Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Τάρτα φράουλας με βάση από μουστοκούλουρο , χωρίς ζάχαρη!

Τάρτα φράουλας με βάση από μουστοκούλουρο , χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
3 Σχόλια

 

044

 Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες αναρωτιέμαι πως πέρασε μια ακόμα χρονιά …
Άλλο ένα έτος προστέθηκε στην ζωή μου …
Δεν παραπονιέμαι, δεν με πειράζει που περνάνε τα χρόνια ,
δεν σκέφτομαι πως μεγαλώνω όλο και πιο πολύ…
Γιατί παράλληλα με μένα μεγαλώνει η κόρη μου
και είμαι ευγνώμων που μπορώ και την χαίρομαι , που μπορώ και είμαι κοντά της!

Οι ουσιαστικές χαρές μας ,
πιστεύω πως βρίσκονται μέσα στα απλά πράγματα της καθημερινότητας !
Τι με νοιάζει λοιπόν που περνάει ο χρόνος ;
Έχω αυτά που αγαπάω και τα χαίρομαι!
Την οικογένεια μου , τους λίγους μα ουσιαστικούς μου φίλους ,
τα χόμπι μου που με γεμίζουν ικανοποίηση ,
την δυνατότητα να βλέπω και να περπατώ δίπλα στην θάλασσα …
και φυσικά όλους εσάς τους αγαπημένους μου αναγνώστες
που με την αγάπη και την θετική σας σκέψη μου δίνετε το κουράγιο
και συνεχίζω να υπάρχω εδώ , προσπαθώντας να κάνω το καλύτερο που μπορώ!

Σήμερα λοιπόν , μια τέτοια μέρα θα ήθελα να σας κεράσω ένα γλυκάκι ,
να μου ευχηθείτε και να νιώσω ακόμα μεγαλύτερη χαρά και αισιοδοξία !
Ετοίμασα λοιπόν μια τάρτα με τις πρωταγωνίστριες του Μάη ,
τις υπέροχες φράουλες!

Ήθελα να κάνω κάτι που να μην θυμίζει τις τάρτες με φράουλες
που όλοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να γευόμαστε…
Ήθελα μια βάση ιδιαίτερη, αρωματική , αφράτη και τραγανή …
Τι να ταιριάζει άραγε με τις φράουλες;
Κάπου πήγε τελικά το μυαλό μου…
Σκέφτηκα τα αγαπημένα μου και σούπερ τραγανά μουστοκούλουρα !!!
Ναι!!!

Τώρα ήθελα να φτιάξω μια κρέμα που θα γεμίσω την τάρτα μου…
Κάτι διακριτικά γευστικό που θα στέκεται με «σεβασμό»
πάνω σε μια τέτοια «δυναμική» βάση…
Μα φυσικά!!! Η αγαπημένη μου κρέμα με διακριτικό άρωμα λεμονιού!
Μήπως όμως να της δώσω κάτι για να μην νιώθει παραπονεμένη
μπροστά στην μουστοκουλουρο-βάση μου;
Η κόρη μου έκλεισε πονηρά το μάτι … «θέλω να την κάνεις ροζ μαμά την τάρτα!»
«Μα φυσικά καλή μου!»
Ροζ , αλλά χωρίς χρώμα ζαχαροπλαστικής που δεν εμπιστεύομαι…
Χι , χι , χι …θα δείτε πως…

053

Υλικά :

Βάση μουστοκούλουρου :

130 γρ μούστο
ή 45 γρ. πετιμέζι και 85 γρ. νερό
105 γρ ελαιόλαδο
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ ή ρακή
10,5 κουταλιές της σούπας στέβια με αναλογία 1:1 με την ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
25 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
115 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
170 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ .

Υδατάνθρακες : 65 γρ./100 γρ.    Λιπαρά: 28 γρ./100 γρ.

Κρέμα λεμονιού:

500 γρ. φρέσκια μυζήθρα γλυκιά αγελαδινή ή ανθότυρο Κρήτης
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
2,5 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2,5 κουταλάκια του γλυκού υγρή στέβια με αναλογία
4 σταγόνες στέβια = 1 κ. γλυκού ζάχαρη .
3 φύλλα ζελατίνας
½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό ζεστό.

Υδατάνθρακες : 3 γρ. / 100 γρΛιπαρά : 12 γρ. / 100 γρ.

2- 2,5 κουταλάκια του γλυκού παντζαρόζουμο ( προαιρετικά ) ,

στην συνέχεια θα σας πω πως θα το φτιάξετε .


Μερικές κουταλιές μαρμελάδα φράουλα με αλόη  ( προαιρετικά).

ή μαρμελάδα φράουλα χωρίς βράσιμο  ( προαιρετικά).

100 γρ. φρέσκες φράουλες.

Υδατάνθρακες : 8,5 γρ. / 100 γρ.

071

Θα ξεκινήσουμε με την βάση.
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ θα ρίξουμε τον μούστο και την σόδα ,
ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά ,
την στέβια και τα μπαχαρικά , συνεχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα ( αυγοδάρτης).                          Όταν έχουν ενωθεί τα υλικά και έχει λιώσει η στέβια ,
προσθέτουμε τα αλεύρια και το σιμιγδάλι ανακατεμένα με το μπέικιν πάουντερ.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας τώρα και το αποτέλεσμα που θα έχουμε
θα είναι μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.

Σε μια ταρτιέρα με διάμετρο 25 – 28 εκατοστά
θα απλώσουμε ομοιόμορφα την ζύμη εφαρμόζοντας επίσης στα τοιχώματα ,
με ένα πιρούνι θα κάνουμε μικρές τρυπούλες
και θα προσθέσουμε πάνω της τα ειδικά πυρίμαχα φασόλια
ούτως ώστε να μην φουσκώσει η τάρτα στο κέντρο όταν ψηθεί.
Ψήνουμε για 20 λεπτά , σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις
στους 180 βαθμούς κελσίου .

Παράλληλα με το ψήσιμο της τάρτας ετοιμάζουμε την ροζ κρέμα λεμονιού.
Το ροζ είναι προαιρετικό…
Θα πρέπει να έχετε φτιάξει το χρώμα χρησιμοποιώντας παντζάρια.
Προσωπικά όταν αγοράσω παντζάρια , πλένω καλά τους βολβούς
( γύρω στα 10 κομμάτια μεσαίου μεγέθους ) και τους κόβω στην μέση.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτω λίγο νερό ( ½ ποτήρι του νερού ) ,
τοποθετώ τα παντζάρια με την τομή τους προς την επιφάνεια του τηγανιού
και σκεπάζω με το καπάκι .
Τα αφήνω να σιγοβράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία
μέχρι να τα τρυπάω εύκολα με ένα πιρούνι.
Το παντζαρόζουμο που θα μείνει μέσα στο τηγάνι το μαζεύω
σ’ ένα γυάλινο βαζάκι με καπάκι και το αποθηκεύω στο ψυγείο μου.
Το διατηρώ για 15 μέρες και το χρησιμοποιώ
όταν θέλω να δώσω έντονο ροζ χρώμα στα γλυκά μου.
Προσοχή ! Αν το προσθέσετε σε γλυκό που πρόκειται να ψηθεί χάνει το χρώμα του.

Αφού λοιπόν έχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά μας,
ξεκινάμε την διαδικασία για να φτιάξουμε την κρέμα.

Βάζουμε σε κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνας για να μαλακώσουν.
Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του ζεστού νερού .
Τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν
και όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης
διαλυμένα μέσα στο ζεστό νερό ,
χτυπάμε πάλι στο μπλέντερ και η κρέμα μας είναι έτοιμη!

Αν τελικά θέλουμε να της δώσουμε χρώμα ροζ ,
θα προσθέσουμε όσο παντζαρόζουμο χρειαστεί
ώστε να αποκτήσει την απόχρωση που θέλουμε.
Στην συγκεκριμένη τάρτα χρωμάτισα την μισή κρέμα
και την υπόλοιπη την άφησα άσπρη.
Εσείς θα κάνετε ότι σας αρέσει!

Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 2 ώρες για να σφίξει
και να μπορέσουμε με άνεση να την χρησιμοποιήσουμε.
Όταν λοιπόν έχει κρυώσει η βάση και η κρέμα ,
μπορούμε να δώσουμε την μορφή στην τάρτα μας.

Γεμίζουμε με την μισή κρέμα την τάρτα
και με την υπόλοιπη χρησιμοποιώντας ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής ,
μπορούμε να δώσουμε στην επιφάνεια της την μορφή που θέλουμε.
Προαιρετικά, προσθέτουμε μερικές διακριτικές κουταλιές απ την μαρμελάδα
και φυσικά τις φρέσκες φράουλες κομμένες σε φέτες ή ολόκληρες.
Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο σκεπασμένη με καπάκι .

Σας εύχομαι να την απολαύσετε κι εσείς όπως κι εγώ με τους αγαπημένους μου !
Να σημειώσω πως η συνταγή της βάσης της τάρτας
είναι αυτή που φτιάχνω τα αγαπημένα μου μουστοκούλουρα!
Δοκιμάστε τα σε διπλάσια αναλογία , μία μόνο δεν θα σας φτάσει …

Διατροφική αξία της τάρτας:

Υδατάνθρακες : 22 γρ. / 100 γρΛιπαρά : 16 γρ. / 100 γρ.

080

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

3 Σχόλια

αρης 15/05/2015 - 08:28

Υπερ τέλεια Σοφία !! Ωραία υλικά και άψογη παρουσίαση !!!

Reply
AniMaTerra (Deny Argiropoulou) 15/05/2015 - 09:08

Καλημέρα Σοφία μου!!!!! Εύχομαι να είσαι γερή και να μεγαλώνεις μαζί με την κορούλα σου!!! Ο πρόλογος σου συγκινητικός και πανέμορφος!!!!!
Οσο για την συνταγή … τί να σου πω????? Μόλις βρω καλές φράουλες (γιατί αυτές που κυκλοφορούν μέχρι τώρα μόνο φράουλες δεν είναι …..) θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε…… Η ιδέα για την βάση καταπληκτική …. Θα δοκιμάσω να φτιάξω και μουστοκούλουρα που τ’αγαπάει και ο γιος μου (και όχι μόνο, χιχιχιχιχχιχιιιιιιι) ………. Οσο δε για την κρεμούλα λεμονιού …… από τώρα μου τρέχουν τα σάλια …….
Να είσαι καλά, γερή και χαρούμενη και όπως πάντα …. δημιουργική!!!!!!!!!! Σ’ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!!!!!! 🙂 🙂 🙂

Reply
Γεμιστή κουλούρα choux (σου) με αρωματική κρέμα και σιρόπι λεβάντας. Συνταγές για διαβητικούς Sofeto Γεύσεις Υγείας. 01/06/2015 - 13:35

[…] 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. 2 κουταλάκια του γλυκού παντζαρόζουμο ( προαιρετικά ) για το χρώμα […]

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More