Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Οι εποχές που αγαπώ πολύ ,
είναι αυτές που μου δίνουν τα κατάλληλα υλικά
για να πραγματοποιώ τις γεύσεις που φαντάζομαι
και πολλές φορές … ονειρεύομαι !
Η σημερινή μου συνταγή , ενώνει ουσιαστικά δύο εποχές.
Το καλοκαίρι με το φθινόπωρο!
Από καιρό είχα κατά νου να ετοιμάσω ένα ξεχωριστό γλυκό ,
μ’ ένα δύσκολο υλικό…
Η αρώνια , η μελανόκαρπη , black chokeberry ,είναι ένας ιδιαίτερος καρπός.
Μέχρι τώρα την κατανάλωνα αποξηραμένη μέσα στο πρωινό μου γιαούρτι .
Πρόσφατα όμως , είχα την χαρά να βρω φρέσκια , βιολογική αρώνια
στο σούπερ μάρκετ.
Δοκίμασα μερικούς από τους καρπούς της για να εμπνευστώ …
Ήταν αρκετά στυφοί , δίχως ιδιαίτερα ελκυστική γεύση…
Όμως , ξέρω πως αυτός ο καρπός δεν προσπερνιέται έτσι απλά…
Η διατροφική αξία της είναι τεράστιας σημασίας!
Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C ,
καθώς επίσης και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ,
πως σε σύγκριση με άλλους καρπούς ,
έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζωτικές πολυφαινόλες της βιταμίνης Ρ.
Αυτός ο καρπός προστατεύει από την ραδιενέργεια και δεν είναι τυχαίο ,
πως αποτελεί τροφή εργατών σε πυρηνικά εργοστάσια ανατολικών χωρών
και σε κοσμοναύτες , προ και μετά των διαστημικών αποστολών τους .
Αυτός ο πολύτιμος καρπός έχει την ικανότητα να απομακρύνει
τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό μας.
Σκεπτόμενη λοιπόν όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα ακόμα,
αποφάσισα πως θα έπρεπε να δώσω μια ευκαιρία σ΄αυτό τον διατροφικό θησαυρό ,
να βρει μια θέση στην διατροφή της οικογένειας μου.
Η αλήθεια είναι πως με δυσκόλεψε πολύ …
Έπρεπε να κάνω έναν συνδυασμό που θα μου έδινε το επιθυμητό αποτέλεσμα ,
δίχως να χάσει ο καρπός τις ευεργετικές του ιδιότητες ,
να έχει ελκυστική γεύση και να φτιάχνεται εύκολα.
Μέχρι που… άνοιξα την κατάψυξη μου
και αντίκρισα τα σακουλάκια με τα κατεψυγμένα φρούτα του καλοκαιριού!
Φράουλες , δαμάσκηνα , βύσσινα και κεράσια ,
περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους ,
για να βρουν μια θέση στην κουζίνα μου μες τον χειμώνα!
Η επιλογή ήταν εύκολη πια!
Τα βύσσινα ήταν αυτό που ζητούσα και δεν μπορούσα να βρω…
Ήταν ο έτερον ήμισυ , της αρώνιας μου!
Ο γευστικός συνδυασμός που ονειρευόμουν!
Έφτιαξα ένα γλυκό του κουταλιού
που έδωσε άλλη διάσταση στην κουζίνα μου.
Δεν θα σας πω άλλα…
Ελάτε να δούμε την συνταγή !
Υλικά :
• 300 γρ. φρέσκοι καρποί αρώνιας
• 400 γρ. βύσσινα (φρέσκα ή κατεψυγμένα) χωρίς τα κουκούτσια τους
• 200 γρ. ζάχαρη καρύδας
• 1/3 κουταλάκι του γλυκού αγάρ αγάρ σε σκόνη
• 2 κουταλάκια του γλυκού χυμός λεμονιού
• 1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης.
Υδατάνθρακες 29,4 γρ. / 100 γρ.
Η διαδικασία και γι’ αυτό το γλυκό του κουταλιού πολύ εύκολη ,
όπως και για όλα όσα σας προτείνω.
Πλένουμε καλά σε μια λεκάνη και σουρώνουμε τους καρπούς της αρώνια .
Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα , ρίχνουμε τα κατεψυγμένα βύσσινα
και ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία .
Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα μας
και περιμένουμε μέχρι να ξεπαγώσουν τα βύσσινα
και να βγάλουν τους χυμούς τους.
Τώρα ρίχνουμε μέσα τους καρπούς της αρώνια , την ζάχαρη καρύδας ,
το αγάρ αγάρ και το ξυλάκι της κανελίτσας.
Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να βράσουν για 8 – 10 λεπτά
αφού έχουμε ανακατέψει ακόμα μια φορά.
Τέλος μόλις σβήσουμε την φωτιά ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού
και ανακατεύουμε πάλι.
Αυτό ήταν!!!
Θα χρειαστούμε τώρα δύο μεσαίου μεγέθους βαζάκια
( χωρητικότητας 400 ml το καθένα ) , τα οποία τα έχουμε αποστειρώσει.
Θα μοιράσουμε το μείγμα μέσα στα βαζάκια μας όσο είναι πολύ ζεστό .
Κλείνουμε τα καπάκια τους
και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Με αυτό τον τρόπο κλείνουμε αεροστεγώς
και μπορούμε να τα διατηρήσουμε για αρκετό καιρό
μέχρι να τα ανοίξουμε.
Σημείωση : Αν θέλουμε να φτιάξουμε το γλυκό μας το καλοκαίρι
που είναι η εποχή του βύσσινου,
μπορούμε να βάλουμε 250 γρ. αποξηραμένη αρώνια
να μουλιάσει σε νερό για 2 ώρες τουλάχιστον .
Στην συνέχεια ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία με τα ίδια υλικά!
Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες μου ,
τόλμησα να κάνω ένα διαφορετικό σερβίρισμα στο γλυκό μου.
Εκτός από το να το φάω μόνο του με το κουταλάκι ,
το δοκίμασα πάνω σε τυρί !
Η πρώτη μου δοκιμή έγινε πάνω σε ένα κομμάτι παλαιωμένης γραβιέρας.
Μοναδική εμπειρία…
Ένας τέλειος γευστικός συνδυασμός που με ικανοποίησε πολύ!
Στην συνέχεια σκέφτηκα πως θα ήταν υπέροχο
πάνω σε ένα κομμάτι τυριού λιγότερο έντονου γευστικά.
Πήρα ένα κομμάτι μανούρι και το δοκίμασα εκεί.
Θεϊκό !!!
Περιττό να σας πω πως αυτό έγινε το πρωινό μου ,
πάνω σε ένα κομμάτι ψωμιού.
Το δοκίμασα επίσης μέσα στο γιαούρτι μου , το αποτέλεσμα πολύ καλό!
Ακόμα , πρόσφατα το έβαλα πάνω στα αγαπημένα κέικ μπανάνας ,
το αποτέλεσμα εθιστικό…
Ποτέ δεν περίμενα πως αυτό το γλυκό
θα ήταν τόσο πολυδιάστατο και υπέροχο!
Πιστέψτε με αξίζει να το δοκιμάσετε!!
Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας ,
σας φιλώ γλυκά!
Σοφία.
6 σχόλια
Μπράβο Σοφία εξαιρετική επιλογή. Επιτέλους ένα γλυκό κουταλιού με ζάχαρη καρύδας. Είναι η αγαπημένη μου. Θα το δοκιμάσω το ταχύτερο δυνατόν.
Μπράβο Σοφία! Η ζάχαρη καρύδας έχει θαυμάσια γεύση και αρώνια είναι ένας καρπός που αξίζει την προσοχή μας!!!
Πρέπει να είναι εξαιρετικό,Σοφία,μπράβο! Αναρωτιέμαι αν χάνει κάποια στοιχεία της η αρώνια με το βράσιμο.
Ευχαριστώ πολύ!!! Λογικά θα χάνει , γι αυτό και προσπαθώ να την βράσω όσο λιγότερο γίνεται. Αποξηραμένη πιστεύω πως κρατάει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Τι είναι τα αρωνια,και που τ βρίσκω μπορείς να μου πεις??? Ευχαριστώ πολύ!!
Περισσότερες πληροφορίες για την αρώνια μπορείς να δεις εδώ : http://www.diaitologia.gr/aronia/
Εγώ την βρίσκω σε σούπερ μάρκετ.