12,2K
* βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1),
* αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C,
* μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο και αρκετό κάλιο.
Γεια σας φίλοι μου!
Χαθήκαμε λίγο αυτές τις μέρες…
Απ ‘ την μια οι δουλειές, απ’ την άλλη ένα μικρό ταξιδάκι στα μέρη που μεγάλωσα,
για να δω τους δικούς μου ανθρώπους
που είχα να δω καιρό…
Πέρασαν οι μέρες και σας παραμέλησα λιγάκι…
Γι ‘αυτό σήμερα λέω να σας αποζημιώσω με ένα φαγητό ιδιαίτερο!
Ένα μεζεδάκι που το φτιάχνει η μαμά μου,
τα υπέροχα άγρια σπαράγγια του βουνού,
που μάζεψε ο μπαμπάς μου!
Το σπαράγγια ως τρόφιμο είναι προικισμένα με εξαιρετικές ιδιότητες.
Έχουν διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες.
Είναι πλούσια σε:
* βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1),
ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3).
* αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C,
βιταμίνη E, καροτένιο
(προβιταμίνη της βιταμίνης Α)
οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά
τις ελεύθερες ρίζες κι’ έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση.
* μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο και αρκετό κάλιο.
Περιέχουν επίσης: ελάχιστες θερμίδες.
Η θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100g σπαραγγιού.
Μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Τέλος, ασπαραγίνη (ουσία με διουρητική δράση).
Τα υλικά για τέσσερα άτομα :
1 μάτσο φρέσκα και τρυφερά άγρια σπαράγγια
4 αυγά φρέσκα
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα
2 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι.
Παίρνουμε τα σπαράγγια μας και τα κόβουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια.
Αν δούμε πως είναι μεστά, τα καθαρίζουμε και κρατάμε μόνο τα τρυφερά σημεία.
Τα πλένουμε καλά και τα ρίχνουμε μέσα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Τα σκεπάζουμε με λίγο νερό και ανάβουμε την φωτιά, αφήνουμε να πάρουν βράση.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν
και να εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό τους.
Παράλληλα έχουμε ρίξει μέσα σ’ ένα μπολ,
τα αυγά και το γάλα.
Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρίσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε την βρώμη , το αλάτι και το πιπέρι.
Στα σπαράγγια που έβρασαν στο τηγάνι,
ρίχνουμε το ελαιόλαδο .
Έπειτα προσθέτουμε το μείγμα των αυγών
και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθεί η ομελέτα,
σκεπασμένη με το καπάκι του τηγανιού.
Γυρίζουμε την ομελέτα και από την άλλη πλευρά,
ρίχνουμε από πάνω την γραβιέρα και σκεπάζουμε πάλι. Σε πολύ λίγα λεπτά το μεζεδάκι μας είναι έτοιμο!
Μυρωδάτο και λαχταριστό !
Ταιριάζει υπέροχα με ένα λευκό ξηρό κρασάκι!
Σας εύχομαι να το απολαύσετε και μην μου στεναχωριέστε αν δεν βρίσκετε άγρια σπαράγγια …
Υπάρχουν ωραιότατα στο σούπερ μάρκετ!!!
29 σχόλια
M aresei poli afti i omeleta!!!!!
Trellainomai gia sparaggia!!!
Kalimera!
Γεια σου Πέπη!!!
Είναι αξεπέραστη όντως!
Φιλάκια!!!!
Είναι από τις πιο αγαπημένες μου ομελέτες αυτή με τα σπαράγγια!!
Την έκανε τέλεια η μητέρα σου, και ειδικά με τα άγρια σπαράγγια δεν παίζεται! Απόλυτα αγαπημένο φαγητό!!
Καλημέρα!
Χρυσαυγή μου να είσαι καλά!
Τα άγρια νομίζω πως είναι πολύ νοστιμότερα απ’του εμπορίου, φτάνει να είσαι τυχερή και να τα βρεις!!!
Φιλάκια!!!
Ένα υπέροχο πιάτο! Πώς είστε! Σας ευχαριστώ και Καλό Πάσχα αγαπητέ μου! Με αγάπη! <3 <3 🙂
Καλά είναι αγαπημένη μου Έλη!
Σ’ ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σου!
Σήμερα έχουμε λαϊκή κι ένας κύριος φέρνει άγρια σπαράγγια πάω!!!
Καλημέρα.
Τυχερούλα…
Σου εύχομαι να τα απολαύσεις!!!
Λίγα κατάφερα να μαζέψω κι’ εγώ Σοφία μου το προπερασμένο 3ήμερο που ήμασταν στο εξοχικό. Ομελέτα φυσικά ήταν και ο δικός μας ο μεζές μιας και έπρεπε να “τραταριστούμε” 5 άτομα, με την μικρή συγκομιδή μου 🙂
Είμαι σίγουρη πως και οι 5 θα έφυγαν ευχαριστημένοι απ’το τραπέζι σου Πηνελόπη μου!
Χα,χα,χα! Ναι, ναι! Σ’ αυτά του σούπερ μάρκετ θα καταλήξω! Δεν έχω φτιάξει ομελέτα με σπαράγγια, αλλά και μόνο από τις φωτογραφίες φαίνεται πολύ… μιαμ! Η βρώμη φαντάζομαι ότι είναι το λεγόμενο quaker που βρίσκω συσκευασμένο στα σούπερ…
Ωραία η ομελέτα Σοφία μου!
Να έχεις μια υπέροχη μέρα! Φιλάκιαααα!
…Το ήξερα πως θα κατέληγες στο σούπερ μάρκετ….χαχαχα!!!
Πολύ μου αρέσεις κορίτσι μου!!!
Όπως και να το φτιάξεις θα είναι υπέροχο σαν εσένα!!
Καλοφάγωτο!
Καλημερα! Αγαπημενη ομελετα με σπαραγγια του βουνου που μαζευε η μητερα μου…πρεπει να ξερεις που εχει ομως…και να προλαβεις πριν παει αλλος..:-)
Ωραια και λαχταριστη!
Τι λες τώρα;;; Καραούλι στεκομαι και όποιος πλησιάσει τον διώχνω κλωτσιδόν…!!!
Χαχαχα!!! Ακούς εκεί να μου πάρουν τα σπαράγγια!!!
Έχεις δίκιο πάντως πέρα απ’την πλάκα…
Γίνεται η μάχη του σπαραγγιού!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Νόστιμη η ομελέτα με τα άγρια σπαράγγια, αφού από μόνα τους είναι πολύ εύγευστα!
Την έχω φτιάξει φέτος τρεις φορές, σχεδόν κάθε Σ/Κ! Έπεται και συνέχεια…:)
Καλά να περνάς Σοφία!
Z.
Έσυ είσαι που μας έχεις πάρει όλα τα σπαράγγια ;;;
Δεν θα σε πετύχω, κάηκες!!! Χαχαχα!!!
Μπράβο σου Ζαμπία μου , απ’ την ζήλια μου τα λέω!
Καλοφάγωτα τα σπαράγγια σου!!!
Και μόνο που βλέπω αυτό το λιωμένο τυράκι πάνω στην ομελέτα σου μού τρέχουν τα σάλια! Να υποθέσω ότι τα άγρια σπαράγγια έχουν πιο ιδιαίτερη γεύση, ε; Μπράβο στον μπαμπά σου που τα μάζεψε και σε σένα που τα αξιοποίησες με τον καλύτερο τρόπο!
Φιλιά πολλά!
Η μαμά μου τα μαγείρεψε, εξού και το τόσο λαχταριστό τυρί… έγω είμαι λίγο “τσιγκούνα”…
Τα άγρια δεν παίζονται…
Να δω πότε θα αξιωθώ να δοκιμάσω σπαράγγια! Έχω δει τόσες ωραίες συνταγές και όλο λέω ότι θα φτιάξω κάτι και όλο κάτι γίνεται!
Φαντάζομαι τη νοστιμιά της ομελέτας σου Σοφία! Τα άγρια σπαράγγια πρέπει να είναι πολύ πιο γευστικά από αυτά που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ…
Και η γραβιέρα πρέπει να τους πηγαίνει πολύ!
Φιλιά!
Δοκίμασε μια φορά βρε Ερμιόνη , μην σου μείνει αποθημένο…
Αν βρεις άγρια να τα προτιμήσεις,
πολλά φιλάκια!!!
Μου αρέσουν πολύ τα σπαράγγια, άγρια σπαράγγια όμως δεν έχω φάει ποτέ.
Η ομελέτα φαίνεται πεντανόστιμη.
Φιλάκια πολλά
Δοκίμασε άγρια και θα με θυμηθείς..
Δηλώνω πολύ τυχερή αφού στο χωριό έχουμε άγρια σπαράγγια και εμένα τα μαζεύει η μαμά μου! Είναι βέβαια πολύ καλύτερα, πιο τρυφερά και πιο νόστιμα από τα “ήμερα” του σούπερ μάρκετ. Επίσης στο σπίτι έχουμε πάντα βρώμη (κουάκερ), αν τα προλάβω στην ώρα τους μέχρι να πάω ξανά το Πάσχα, θα φτιάξω την -απ’ ό,τι φαίνεται πολύ νόστιμη- σπαραγγο-ομελέτα σου! 🙂
Άλλη μια τυχερή μου φίλη!
Η βρώμη κάνει την ομελέτα πιο αφράτη και την “δένει”, φυσικά και πιο χορταστική!
Φιλάκια πολλά!!!
Κοίτα σύμπτωση!Πριν λίγες μέρες μας έφερε ένας οικογενειακός φίλος σπαράγγια άγρια από το κτήμα του κ τα κάναμε ομελέτα!ήταν όνειρο κ δεν συγκρίνονται με αυτά της αγοράς!
Μου αρέσει πολύ η προσθήκη της βρώμης και της γραβιέρας!
Πάντως τα γούστα μας στο φαγητό ταιριάζουν πάρα πολύ!
Πολλά φιλιά κ να μας μαγειρεύεις πάντα τόσο νόστιμα κ υγιεινά!
Λένια μου ,είσαι τυχερή που έχεις τέτοιους γείτονες!
Κι εγώ ακόμα πιο τυχερή που έχω “γειτόνισες” σαν έσένα όλες τις παραπάνω που μου χαρίζετε την αγάπη σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλες!!!
Φιλάκια και καλή νύχτα!!!
Καλησπέρα καλώς σε βρήκα! Πολύ ωραία φαίνεται η συνταγή σου, δεν έχω δομιμάσει ποτέ! Καλή συνέχεια με δύναμη και χαμόγελο!
Γεια σου Κατερίνα!
Καλώς όρισες! Με την πρώτη ευκαιρία δοκίμασε τα , είναι υπέροχα!
Να είσαι καλά , με υγεία και αισιοδοξία!
Καλό σου βράδυ!
Έφτιαξα εχθές το Σπαράγγια σας. SUPER!!
Από τις ποιο καλές συνταγές με λαχανικά, της άνοιξης
Ωραία η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!
Είχα δοκιμάσει και τα Σπαράγγια με σουσάμι που μου άρεσαν εξίσου καλά..