80,8K
Τα κουλουράκια αυτά τα έφτιαξα πάλι χθες.
Είναι τόσο νόστιμα , που η κόρη και ο άντρας μου τα τσιμπολογούν συνεχώς!
Χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής αλέσεως
ζέας (δίκκοκο). Δεν έχουν ζάχαρη !
Η διαδικασία για να τα φτιάξουμε είναι πολύ εύκολη και μόλις ψηθούν μοσχομυρίζει το σπίτι μας !!!
Ελάτε να δούμε τα υλικά !
Υλικά για 1.500 γρ. κουλουράκια :
•200 γρ. ελαιόλαδο
•90 γρ. χλιαρό νερό
•350 γρ. χυμό πορτοκάλι
•13 κουταλιές της σούπας (κοφτές)
κρυσταλλική στέβια με εριθρυτόλη
με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
•ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• τα σποράκια από ένα λοβό φυσικής βανίλιας
•1 κ.γ κανέλα Κεϋλάνης
•1 σφηνάκι ούζο
•1 κ.γ μαγειρική σόδα
•1 κ.γ (γεμάτο ) μπέικιν πάουντερ
•100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•900 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως ή ζέας (δίκκοκο).
Δείτε την διατροφική ανάλυση της συνταγής:
Μέσα σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό
και την στέβια, ανακατεύουμε καλά
μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε στον χυμό πορτοκαλιού,
την σόδα και ανακατεύουμε.
Κρατάμε πάνω απ’ το μπολ γιατί φουσκώνει
και θα χυθεί έξω απ’ το ποτήρι.
Το ρίχνουμε όλο μέσα στο μπολ, προσθέτουμε
το ελαιόλαδο , το ούζο ,την βανίλια,
το ξύσμα και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά.
Σ΄ ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι
με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας
και ανακατεύουμε καλά.
Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και ελαστική.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας
σε όποιο σχήμα θέλουμε.
Τα βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα
και τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς κελσίου
στον αέρα, περίπου 25 – 30 λεπτά ,
ανάλογα το μέγεθος που τους έχουμε δώσει.
Τα βγάζουμε απ’ τον φούρνο και τα αφήνουμε
να κρυώσουν .
Μπορούμε να τα φυλάξουμε σε κουτί
που κλείνει καλά με καπάκι .
Καλή επιτυχία!
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο του Sofeto μόλις κυκλοφόρησε!!!
Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά και τον τρόπο για να το αποκτήσετε πατώντας ➡️ εδώ.
Δείτε το νέο βίντεο του Sofeto.gr!!!
Κάντε την δωρεάν εγγραφή σας
στο κανάλι μου στο YouTube
ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο!!!
46 σχόλια
ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ! ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΒΙΑ. Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΤΕΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ 1:1 ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΛΩΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΟΠΟΤΕ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΩ
Αναστασία χαίρομαι που σου άρεσαν τα κουλουράκια μου!
Όσον αφορά την στέβια, και χωρίς να είμαι ειδική , θα σου πω το εξής,
η καθαρή στέβια είναι 300 φορές πιο γλυκιά απ’ την ζάχαρη, οι περισσότερες ποιότητες που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν πρόσθετες ουσίες όπως σωστά επισημαίνεις, σημασία έχει τι ουσίες είναι αυτές… Η εριθρυτόλη που είναι μια ουσία που βγαίνει απ ΄την γλυκοπατάτα νομίζω, θεωρείτε απ’ τις πιο ασφαλής, εγώ αυτή προτιμώ και συστήνω σε όποιον με ρωτήσει, υπάρχουν ποιότητες 1:1 που είναι απ΄τις χειρότερες που κυκλοφορούν και φυσικά δεν είναι καθαρές…
Σοφία καιρό τώρα ψάχνω μια συνταγή γι λαδερά κουλουράκια χωρίς (πολλή) ζάχαρη/στέβια, ίσως με κάποια αμύγδαλα σπασμένα μέσα, ιδανικά για να μου δαμάζουν προσωρινά την πείνα χωρίς όμως να προκαλούν μεγάλη δίψα λόγω υπερβολικής γλυκύτητας. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου, αλλά τα 7 κύπελλα αλεύρια με παραπέμπουν σε συνταγές για το 4ο σύνταγμα πεζικού – είμαστε δύο άτομα, άντε να έρθει και κανένας φίλος, που θα φτάσουν τόσα κουλούρια, μέχρι τα Χριστούγεννα? Εσύ είχες τη σοφία και το θάρρος να βάψεις μόνο 6 αυγά το Πάσχα, τι γίνεται εδώ? Μάλλον θα περιλαμβάνεις και τα πεσκέσια σε όλους τους συμπέθερους, κουμπάρους κλπ, εν όψει ειδικών εορταστικών εκδηλώσεων – πότε άραγε?
Θα με βοηθούσε πολύ η διατύπωση της συνταγής με ζύγισμα η ογκομέτρηση – δεν ξέρω τι διαφορά έχει το ποτήρι νερού από το φλυτζάνι (300ml και 250ml?). Αν είχα τις μετρήσεις σε γραμμαρια η ml θα μπορούσα να εφαρμόσω το 1/4 η 1/8 των δόσεων – εδώ νομίζω ότι θα πέσω πολύ έξω και η αποτυχία στα γλυκά – νομίζω συμφωνείς – είναι μεγάλος αποτρεπτικός παράγοντας για να επαναλάβει κανείς την ίδια συνταγή.
Με τις καλύτερες ευχές μου σε σένα προσωπικά, το blog σου της πρωτοπορειακής διατροφής, όλη την οικογένεια και τους συνεργάτες σου.
Πες το κι έγινε!!!
Μπορω να χρησιμοποιησω ζαχαρη καρυδας στην ιδια αναλογια με τη στεβια?
Ζάχαρη καρύδας θα βάλεις την διπλάσια ποσότητα και λίγο επιπλέον αλεύρι λόγω αύξησης της υγρασίας.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω κοινό αλεύρι? Δεν βρίσκω ζεας. Δώστε μία μάρκα από την συγκεκριμένη στεβια. Εγώ έχω την candarel
Μπορείς να βάλεις ολικής το κοινό που βρίσκεις εύκολα. Στέβια προτείνω την Isostevia. Καλή επιτυχία!!
Γεια σου Σοφία έφτιαξαν μόλις τα κοουρακια σου,και είναι πεντανοστιμα.Ομως,έχω και ενα όμως,η ζύμη,βγήκε λίγο σκληρή,και ενω είχα κράτηση αλλά 100 γρ αλεύρι Ζέας όπως γραφεις,παρο’αυτα ηταν λίγο τέλος πάντων εγώ σαν παλιά νοικοκυρά παντα το αλεύρι το βάζω λίγο λίγο,αλλά σήμερα είπα να το αλαξω.τέλος πάντων όλα καλά σε ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά εσύ κι’οικογενεια σου.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις… ?
Συγνώμη κοπέλια μου,για το ακαταλαβιστικο κείμενο μου,αλλά δεν σου έγραψα σωστα τι ενοουσα. Το αλεύρι λοιπον,διαφέρει η .ία μάρκα απο την αλλη άλλο ποιο δυνατό,και άλλο ποιο ήπιο και το ξερεις.εγώ λοιπον έβαλα το αλεύρι όλο μαζί,ενω αλλες Φόρε το ρίχνω λίγο και βγήκε λίγο,ποιο σκληρή η ζύμη τίποτα άλλο αυτό και μονο κατα τα αλλά τέλεια τα κουλουράκια σου. Σε ευχαριστώ λοιπον πολυ .
Η αλήθεια είναι πως δεν είχα καταλάβει τι εννοούσες…
Σίγουρα τα αλεύρια διαφέρουν , έχεις απόλυτο δίκιο , και ιδιαίτερα τα ολικής αλέσεως , παίζει ρόλο η περιεκτικότητα σε πίτουρο κ.τ.λ
Χαίρομαι που σου άρεσαν τα κουλουράκια. Την επόμενη φορά θα τα προσαρμόσεις σύμφωνα με το δικό σου αλεύρι.
Μέλι μπορώ?
Φυσικά και μπορείς Άρτεμις! Θα βάλεις 8 – 10 κουταλιές της σούπας μέλι. Να ξέρεις πως θα χρειαστεί και λίγο παραπάνω αλεύρι γιατί το μέλι θα δώσει παραπάνω υγρασία στο μείγμα. Αυτό όμως θα το υπολογίσεις δουλεύοντας το ζυμάρι σου. Θα προσθέτεις λίγο λίγο για να μην σου γίνουν σκληρά. Καλή επιτυχία!!!
Ευχαρστώ πολύ
καλησπερα θελω να φτιαξω τα κουλουρακια σου αλλα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να αντικαταστησω ην ποσοτητα του σιμιγδαλι με αλυερι κ σε ποσα γρ. η με κατι αλλο?
Καλησπέρα! Μπορείς να αντικαταστήσεις με ίση ποσότητα αλευριού. Εναλλακτικά με τριμμένο ινδοκάρυδο.
Αγαπητη Σοφια σε χαιρετω
ειναι λιγος καιρος που ανακαλυψα το μπλοκ σου ψαχνοντας για υγιεινες συνταγες! Ειμαι κατενθουσιασμενη. Θερμα συγχαρητηρια!!!! Στα κουλουρακια τωρα θα ηθελα για γλυκαντικο να χρησιμοποιησω βιολογικο πετιμεζι να θυμιζουν και λιγο μουστοκουλουρα. Μπορω???? και σε τι ποσοτητα???? Ευχαριστω εκ των προτερων
Καλησπέρα Δώρα μου, σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Θα σου απαντήσω με επιφύλαξη γιατί δεν τα έχω φτιάξει με πετιμέζι .
Πιστεύω πως θα χρειαστείς 1,5 φλιτζάνι του τσαγιού πετιμέζι γι αυτή την δόση.
Φυσικά η υγρασία στο μείγμα θα αυξηθεί οπότε θα χρειαστείς παραπάνω αλεύρι το οποίο όμως θα το δεις στην πράξη.
Θα σου πρότεινα να φτιάξεις μια μικρή δόση για να δεις το αποτέλεσμα και να κάνεις τυχόν διορθώσεις.
καλή επιτυχία!!!
Σοφια μου,
σ ευχαριστω για την αμεση απαντηση. Τα καλα μου λογια ειναι λιγα μπροστα στο εργο σου! Κι εγω αυτο ειχα στο μυαλο μου μια μικρη δοση για δοκιμη. Οταν τα κανω θα σου πω τα συμπερασματα μου.
εμενα αποτυχανε… εκανα μιση δοση αλλα οταν τα δοκιμασα ζεστα… η στεβια μου αφηνε μια επιγευση πολυ κακη.. 6 Κουταλεις της σουπας βαλα…
βεβεια στην εκτελεση… ειδα οτι ειχα ξεχασει να βαλω το σιμιγδαλι… οποτε το εβαλα στο τελος αφου ειχα κανει το ζυμαρι.. και το ζυμωσα στην κουζινομηχανη.. οποτε δεν ξερω αν αυτο επηρεασε.
επισης ειχα απλο ζεας κ οχι ολικης.. λετε να επηρεασε κ αυτο αρνητικα?
Η ποιότητα του γλυκαντικού με στέβια είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το αποτέλεσμα. Για να καταλάβεις τι εννοώ ρίξε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο μου : https://sofeto.gr/?p=3624
Όταν λες δεν πέτυχαν, εννοείς στην γεύση;
Ισοστεβια εβαλα… υπαρχει αυτη η επιγευση .. κ δεν ειναι αφρατα
Σε ευχαριστω για την απαντηση! Οπως εγραψα κ απο κατω, μαλλον μπερδεψα τις αναλογιες! Οποτε θα ξαναπροσπαθησω!
Ακυρο!! Βασικα βρηκα τι εγινε!! Μπερεδευτηκα με το αλευρι κ εβαλα το 1/4 κ οχι το 1/2!!!
Ξαναζυμωνω αυριο λοιπον!!!
Για αυτο κ η πικριλα άπο την στεβια.. σεν πειραζει απλα λειπαμαι την ζαχμχαρη ππυ χαλασα 🙁
Τέλεια και υγιεινή συνταγή.
Τα έφτιαξα σήμερα,έγιναν πολύ μαλακά.Η ζύμη έγινε ελαστική όπως περιγράφεις και πλάθονταν πολύ ευχάριστα,δεν με κούρασαν καθόλου στο ζύμωμα και η δόση έβγαλε αρκετή ποσότητα.
Σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω και επίσης αν ακολουθηθεί κατά γράμμα η συνταγή δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει κάποιος.
Και συγχαρητήρια για το πανέμορφο blog σου,βρήκα και πολλές άλλες συνταγές που σίγουρα θα φτιάξω.
Χαίρομαι πολύ!!! Καλοφάγωτα!!!
Η στεβια που έχω είναι σε αναλογία 1:3, πόση να βάλω; Θα αλλάξει η ποσότητα του αλευριού;
Θα βάλεις 9 κ.σ , δεν αλλάζει το αλεύρι.
Γεια σας
Έχω διαβήτη κύησης οπότε αποφεύγω και γω τη ζάχαρη. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν έχω καταλάβει πόση στέβια βάζουμε. Εχώ και γω στέβια με ερυθριτόλη με αναλογία 1:5.
Μαριλού θα βάλεις 5κ.σ από την δική σου στέβια!! Καλή επιτυχία!!!
Καλησπερα.μπορουμε να χρησιμοποιησουμε αυτη τη συνταγή για να τα στολισουμε με ζαχαροποστα??.ειναι τοσο υγιεινη που λεω να τα κανω για τα μικρουλια στον παιδικο για τα γενεθλια της κορης μου
Βεβαίως και μπορείτε! Δεν είμαι υπέρ της ζαχαρόπαστας , αλλά τα μικρά μας θεωρώ πως είναι καλύτερα να φάνε κάτι υγιεινό έστω και καμουφλαρισμένο με ανθυγιεινό τρόπο …
Η ζαχαροπαστσ πιο πολυ για να χαρουν απ τα χρωματα.για το εφε?.καλη σου μερα
Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ! Ο σκοπός αγιάζει τα “μέσα” ?
Τα ξαναέφτιαξα φέτος και έκανα κάποιες αλλαγές.
Αντί για δίκοκο αλεύρι έκανα την παρακάτω σύνθεση:
300 gr αλεύρι φαγόπυρο
200 gr αλεύρι ολικής βρώμης
200 gr ολικής σιταριού
200 gr ρεβυθάλευρο
150 gr αλεύρι τύπου Μ
Επίσης πρόσθεσα και 80 gr χυμό πορτοκαλιού παραπάνω, 1 κουταλάκι μαστίχα, 1 κουταλάκι μαχλέπι,1 σπόρο τριμμένο tonka bean αντί για βανίλια και 3 ακόμα κουταλιές στέβια.
Το αποτέλεσμα ήταν απλά θεικό.Μοσχοβολούσε όλη η κουζίνα,έγιναν πολύ τρυφερά και σίγουρα θα τα ξαναφτιάξω.
Μπράβο!!!! Συγχαρητήρια Πέγκυ μου!!!! Καλοφαγωτα τα κουλουράκια σου!!!! Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!!!!
Καλησπερα. Σε ανακάλυψα τελευταία κ έχω δοκιμάσει κάποιες συνταγές σου κ Σ ευχαριστώ! Πόσο ζάχαρη καρύδας μπορώ να βάλω και τι διαφορά κάνει το σιμιγδάλι, μπορώ να το παραλείψω; Η ζύμη πρέπει να είναι όχι πολύ σφιχτή; Σ ευχαριστώ κ πάλι. Ντορισ
Καλησπέρα. Σ ευχαριστώ πολύ. Ζάχαρη καρύδας γύρω στα 200- 250 γρ. Ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλεις. Το σιμιγδάλι κάνει πιο τραγανό το αποτέλεσμα. Αν το θέλεις μπορείς να το αντικαταστήσεις με αλεύρι.
Πολύ ωραία συνταγή!
Η μόνη αντικατάσταση που έκανα, ήταν του ούζου με λικέρ μαστίχας που το προτιμώ.
Όσο γλυκά πρέπει και χορταστικά! Μπράβο!
Καλημέρα, σε διαβάζω και σε παρακολουθώ ανελλιπώς,αν και δεν έχω διαβήτη,αλλά πολλά άλλα.. στενοχωριέμαι όμως γιατί χρησιμοποείς σε όλες σχεδόν τις συνταγές σου στέβια η κάποιο άλλο γλυκαντικό που για μένα είναι δίκοπο μαχαίρι,αλλά ούτε και ζάχαρη μπορώ να χρησιμοποιήσω,ναι είμαι λίγο περίεργο φαινόμενο,αλλά ψάχνω να βρω συνταγές για να μπορέσω να ισορροπήσω εκείνα που πρέπει και εκείνα που δεν πρέπει.
Κατ αρχάς μπορώ να αντικαταστήσω το γλυκαντικό με μέλι?? ¨οσο για το αλεύρι επειδή είμαι καινούργια κι εγώ στην κοιλιοκάκη,ναι προστέθηκε ένα ακόμη αυτοάνοσο,τα βρίσκω στο σούπερ μάρκετ??? η σε κάποια άλλα συγκεκριμένα καταστήματα??
Ευχαριστώ και συγγνώμη αν σε κούρασα
Αγαπητή φίλη, καλησπέρα. Αρχικά δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς σου συμβαίνει. Λες πως αποφεύγεις την ζάχαρη αλλά με ρωτάς αν μπορείς να αντικαταστήσεις την στέβια με μέλι… Το μέλι περιέχει υψηλά ποσοστά σακχάρων και ιδιαίτερα όταν ψηθεί απομένουν μόνο αυτά τελικά στο προϊόν. Πρόσεξε το αυτό γιατί μπορεί να η κατανάλωση του να σε επηρεάσει αρνητικά.
Καλησπέρα σας.Τυχαία σας ανακάλυψα και ειμαι μες την χαρά γιατί μέχρι τώρα προσπαθούσα μόνη μου να κάνω γλυκά χωρίς ζαχαρη.Χρησιμοποιώ μαλτιτόλη αντί για στέβια.Η αναλογία είναι ίδια με τν κοινή ζάχαρη, οπότε στην συνταγή σας για τα κουλουράκια πόσο πρέπει να βάλω;Ευχαριστώ και καλή συνέχεια
Καλησπέρα σας. Θα βάλετε την διπλάσια ποσότητα από αυτή που γράφω στην συνταγή. Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα! Έχω στέβια 1:1. Πόση ποσότητα χρειάζεται?
Καλησπέρα σας. Θα βάλετε 26 κ.σ. Την διπλάσια ποσότητα δηλαδή, απ’όση γράφω.
Ευχαριστώ πολύ!!