Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Γεμιστή κουλούρα choux (σου) με αρωματική κρέμα και σιρόπι λεβάντας.

Γεμιστή κουλούρα choux (σου) με αρωματική κρέμα και σιρόπι λεβάντας.

by sofia sofeto
6 Σχόλια

008

Ένα άρωμα που λατρεύω είναι εκείνο της λεβάντας!
Δεν υπάρχει ωραιότερη εικόνα από μια ανθισμένη λεβάντα ,
με το μεθυστικό της άρωμα να διεγείρει τις αισθήσεις και να ηρεμεί το πνεύμα…

Είχα από καιρό κατά νου να φτιάξω μια συνταγή με λεβάντα.
Να έχει γεύση και άρωμα του αξεπέραστου αυτού δώρου της φύσης!
Σκέφτηκα πως θα ήθελα να έχει μια κομψή παρουσία.
Φίνα , λεπτή γεύση που να αναδεικνύει το πολύτιμο της άρωμα.
Η ιδέα δεν άργησε να υλοποιηθεί!
Μάζεψα ανθάκια από τα ανθισμένα φυτά του νησιού και ιδού!

Ετοίμασα για βάση του γλυκού μου
μια κουλούρα από τα αγαπημένα μου choux ,
ελαφριά και με ουδέτερη γεύση που αξίζει να υποστηρίξει
μια κρέμα ιδιαίτερη σαν της λεβάντας.
Σκέφτηκα να τονίσω το άρωμα της κρέμας με λίγο ξύσμα λεμονιού
δίνοντας της γευστική ισορροπία .
Τέλος χρησιμοποίησα την μους βανίλιας για να ενισχύσω εμφάνιση και γεύση…
Δική σας!!!

 

021

Υλικά για 12 μερίδες :

Choux ( σου ) :

90 γρ. νερό
35 γρ. ελαιόλαδο

4 σταγόνες υγρή στέβια

με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες = 1 κ.γ ζάχαρη
25 γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής αλέσεως ή ζέας
25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φρέσκα αυγά μεσαίου μεγέθους.

Κρέμα λεβάντας:

110 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
300 γρ. φρέσκο γάλα με 2% λιπαρά
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 15% λιπαρά
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα άνθη λεβάντας ή 3 φρέσκα ανθάκια λεβάντας
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
50 γρ. νισεστέ
2 αυγά
1,5 κουταλάκι του γλυκού υγρή στέβια
με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
2 κουταλάκια του γλυκού παντζαρόζουμο ( προαιρετικά ) για το χρώμα του.

Μους βανίλιας:

250 γρ. γλυκιά μυζήθρα ( από αγελαδινό γάλα κατά προτίμηση)
1/3 λοβός φυσικής βανίλιας , μόνο τα σποράκια
75 γρ. γάλα εβαπορέ ελαφρύ
45 σταγόνες υγρή στέβια
με αναλογία με την ζάχαρη 4 σταγόνες στέβια = 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Σιρόπι λεβάντας:

60 γρ. σιρόπι αγαύης
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκα ή αποξηραμένα ανθάκια λεβάντας.

Υδατάνθρακες : 14,5 γρ. / μερίδα
Λιπαρά : 15 γρ. / μερίδα.

 018

Ξεκινάμε με την κρέμα λεβάντας.
Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα εβαπορέ και το φρέσκο μαζί .
Προσθέτουμε το νισεστέ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να διαλυθεί.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς
ενώ παράλληλα προσθέτουμε τα άνθη λεβάντας
που έχουμε κλείσει μέσα σ’ ένα μικρό πουγκί από βαμβακερό τουλπάνι.

Προσθέτουμε επίσης την στέβια και το ξύσμα λεμονιού, συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Σε λίγα λεπτά θα δούμε το μείγμα μας να πήζει,
συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις περάσουν γύρω στα 7-8 λεπτά
απ΄ την ώρα που άρχισε να πήζει , κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ΄την φωτιά
και αφήνουμε να κρυώσει .

Τώρα έχουμε τον χρόνο να ετοιμάσουμε την κουλούρα choux (σου).
Είναι πανεύκολο και πολύ γρήγορο!

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό , το ελαιόλαδο και την στέβια .
Ανάβουμε την φωτιά ,
μόλις πάρει βράση σβήνουμε την φωτιά
και ρίχνουμε μέσα τα αλεύρια ανακατεμένα.
Όλα μαζί τα ρίχνουμε όχι σιγά σιγά.
Ανακατεύουμε με το σύρμα καλά καλά
μέχρι να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας μας.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο .

Τώρα συνεχίζουμε την κρέμα μας που κρύωσε.
Αφαιρούμε το πουγκί με τα ανθάκια της λεβάντας.
Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα , την κρέμα γάλακτος
και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ώστε να ενωθούν.
Την βάζουμε σε μεσαία θερμοκρασία να πάρει μια βράση
συνεχίζοντας το ανακάτεμα ,
βράζουμε σε χαμηλή πια θερμοκρασία για 6-7 λεπτά.
Κατεβάζουμε απ΄την φωτιά και αφήνουμε να πέσει η βράση.
Προσθέτουμε αν θέλουμε το παντζαρόζουμο για να πάρει ελαφρύ ροζ χρώμα ,
το πώς το φτιάχνουμε θα το δείτε εδώ.
Η κρέμα είναι έτοιμη.
Την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα
και στην συνέχεια την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με τα choux (σου) ,
το μείγμα των οποίων έχει κρυώσει και είναι έτοιμο να δεχτεί τα αυγά
που έχουμε κτυπήσει με το σύρμα.
Ρίχνουμε λοιπόν τα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά
ώστε να σχηματιστεί ένας σφικτός χυλός.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου .
Σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής βάζουμε το μείγμα
και σε μια λαμαρίνα στρωμένη σε λαδόκολλά ,
σχηματίζουμε ένα κύκλο διαμέτρου 15 περίπου εκατοστών ,
συνεχίζουμε να απλώνουμε τον χυλό μας γύρω από τον κύκλο
μέχρι να βγει όλος απ’ την σακούλα.

Βάζουμε στον φούρνο την λαμαρίνα
και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ,ανάλογα τον φούρνο ,
μέχρι να δούμε την κουλούρα να έχει φουσκώσει και να έχει ροδίσει .
Την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Μας έμεινε η μους βανίλιας που επίσης φτιάχνεται στα γρήγορα.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα στο μπλέντερ ,
χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί μια ομοιογενές κρέμα .
Έφυγε κι αυτή για το ψυγείο!

Το σιρόπι θα το φτιάξουμε μέσα σε ένα μπρίκι .
Θα ρίξουμε μέσα το σιρόπι αγαύης και τα ανθάκια λεβάντας.
Ανάβουμε την φωτιά και το βράζουμε για 3-4 λεπτά.
Το σουρώνουμε μέσα σ’ ένα συρμάτινο μικρό σουρωτήρι
για αφαιρέσουμε τα ανθάκια.
Αυτό ήταν!

059

 Είμαστε έτοιμοι να συναρμολογήσουμε το γλυκό μας!!

Με προσοχή κόβουμε την κουλούρα οριζόντια με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Σιγά και με προσοχή !

Μέσα σ ένα κορνέ βάζουμε την κρέμα λεβάντας και γεμίζουμε την κουλούρα.
Τοποθετούμε από πάνω το κομμάτι της κουλούρας που αφαιρέσαμε .
Δεν το πιέζουμε πολύ , ίσα ίσα να καθίσει πάνω στην κρέμα.
Φτιάχνουμε από πάνω ροζέτες με την μους βανίλιας όπως μας αρέσει!
Το βάζουμε στο ψυγείο , όσο κρυώσει τόσο καλύτερα δένει.

Τέλος λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε από πάνω το σιρόπι της λεβάντας!

Αυτό ήταν!!!
Το κόβουμε με ένα καλό και κοφτερό μαχαίρι δίχως δοντάκια ,
για να μην διαλυθεί.

Είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε…
Μμμμ ….η καλύτερη ώρα !!!
Τι λέτε;
Εγώ θα σας πω καλή σας απόλαυση!!!

025

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

6 Σχόλια

Penelope 02/06/2015 - 18:50

Το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω…προσπαθώντας να δω τον βαθμό δυσκολίας του, Σοφία μου.
Αλλά καταλήγω στο συμπέρασμα πως το αξίζει πραγματικά, να το προσπαθήσει κανείς :-))
Καλό μήνα σου εύχομαι.

Reply
sofia sofeto 06/06/2015 - 17:43

Γεια σου Πηνελόπη!!!
Φυσικά και είναι εύκολο το γλυκό!
Εσύ πια δεν χρειάζεται να το σκέφτεσαι καθόλου, είσαι πολύ έμπειρη και σίγουρα θα το πετύχεις!
Τα φιλιά μου!!!

Reply
Μαρρα Μάχη 03/06/2015 - 13:27

Υπέροχο γλυκό, παρακολουθώ όλες τις συνταγές σου είναι όλες κάτι το διαφορετικό και πολύ καλό!!
Καλή σου ημέρα!!

Reply
sofia sofeto 06/06/2015 - 17:45

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια , ελπίζω να τα λέμε συχνά!
Καλό απόγευμα!!!

Reply
αρης 06/06/2015 - 20:14

Υπέροχη πρόταση !! Σιρόπι λεβάντας ;;!!! Τι ωραίο που ακούγεται !!!!

Reply
Beauty Follower 18/06/2015 - 22:57

Πανέμορφο γλυκο!
Τι ομορφα χρώματα και τι άρρωμα θα έχει 🙂

http://beautyfollower.blogspot.gr

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More