Home Super food Χριστουγεννιάτικη τούρτα με κυδώνι και πετιμέζι ροδιού , χωρίς ζάχαρη!

Χριστουγεννιάτικη τούρτα με κυδώνι και πετιμέζι ροδιού , χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
3 Σχόλια

047

Όταν έφτιαξα πρώτη φορά την τούρτα που θα σας παρουσιάσω σήμερα ,
ήταν πριν ένα χρόνο περίπου…
Θυμάμαι ήταν μεσημέρι που καθίσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι,
μπαμπάς , μαμά και κόρη,
«σας έχω μια έκπληξη…» τους λέω,
με περίμεναν με αγωνία για να δουν τι θα τους εμφανίσω πάλι…

Έβγαλα την τούρτα απ’ το ψυγείο
και η πρώτη τους αντίδραση ήταν ένα επιφώνημα… «Ωωωω!!!»

«Μαμά , ποιος έχει γενέθλια;» ρώτησε η μικρή μου
απάντησα πως κανείς δεν είχε ,
της είπα πως έφτιαξα αυτή την τούρτα για να τιμήσω τα κυδώνια και τα ρόδια
που είναι στην εποχή τους και κάνουν καλό στην υγεία μας.

Ήμουν περίεργη να δω την αντίδραση τους όταν θα την δοκιμάσουν…
Η αλήθεια ήταν πως ούτε κι εγώ την είχα δοκιμάσει…

Με την πρώτη κουταλιά όλοι μας κοιταχτήκαμε και χαμογελάσαμε!
Δεν χρειάστηκε να ρωτήσω κάτι άλλο…
Από τότε την έφτιαξα κι άλλες φορές ,
πάντα εξαφανίζεται πολύ γρήγορα !

Είμαι πολύ ικανοποιημένη για το γλυκό μου αυτό!
Λατρεύω την γεύση του !
Είναι κάτι μεταξύ cheese cake και τούρτας ουσιαστικά.
Η εμφάνιση του όμως παραπέμπει σε τούρτα περισσότερο ,
οπότε το ονόμασα τούρτα!

Τώρα στις γιορτές , νομίζω πως είναι ένα ιδανικό γλυκό
για να προσφέρει κάποιος στο εορταστικό του τραπέζι.
Έχει εντυπωσιακή εμφάνιση και εξαιρετική διατροφική αξία!

Δική σας με πολύ αγάπη!

069

Υλικά :

Βάση

80 γρ. αλεύρι βρώμης
80 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη
1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουτνερ
20 γρ. πετιμέζι ροδιού ανακατεμένο σε 50 γρ νερό
ή 70 γρ. χυμό ροδιού
20 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. στέβια κρυσταλλική ( με αναλογία με την ζάχαρη 1: 1 )
1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού.

Κρέμα

400 γρ. φρέσκια μυζήθρα ( όχι αλμυρή )
2 αυγά
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 17% λιπαρά
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
100 γρ. . στέβια κρυσταλλική ( με αναλογία με την ζάχαρη 1: 1 )

Σαντιγί

100 γρ. φρέσκια μυζήθρα ( όχι αλμυρή )
30 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
30 σταγόνες υγρή στέβια
( με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη )
½ λοβός βανίλιας ( τα σποράκια )

Επικάλυψη

35 γρ. πετιμέζι ροδιού
10 σταγόνες υγρή στέβια
( με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη )

Γλυκό του κουταλιού κυδώνι με χυμο ροδιού.

086

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την βάση της τούρτας .
Μέσα σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε την σκόνη αμυγδάλου ,
το αλεύρι βρώμης , την κρυσταλλική στέβια και το μπέκιν πάουντερ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά
και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα μαζί.
Μην ανησυχήσετε αν δείτε πως το μείγμα είναι ρευστό,
σε λίγα λεπτά η βρώμη απορροφά την υγρασία
και δημιουργείται ένας σφικτός χυλός.
Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε λαδόκολλα
και τοποθετούμε από 1 τσέρκι
διαμέτρου 18 εκατοστών,
απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο τσέρκι .
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο τους 170 βαθμούς κελσίου,
ψήνουμε στις αντιστάσεις του φούρνου για 15 λεπτά .
Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα.
Μέσα σ’ ένα μεγάλο μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί
και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Αυτό ήταν!
Όταν βγάλουμε την βάση από τον φούρνο ,
προσθέτουμε από πάνω στην κρέμα και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά ακόμα .
Θα δούμε την κρέμα να φουσκώνει και να κάνει μερικές ρωγμές στην επιφάνεια της.
Δεν ανησυχούμε είναι φυσιολογικό .

Παράλληλα με το ψήσιμο ετοιμάζουμε και την «σαντιγί» μας.
Μέσα στο μούλτι κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί
μέχρι να γίνουν μια ανάλαφρη κρέμα – σαντιγί.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Όταν έχει κρυώσει η βάση μαζί με την κρέμα που ψήσαμε,
είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να δίνουμε την τελική μορφή της τούρτας.

Μεταφέρουμε το γλυκό με προσοχή πάνω σ’ ένα δίσκο για τούρτες ,
αφαιρούμε το τσέρκι αφού πρώτα με ένα μαχαίρι
ξεκολλήσουμε περιμετρικά το γλυκό ώστε να βγει πιο εύκολα.

Τώρα τοποθετούμε στο κέντρο του γλυκού
ένα μικρότερο στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 10 εκατοστών ,
το πιέζουμε ελαφρά ώστε να απομονώσουμε το κέντρο.

Ξεκινάμε να απλώνουμε προσεκτικά ,
το γλυκό του κουταλιού κυδώνι ,
σ’ όλη την επιφάνεια γύρω απ’ το μικρό τσέρκι.

Στην συνέχεια βάζουμε την «σαντιγί» μέσα σε ένα κορνέ
και γαρνίρουμε περιμετρικά γύρω απ’ το γλυκό και απ’ το τσέρκι ,
όπως το βλέπετε στις φωτογραφίες.

Έφτασε η ώρα να ρίξουμε μέσα στο μικρό τσέρκι , στο κέντρο του γλυκού ,
το πετιμέζι ροδιού που έχουμε ανακατέψει με την στέβια.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε από πάνω του με λίγα σποράκια ροδιού.

Τοποθετούμε το γλυκό μέσα σε μια ειδική φόρμα φύλαξης για τούρτες ( τουρτιέρα ).
Έτοιμη η τούρτα μας για να μπει στο ψυγείο .
Την αφήνουμε εκεί για 2 ώρες τουλάχιστον.

Τώρα είναι η ώρα να την απολαύσουμε !

Η γεύση της ελαφριά , φρουτένια και δροσερή .
Ο συνδυασμός των υλικών πολύ ταιριαστός ,
τόσο γευστικά όσο και διατροφικά.

Σας αφήνω να την απολαύσετε με την ησυχία σας!
Θα σας ευχηθώ καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη !

Υδατάνθρακες : 25 γρ. / μερίδα.
Λιπαρά : 18 γρ. / μερίδα.

037

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

3 Σχόλια

Evangelia vlassopoulou 29/12/2014 - 08:48

Καλώς σε βρήκα. Καλέ, τι υπερπαραγωγή τούρτα είναι αυτή;μπραβο σου

Reply
sofia sofeto 09/01/2015 - 00:54

Καλώς όρισες Ευαγγελία!
Σ’ ευχαριστώ πολύ!!!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More