49,1K
Το πορτοκάλι είναι ένα λατρεμένο μου φρούτο!
Τον χειμώνα που βρίσκω φρέσκα
και λαχταριστά πορτοκάλια
απ’ τα δέντρα του νησιού,
είναι η καλύτερη μου εποχή
για να φτιάξω το αγαπημένο μου
γλυκό του κουταλιού.
Κάθε μέρα λοιπόν που θα στύψω
για χυμό της κόρης μου,
ή κάθε φορά που θα καθαρίσω πορτοκάλι
για να το απολαύσω φρέσκο,
κρατάω τις φλούδες του στο ψυγείο!
Τίποτα δεν πάει χαμένο!
Το ξύσμα που θα μαζέψω θα μπει
σε μερίδες στην κατάψυξη
και με την πρώτη ευκαιρία θα το χρησιμοποιήσω
για να αρωματίσω τα γλυκά ή τα φαγητά μου.
Σήμερα θα σας δείξω τον τρόπο
για να φτιάξετε το πιο εύκολο
και γρήγορο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
που κάνατε ποτέ!
Υλικά:
• Φλούδες από χοντρόφλουδα πορτοκάλια
• σιρόπι σκούρας (μη επεξεργασμένης) Αγαύης*
(όσο χρειαστεί ανάλογα με τον όγκο των πορτοκαλιών).
*Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
σιρόπι σφενδάμου.
Διατροφική ανάλυση για το σιρόπι Αγαύης:
Διατροφική ανάλυση για το σιρόπι Σφενδάμου:
Αφού έχουμε μαζέψει αρκετές φλούδες
από τα πορτοκάλια μας,
τα ξύνουμε στον τρίφτη για να
αφαιρέσουμε το ξύσμα τους.
Όταν τελειώσουμε αυτή την διαδικασία,
θα πάρουμε οδοντογλυφίδες
και τυλίγοντας ρολό την κάθε φλούδα,
θα την τρυπήσουμε για να μείνει σε αυτό το σχήμα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φλούδες
και τις σκεπάζουμε με νερό.
Ανάβουμε την φωτιά
και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε.
Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά .
Στην συνέχεια τις σουρώνουμε
και αφήνουμε για 1 ώρα πάνω
σε ένα σουρωτήρι ώστε να φύγουν
όσα υγρά περισσότερα μπορούμε.
Έπειτα παίρνουμε αποστηρωμένα βαζάκια
και τοποθετούμε μέσα τις φλούδες μας.
Αφήνουμε όσο γίνεται λιγότερα κενά μεταξύ τους.
Το τελικό στάδιο είναι να ρίξουμε
μέσα στα βαζάκια το σιρόπι Αγαύης,
μέχρι να σκεπάσει όλες τις φλούδες.
Κλείνουμε το καπάκι
και περιμένουμε να ενωθούν τα αρώματα
του πορτοκαλιού με την γλύκα της Αγαύης!
Μιλάμε για έρωτα όχι παίξε γέλασε…
Την άλλη μέρα έχει πετύχει το προξενιό και είμαστε στην ευχάριστη θέση τώρα πια,
να απολαύσουμε ένα γλυκό του κουταλιού,
χωρίς λιπαρά , χωρίς ζάχαρη …
Αλλά μόνο με υγεία και απόλαυση!
Πιστέψτε με , δεν έχει να ζηλέψει τίποτα
απ’ το γλυκό με την ζάχαρη,
το αντίθετο θα έλεγα…
Δοκιμάστε και τα ξαναλέμε...
38 σχόλια
Φαντάζομαι την αγαύη την βρίσκει κανείς σε κατάστημα με βιολογικά προϊόντα κι όχι σε κάποιο σούπερ μάρκετ, ε;
Στο shape διάβασα πως λόγω της σπανιότητας να βρεις σιρόπι αγαύης, το κόστος του είναι κάπως τσιμπημένο. 🙁
Φιλενάδα η αγαύη βρίσκεται και σε ενημερωμένα φαρμακεία ,
εγώ ψωνίζω από το http://www.pharmacy4u.gr/advanced_search_result.php?keywords=%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%81+%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%8D%CE%B7%CF%82&%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7
Την έχει σε πολύ καλή τιμή, ρίξε μια ματιά!
Σοφία είδα την τιμή και όντως είναι τσιμπημένη. Για κοίτα εδώ: http://www.amazon.com/Madhava-Organic-Agave-Nectar-46-Ounce/dp/B002BCD2GO
Mαρσι το είδα , όταν πήγα να παραγγείλω κάτι από άμαζον αμερικής με χρέωνε πολλά σε έξοδα αποστολής, οι δωρεαν αποστολές είναι μόνο για τις ΗΠΑ…
Οπότε παίρνω από εδώ από το pharmacy4u που δεν με χρεώνει έξοδα αποστολής με παραγγελεία άνω των 29 ευρώ.
Αχχχ τέλειοοο, κι εγώ το αγαπώ το πορτοκάλι!!!
Προχθές μου έφερε η πεθερά μου γλυκό πορτοκάλι, ακόμη δεν το άνοιξα όμως.
Φιλάκια.
Καλοφάγωτο το γλυκάκι της πεθεράς σου Ρούλα μου,
καλό σου βράδυ!
φανταστικες οι προτασεις σου παντα …θα το δοκιμασω το πορτοκαλι σιγουρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ Λίλα μου,
καλή επιτυχία αν το φτιάξεις,
καλή σου νύχτα!
Καταπληκτική η πρότασή σου Σοφάκι μου!!!Μου αρέσει πάρα πολύ το πορτοκάλι!
Φιλιά!!!
Ευχαριστώ Ελένη μου,
είναι μεγάλη μου αδυναμία το πορτοκάλι,
το λατρεύω !
Φιλιά πολλά και καλή σου νύχτα!
Μου αρέσει αυτό το χρώμα! Τι καλό πορτοκάλια! Ευχαριστώ για τη συνταγή, ένα φιλί και μια αγκαλιά <3
Καλώς την καλή μου Ely !
Να είσαι καλά , εγώ σ’ευχαριστώ πολύ!
Καλή σου νύχτα και καλό ξημέρωμα!
Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, από τα αγαπημένα μου!
Και τι εύκολος ο τρόπος παρασκευής που δίνεις!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Και δικό μου αγαπημένο Έλενα ,
αύριο θα φτιάξω πάλι γιατί αυτό έχει εξαφανιστεί…
Καλή νύχτα και καλό ξημέρωμα!
Δημιουργική ζαχαροπλαστική, Σοφία μου, με αυτό τον έξυπνο τρόπο για ένα εναλλακτικό γλυκό του κουταλιού μοναδικό και απολαυστικό. Εύγε σου!
Z.
Να είσαι καλά Ζαμπία μου,
προσπαθώ πάντα για την πιο υγιεινή εκδοχή της απόλαυσης…
Καλή σου νύχτα και όνειρα γλυκά!
Μπραβο Σοφια, εισαι απιστευτα εφευρετικη και δημιουργικη! Αυτο το σιροπι της αγαυης πρεπει να το δοκιμασω!
Καλη εβδομαδα!
Kαλή εβδομάδα και σ’ εσένα Μαρίνα ,
το σιρόπι Αγαύης σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσεις!
Καλό σου απόγεύμα!
Καλά, χαζεύω τις φωτογραφίες και θέλω να κάνω μακροβούτι στο βαζάκι! Μπράβο Σοφία μου! Για άλλη μια φορά μας έδωσες έναν εναλλακτικό τρόπο ώστε να απολαύσουμε γλυκό χωρίς ενοχές!
Φιλάκια!!!
Θα βρεθείς στον πάτο φιλενάδα… το γλυκάκι γιοκ!
Πάμε για καινούργιο μόλις λήξει η απεργία των καραβιών και έρθει η αγαύη που έχω παραγγείλει…
Μέχρι τότε ….υπομονή!
Φιλάκια πολλά!!!
Κι εγώ συμπαθώ ιδιαίτερα το πορτοκάλι Σοφία μου! Και με το σιρόπι αγαύης το γλυκό πρέπει να είναι απίθανο! Ωραία πρόταση όπως πάντα!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!
Ερμιόνη μου σ’ ευχαριστώ πολύ ,
Καλή εβδομάδα και σ’ εσένα!
Καλημέρα Σοφέτο μου!!!!με γλύκανες με το πορτοκάλι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!αν μπορεις και συγκρατηθειτε και δεν αδειάσετε το βάζο φύλλαξε ενα κομματακι για μένα, οταν έρθεις!!!!σε φιλώ να περάσετε όμορφα το Σ/Κ !!!!!!!!!!!! εμεις πάλι με ιωση….
Καλημέρα!!!!
Περαστικά σας !!!!
Δύσκολο να συγκρατηθούμε…θα δω τι μπορώ να κάνω όταν έρθω…Φιλάκια πολλά!!!
[…] που θα δείτε πατώντας εδώ. […]
Καλημέρα σας! Δεν έχω ποτε επιχειρήσει να κάνω γλυκό πορτοκάλι , έχω διαβάσει όμως ότι θέλει 2-3 βρασίματα για να ξεπικρίσει. Δεν ισχύει αυτό στην συνταγή σας; Ευχαριστώ πολύ
Γεωργία καλημέρα! Σωστή η παρατήρηση σου.
Συνήθως έτσι γίνεται όταν βράζεται το πορτοκάλι με ζάχαρη. Εδώ όμως πρώτα το βράζουμε σε σκέτο νερό , το οποίο πετάμε μαζί με την πικράδα του και μετά προσθέτουμε την αγαύη.
[…] Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι! (με σιρόπι αγαύης ). […]
[…] φέτες από το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι χωρίς […]
μμμ, δεν ξεπικριζεις τις φλουδες?? μου φαινεται οτι θα πικριζει…
ή επειδη το βραζεις ειναι οκ??
ευχαριστω!!
Δεν πικρίζει γιατί βράζω και πετάω το νερό ?
Δεν κατάλαβα πως κάνουμε το σιρόπι Σοφία.
Δάφνη , απλά ρίχνουμε μέσα το σιρόπι αγαύης, όπως είναι χωρίς καμία επεξεργασία.
Σοφια μου δεν χανω τιποτα απο αυτα που ανεβαζεις θα ηθελα να μου πεις αν κρατησω απο τα δικα μου πορτοκαλια στην καταψυξη μετα μπορω να τα κανω ετσι γιατι μεσα στο σιροπι αυτο δεν νομιζω να μπορω να κανω μεγαλη ποσοτητα σταδιακα θα με βολευε.
Φαντάζομαι πως ναι , θα πρέπει να τα τα ξύσεις πρώτα και μετά να βάλεις τις φλούδες κομμένες στην κατάψυξη.
σοφία μου, όντως ευκολη εκδοχή χωρίς δέσιμο σιροπιού και επεξεργασμένη ζάχαρη.!
ειναι υπέροχο!! σήμερα το δοκίμασα. Μόνο που τα δικά μου πορτοκάλια είχανε λεπτή φλούδα και τα εβράσα 6 /7 λεπτά!
Επίσης ξεπίκρισα σε κρύο νερό τις φλούδες οπώς έχεο περιγράψει σε προηγούμες αναρτήσεις, συν για ενα ολόκληρο βράδυ! ( δεν μαρέσει καθόλου η πικρίλα από το πορτοκάλι).
Φοβερό!!
Ευχαριστούμε!
[…] 30 γρ. σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ή πορτοκάλι […]