Home Άγρια χόρτα Άγρια σπαράγγια του βουνού, ομελέτα!

Άγρια σπαράγγια του βουνού, ομελέτα!

by sofia sofeto
29 Σχόλια
σπαράγγια 4
Γεια σας φίλοι μου!
Χαθήκαμε λίγο αυτές τις μέρες…
Απ ‘ την μια οι δουλειές , 
απ’ την άλλη ένα μικρό ταξιδάκι στα μέρη που μεγάλωσα,
 για να δω τους δικούς μου ανθρώπους που είχα να δω καιρό…
Πέρασαν οι μέρες και σας παραμέλησα λιγάκι…
Γι ‘αυτό σήμερα λέω να σας αποζημιώσω με ένα φαγητό ιδιαίτερο!
Ένα μεζεδάκι που το φτιάχνει η μαμά μου,
τα υπέροχα άγρια σπαράγγια του βουνού,
που μάζεψε ο μπαμπάς μου!
 σπαράγγια 2

Το σπαράγγια ως τρόφιμο είναι προικισμένα με εξαιρετικές ιδιότητες.

Έχουν διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες.
 Είναι πλούσια σε:

* βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1),
 ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3).

* αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E,
 καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α)
 οι  οποίες  εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες
 και έχουν  επίσης και  ισχυρή αντικαρκινική δράση.

* μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο
και περιέχουν αρκετό κάλιο.
Περιέχουν επίσης: ελάχιστες θερμίδες. 
Η θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100g σπαραγγιού.
 Μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
 Και τέλος , ασπαραγίνη ( ουσία με διουρητική δράση ).
 Τα υλικά για τέσσερα άτομα :
 
1 μάτσο φρέσκα και τρυφερά άγρια σπαράγγια
4 αυγά φρέσκα
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα
2 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι.
 
Παίρνουμε τα σπαράγγια μας
 και τα κόβουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια,
αν δούμε πως είναι μεστά, 
τα καθαρίζουμε και κρατάμε μόνο τα τρυφερά σημεία.
 
Τα πλένουμε καλά και τα ρίχνουμε μέσα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Τα σκεπάζουμε με λίγο νερό και ανάβουμε την φωτιά ,
αφήνουμε να πάρουν βράση ,
σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν 
και να εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό τους.
 
σπαράγγια 3
Παράλληλα έχουμε ρίξει μέσα σ’ ένα μπολ,
τα αυγά και το γάλα.
Κτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αφρίσουν ελαφρώς ,
προσθέτουμε την βρώμη , το αλάτι και το πιπέρι.
Στα σπαράγγια που έβρασαν στο τηγάνι ,
ρίχνουμε το ελαιόλαδο .
Έπειτα προσθέτουμε το μείγμα των αυγών
 και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθεί η ομελέτα,
σκεπασμένη με το καπάκι του τηγανιού.
Γυρίζουμε την ομελέτα και από την άλλη πλευρά ,
ρίχνουμε από πάνω την γραβιέρα και σκεπάζουμε πάλι.
Σε πολύ λίγα λεπτά το μεζεδάκι μας είναι  έτοιμο!
Μυρωδάτο και λαχταριστό !
Ταιριάζει υπέροχα με ένα λευκό ξηρό κρασάκι!
 Σας εύχομαι να το απολαύσετε ,
και μην μου στεναχωριέστε αν δεν βρίσκετε άγρια σπαράγγια …
Υπάρχουν ωραιότατα στο σούπερ μάρκετ!!!
 σπαράγγια 1

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

29 Σχόλια

peps 27/03/2013 - 05:33

M aresei poli afti i omeleta!!!!!
Trellainomai gia sparaggia!!!
Kalimera!

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:28

Γεια σου Πέπη!!!
Είναι αξεπέραστη όντως!
Φιλάκια!!!!

Reply
Χρυσαυγή 27/03/2013 - 06:51

Είναι από τις πιο αγαπημένες μου ομελέτες αυτή με τα σπαράγγια!!
Την έκανε τέλεια η μητέρα σου, και ειδικά με τα άγρια σπαράγγια δεν παίζεται! Απόλυτα αγαπημένο φαγητό!!

Καλημέρα!

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:30

Χρυσαυγή μου να είσαι καλά!
Τα άγρια νομίζω πως είναι πολύ νοστιμότερα απ’του εμπορίου, φτάνει να είσαι τυχερή και να τα βρεις!!!
Φιλάκια!!!

Reply
Ely 27/03/2013 - 07:24

Ένα υπέροχο πιάτο! Πώς είστε! Σας ευχαριστώ και Καλό Πάσχα αγαπητέ μου! Με αγάπη! <3 <3 🙂

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:31

Καλά είναι αγαπημένη μου Έλη!
Σ’ ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σου!

Reply
Ξανθή 27/03/2013 - 07:42

Σήμερα έχουμε λαϊκή κι ένας κύριος φέρνει άγρια σπαράγγια πάω!!!
Καλημέρα.

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:32

Τυχερούλα…
Σου εύχομαι να τα απολαύσεις!!!

Reply
Penelope 27/03/2013 - 08:01

Λίγα κατάφερα να μαζέψω κι’ εγώ Σοφία μου το προπερασμένο 3ήμερο που ήμασταν στο εξοχικό. Ομελέτα φυσικά ήταν και ο δικός μας ο μεζές μιας και έπρεπε να “τραταριστούμε” 5 άτομα, με την μικρή συγκομιδή μου 🙂

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:34

Είμαι σίγουρη πως και οι 5 θα έφυγαν ευχαριστημένοι απ’το τραπέζι σου Πηνελόπη μου!

Reply
Selcouth 27/03/2013 - 08:04

Χα,χα,χα! Ναι, ναι! Σ’ αυτά του σούπερ μάρκετ θα καταλήξω! Δεν έχω φτιάξει ομελέτα με σπαράγγια, αλλά και μόνο από τις φωτογραφίες φαίνεται πολύ… μιαμ! Η βρώμη φαντάζομαι ότι είναι το λεγόμενο quaker που βρίσκω συσκευασμένο στα σούπερ…
Ωραία η ομελέτα Σοφία μου!
Να έχεις μια υπέροχη μέρα! Φιλάκιαααα!

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:36

…Το ήξερα πως θα κατέληγες στο σούπερ μάρκετ….χαχαχα!!!
Πολύ μου αρέσεις κορίτσι μου!!!
Όπως και να το φτιάξεις θα είναι υπέροχο σαν εσένα!!
Καλοφάγωτο!

Reply
Loulou lolita 27/03/2013 - 08:32

Καλημερα! Αγαπημενη ομελετα με σπαραγγια του βουνου που μαζευε η μητερα μου…πρεπει να ξερεις που εχει ομως…και να προλαβεις πριν παει αλλος..:-)
Ωραια και λαχταριστη!

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:39

Τι λες τώρα;;; Καραούλι στεκομαι και όποιος πλησιάσει τον διώχνω κλωτσιδόν…!!!
Χαχαχα!!! Ακούς εκεί να μου πάρουν τα σπαράγγια!!!
Έχεις δίκιο πάντως πέρα απ’την πλάκα…
Γίνεται η μάχη του σπαραγγιού!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Reply
Kitchen Stories 27/03/2013 - 10:52

Νόστιμη η ομελέτα με τα άγρια σπαράγγια, αφού από μόνα τους είναι πολύ εύγευστα!

Την έχω φτιάξει φέτος τρεις φορές, σχεδόν κάθε Σ/Κ! Έπεται και συνέχεια…:)

Καλά να περνάς Σοφία!
Z.

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:41

Έσυ είσαι που μας έχεις πάρει όλα τα σπαράγγια ;;;
Δεν θα σε πετύχω, κάηκες!!! Χαχαχα!!!
Μπράβο σου Ζαμπία μου , απ’ την ζήλια μου τα λέω!
Καλοφάγωτα τα σπαράγγια σου!!!

Reply
sundayspoon 27/03/2013 - 11:46

Και μόνο που βλέπω αυτό το λιωμένο τυράκι πάνω στην ομελέτα σου μού τρέχουν τα σάλια! Να υποθέσω ότι τα άγρια σπαράγγια έχουν πιο ιδιαίτερη γεύση, ε; Μπράβο στον μπαμπά σου που τα μάζεψε και σε σένα που τα αξιοποίησες με τον καλύτερο τρόπο!
Φιλιά πολλά!

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:43

Η μαμά μου τα μαγείρεψε, εξού και το τόσο λαχταριστό τυρί… έγω είμαι λίγο “τσιγκούνα”…
Τα άγρια δεν παίζονται…

Reply
Ερμιόνη 27/03/2013 - 13:56

Να δω πότε θα αξιωθώ να δοκιμάσω σπαράγγια! Έχω δει τόσες ωραίες συνταγές και όλο λέω ότι θα φτιάξω κάτι και όλο κάτι γίνεται!
Φαντάζομαι τη νοστιμιά της ομελέτας σου Σοφία! Τα άγρια σπαράγγια πρέπει να είναι πολύ πιο γευστικά από αυτά που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ…
Και η γραβιέρα πρέπει να τους πηγαίνει πολύ!
Φιλιά!

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:45

Δοκίμασε μια φορά βρε Ερμιόνη , μην σου μείνει αποθημένο…
Αν βρεις άγρια να τα προτιμήσεις,
πολλά φιλάκια!!!

Reply
Roula T. 27/03/2013 - 15:21

Μου αρέσουν πολύ τα σπαράγγια, άγρια σπαράγγια όμως δεν έχω φάει ποτέ.
Η ομελέτα φαίνεται πεντανόστιμη.
Φιλάκια πολλά

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:45

Δοκίμασε άγρια και θα με θυμηθείς..

Reply
The Dark Chef 28/03/2013 - 12:37

Δηλώνω πολύ τυχερή αφού στο χωριό έχουμε άγρια σπαράγγια και εμένα τα μαζεύει η μαμά μου! Είναι βέβαια πολύ καλύτερα, πιο τρυφερά και πιο νόστιμα από τα “ήμερα” του σούπερ μάρκετ. Επίσης στο σπίτι έχουμε πάντα βρώμη (κουάκερ), αν τα προλάβω στην ώρα τους μέχρι να πάω ξανά το Πάσχα, θα φτιάξω την -απ’ ό,τι φαίνεται πολύ νόστιμη- σπαραγγο-ομελέτα σου! 🙂

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:48

Άλλη μια τυχερή μου φίλη!
Η βρώμη κάνει την ομελέτα πιο αφράτη και την “δένει”, φυσικά και πιο χορταστική!
Φιλάκια πολλά!!!

Reply
Lenia 28/03/2013 - 22:16

Κοίτα σύμπτωση!Πριν λίγες μέρες μας έφερε ένας οικογενειακός φίλος σπαράγγια άγρια από το κτήμα του κ τα κάναμε ομελέτα!ήταν όνειρο κ δεν συγκρίνονται με αυτά της αγοράς!
Μου αρέσει πολύ η προσθήκη της βρώμης και της γραβιέρας!
Πάντως τα γούστα μας στο φαγητό ταιριάζουν πάρα πολύ!
Πολλά φιλιά κ να μας μαγειρεύεις πάντα τόσο νόστιμα κ υγιεινά!

Reply
Sofia Sofeto 28/03/2013 - 22:50

Λένια μου ,είσαι τυχερή που έχεις τέτοιους γείτονες!
Κι εγώ ακόμα πιο τυχερή που έχω “γειτόνισες” σαν έσένα όλες τις παραπάνω που μου χαρίζετε την αγάπη σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλες!!!
Φιλάκια και καλή νύχτα!!!

Reply
Katerina Verigka 29/03/2013 - 20:13

Καλησπέρα καλώς σε βρήκα! Πολύ ωραία φαίνεται η συνταγή σου, δεν έχω δομιμάσει ποτέ! Καλή συνέχεια με δύναμη και χαμόγελο!

Reply
Sofia Sofeto 29/03/2013 - 21:36

Γεια σου Κατερίνα!
Καλώς όρισες! Με την πρώτη ευκαιρία δοκίμασε τα , είναι υπέροχα!
Να είσαι καλά , με υγεία και αισιοδοξία!
Καλό σου βράδυ!

Reply
egkimosyni 13/05/2014 - 07:42

Έφτιαξα εχθές το Σπαράγγια σας. SUPER!!
Από τις ποιο καλές συνταγές με λαχανικά, της άνοιξης
Ωραία η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!
Είχα δοκιμάσει και τα Σπαράγγια με σουσάμι που μου άρεσαν εξίσου καλά..

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

error: Προσταυτευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!