Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Chutney σύκου.

Chutney σύκου.

by sofia sofeto
0 σχόλιο

Συνταγή: Νίκος Γεωργιάδης.

Κείμενο, φωτογραφίες, food styling:  Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,
η σημερινή μου ανάρτηση είναι λίγο… διαφορετική!
Δεν σας έχω συνηθίσει, είναι η αλήθεια,
στο να δημοσιεύω συνταγές άλλων…
Αυτή την φορά όμως θα κάνω μια εξαίρεση!

Θα σας παρουσιάσω την συνταγή
ενός γιατρού!

Όταν πηγαίνουμε σε κάποιον γιατρό
για πρόβλημα υγείας που μας απασχολεί,
περιμένουμε να μας ετοιμάσει
την συνταγή της θεραπείας μας.

Θυμάμαι παλαιότερα,
τότε που η συνταγογράφηση
γινόταν χειρόγραφα…
Καημό είχα να βρω κάποιον γιατρό
που θα γράφει ευανάγνωστα…
Απορούσα δε με τους φαρμακοποιούς
που κατάφερναν να διαβάσουν
τι έγραφε ο γιατρός και να μου
δώσουν τελικά το σωστό φάρμακο…

Πέρασαν τα χρόνια, μπήκε η τεχνολογία πλέον σε όλα τα ιατρεία,
μάθαμε κι εμείς τι φάρμακο θα πάρουμε…
Ε λοιπόν, αυτή η τεχνολογία,
τελικά είναι περισσότερο ωφέλιμη
απ’όσο πίστευα…
Δεν αναφέρομαι βέβαια στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων,
αλλά στην δυνατότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας που μας δίνει το διαδίκτυο!
Ο λόγος; Γιατί μέσω αυτής γνώρισα
έναν άνθρωπο, έναν γιατρό
που δεν γράφει μόνο συνταγές φαρμάκων,

αλλά όντας καλοφαγάς

ασχολείται και προσφέρει σε όλους εμάς
που τον παρακολουθούμε,
εξαιρετικές συνταγές για φαγητά και γλυκά!!!

Πριν λίγες μέρες ετοίμασα
μια δική του συνταγή,
ένα εκπληκτικό τσάτνευ από σύκα.
Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ
που αμέσως ζήτησα την άδεια του
για να σας την παρουσιάσω εδώ,
στο Sofeto !!!

Ομολογώ πως αυτό το τσάτνευ με μάγεψε…
Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό
για κρεατικά. Το δοκίμασα πάνω
στο σούπερ υγιεινό μου μπέργκερ
( θα σας μιλήσω άλλη φορά γι’ αυτό…).
Το ακούμπησα πάνω σε πιατέλα
με αλλαντικά και τυριά,
μοναδική εμπειρία!!!
Το έβαλα σκέτο πάνω σε ψωμί, τέλειο!!!
Όπως και να το δοκιμάσετε
είναι ένα μοναδικό ενισχυτικό γεύσης,
που δίνει ένταση και σπιρτάδα
σε κάθε σας μπουκιά!

Ο αγαπημένος μας γιατρός,
Νίκος Γεωργιάδης,
εκτός από τις υπέροχες
και ιδιαίτερα ψαγμένες συνταγές του,
έχουμε την χαρά και την τιμή,
να μας ενημερώνει για θέματα υγείας,
στην ομάδα του Sofeto Γεύσεις Υγείας ,
στο Facebook , που ονομάζεται
” Υγιεινή και απολαυστική διατροφή, συνταγές για διαβητικούς”.
Εκεί θα βρείτε όλα τα άρθρα του
και τις συνταγές του.

Υλικά:

• 1500 γρ φρέσκα σύκα καλοπλυμένα
στα οποία έχουμε αφαιρέσει το κοτσάνι
(λίγο πιο βαθιά, να φανεί η σάρκα)
και τον πάτο του σύκου.
Το φλούδι το αφήνουμε εκτός αν
σε κάποια σημεία είναι κίτρινο ή σκληρούτσικο ή δεν μας αρέσει.
Τα κόβουμε σε κομματάκια
αλλά δεν τα πολτοποιούμε.
** Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
750 γρ ξερά σύκα τα οποία 
θα μουλιάσουμε μέσα σε νερό,
ιδανικά όλη νύχτα κι έπειτα
τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά
σε σουρωτήρι.
• 200 ml μηλόξιδο
• 200 γρ στέβια κρυσταλλική 1:1
• 3 κρεμμύδια ξερά λεπτό κομμένα
• 5 σκελίδες σκόρδου λιωμένες στη πρέσα
• 1 κ.σ τριμμένο τζίντζερ
• 1 κ.σ αλάτι
• 1 κ.γ μπαχάρι
• 1 κ.γ πάπρικα
• 1 μακρουλή καυτερή πιπεριά τσίλι
κοκκινη ή πράσινη, ψιλοκομμένη.
• 2 κ.σ ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
• 100 γρ μαύρες σταφίδες ( προαιρετικά ).

Διαδικασία:

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένα.
Λίγο πριν σκουρίνουν ρίχνουμε
όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η στέβια.
Αρχικά έχουμε δυνατούτσικη φωτιά
και προσέχουμε να μη κολλήσουν.
Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη φωτιά
στο 4-5 ώστε να κοχλάζει
να βγάζει ατμούς ώστε να σωθούν
σιγά σιγά τα υγρά της.

Αφήνουμε γύρω στα 40 λεπτά
να σιγοβράσει αλλά προσέχουμε !!!
Όταν αρχίσει να έχει την υφή της μαρμελάδας τότε είναι έτοιμο.
Να ξέρετε ότι στη πορεία
θα σφίξει κι άλλο.

Όταν είναι έτοιμη, μπορούμε να γεμίσουμε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια.
Κλείνουμε καλά τα καπάκια τους
και γυρίζουμε ανάποδα
ώστε να κρυώσουν
και να κλείσουν με αυτό τον
τρόπο αεροστεγώς.
Διατηρείται στο ψυγείο για 6-7 μήνες.
Αν ανοίξουμε το βαζάκι πρέπει
να καταναλωθεί μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς δεν περιέχει ζάχαρη
που λειτουργεί σαν συντηρητικό.

Εύχομαι όσοι το φτιάξετε,
να το απολαύσετε με τον δικό σας
ξεχωριστό τρόπο!
Μέχρι την επόμενη φορά
που θα τα ξαναπούμε,
σας φιλώ γλυκά!
Σοφία.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Γεωργιάδη,
Ιατρό Ειδικό Παθολόγο:
• Ειδικότητα Παθολογίας στο
1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών ”Παπαδημητρίου”
• Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα
Σακχαρώδη Διαβήτη – Διαβητολογικού Κέντρου Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
• Μέλος ΙΣΑ (Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας)
από το 1988
• Μέλος ΕΔΕ
(Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία)
από το 1992
• Συμμετοχή σε πολλά Ιατρικά Συνέδρια
για τον Διαβήτη – Παχυσαρκία – Μεταβολικά Νοσήματα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
• Παρακολούθηση Παγκόσμιων Διαβητολογικών Συνεδρίων IDF Montreal CANADA το 2009 και IDF DUBAI 2011
• Συμμετοχή σε Διεθνή Συνέδρια
για Καρδιαγγειακά Νοσήματα
(BERLIN GERMANY 2010) , Αρτηριοσκλήρυνσης (MADRID SPAIN 2014) και WONCA Γενικής Ιατρικής και Οικογενειακών Ιατρών
(INSTAMBUL TURKEY 2016)
• Το 1993 = Εισηγητής Ομιλητής σε επιμορφωτικό πρόγραμμα
για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στα πλαίσια λαϊκής επιμόρφωσης του Δήμου Αμαρουσίου.
• Το 2001 = Ομιλητής στα Μετεκπαιδευτικά μαθήματα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
που οργάνωσε το Ενδοκρινολογικό Τμήμα
του Νοσοκομείου Ελλ.Ερυθρός Σταυρός.
• Άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος από το 1994 μέχρι και σήμερα συνεχώς.

Το ιατρείο του βρίσκεται στην διεύθυνση, Α.Παπανδρέου 127 Γλυφάδα 16561 και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στα τηλέφωνα 2109600627 και 6977475554.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More