Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Συνήθως την ημέρα της 25ης Μαρτίου ,
τρώμε πολλοί από εμάς το πρώτο παγωτό της χρονιάς!
Εδώ στην Sofeto-κουζίνα , μετά το Πάσχα ,
ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα πρώτα παγωτά !!!
Ναι !!! Η λατρεμένη ώρα έφτασε!!!
Η παγωτομηχανή που περίμενε υπομονετικά τόσους μήνες στο ντουλάπι, ξεπέρασε την «κατάθλιψη» του χειμώνα και μπήκε επιτέλους εκεί που λαχταρούσε…
Η θέση της στην κατάψυξη του ψυγείου πάντα την περιμένει!!!
Κάθε χρόνο λοιπόν , ετοιμάζω το πρώτο παγωτό που συνήθως είναι το παγωτό αβοκάντο με πορτοκάλι και ούζο.
Ένα παγωτό που λατρεύω και απολαμβάνω κάθε φορά όπως την πρώτη που το δοκίμασα και ξετρελάθηκα.
Φέτος , αποφάσισα , ναι μεν να φτιάξω παγωτό αβοκάντο, αλλά μαζί με μια άλλη μεγάλη αδυναμία της οικογένειας, τα κελυφωτά φιστίκια τύπου Αιγίνης.
Είναι ένα παγωτό που μας αρέσει ιδιαίτερα εδώ και 2 χρόνια που το φτιάχνω. Τώρα ήρθε η στιγμή να το φτιάξετε κι εσείς!!!
Το παγωτάκι αυτό , είναι υπέροχο για πολλούς λόγους. Εκτός από την ιδιαίτερα απολαυστική γεύση του, έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς περιέχει πρώτες ύλες ιδιαίτερα φροντισμένες και επιλεγμένες.
Δεν περιέχει ζάχαρη , δεν περιέχει γαλακτοκομικά, είναι δηλαδή κατάλληλο για περιόδους νηστείας αλλά και για χορτοφάγους.
Αν δε, το εμπλουτίσετε με την τριμμένη σοκολάτα που σας προτείνω, τότε το αποτέλεσμα γευστικά θα απογειωθεί !!!
Ελάτε να δούμε πόσο εύκολα θα το φτιάξουμε!!!
Υλικά για 700 γρ. παγωτό :
- 100 γρ. φιστίκια κελυφωτά καθαρισμένα
- 450 γρ. ώριμο αβοκάντο καθαρισμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λεμόνι (ακέρωτο και βιολογικό)
- 3 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
- 150 γρ. γάλα καρύδας (κονσέρβα)
- 1 κουταλιά της σούπας ροδόσταμο ή ανθόνερο
- 3 κουταλάκια του γλυκού υγρή στέβια με αναλογία 4 σταγόνες = 1 κ.γ ζάχαρη.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Επίσης θα χρειαστούμε ( προαιρετικά ) :
- 15 γρ. τριμμένη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη .
Η πρώτη μας δουλειά είναι να ρίξουμε μέσα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι τα φιστίκια.
Ανάβουμε την φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να θερμανθούν αρκετά και να μυρίσουν ελαφρώς τα έλαια τους. Προσοχή ! Να μην τα κάψουμε!
Τα ρίχνουμε τότε έτσι ζεστά μέσα στο μπλέντερ ( μούλτι ) και τα χτυπάμε επιμελώς , μέχρι να γίνουν μια λιπαρή πάστα , σαν το φιστικοβούτυρο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε μέσα στο μούλτι το αβοκάντο κομμένο σε κομμάτια.
Χτυπάμε πάλι μέχρι να πολτοποιηθούν όλα μαζί . Τώρα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Αυτό ήταν!!!
Έχουμε ήδη προετοιμάσει τον κάδο την παγωτομηχανής μας στην κατάψυξη , σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Ρίχνουμε το μείγμα του παγωτού μέσα στην παγωτομηχανή και την θέτουμε σε λειτουργία.
Όταν παγώσει επαρκώς , μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε την τριμμένη σοκολάτα και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε το παγωτό μας!!!
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή , δεν ανησυχούμε, γιατί θα βάλουμε το παγωτό μέσα σ’ ένα μπολ που κλείνει καλά με καπάκι, κατά προτίμηση μεταλλικό.
Βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη και μετά από μισή ώρα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη .
Βάζουμε πάλι στην κατάψυξη , αφήνουμε για 40 λεπτά και ανακατεύουμε πάλι. Αυτό θα βοηθήσει όσο γίνεται να παγώσει ομοιόμορφα το παγωτό ώστε να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Συνολικά αυτήν τη διαδικασία θα την κάνουμε 4 -5 φορές, μέχρι να παγώσει το παγωτό.
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε την σοκολάτα και απολαμβάνουμε! Το παγωτό μας είναι πολύ αρωματικό και γεμάτο σε υφή και γεύση!
Σας εύχομαι να έχετε υγεία και να απολαμβάνετε τις μικρές , αυτές χαρές της ζωής!!!
Σας φιλώ !!!
Σοφία .
Δείτε περισσότερες ιδέες και συνταγές υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μου εδώ!!!
14 σχόλια
Την πρηγούμενη εβδομάδα δοκίμασα σε παγωτατζίδικο παγωτό αβοκάντο και με εξέπληξε πολύ ευχάριστα!!!Το δικό σου με το φυστίκι Αιγίνης,θα είναι τέλειο,θα το φτιάξω άμεσα!!!Ευχαριστούμε!!!
Καλή επιτυχία!!!!
Φαίνεται υπέροχο και σίγουρα θα είναι και γευστικότατο!!!
Θα ήθελα να μάθω από που μπορώ να προμηθευτώ την υγρή στέβια που χρησιμοποιείς.
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων !!!
Καλημέρα στείλε μου μήνυμα στο μέιλ μου για να σου πω λεπτομέρειες.Ευχαριστώ!
Με αυτή σου την πρόταση με βάζεις στην πρίζα για να χρησιμοποιήσω την παγωτομηχανή Σοφία μου.
Ένα δώρο που έχω εδώ και 3 χρόνια στο ντουλάπι μου και δεν λέω να το αξιοποιήσω…
Φαίνεται τόσο απολαυστικό το παγωτό σου, πραγματικά.
Πηνελόπη μου, ή παγωτομηχανή είναι για μένα απ τα πιο χρήσιμα εργαλεία της κουζίνας μου. Κάθε καλοκαίρι δουλεύει συνεχώς!!! Καλή επιτυχία εύχομαι στις παγωτοδημιουργίες σου!!
ακουγεται ωραιο οπως και οι περισσοτερες συνταγες σου (εχω δοκιμασει αρκετες κι εχω γινει fan)
Αν αντι για υγρη στεβια βαλει καποιος κανονικη κρυσταλικη ποια ειναι η αναλογια?
Αγαπητέ Νίκο καλημέρα.
Φυσικά μπορείς να βάλεις κρυσταλλική στέβια. Πρέπει να μου πεις την αναλογία που έχει με την ζάχαρη ή δική σου για να σου πω πόση θα βάλεις. Σε τέτοιες συνταγές προτείνω την υγρή γιατί διαλύεται πιο εύκολα μέσα στο μείγμα.
Σοφία μου έχεις να μου προτείνεις μία βάση για παγωτό απλό βανίλια και να προσθέσω μετά εγώ ό,τι θέλω?
Ελένη μου σου δίνω σύνδεσμο με όλα τα παγωτά για να πάρεις ιδέες.
https://sofeto.gr/?s=Παγωτό
Φαίνεται καταπληκτικη η συνταγη σου Σοφία. Αν αντί για στέβια βάλω μέλι, πόσο πρέπει να βάλω?
Ευχαριστώ πολύ! Δεν το έχω φτιάξει με μέλι. Δοκιμάζοντας θα το υπολογίσεις. Καλή επιτυχία!!!
Καλησπέρα κ. Σοφία, το γάλα καρύδας, με τι άλλο μπορούμε να αντικαταστησουμε? Πχ με φρέσκο γάλα ελαφρύ? Κρέμα γάλακτος λάιτ? Ευχαριστώ.
Καλησπέρα σας, μπορείτε με κρέμα γάλακτος.