Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Τραγανά κριτσίνια χωρίς γλουτένη, χωρίς αλεύρι, με λίγους υδατάνθρακες.

Τραγανά κριτσίνια χωρίς γλουτένη, χωρίς αλεύρι, με λίγους υδατάνθρακες.

by sofia sofeto
0 σχόλιο

Κείμενο, συνταγή, φωτογραφία, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

Η φύση ανθίζει και μας θυμίζει ότι η ζωή αναγεννάται, ελπίζει και προχωρά…

Μπορεί να χάνομαι κι εγώ για λίγο, όμως δεν εγκαταλείπω… 

Καιρό τώρα δοκιμάζω ιδέες που θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας. Θέλω τον χρόνο μου για να τις φτάσω στο σημείο που επιθυμώ και θεωρώ πως έχει έρθει πλέον η ώρα για να δοκιμάσετε κι εσείς.

Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει το “τσιμπολόγημα”… Μια συνήθεια καταστροφική, θα μου πείτε, όταν έχεις διαβήτη ή παραπάνω κιλά που θέλεις να χάσεις… Όμως εμείς οι γυναίκες, γνωρίζουμε πολύ περισσότερο πως είναι όταν ο οργανισμός μας “ζητάει” τις δύσκολες μέρες του μήνα, αυτό το “κάτι παραπάνω”…

Σκέφτηκα λοιπόν, πως θα γίνει να μετριάσουμε αυτό το αναπόφευκτο “κακό”. Προσωπικά έχω ανάγκη για κάτι τραγανό, όπως συνήθως είναι αυτά τα “σατανικά σνακ” του εμπορίου, που μας δίνουν την στιγμιαία απόλαυση κι έπειτα, όταν ερχόμαστε στα λογικά μας, κλαίμε…

Μου αρέσουν επίσης οι έντονες γεύσεις, οι πικάντικες μπουκίτσες, με τυρένια επίγευση, που συνδυάζουν αρώματα από αγαπημένα μου μυρωδικά. Πολλά ζητάω; Α, το ομολογώ! Ναι, τα θέλω όλα αυτά! Αλλά πρώτα απ’όλα θέλω να έχω μια πιο “ελαφριά” συνείδηση, έπειτα από την κατανάλωση τους…

Δοκίμασα λοιπόν διάφορα, με συνδυασμούς υλικών, γεύσεων και σχημάτων. Κατέληξα σε αυτά που σας παρουσιάζω εδώ!

Τραγανά, μυρωδάτα, πολύ νόστιμα και θρεπτικά κριτσινάκια, χωρίς γλουτένη, χωρίς αλεύρι, με λίγους υδατάνθρακες!!! Με τα καλά λιπαρά των ξηρών καρπών, ε και λίγα απ’το τυράκι, έτσι για την “τσαχπινιά”…

Ελάτε λοιπόν!

Υλικά για 400 γρ:

• 120 γρ νερό

• 40 γρ βρώμη (χωρίς γλουτένη) αλεσμένη στο μπλέντερ

• 120 γρ αλεύρι αμυγδάλου

• 8 γρ ψύλλιο* σκόνη ( psyllium husk, θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα) σημαντικό συστατικό για την συνοχή του μείγματος, καθώς αντικαθιστά την γλουτένη και συνδέει τα υλικά δίνοντας σαν αποτέλεσμα την τραγανή υφή.

• 80 γρ κολοκυθόσποροι καθαρισμένοι

• 80 γρ ηλιόσποροι καθαρισμένοι

• 40 γρ σουσάμι

αλάτι (κατά βούληση)

σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά κι όσο επιθυμείτε)

ρίγανη (προαιρετικά)

πιπέρι ή πιπέρι καγιέν

• αποξηραμένο κρεμμύδι (προαιρετικά)

• 60 γρ τριμμένο τυρί, ιδανικά γραβιέρα ή παρμεζάνα. (Εάν τα θέλετε νηστίσιμα μπορείτε να αντικαταστήσετε με διατροφική μαγιά).

*Το ψύλλιο (psyllium) είναι σκόνη των  αποξηραμένων σπόρων του φυτού Πλαντάγκο και περιέχει κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες. 

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

Η διαδικασία της συνταγής είναι εξαιρετικά εύκολη. Μέσα σ’ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Προσπαθούμε να έχουμε ομοιογένεια στο μείγμα, κάτι που δεν παίρνει πάνω από 1-2 λεπτά ανακάτεμα. Πιέζουμε με το κουτάλι το μείγμα ώστε να μαζευτεί όλο στην βάση του μπολ. Αφήνουμε για 5 λεπτά ώστε να έχουμε σαν αποτέλεσμα μια σφικτή “ζύμη”.

Με τα χέρια μας πιάνουμε μια ποσότητα, όσο μια γεμάτη κουταλιά της σούπας. Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το κουτάλι για δοσομετρητή. Πιέζουμε το μείγμα με τα χέρια μας και δίνουμε το σχήμα του κριτσινιού.

Τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα ψησίματος που έχουμε στρώσει σε ένα ταψί του φούρνου.

Ψήνουμε στους 135° C στην λειτουργία του αέρα για 30 λεπτά. Ανοίγουμε τον φούρνο, βγάζουμε το ταψί και γυρίζουμε ανάποδα τα κριτσινάκια ώστε να ψηθούν καλά και από την κάτω πλευρά. Αφήνουμε να ψηθούν στην ίδια θερμοκρασία στον αέρα, για ακόμα μισή ώρα. Όταν περάσει η ώρα, σβήνουμε τον φούρνο και ανοίγουμε την πόρτα, την αφήνουμε μισάνοιχτη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Δεν βγάζουμε τα κριτσινάκια. Μόλις κρυώσει ο φούρνος, είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε θερμοκρασία δωματίου. 

Έχω δοκιμάσει να τα φτιάξω και σε φριτέζα αέρος. Φυσικά μείωσα την ποσότητα στο 1/2 της δόσης. Τα έψησα στην φριτέζα στους 125° C για μια ώρα, γυρίζοντας τα στην μισή ώρα, ώστε να ψηθούν καλά και από την κάτω πλευρά. Το αποτέλεσμα είναι κι εκεί το ίδιο καλό, στην περίπτωση που δεν θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα.

Το σίγουρο είναι πως αυτή η συνταγή παίρνει αρκετές παραλλαγές σύμφωνα με το προσωπικό γούστο του καθενός μας. Μου αρέσει να δοκιμάζω μυρωδικά, μπαχαρικά, ακόμα και τυριά. Είμαι σίγουρη πως δοκιμάζοντας θα βρείτε κι εσείς τις αγαπημένες σας γεύσεις!

Για περισσότερες ιδέες συνταγών υγιεινής διατροφής μπορείτε να αποκτήσετε το Sofeto-βιβλίο μου που κυκλοφορεί. Του έκανα μια ανοιξιάτικη φωτογράφιση πρόσφατα και σας το παρουσιάζω παρακάτω!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μου πατώντας ΕΔΩ!!!

Εάν θέλετε κάποια επιπλέον διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί μου στο μέιλ μου sofiasofeto@gmail.com

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε σας φιλώ γλυκά.

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!