Home VeganVegan Σοκολατένιο, νηστίσιμο άλειμμα με φρέσκα σύκα , χωρίς ζάχαρη!

Σοκολατένιο, νηστίσιμο άλειμμα με φρέσκα σύκα , χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
18 Σχόλια

005

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Όταν έχεις μικρά παιδιά

ή εσύ ο ίδιος νιώθεις παιδάκι μπροστά σε ένα βάζο σοκολατένιου πειρασμού ,

τότε μπορείς να με νιώσεις…

Στην δική μου περίπτωση , η κόρη μου έχει μοιάσει και στους δύο της γονείς.

Όχι στην εμφάνιση μόνο , αλλά και στις συνήθειες …

Σοκολάτο-λάτρης !!!

Είμαστε η οικογένεια «Σοκολάτογλου»…

Ναι ! Δεν λέω υπερβολές , έτσι είναι πραγματικά!

 

Καταλαβαίνετε λοιπόν , πως η ανάγκη μου να βρω λύσεις

που θα ικανοποιούν τα αγαπημένα μου πρόσωπα ,αλλά κι εμένα , είναι ιδιαίτερη!

Η μικρή μου μου έδωσε την ιδέα!

«Μαμά» , μου είπε , «θέλω να φτιάξεις μια σοκολατένια κρέμα

για να τρώω στο ψωμί μου!»

Εκείνη την στιγμή το βλέμμα μου έπεσε πάνω στο καλαθάκι με τα φρέσκα σύκα

που είχα αγοράσει το πρωί από την λαϊκή αγορά

και πεισματικά είχε αρνηθεί να δοκιμάσει…

«Έτσι είσαι;» , σκέφτηκα … «Θα τα φας και δεν θα το καταλάβεις… χιχιχι!!!»

Η ιδέα του σοκολατένιου αλείμματος με φρέσκα σύκα,

μόλις είχε γεννηθεί στο μυαλό μου…

 

Ήθελα αυτό το άλειμμά να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

 

  1. Να είναι νόστιμο ώστε να αρέσει σε μικρά και μεγάλα παιδιά .
  2. Να είναι εύκολο και γρήγορο

γιατί τώρα με ένα μωρό δεν έχω χρόνο να μαγειρεύω με τις ώρες …

  1. Να είναι υγιεινό και φυσικά χωρίς ζάχαρη!
  2. Να είναι νηστίσιμο ,

γιατί υπάρχουν πολλοί φίλοι μου ζητούν νηστίσιμες και απολαυστικές συνταγές.

 

Πήρα λοιπόν τα υλικά μου και ξεκίνησα!

Ελάτε μαζί μου !

 

 

038

 

Υλικά :

 

250 γρ. φρέσκα σύκα καθαρισμένα

100 γρ. γάλα καρύδας

40 γρ. ρόφημα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη

Προαιρετικά :

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

ή ½ λοβός φυσικής βανίλιας , τα σποράκια της.

 

Υδατάνθρακες : 20,25 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 4,74 γρ. / 100 γρ.

 

064

 

Η διαδικασία για να το φτιάξουμε είναι απίστευτα απλή!

Ρίχνουμε τα καθαρισμένα σύκα μέσα στον κάδο του μπλέντερ

και τα χτυπάμε μέχρι να έχουν την μορφή πουρέ.

 

Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα σε κατσαρολάκι το γάλα καρύδας

και το ρόφημα σοκολάτας  σε σκόνη.

Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία

και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη.

Όταν πάρει μια βράση και δούμε πως έχει πήξει προσθέτουμε τον πουρέ σύκων

και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν .

Ρίχνουμε την κανέλα ή την βανίλια.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουν μια βράση

και αποσύρουμε από την φωτιά.

Το άλειμμα μας είναι έτοιμο!!!

 

Το βάζουμε ζεστό μέσα σε βάζο αποστειρωμένο .

Κλείνουμε το καπάκι και γυρίζουμε το βαζάκι ανάποδα ,

το αφήνουμε να κρυώσει έτσι ,

ώστε να κλείσει αεροστεγώς και να διατηρηθεί περισσότερο καιρό.

Το βάζουμε στο ψυγείο.

Κρατάμε λίγο για να δοκιμάσουμε!

Μόλις κρυώσει επιβάλλεται αυτή η δοκιμή !

 

Το σερβίρουμε πάνω σε μια φέτα φρέσκου , σπιτικού ψωμιού

ή πάνω σε τραγανή φρυγανιά…

Μμμμ … είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιαστείτε από την γεύση του!!!

Το ιδανικό πρωινό για τα παιδάκια μας και όχι μόνο!

Ετοιμάστε το κι εσείς και θα με θυμηθείτε …

Καλή σας απόλαυση!!!

 

039

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

18 Σχόλια

Ελένη Βλαχοπούλου 07/08/2016 - 12:58

Αυτό Σοφάκι πρέπει να είναι καλοκαιρινή κόλαση!!! Την Τρίτη έχουμε λαϊκή στον Πειραιά….αγοράζω σύκα και το φτιάχνω!

Reply
sofia sofeto 07/08/2016 - 14:03

Είναι σούπερ!! Ένας τέλειος τρόπος να φάνε σύκα τα παιδιά μας όταν δεν θέλουν ούτε να τα δοκιμάσουν… καλή επιτυχία!!!

Reply
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ 07/08/2016 - 13:57

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Reply
sofia sofeto 07/08/2016 - 14:04

Δηλώσε την συμμετοχή σου στην σελίδα μου στο face book. Ευχαριστώ!!

Reply
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ 07/08/2016 - 18:00

ΣΟΥΠΕΡ!!!!!

Reply
ΒΑΓΙΑ ΤΣΑΚΝΑΚΗ 07/08/2016 - 22:51

ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
Παγωτό σοκολάτα – amaretto με στέβια και καραμελωμένα αμύγδαλα!!! Συνταγές για διαβητικούς Sofeto Γεύσεις Υγείας. 09/09/2016 - 10:27

[…] σας έχω ξαναμιλήσει στην συνταγή μου για το άλειμμα σύκου με σοκολάτα.  […]

Reply
Τατιάνα 09/09/2016 - 15:21

Γεια σου!
Κατ’ αρχήν, συγχαρητήρια για τις συνταγές σου! Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κάποια αλλά μου αρέσει η φιλοσοφία σου για τη διατροφή και η φαντασία που έχεις στο να συνδυάζεις υλικά.
Δυστυχώς όμως σήμερα εξεπλάγην δυσάρεστα όταν είδα ότι προωθείς ένα προϊόν (ρόφημα σοκολάτας isistevia) το οποίο περιέχει:
“Μαλτιτόλη, κακάο (30%), τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού, ερυθριτόλη, σταθεροποιητής: κόμμι γκουάρ, άρωμα, αλάτι(0,2%), γλυκοζίτες στεβιόλης”
H μαλτιτόλη, που είναι το πρώτο σε ποσότητα συστατικό στο προϊόν, προκαλεί αρκετές γαστρεντερικές παρενέργειες (αέρια, τυμπανισμό αλλά και σε μερικές περιπτώσεις διάρροια) και σίγουρα δε θα το έδινα σε μικρό παιδί. Ούτε καν εγώ δε θα το κατανάλωνα.
Θα μπορούσες τουλάχιστον να αναφέρεις τι περιέχεται στο μείγμα και να δώσεις και εναλλακτικές σε όσους δε θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.

Reply
sofia sofeto 09/09/2016 - 18:25

Γεια σου αγαπητή Τατιάνα , αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω για το σχόλιο σου και την ευκαιρία που μου δίνεις να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.
Για το τι είναι η μαλτιτόλη , δεν θα το αναλύσω εγώ γιατί δεν είμαι ειδική επιστήμων , παρακάτω θα βρεις έναν σύνδεσμο που αναλύει και περιγράφει το γλυκαντικό αυτό.
Προσωπικά , πολλές φορές έχω αναφερθεί στο θέμα της στέβια και των πρόσθετων γλυκαντικών που περιέχονται στα προιόντα που την περιέχουν. Αν κάνεις ένα κόπο να διαβάσεις το άρθρο μου για την στέβια θα καταλάβεις τι εννοώ.
Όλα τα είδη προς κατανάλωση , τρόφιμα κ.τ.λ . έχουν παρενέργειες όταν υπερ καταναλώνονται , γι αυτό τον σκοπό έχουν αναφερθεί από τους επιστήμονες της υγείας τα όρια ημερήσιας πρόσληψης του κάθε προϊόντος. Στην συνταγή μου τώρα που αναφέρεσαι , αν διάβασες τα συστατικά και τις ποσότητες , φαντάζομαι πως θα είδες πως σε ένα άλειμμα συνολικού βάρους 390 γρ. , το ρόφημα σοκολάτας είναι μόλις 40 γρ. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σύκα και γάλα καρύδας. Αν πούμε πως η μερίδα του αλείμματος είναι 10 γρ. , το ποσοστό του ροφήματος στην μερίδα αυτή είναι γύρω στο 1 γρ. Το οποίο όπως ανέφερες κι εσύ στα συστατικά του , δεν είναι σκέτη μαλτιτόλη. Επίσης να σε ενημερώσω , πως όντας η ίδια διαβητική τύπου 1 , ινσουλινοεξαρτώμενη , έχω την ανάγκη , όπως και πολλοί άλλοι ομοιοπαθείς μου , συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών , να φάμε ένα γλυκό, να μην νιώθουμε στέρηση, γιατί αυτό έχει μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην ψυχική μας κατάσταση από ότι το 1 γρ. ροφήματος στο στομάχι ή στο έντερο μας. Καλό λοιπόν είναι , πριν σχολιάζουμε αρνητικά κάτι , να είμαστε συγκρατημένοι και προ πάντων ενημερωμένοι. Παν μέτρον άριστον λοιπόν, καλό είναι να το θυμόμαστε που και που. Εάν τώρα κάποιος φίλος θέλει να χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο συστατικό στην συνταγή , μπορεί να μου στείλει μήνυμα και να τον βοηθήσω όσο μπορώ. Δεν γίνεται όμως σε κάθε συνταγή μου να γράφω εναλλακτική υλικά για κάποιον που πιθανόν θέλει κάτι διαφορετικό. Ευχαριστώ.
http://www.ecozen.gr/evzoia/food/item/8260-maltitoli-fysiko-glykantiko-enallaktiko-tis-zaxaris-me-ligoteres-thermides

Reply
Τατιάνα 10/09/2016 - 15:14

Σοφία, σε ευχαριστώ για την απάντηση αλλά να διευκρινίσω κάποια πράγματα:
Δεν προσπαθώ να κάνω την έξυπνη. Έχω σπουδάσει τεχνολογία τροφίμων και παρόλο που δεν το εξασκώ σαν επάγγελμα (τράβηξα άλλο δρόμο) εξακολουθεί να με ενδιαφέρει πολύ και να ενημερώνομαι.
Γνωρίζω πολύ καλά τι είναι η μαλτιτόλη. Όπως και το τι σημαίνει να είναι κάποιος διαβητικός. Είναι η μητέρα μου εδώ και 30 χρόνια και καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.
Η ένσταση μου αφορούσε στο ότι δεν αναφέρεις ότι το προϊόν που προωθείς περιέχει μαλτιτόλη και η χρήση του από παιδιά (για τους λόγους που ανέφερα στο σχόλιο μου). Αυτό και μόνο.
Το άρθρο σου για τη στέβια το είχα διαβάσει παλαιότερα και το ξαναδιάβασα και σήμερα για να βεβαιωθώ ότι δεν έχει καμία αναφορά στη μαλτιτόλη. Οπότε δεν ξέρω γιατί το αναφέρεις στην απάντηση σου.
Όπως και να έχει, σου εύχομαι καλή συνέχεια στο blog σου, που κατά τα άλλα είναι πολύ αξιόλογο.

Reply
sofia sofeto 20/09/2016 - 19:29

Προφανώς σαν τεχνολόγος τροφίμων που είσαι λογικά γνωρίζεις κάτι παραπάνω…
Εγώ που δεν είμαι επιστήμων αλλά foodbloger, διαβητική τύπου 1 και μαμά , έχω ψάξει κι έχω μάθει τα εξής:
Η επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση για την μαλτιτόλη είναι 0,30gr ανά κιλό βάρους σώματος,
τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες.
Δηλαδή μία γυναίκα που ζυγίζει 60kg μπορεί να καταναλώσει 18gr μαλτιτόλης την ημέρα.
Όπως καταλαβαίνεις η ποσότητα αυτή είναι μεγάλη.
Η υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου ενδεχομένως να προκαλέσει υπακτική δράση.
Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει κάποιος να καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες από το συγκεκριμένο ρόφημα σε μία ημέρα,
δηλαδή πάνω από δύο συσκευασίες ροφήματος.
Σχετικά με αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας,
το καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους,
ώστε με βάση τον διατροφικό πίνακα του προϊόντος,
και ανάλογα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να τους συμβουλεύσει αν μπορούν να το καταναλώνουν.
Δεν βρήκα πουθενά κάποια αναφορά που να απαγορεύει την χρήση από παιδιά.
Αν εσύ έχεις κάποια έρευνα που να μας το αποδεικνύει , ευχαρίστως να την δούμε.
Όσον αφορά την ένσταση σου , ότι δηλαδή δεν αναφέρω τι περιέχει το προϊόν,θα σου πω πως για κανένα προϊόν δεν γράφω τα συστατικά του.
Ο καθένας από τους αναγνώστες είναι σε θέση να κρίνει αν θέλει να καταναλώσει το κάθε προϊόν ή όχι , σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια.
Επίσης να σημειώσω πως η υπερβολική ποσότητα πολλών ουσιών έχει παρενέργειες , ακόμα π.χ Ορισμένοι άνθρωποι, από υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης C, εμφανίζουν διάρροιες ή πέτρες στα νεφρά, τα οποία μπορεί να επιβαρυνθούν και αν κάποιος που τρώει πολλή πρωτεΐνη πάρει σπιρουλίνα. Παν μέτρον άριστον , λοιπόν!
Το άρθρο μου για την στέβια το αναφέρω γιατί εκεί εξηγώ την σχέση που έχουν τα προίόντα γλυκαντικών με στέβια με τα άλλα γλυκαντικά και ποιος είναι ο ρόλος τους.
Τέλος θα μου επιτρέψεις να σημειώσω , και πολλοί φίλοι αναγνώστες – διαβητικοί θα συμφωνήσουν, πως τον διαβητικό και ιδιαίτερα τον τύπου 1 , τον καταλαβαίνει μόνο ένας άλλος διαβητικός, οι υπόλοιποι μόνο φαντάζεστε πως είναι…
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

Reply
μ 10/09/2016 - 16:31

Γεια σας.με τι μπορουμε να αντικαταστήσουμε το ρόφημα σοκολάτας;

Reply
sofia sofeto 12/09/2016 - 18:09

Καλησπέρα , ίσως με κακάο και λίγο κορν φλάουερ, δεν το έχω κάνει όμως για να σου πω δοσολογία.

Reply
Lefki Kasandrinou 12/09/2016 - 12:12

Σας ευχαριστουμε πολύ για τις συνταγες και την ευκαιρια για σπιτικα γλυκά με Στεβια.
Και η εκδοχη με τα συκα ειναι πολύ ωραία.
Θα μπορούσε λετε να αντικατασταθεί με καποιο άλλο υλικό (πχ κακαο, χαρούπι) με η ετοιμη σοκολάτα?

Ευχαριστώ…

Reply
Lefki Kasandrinou 12/09/2016 - 12:24

εννουσα να αντικατασταθεί με κάποιο αλλο υλικό η ετοιμη σοκολατα ( οχι διαζευτικό “η”)

Reply
sofia sofeto 12/09/2016 - 18:10

Καλησπέρα , ίσως με κορν φλάουερ και κακάο, με χαρουπάλευρο θα μου άρεσε επίσης, δοκίμασε το και πες μας.

Reply
Lefki Kasandrinou 13/09/2016 - 10:24

Ευχαριστώ για την απάντηση….αρκεί το κακαο? μηπως πρεπει να προσθεσουμε και κατι γλυκαντικο? πχ στεβια ή μελι? η θα γλυκαθεί απο τα σύκα?

Reply
sofia sofeto 16/09/2016 - 17:27

Φυσικά μπορείς να προσθέσεις επιπλέον γλυκαντικό της αρεσκείας σου. Δοκίμασε πρώτα σκέτο και προσθέτεις ανάλογα πως το θέλεις.

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More