Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια καλοψημένη και μυρωδάτη τυρόπιτα;
Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα κομμάτι απ τις αγαπημένες πίτες ,
που από μικρά παιδιά λαχταρούσαμε να απολαύσουμε με την πρώτη ευκαιρία;
Δηλώνω λάτρης της πίτας!
Από μικρή , θυμάμαι τον εαυτό μου να αδημονεί μπροστά στον φούρνο
που τις έψηνε η μητέρα μου ,
βάζοντας στόχο το πιο καλοψημένο και τραγανό κομμάτι!
Σήμερα , έχοντας φτιάξει και δοκιμάσει πολλές πίτες ,
είμαι στην ευχάριστη θέση ,
να σας προτείνω μια συνταγή για μια πίτα διαφορετική.
Χαρακτηριστικό της είναι το πολύ νόστιμο φύλλο της
και η διακριτικά αρωματισμένη της γέμιση.
Για το φύλλο χρησιμοποίησα 3 διαφορετικά αλεύρια
που κατά την γνώμη μου έχουν αρμονικό δέσιμο.
Το αλεύρι τύπου Μ ή παραδοσιακό , είναι ένα αλεύρι με κίτρινο χρώμα .
Διαφέρει από τα υπόλοιπα σταρένια
γιατί παράγεται από την ποικιλία ενός σκληρού σιταριού
που ονομάζεται triticum durum.
Είναι ένα αλεύρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ,
όπως βιταμίνες , πρωτεΐνες , καροτενοειδή και άλλα.
Το αλεύρι ζέας είναι ένα εξαιρετικό αλεύρι ολικής αλέσεως .
Προέρχεται από την ποικιλία triticum dicoccum
και θεωρείται το αλεύρι των αρχαίων Ελλήνων.
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο ,
με λιγότερη γλουτένη από τ’ άλλα αλεύρια και χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη .
Το αλεύρι φακής , προέρχεται από το γνωστό μας όσπριο.
Πλούσιο επίσης σε θρεπτικά συστατικά όπως και οι γνωστοί σε όλους μας σπόροι.
Για την γέμιση προτίμησα να βάλω το αγαπημένο μου ανθότυρο Κρήτης, ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά και φίνα γεύση!
Το αρωμάτισα διακριτικά με λίγο μοσχοκάρυδο.
Εσείς φυσικά μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές και να βάλετε όποιο τυράκι θέλετε!
Έτσι λοιπόν εφόσον αποφάσισα ποια θα είναι τα βασικά συστατικά μου
ξεκίνησα να φτιάξω την τυρόπιτα μου!
Άνοιξα τα φύλλα μου με την βοήθεια της αγαπημένης μου συσκευής
για φύλλα και ζυμαρικά.
Με βοηθάει να κάνω γρήγορα την διαδικασία
και ανοίγει το φύλλο όσο λεπτό το θέλω.
Ελάτε να δούμε την συνταγή!!!
Υλικά για 8 μερίδες.
Υλικά για το φύλλο :
120 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
30 γρ. αλεύρι ζέας
30 γρ. αλεύρι φακής ή ρεβυθάλευρο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ σφηνάκι τσικουδιά ή τσίπουρο
1 αυγό
50 γρ. κεφίρ ή αριάνι
1 πρέζα αλάτι
20 γρ. παπαρουνόσπορος
½ κουταλάκι του γλυκού ξερός δυόσμος
10 γρ. ελαίολαδο.
Λίγο νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου.
Υλικά για την γέμιση:
800 γρ. ανθότυρο Κρήτης
2 αυγά
Πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο.
Υδατάνθρακες: 18 γρ. / μερίδα
Λιπαρά : 15.4 γρ. / μερίδα.
Αρχικά θα ρίξουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα αλεύρια
ανακατεμένα καλά μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Ανοίγουμε μια τρύπα στην μέση και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Με τα χέρια μας αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά
μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και καλά δεμένη ζύμη.
Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μια μεμβράνη
να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Συνεχίζουμε φτιάχνοντας την γέμιση.
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε το ανθότυρο το οποίο το θρυμματίζουμε
με την βοήθεια ενός μεγάλου πιρουνιού.
Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε χτυπημένα τα αυγά μας
μαζί με το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε καλά όλα μαζί να ενωθούν.
Η γέμιση είναι έτοιμη και την αφήνουμε στην άκρη.
Αρχίζουμε τώρα να ετοιμάζουμε τα φύλλα μας
και να γεμίζουμε με την γέμιση μας.
Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε την ζύμη μας σε μικρά κομμάτια
και σχηματίζουμε μικρά ομοιόμορφα μπαλάκια.
Με το νισεστέ τα πασπαλίζουμε
και ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο μας στην μηχανή
ή στο χέρι με τον πλάστη.
Θα δείτε στις φωτογραφίες πως έφτιαξα ένα παραλληλόγραμμο φύλλο.
Στην μηχανή το άνοιξα αρκετά λεπτό.
Εσείς το ανοίγετε όπως θέλετε.
Στην συνέχεια προσθέτουμε με ένα κουτάλι ,
ένα μέρος της γέμισης που έχουμε χωρίσει σε ίσες δόσεις
ανάλογα με τα πόσα φύλλα θα φτιάξουμε.
Απλώνουμε κατά μήκος την γέμιση.
Κλείνουμε πρώτα τα πλαϊνά μας μέρη
και στην συνέχεια τυλίγουμε με προσοχή το φύλλο
μέχρι να σχηματίσουμε την πίτα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .
Έχουμε ένα ταψάκι στρογγυλό με διάμετρο 35 εκατοστών ,
του στρώνουμε μια λαδόκολλα
την οποία περνάμε ελαφρώς με ένα πινέλο λίγο ελαιόλαδο.
Αρχίζουμε να τοποθετούμε τα κομμάτια της πίτας που ετοιμάζουμε ,
περιμετρικά σχηματίζοντας ένα σαλιγκάρι.
Συνεχίζουμε με όλη την ζύμη και την γέμιση.
Όταν είμαστε έτοιμη ,
μπορούμε να περάσουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω με το πινέλο μας.
Η πίτα μας πια είναι έτοιμη για ψήσιμο
.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο τους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις
ή στους 160- 165 στον αέρα.
Ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά περίπου , ανάλογα τον φούρνο ,
μέχρι δούμε την πίτα μας να ροδοψηθεί και να μοσχομυρίσει!
Όταν είναι έτοιμη μπορούμε να την σερβίρουμε αμέσως!
Προσοχή μόνο να μην καούμε …
Την έχω πατήσει πολλές φορές…
Είναι δύσκολο ν’ αντισταθεί κάποιος σ’ αυτή την μυρωδιά της!!
Σας εύχομαι καλή σας απόλαυση !!!
Σημείωση : Αρκετά συχνά φτιάχνω πίτες και τις συντηρώ στην κατάψυξη μου.
Έτσι όταν χρειαστώ να ψήσω να έχω έτοιμες.
Τις βγάζω απ΄την κατάψυξη
και χωρίς να τις ξεπαγώσω της περνάω με λάδι και τις ψήνω.
Δοκιμάστε το!!!
6 σχόλια
Πολύ ωραία συνταγή Σοφία. Μπράβο για την ιδέα. Με την πρώτη ευκαιρία θα τη φτιάξω.
Μπορώ να αντικαταστησω το αλεύρι φακής /ρεβυθαλευρο με καλαμποκαλευρο;;
Φυσικά!!
Η αναλογια ζυμης – γεμισης δεν ειναι λιγο ανιση; Δηλαδη πολυ λιγη ζυμη για τοση ποσοτητα τυριου
Τα φύλλα ανοίγονται πολύ λεπτά, δεν υπάρχει πρόβλημα στις αναλογίες.
Τα αλευρα απο οσπρια εχουν ολα ολα ταντιθρεπτικα συστατικα αφου δεν εχουν μουλαστει.
Αφου ακολουθησουμε την διαδικασια καθαρισμου τους απο το φυτικο οξυ και ταλλα αντιθρεπτικα συστατικα που μπορει να περιεχουν ταλεθουμε στο μουλτι και τα ενσωματωνουμε στα υπολοιπα αλευρεα.
Για ναποφυγουμε ολες τις αρνητικες συνεπειες ολων των σπορων και των οσπριων και αφου εχουμε υπομονη και διαθεση τα κανουμε φυτρα και μετα τα πολτοποιουμε και κανουμε καθε συνταγη οπως τη θελουμε.