Κείμενο, φωτογραφίες, food styling:
Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto)
Πέρασαν 11 χρόνια απ’την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε… Μια περίοδος της ζωής μου που έμελλε να γίνει απρόσμενα ενδιαφέρουσα και συναρπαστική.
Σ’αυτό το χρονικό διάστημα άλλαξαν τόσα πολλά. Άλλοτε έχασα, άλλοτε κέρδισα, όμως το πιο σημαντικό που μου έχει μείνει είναι η αγάπη που έχω δεχθεί απ’όλους εσάς, εδώ στο Sofeto μου!
Το “Sofeto Γεύσεις Υγείας”, ήταν ανέκαθεν μια ιστορία οικογενειακή! Δημιουργήθηκε μέσα στο σπίτι μας, στην κουζίνα μας, από μένα που έκανα τους πειραματισμούς μου και τους υπόλοιπους (πατέρας, κόρη και γιος), που δοκίμαζαν και αξιολογούσαν τις προσπάθειες αυτές.
Η ιδέα του βιβλίου, του έντυπου δηλαδή, χειροπιαστού Sofeto, υπήρχε χρόνια στο μυαλό μου…
Κυρίως γιατί ήταν ένας τρόπος να μείνει κάτι απ’όλη αυτή την ιστορία, στα χέρια των παιδιών μου. Να το δούνε κάποια στιγμή και τα εγγόνια μου…
Ήθελα πολύ, μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια, να συμμετέχουν τα παιδιά. Τους το ζήτησα και το δέχθηκαν. Άλλωστε ότι θα δείτε μέσα σ’αυτό το βιβλίο, στήθηκε επί το πλείστον την περίοδο της πανδημίας, όταν λόγω της καραντίνας βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι… Ε! Έπρεπε να περάσουμε τον χρόνο μας δημιουργικά!
Θα σας πω ένα μυστικό…
Νομίζω πως κάνοντας την αυτοκριτική μου, συμπεραίνω πως δεν έχω γνωρίσει πιο “συγκεντρωτικό πλάσμα” από μένα την ίδια…
Ναι! Το παραδέχομαι! Θέλω να έχω τον απόλυτο έλεγχο σε ότι κάνω… Κι ας θέλει τεράστιο κόπο για να το καταφέρω…
Αυτή την φορά όμως, έκανα μια υποχώρηση…
Δέχτηκα να με βοηθήσει ο αγαπημένος μου! Να επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου αυτού, αλλά και να βοηθήσει στα κείμενα, στις διορθώσεις και στην τελική μορφή του βιβλίου. Τα παιδιά βοήθησαν στις φωτογραφίσεις, αλλά κυρίως έκαναν υπομονή και μου άφησαν χρόνο για να ασχοληθώ με ότι αυτό απαιτούσε.
Αυτό το βιβλίο λοιπόν, δεν θα το βρείτε σε κανένα βιβλιοπωλείο.
Θα το βρείτε μόνο πατώντας εδώ.
(Παρακαλώ όποιος αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία κατά την παραγγελία, ας επικοινωνήσει μαζί μου στο: sofiasofeto@gmail.com ).
Αποφασισμένη να μην συνεργαστώ με κάποιον εκδοτικό οίκο, καθώς είμαι, όπως σας είπα παραπάνω, οπαδός της απόλυτης ελευθερίας και του “μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα…”
Συνειδητοποιημένη, για το ποια θέλω να είναι αυτά τα άλματα, για το που θέλω να φτάσω με την ώθηση εκείνων που πραγματικά με πιστεύουν και στηρίζουν αυτό που κάνω.
Στις 199 σελίδες του θα δείτε αυτό που έχετε μάθει όλα αυτά τα χρόνια.
88 πρωτότυπες συνταγές υγιεινής και απολαυστικής διατροφής, που στοχεύουν σε αυτό που λέει ο υπότιτλος του, “Ας απολαύσουμε τις μικρές χαρές της ζωής”.
Κι όλο αυτό για να γίνει, χρειάζεται γνώση, θέληση και ένα ισχυρό κίνητρο!
Ελπίζω μέσα στις σελίδες του, να ανακαλύψετε κι εσείς τα δικά σας!
Μαζί μας λοιπόν θα βρείτε:
•Ιδέες δοκιμασμένες πολλές φορές.
•Συνταγές που καλύπτουν όλες τις ανάγκες και τις περιστάσεις. Πολλές εκ των οποίων είναι χωρίς γλουτένη.
•Όλες με πλήρη διατροφική ανάλυση για να γνωρίζουμε τι και πόσο θα φάμε.
•Προτάσεις για πιο υγιεινή διαχείριση της τροφής μας.
•Σύμβολα για να γνωρίζουμε άμεσα, με την πρώτη ματιά τις διατροφικές προϋποθέσεις που πληρεί η κάθε συνταγή (π.χ χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, χωρίς λακτόζη, χαμηλών υδατανθράκων, vegan, κ.τ.λ)
•Τρόπους για τον σωστό υπολογισμό των υδατανθράκων.
•Εξαιρετικά σημαντικό! Η συμμετοχή της διαιτολόγου – διατροφολόγου Θεανώς Γουμενάκη, η οποία μας δίνει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για την τροφή μας. Μας εξηγεί με απλά λόγια την σημασία του γλυκαιμικού δείκτη και του γλυκαιμικού φορτίου, αναλύοντας παράλληλα τα περισσότερα γλυκαντικά.
•Στις σελίδες του θα δείτε αγαπημένες μου φωτογραφίες.
Τα πρώτα αντίτυπα που πήραμε στα χέρια μας πέρασαν από την αυστηρή κριτική των παιδιών!
Για να το γιορτάσουμε, έφτιαξα μια μικρή τουρτίτσα για το καλό! Ο Οδυσσέας και η Μαργαρίτα ξετρελάθηκαν!!!
Ο μικρός μου μόλις έχει αρχίσει να διαβάζει. Οι εικόνες όμως είναι αρκετές για να ξεκινήσει να ξεχωρίζει τι θέλει να του φτιάξω απ’το βιβλίο.
Με την ευχή πως θα το απολαύσετε εξίσου κι εσείς και θα στηρίξετε με αγάπη την προσπάθεια μας, σας φιλώ γλυκά!
Σας ευχαριστώ πολύ ❤️
Σοφία.
Το βιβλίο μας θα το αποκτήσετε πατώντας εδώ!
(Παρακαλώ όποιος αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία κατά την παραγγελία, ας επικοινωνήσει μαζί μου στο: sofiasofeto@gmail.com ).
18 σχόλια
Χαίρομαι πολύ Σοφία για σένα ! Μας έκανες μία ωραία έκπληξη! Είμαι σίγουρη ότι το βιβλίο σου θα έχει πολλή επιτυχία! Καλοτάξιδο να είναι!
Κατερίνα μου να είσαι καλά!!! Ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σου ❤️
Καλοταξιδο να είναι, υγεία να έχετε και γράψετε και άλλα πολλά.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια ❤️ υγεία σε όλους μας ❤️
Καλοτάξιδο Σοφία
Ευχαριστώ πολύ!
Μπράβο!!! Καλοτάξιδο το βιβλίο σου ♥️❤️ εύχομαι και σε άλλα με υγεία!!
Ελένη σ’ ευχαριστώ πολύ ❤️ υγεία σε όλους μας!!!
Καλοτάξιδο το 1ο σας βιβλίο!!🏆🥇Συγχαρητήρια!!!!
Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά!!! Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη ❤️
Καλοταξιδο το βιβλίο σας!!!
Είναι προδιαβητικη και φροντίζω την διατροφή μου,, αλλά ήθελα να σας πω ότι έχω και λίγο ανεβασμενη χοληστερίνη, θέλω να αγοράσω το βιβλίο σας, αλλά θέλω να μου πείτε αν θα βοηθηθω και για την χοληστερίνη.
Σας ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας για το βιβλίο μου. Δυστυχώς, δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα σας καθώς δεν είμαι ειδικός γιατρός ούτε διαιτολόγος. Σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό σας θα πρέπει να μιλήσετε με τους ειδικούς που θα σας συστήσουν την κατάλληλη διατροφή. Στο βιβλίο μου υπάρχουν 88 συνταγές υγιεινής διατροφής, χωρίς ζάχαρη και οι περισσότερες χωρίς γλουτένη, αποφεύγω να χρησιμοποιώ επεξεργασμένες πρώτες ύλες. Επίσης δεν χρησιμοποιώ λιπαρά κακής ποιότητας. Ελπίζω να σας βοήθησα.
Συγχαρητήρια Σοφία, καλοτάξιδο να είναι ❤️❤️👏👏👏
Ευχαριστώ πολύ ❤️
Μπράβο, μπράβο πολλά συγχαρητήρια!!!
Καλοτάξιδο!!!!
Ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ ❤️
Από καταβολής κόσμου οι μάνες έχουν τη βιολογική ευθύνη να ταΐσουν τα παιδιά τους, σα συνέχεια του θηλασμού. Ο θηλασμός ορίζει την πιο εξελιγμένη μορφή της ζωής, τα θηλαστικά, και εκεί κατατάσσονται και οι άνθρωποι Από κει και μετά, οι μάνες ταΐζουν τα παιδιά τους με αγώνα, προσπάθεια και ψυχική φόρτιση επί αιώνες, και με συνθήκες από την αποκαρδιωτική στέρηση μέχρι την πλουσιοπάροχη υπερκαταναλωτική χλιδή, και πάντα στο μυαλό τους υπάρχει το ερώτημα “τι να τα ταΐσω πάλι αύριο;” .
Εδώ μια μητέρα με αργοπορημένη διάγνωση διαβήτη τύπου 1 (που είναι δύσκολος στην αντιμετώπισή του εξ ορισμού) ξεκινάει ένα blog που δείχνει τα αποτελέσματα μιας συνεχούς προσπάθειας να φτιάξει φαγητά κατάλληλα για διαβητικούς, που να μην υστερούν σε αξία γεύση και εμφάνιση από τα συνήθη. Μετά λίγα χρόνια αποκτά ένα παιδί που εμφανίζει και αυτό διαβήτη τύπου 1. Η Σοφία αισθάνεται την ανάγκη να το ταΐσει και να μη στερήσει ούτε τον εαυτό της, ούτε το παιδί της από ό,τι γλυκά, παγωτά και φαγητά απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι κοινοί θνητοί, αλλά χωρίς ζάχαρη, χωρίς άμυλο, χωρίς όλα τα αμαρτωλά τρόφιμα της δυτικής (ας πούμε) ζωής. Στον κόσμο των εχόντων,(δηλ αυτών οι οποίοι έχουν), τρώμε ό,τι θέλουμε, σε εκείνον αυτών που δεν έχουν, τρώνε μόνο αυτό που μπορούν να βρουν, και οι ασθένειες των δύο κόσμων είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Επίσης, αν ρίξουμε μια ματιά σε όλα τα συσκευασμένα έτοιμα φαγώσιμα που μπαίνουν μπροστά στα μάτια μας στον κόσμο των εχόντων, είναι δύσκολο να ανακαλύψουμε κάτι χωρίς ζάχαρη, και η ζάχαρη είναι εξαρτησιογόνο, όπως και το αλκοόλ και τόσα άλλα φαγώσιμα και πόσιμα που διαφημίζονται.
Η Σοφία δουλεύει σκληρά να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα: ψάχνει καινούργια υλικά, πειραματίζεται, εφαρμόζει, προτείνει, και καταλήγει σε συμπεράσματα. Από χρόνια φτιάχνει το blog, δημοσιεύει, δέχεται πολλές θετικές και ενθαρρυντικές κριτικές, παίρνει διακρίσεις και βραβεία και ωριμάζει καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.
Σήμερα μας παρουσιάζει το βιβλίο της, που δείχνει αρχικά το πώς και το γιατί έφτασε σε αυτά τα συμπεράσματα, και κατόπιν μοιράζεται μαζί μας τις τεχνικές εφαρμογές των διαιτητικών αρχών της. Ετσι είδαμε (εγώ για πρώτη φορά) βιβλίο με συνταγές για διαβητικούς με λίγη έως καθόλου ζάχαρη, άρα και άμυλο, και κατ’ επέκταση συνταγές χωρίς γλουτένη για πάσχοντες από κοιλιάκη ή κοιλιοκάκη (celiac disease) δηλ. για τους αλλεργικούς στη γλουτένη.
Ανοίγοντας το λιτό βιβλίο (άρα ευκολοδιάβαστο, ελαφρό, σύντομο αλλά και πλούσιο) έρχομαι πρώτα αντιμέτωπος με τα ερωτήματα που αντιμετώπιζε από την αρχή κατά πρόσωπο η Σοφία, τις απορίες της, τις ανάγκες να κάνει κάτι. Το διάβασα, το εκτίμησα, μπορώ να πω το χάρηκα. Αναλογίζομαι ότι άμα θέλει, ίσως γράψει κάποτε κι ένα πολύτομο σύγγραμμα για την άγνοια που δέρνει το υγειονομικό κράτος για το πώς να βοηθήσει τους διαβητικούς, τους γλουτενοπαθείς, και -(ζωήν του μέλλοντος αιώνος) τους έχοντες μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό το θηρίο περιλαμβάνει παχυσαρκία, αρθροπάθειες, στεφανιαία νόσο, καρδιοπάθεια, υψηλό ουρικό οξύ, καλή ώρα σαν και μένα). Ξεκινάει από την αγάπη της υπερκατανάλωσης γλυκών και αμυλούχων τροφών και προκαλεί ανεπανόρθωτες καταστροφές στα σώματα των πασχόντων, πράγματα που οι σχέσεις μεταξύ τους αρχίζουν μόλις να φαίνονται στον ορίζοντα της βιβλιογραφικά κατοχυρωμένης ιατρικής σκέψης. Το μεταβολικό σύνδρομο αφορά το 62% των εν Ελλάδι βιούντων, γιατί τόσο είναι το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων στη χώρα μας..
Εδώ φαίνεται ο λόγος για τον οποίο το βιβλίο της Σοφίας αποκτάει ενδιαφέρον για πραγματικά πολλούς ανθρώπους
Γυρνώ στο βιβλίο της Σοφίας: όσοι δεν θέλουν να μπουν στο ιατρικό ιστορικό του σακχαρώδη διαβήτη με τον αγώνα της συγγραφέως, μπορούν να μάθουν πολλά πράγματα για τη θεωρία θερμιδικής αξιολόγησης των φαγητών μας – κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο για να καταλάβουμε τι σημασία έχουν τα Χ φλυτζάνια ζάχαρη και Ψ κύπελλα ρύζι σε μια κατά τα άλλα συνήθη συνταγή που φτιάχνουμε στο σπίτι μας κάθε τόσο. Από το αρχείο της η Σοφία ξεχώρισε 88 συνταγές που δημιούργησε, έφτιαξε επανειλημμένα και έδωσε στην απόλυτη και αδέκαστη κριτική των παιδιών που έχουν σοβαρή ανάγκη αυτές τις συνταγές. Αυτή η δοκιμασία στη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής διατροφής στο σπίτι δίνει ιδιαίτερη αξία στις συνταγές, γιατί δείχνει ότι αυτά που προσφέρονται στο διαβητικό παιδί από τη διαβητική μάνα, δεν είναι οι στριφογυριστές ιδεοληψίες ενός σεφ που κοιτάζει πώς να εντυπωσιάσει τον πελάτη για να του χρεώσει τα κρεμμυδόφυλλα δεμένα φιόγκο πάνω από μια μπουκιά σπαράγγια, αλλά η μεγάλη προσφορά με συγκέντρωση μελέτη προσπάθεια και εκτέλεση με επιτυχία.
Δεν είμαι ενθουσιώδης μάγειρας, να βάλω μπροστά όλες αυτές τις συνταγές και να πω ότι θέλει πιο πολύ λάδι εδώ και πιο λίγο σέλινο εκεί, αλλά άρχισα και ενστερνίζομαι τις αρχές της μαγειρικής της, που δείχνει την αντικατάσταση με νέα (για εμάς) υλικά, όπως η ζέα, η στέβια και τα πιο προχωρημένα, το σιρόπι αγαύης και τα παράγωγα της καρύδας. Για πολλά από αυτά τα υλικά πολλοί από μάς και μεσάνυχτα έχουμε και δεν ξέρω αν θα τα βρούμε εύκολα αν ζούμε στην επαρχία όπως εγώ. Και κάπου εδώ μοιραία θα πέσουμε στα βράχια: ο χαλβάς έχει σιμιγδάλι, δηλ χοντροκομμένο αλεύρι, αυτό που κοιτάμε να αποφύγουμε. Τι γίνεται; Εδώ πρέπει να βάλουμε στο νού μας ότι δεν γίνεται να φτιάχνουμε τα πάντα χωρίς τουλάχιστον κάποια υλικά, οπότε μπαίνουν τα φίλτρα της λεπτής διαφοράς και της ποσότητας: όλοι οι υδατάνθρακες δεν έχουν την ίδια καταστροφική για τους διαβητικούς αξία (που λέγεται γλυκαιμικός δείκτης) και τα αναπόφευκτα αμυλοσάκχαρα χρειάζονται να μπαίνουν σε μικρές ποσότητες. Οι υδατάνθρακες είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία που περιλαμβάνει και διαμάντια και κάρβουνα, αλλά εδώ δεν υπάρχει χώρος χρόνος και ικανότητα από μέρους μου να αναλύσω αρκετά το θέμα.
Σοφία, σε ευχαριστώ από καρδιάς για τον κόπο να δημιουργήσεις αυτό το βιβλίο. Και το “δημιουργήσεις” το λέω, έχοντας υπ όψη μου ότι από τις ιδέες των φαγητών, την παρασκευή τους, το ραφινάρισμα των συνταγών, τις θερμιδικές μετρήσεις, τη φωτογράφιση των πιάτων, το desktop publishing, τα διαρκή σχόλια και απαντήσεις στο blog, όλα έγιναν από το μυαλό και το χέρι σου – είσαι μια μοναδική “one man band”, και πάνω απ’ όλα μας έδειξες ότι από τα δύσκολα προβλήματα μπορεί κανείς να αντλήσει και δύναμη και ωφέλιμη δουλειά, και νόστιμα γλυκά χωρίς ζάχαρη, και μεγάλη, πολύ μεγάλη κοινωνική προσφορά. Καλείς τους ανθρώπους να συμφιλιωθούν με τον διαβήτη και να τον νικήσουν από τις τραγικές επιπλοκές του.
Αγαπητέ Δημήτρη. Διαβάζοντας το κείμενο – σχόλιο σου νιώθω ότι έχω μπροστά μου, ίσως το πιο ειλικρινές σχόλιο που έχω δει ή ακούσει για την προσπάθεια που κάνω όλα αυτά τα χρόνια. Η σχέση σου με την ιατρική επιστήμη αλλά και η αγάπη σου και οι γνώσεις σου για την γαστρονομία, είναι στοιχεία που με κάνουν να δώσω ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στα γραφόμενα σου, γιατί ξέρω πως είναι αποτέλεσμα μιας αντικειμενικής και ειλικρινούς σκέψης.
Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκεις ενδιαφέρον το βιβλίο μου, φαίνεται από τα λόγια σου ότι το έχεις “ψάξει” εξονυχιστικά, κατά κάποιον τρόπο προσπάθησες να το αποκωδικοποιήσεις, έστω και χωρίς να το έχεις “μαγειρέψει” ακόμα…
Σε υπερευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσες σε αυτό, αλλά και στον κόπο σου για να γράψεις αυτό το εξαιρετικό κείμενο, γιατί γνωρίζω ότι δεν σου περισσεύει ούτε χρόνος, ούτε δύναμη στην καθημερινότητα σου για να τα “σκορπίζεις” άσκοπα.
Θα τολμήσω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα έχω την χαρά να δω σχόλια σου για κάποια από τις συνταγές μου. Θυμάμαι ότι η ντολμαδότουρτα ήταν το τελευταίο σου “πείραμα” με βάση τις ιδέες μου και είχες γράψει τις θετικές σου εντυπώσεις. Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσεις τις συνταγές μου στον ατμό, ιδιαίτερα το τσουρέκι ή κάποιο κέικ, είμαι σίγουρη πως θα ανακαλύψεις έναν “διαφορετικό” τρόπο προσέγγισης της μαγειρικής, της γεύσης αλλά και της ποιότητας της τροφής.
Σε φιλώ!