εδώ.)

30 γρ. κορν φλάουρ ( χωρίς γλουτένη )

140 γρ. στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:1 με την ζάχαρη

ή 70 γρ. στέβια κρυσταλλική σε αναλογία 1:2 με την ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού κοφτό αγάρ αγάρ σε σκόνη

3 φύλα αρμπαρόριζας

25 γρ. φιστίκια Αιγίνης ωμά και καθαρισμένα.

Επιπλέον 30 γρ. στέβια κρυσταλλική  με αναλογία 1:1 με την ζάχαρη

για πασπάλισμα ( την κάνετε σκόνη στο  μούλτι για να γίνει σαν άχνη ).

 

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

156

 

Ρίχνουμε τον χυμό του κορόμηλου μέσα σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα

μέχρι να διαλυθεί τελείως.

Τώρα προσθέτουμε την στέβια , το αγάρ αγάρ και την αρμπαρόριζα.

Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς

μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και το μείγμα μας ν’ αρχίσει να πήζει .

 

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε πως γίνεται το μείγμα όταν είναι έτοιμο.

Όταν περνάμε το σύρμα αφήνει ένα κενό ανάμεσα του , ένα μικρό δρομάκι.

Αυτό είναι το δείγμα πως είναι έτοιμο .

Αφαιρούμε λοιπόν τα φύλα της αρμπαρόριζας.

Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα τα φιστίκια μας και ανακατεύουμε.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε το μείγμα μέσα σε φορμάκια σιλικόνης

ώστε να πάρουν το σχήμα που θέλουμε να έχουν τα λουκουμάκια μας.

Εγώ μοίρασα το μείγμα σε 12 ίσα μέρη .

Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μέγεθος θέλετε.

 

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μέσα στα φορμάκια.

Μόλις έχει πιάσει την θερμοκρασία δωματίου ,

μπορούμε να βάλουμε τα φορμάκια στο ψυγείο

και να τα αφήσουμε να σφίξουν.

Καλό είναι να τα αφήσουμε στο ψυγείο όλη νύχτα ή τουλάχιστον 3 – 4 ώρες.

Το πρωί θα είναι έτοιμα και θα μπορούμε να τα ξεφορμάρουμε ,

να τα πασπαλίσουμε ( αν θέλουμε) με την στέβια σε μορφή άχνης.

Η γνώμη μου είναι πως καλύτερα να τα πασπαλίσετε λίγο πριν τα σερβίρετε ,

για να μην υγροποιηθεί η άχνη στέβια στο ψυγείο από την υγρασία

και χαλάσει το αποτέλεσμα.

 

159

Τα λουκουμάκια μας είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!!!

Προσωπικά λατρεύω την γλυκόξινη γεύση που δίνουν τα κορόμηλα

και φυσικά το υπέροχο βαθύ κόκκινο χρώμα τους.

Η αρμπαρόριζα τους χαρίζει απίστευτο άρωμα

και τα φιστίκια Αιγίνης έρχονται ιδανικά να συμπληρώσουν σε γεύση ,

υφή και θρεπτική αξία το γλυκό μας!

 

Σας εύχομαι όσοι τα φτιάξετε , να έχετε καλή επιτυχία

και να τα μοιραστείτε με αγαπημένα σας πρόσωπα!!!

Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας σας φιλώ!!!!

 

189

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

10 σχόλια

Δημήτρης Μ 28/05/2016 - 17:46

ενα μεγάλο θαυμαστικό, μία περιέργεια για διαφορετικές εφαρμογές, έναν έπαινο, ένα ερωτηματικό, και ένα παράπονο:

Σοφία, έκανες πάλι ένα μικρό θαύμα: Μπράβο στην πρωτοτυπία σου για χρησιμοποίηση της πηκτίνης και του χυμού των (πανταχόθεν) υποτιμημένων τζάνερων, στην κατασκευή λουκουμιών. Τα τούρκικα αυτά γλυκά, που οπωσδήποτε θα υπάρχουν σε πρόδρομες μορφές στην αρχαιότητα, είναι γνωστά από χρόνια και κυριαρχούν στη χώρα μας, με την καταγωγή τους από τη Σύρο, όπου υποτίθεται ότι έχουν το μαγικό συστατικό και τα κάνουν καλύτερα από αλλού. Λοιπόν, οι Τούρκοι κάνουν πολλών ειδών λουκούμια, και από όλη τη Μέση Ανατολή κατασκευάζονται λουκούμια πολυτελείας με διάφορα, μυστικά και εξωτικά υλικά που πουλιούνται σε αστρονομικές τιμές στους πλούσιους Αραβες του πετρελαίου. Μπορείς να παραβγείς του Άραβες σε μυρωδικά και αρώματα? Με τίποτα. Όμως η καθαρότητα και η ευθύτητα της Ελληνικής μαγειρικής δίνει στα παλιά προϊόντα μια καινούργια ταυτότητα, πολύ απαραίτητη στον καιρό της παγκοσμιοποίησης. Εκεί δίνεις παράσταση και παίρνεις άριστα. Και εγώ σκέφτομαι μετά, άραγε, τι λουκούμια θα γίνονταν με κυδωνόπαστο, μήλο και δυόσμο, και τόσα άλλα γνωστά ζελ-οειδή που απλά τα πετάμε? Πόσο και πως θα μπορούσε να πλησιάσει το λουκούμι με το γλυκό κουταλιού?
Χαίρομαι να διαβάζω για τις δημιουργίες σου, και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ θα τις φτιάξω, θα τις μετατρέψω, θα τις εφαρμόσω κλιμακωτά, θα σου τα πώ, θα περιμενω τα σχόλια σου, θα, θα, -> η μέρα έχει μόνο 24 ώρες, και για να τα κάνω όλα αυτά άρχισα να υποστηρίζω κάποια θεωρία μετενσάρκωσης, οπότε τα σημειώνω για την επόμενη φορά που θα κατέβω προς τα εδώ, απο την αστρική σκόνη όπου θα βρίσκομαι στην αιώνια αυγή του διαστήματος, όταν τελειώσει η παρούσα σταδιοδρομία μου που είναι κατειλημμένη πλήρως χωρίς όμορφα λουκούμια.

Τώρα, το αγαρ δεν το ήθελα να το δω, σκέφτομαι τι ωραία που είναι η ζωή χωρίς αυτό, χωρίς τη δεξτράνη, χωρίς γλουταμινικά, χωρίς φουσκώματα και πρηξίματα.

Με πολλές ευχαριστίες και πολλές ευχές για όλους στην οικογένεια

Reply
sofia sofeto 28/05/2016 - 19:23

Σίγουρα δεν σκοπεύω να ξεπεράσω τους Άραβες τεχνίτες του λουκουμιού! ????
Μου πέτυχαν όμως και το καταχάρηκα γιατί είχα καημό να τα φτιάξω!
Τα κορόμηλα τα αγαπώ πολύ!!!
Στείλε μου στο μέιλ μου πληροφορίες για το αγάρ αγάρ και όλα όσα το “κατηγορείς”, ψάχνω να βρώ πληροφορίες γι ‘αυτά που λες αλλά πρέπει να είμαι τουλάχιστον καθηγήτρια μικροβιολογίας για να τα καταλάβω…αν και δεν είδα κάτι ύποπτο…εσύ σίγουρα θα ξέρεις καλύτερα ?
Περιμένω…

Reply
Ξανθή 28/05/2016 - 19:34

Καλησπέρα Σοφία, βρίσκομαι στο χωριό και φέτος είναι η χρονιά του κορόμηλου,έχει τόσα πολλά, είναι ακόμη βέβαια άγουρα κι ελπίζω όταν έρθω ξανά να έχουν ωριμάσει και να φτιάξω κάτι.
Πολλά φιλιά

Reply
sofia sofeto 28/05/2016 - 19:41

Γεια σου Ξανθή!!! Καλά να περάσεις στο χωριό!!! Είμαι σίγουρη πως ότι κι αν φτιάξεις θα είναι υπέροχο!!!

Reply
Patzaroula 31/05/2016 - 12:21

Είναι η χρονιά που θα φτιάξω λουκουμάκια για πρώτη φορά στη ζωή μου!!Εσύ με ώθησες και το blogging με βοήθησε να σε βρω!Έχουμε στον κήπο μία κορομηλιά πάνω από 80 ετών και είναι “μέλι” ο καρπός της!Ευχαριστώ!

Reply
Penelope 03/06/2016 - 12:17

Το πιο “ρουστίκ” κέρασμα!! Και του έδωσε μια άλλη πραγματικά διάσταση Σοφία μου.
Και η φωτογράφιση σου πραγματικά ταξίδι μέσα στον χρόνο.
Μπράβο και πάλι μπράβο.

Reply
Τεα 17/06/2016 - 23:21

Σοφια ευχαριστουμε για τις ομορφες συνταγες! Θα μπορουσες εκτος απο υδατανθρακες και λιπαρα να μας λες και θερμιδες; 🙂

Reply
Paris 19/06/2016 - 17:53

γίνεται αντί για αγαρ αγαρ να βάλω φύλλα ζελατινης και αντί για νισεστε να βάλω κορν φλαουερ και αντί για στεβια να βάλω ζάχαρη και σε ποιες αναλογίες;σου χάλασα τη συνταγή λίγο

Reply
sofia sofeto 19/06/2016 - 18:55

Χαχαχα!!! Σ αυτή την ερώτηση σου μπορείς να απαντήσεις μόνο εσύ όταν το φτιάξεις!
Σημείωση , το νισεστέ και το κορν φλάουρ είναι το ίδιο πράγμα. Καλή επιτυχία!

Reply
ΑNtzi 13/09/2017 - 22:55

Σοφία το δεις κανει με σκέτο νερό ή άλλο φρούτο;

Σκευτομαι να κάνω με ροδόνερο!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!