Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Ο χαλβάς με ταχίνι ή χαλβάς του μπακάλη ,
είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε εμάς τους Έλληνες.
Πρωταγωνιστεί στο τραπέζι μας σε περιόδους νηστείας ,
στην Σαρακοστή και την Καθαρά Δευτέρα.
Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε απολαύσει ή έστω δοκιμάσει
ένα κομμάτι τέτοιου χαλβά.
Ομολογώ πως τον αγαπώ ιδιαίτερα ,
όλοι μας στην οικογένεια τον αγαπάμε!
Πάνε χρόνια από τότε που άρχισα να πειραματίζομαι μαζί του …
Αναζητώντας τον τρόπο να τον φτιάξω
σύμφωνα με τα δικά του διατροφικά πρότυπα ,
ειλικρινά δεν μπορώ να υπολογίσω πόσο ταχίνι έχω ξοδέψει …
Το ταχίνι είναι ένα υλικό που δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα μου.
Η μικρή μου το λατρεύει !!!
“Τα βασικά συστατικά του χαλβά είναι το ταχίνι ,
το τσουένι ( σαπουνόφυτο ) και κάποια γλυκαντική ύλη ,
συνήθως ζάχαρη ή μέλι.”
Στο εμπόριο είναι δύσκολο να βρει κάποιος έναν χαλβά που να είναι χαλβάς!
Κοιτώντας τα συστατικά ανακαλύπτω με απογοήτευση ,
πως ανάμεσα τους υπάρχει φοινικέλαιο , γλυκόζη , φρουκτόζη
και άλλα άφθονα σάκχαρα…
Τα βασικά συστατικά του χαλβά είναι το ταχίνι , το τσουένι ( σαπουνόφυτο )
και κάποια γλυκαντική ύλη , συνήθως ζάχαρη ή μέλι.
Το τσουένι ( Saponaria officinalis ) ,
είναι ένα φυτό που συναντούμε στις περιοχές της Ν.Δ Ασίας και της Ευρώπης .
Στον χαλβά δίνει την χαρακτηριστική καραμελένια – μαστιχωτή υφή
και το άσπρο χρώμα.
Θα το βρείτε σε μπαχαράδικα σε μορφή ρίζας
την οποία και πρέπει να τρίψετε στον τρίφτη πριν το χρησιμοποιήσετε.
Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω
τους καρπούς των κόπων μου.
Όχι τον χαλβά μου , αλλά τους χαλβάδες μου!
Ναι !!!
Σας έχω τρεις διαφορετικές συνταγές χαλβά
για να διαλέξετε εσείς αυτόν που σας ταιριάζει .
Ο πρώτος είναι φτιαγμένος όσο πιο ελαφρύς γίνεται.
Περιέχει σαν γλυκαντική ύλη μόνο κρυσταλλική στέβια.
Έτσι μειώνουμε σημαντικά τους υδατάνθρακες
δίχως να χάνουμε όμως σε γεύση και γλύκα.
Η υφή του είναι σε σχέση με τους άλλους πιο σφικτή
καθώς η στέβια δεν μπορεί να σιροπιάσει .
Όμως πιστέψτε με είναι εξίσου νόστιμος και απολαυστικός.
Ο δεύτερος χαλβάς μου είναι φτιαγμένος μόνο με μέλι.
Για τους λάτρεις της υπέροχης γεύσης και του αρώματος του .
Η υφή του πιο ελαστική , λιώνει στο στόμα και μας γεμίζει με την απόλυτη αίσθηση
που μόνο το πάντρεμα του ταχινιού με το μέλι
μπορούν να μας προσφέρουν στον ουρανίσκο μας!
Φυσικά σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε αρκετά αυξημένα σάκχαρα.
Αλλά κατά την γνώμη μου αξίζει να τον δοκιμάσετε!
Παρακάτω δείτε το βίντεο με την διαδικασία
για την παρασκευή του χαλβά με μέλι!!!
Ο τρίτος χαλβάς μου είναι μοναδικός!
Στην προσπάθεια μου να συμβιβάσω τα πράγματα ,
αποφάσισα να χρησιμοποιήσω στέβια και μέλι μαζί.
Σε λογική αναλογία ώστε να μπορούμε όλοι μας να γλυκαθούμε
δίχως να το μετανιώσουμε!
Το μυστικό όμως αυτού του χαλβά είναι άλλο…
Ήθελα να του δώσω ένα πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα.
Να έχει μια γεύση που λατρεύω και πιστεύω πως του ταιριάζει καταπληκτικά!
Το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο μου έδωσε την λύση
αλλά και το ξεχωριστό του άρωμα που έκανε τον χαλβά μου να απογειωθεί !!!
Ελάτε λοιπόν να δούμε τα υλικά τους , για τον καθένα ξεχωριστά.
Χαλβάς με ταχίνι , στέβια και αμύγδαλα.
Υλικά για 470 γρ. χαλβά :
- 300 γρ. ταχίνι
- 90 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία 1:2 με την ζάχαρη
- 4 κ.σ νερό
- Λίγη φυσική βανίλια ( τα σποράκια )
- 60 γρ. αμύγδαλα ωμά.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
- Επιπλέον λίγο φιλέ αμυγδάλου για επικάλυψη ( προαιρετικά ).
Χαλβάς με ταχίνι , μέλι και σοκολάτα.
Υλικά για 380 γρ. χαλβά :
- 170 γρ. μέλι
- 5 κ.σ νερό
- 160 γρ. ταχίνι
- 1 κ. γ τσουένι τριμμένο ( προαιρετικά )
- Λίγη φυσική βανίλια ( τα σποράκια )
- 50 γρ. αμύγδαλα ωμά
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
- Επιπλέον γλάσο σοκολάτας για επικάλυψη ( προαιρετικά ).
Δείτε το βίντεο με τον χαλβά με το μέλι ,
κάντε δωρεάν εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube
για να βλέπετε πρώτοι και αμέσως τα νέα μου βίντεο!!!
Χαλβάς με ταχίνι και περγαμόντο.
Υλικά για 390 γρ. χαλβά :
- 160 γρ. ταχίνι
- 8 κ .σ νερό
- 50 γρ. στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1 : 2
- 80 γρ. μέλι
- 30 γρ. σιρόπι από το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ή πορτοκάλι
- 1 κ.γ τσουένι τριμμένο ( προαιρετικά )
- 50 γρ. αμύγδαλα ωμά
- Λίγη φυσική βανίλια ( τα σποράκια )
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
- Επιπλέον λίγες φετούλες από το γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ( προαιρετικά ).
Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη για να φτιάξουμε και τους τρεις χαλβάδες.
Θα χρειαστούμε ένα κατσαρολάκι που θα δουλέψουμε μέσα τα υλικά μας
και κάποια καλούπια ή τσέρκι που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε
ένα όμορφο σχήμα στο τελικό προϊόν.
Η εκτέλεση της συνταγής είναι ίδια και για τους τρεις ,
τις μικρές διαφορές τους θα σας τις αναφέρω αναλυτικά.
“Το ταχίνι μας είναι καλό να το χτυπήσουμε με τον αυγοδάρτη
πριν το ρίξουμε μέσα στο μείγμα.”
Ρίχνουμε , λοιπόν το νερό μέσα στο κατσαρολάκι ,
για τον πρώτο χαλβά προσθέτουμε μέσα την στέβια
και ανάβουμε σε μεσαία θερμοκρασία την φωτιά ,
ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η στέβια.
Στις άλλες δύο περιπτώσεις ρίχνουμε το τσουένι μέσα στο νερό
και αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το μέλι για τον δεύτερο χαλβά
και το μέλι και την στέβια για τον τρίτο.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν .
Όταν έχουν διαλυθεί τα γλυκαντικά μας ,
είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε μέσα στην κατσαρόλα την βανίλια , καλό ανακάτεμα .
Στον τρίτο χαλβά αν επιλέξουμε να έχει το άρωμα του περγαμόντο
ρίχνουμε το σιρόπι.
Το ταχίνι μας είναι καλό να το χτυπήσουμε με τον αυγοδάρτη
πριν το ρίξουμε μέσα στο μείγμα.
Ο λόγος είναι ότι πρέπει να ανακατευτεί καλά το έλαιο του
με τον πολτό του σουσαμιού , να αφρατέψει επίσης, να γίνει πιο λείο .
Η ώρα του ταχινιού έφτασε λοιπόν!
Ρίχνουμε σιγά σιγά το ταχίνι μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας,
ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη .
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έχοντας σβήσει την φωτιά
αλλά αφήνοντας ακόμα την κατσαρόλα πάνω στην ζεστή εστία.
Σε λίγο θα δούμε πως το μείγμα αρχίζει να στερεοποιείται
και να δημιουργείται μια μικρή μπαλίτσα γύρω από τον αυγοδάρτη.
“Τα τραγανά αμύγδαλα μας χαρίζουν ιδιαίτερες γευστικές συγκινήσεις ,
σαν μας εκπλήσσουν ευχάριστα ,
όταν τα ανακαλύπτουμε μέσα στην γλυκιά κρυψώνα τους.”
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσουμε τα αμύγδαλα μας ολόκληρα .
Αν θέλουμε μπορούμε προηγουμένως να τα έχουμε ψήσει ελαφρά
μέσα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι , σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία .
Ανακατεύαμε τα αμύγδαλα με τον χαλβά.
Ακουμπάμε τα τσέρκι μας πάνω σε ένα δισκάκι
που του έχουμε απλώσει μια διάφανη μεμβράνη.
Γεμίζουμε τα καλούπια ( τσέρκι ) με τον ζεστό (όχι καυτό) χαλβά.
Πιέζουμε ελαφρά ώστε να απλωθεί καλά μέσα στο καλούπι.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν κρυώσει θα στερεοποιηθεί.
Τους χαλβάδες που περιέχουν το μέλι ,
μπορούμε να τους βάλουμε στο ψυγείο ώστε να στερεοποιηθούν καλύτερα.
Όταν είναι έτοιμοι , επιλέγουμε τα υλικά που θέλουμε να τους γαρνίρουμε.
Σαν τους σερβίρουμε προσθέτουμε το γλυκό περγαμόντο ή το γλάσο σοκολάτας .
Τους γευόμαστε και απολαμβάνουμε την αυθεντική τους γεύση!
Το άρωμα του σουσαμιού κυριαρχεί !
Τα τραγανά αμύγδαλα μας χαρίζουν ιδιαίτερες γευστικές συγκινήσεις ,
σαν μας εκπλήσσουν ευχάριστα ,
όταν τα ανακαλύπτουμε μέσα στην γλυκιά κρυψώνα τους.
Σας εύχομαι όποιον από τους τρεις χαλβάδες επιλέξετε ,
να τον απολαύσετε με όλες σας τις αισθήσεις!
Να χαρείτε με την δημιουργική σας ικανότητα
και την ευκαιρία να προσφέρετε στους δικούς σας ανθρώπους το χαμόγελο
με την ικανοποίηση πως επιλέξατε τα καλύτερα γι αυτούς!
Σας αποχαιρετώ και σας δίνω υπόσχεση για ένα ακόμα γευστικό ταξίδι
που θα κάνουμε σύντομα μαζί!
Σας φιλώ
Σοφία .
27 σχόλια
Σοφάκι μου είσαι ιδιοφυία!!! Ο λόγος που δεν τρώω χαλβά αν και τον λατρεύω είναι η ζάχαρη. Τώρα όμως θα μπορώ να φτιάχνω τον δικό μου!!! Λες να βρω τσουένι στην Ευρυπίδου?
Σ ευχαριστώ πολύ!!! Ο χαλβάς μπορεί να είναι απ τα πιο υγιεινά γλυκά αν φτιάχνεται με αγνά υλικά! Φυσικά και θα βρεις στην Ευρυπίδου , κι εγώ εκεί βρήκα ?
Καλή επιτυχία!!!
Αχ Σοφία …με ξεσηκώνεις!! Χαλβά από ταχίνι δεν έχω φτιάξει ποτέ και τώρα με βάζεις σε πειρασμό!!!
Γεια στα χέρια σου!!!
Σοφακι καλησπέρα ο χαλβας υπεροχος!!! Αλλά θα ηθελα να ρωτήσω την επόμενη φορά θα μπορούσα να χρησιμοποιησω κακαο;
Τάνια καλησπέρα , χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, φυσικά και μπορείς , φτιάξε δύο μείγματα , το ένα να έχει και κακάο μέσα ανάλογα πόσο το θες εσύ και τα βάζεις εναλλάξ μέσα στο καλούπι.
😋 θα προσπαθησω κ εγω !! Πολυ ελκυστικος!!!
τι να πω? το ταχίνι και μάλιστα ολικής άλεσης που το βρίσκω φρέσκο- φρέσκο εδώ στη Λήμνο που ζω, είναι η αγαπημένη μου τροφή.Οι συνταγές σου είναι εξαιρετικές και σύντομα θα τις δοκιμάσω! Αν είχα ένα κομμάτι από τους χαλβάδες των φωτογραφιών σου τώρα, θα ήμουν ευτυχισμένη!
Σίσσυ είσαι πολύ τυχερή!!! Ταχίνι Λήμνου εξαιρετικό αλλά για εμάς δύσκολο να το βρούμε στην αγορά… Σου εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κάνεις, σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!
καλησπερα και συγχαρητηρια για την εμπνευση σας.θα ηθελα να ρωτησω αν στον χαλβα με ταχινι στεβια και αμυγδαλα,αν μπορω να βαλω ζαχαρη καρυδας και βανιλινη.
Καλησπέρα! Ευχαριστώ πολύ.
Φυσικά και μπορείς να βάλεις, καλή επιτυχία!!!
Τον λατρεύω αυτόν τον χαλβά, είναι ίδιος της γιαγιάς μου, χαλβάς αληθινος με την Μελένια γεύση του και την αίσθηση της αυθεντικότητας. Όχι σαν κάτι χαλβαδες του εμπορίου….
Αχ…ναι!!! Οι μνήμες μας είναι η καλύτερη έμπνευση για το παρόν και το μέλλον!!! Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου Αίγλη!!!
Τον εφτιαξα με ταχινι ολικης, στην τριτη εκδοχη ομως αντι μελι εβαλα σιροπι αγαυης και αντι για βανιλια εξυσα tonga bean (απλα επειδη δεν ειχα βανιλια προχειρη).
Αποτελεσμα? ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ!!!
Δε γνωριζω αν αυτο που εφτιαξα ειναι καλος σπιτικος χαλβας, γιατι αναφορα εχω μονο του εμποριου, αλλα σε σχεση με αυτους που εχω φαει ως τωρα ειναι οτι καλυτερο.
Σε ευχαριστουμε για τις υπεροχες συνταγες
Αγαπητέ Νίκο, χαλβάς του εμπορίου περιέχει ζάχαρη και πολύ γλυκόζη που σε συνδυασμό με το τσουένι μας δίνει την γνωστή υφή. Επίσης χρησιμοποιούνται διάφορα άλλα έλαια, δυστυχώς επί το πλείστον φοινικέλαιο…. Για μένα ταχίνι και μέλι ή κάποια άλλη γλυκαντική ύλη, σύμφωνα με τις ανάγκες μας , ίσον ΧΑΛΒΆΣ!!!! Χαίρομαι που σου άρεσε και που συνειδητοποιείς ποια είναι η διαφορά του σπιτικού. Να είσαι καλά να πειραματίζεται!!! Ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Σοφάκι γεια σου
έφτιαξα τον χαλβά με στέβια και αμύγδαλα ,υπέροχη γεύση , καταπληκτικός αλλα δεν κατάφερα να τον στερεοποιησω, φταίει που δεν είχα μάλλον ανακατέψει καλά το ταχίνι ή έκανα κάτι άλλο λάθος .
Ευχαριστούμε για τις υπέροχες και νόστιμες συνταγές σου .
ευχαριστω πολυ για τη συνταγη μπορουμε να φτιαξουμε τααχινι φρεσκο μονοι μας και να γινει ο χαλβας ακομα καλυτερος σοφια οτι κανεις ειναι τελειο σε απολυτες αναλογιες.
Αγαπητέ φίλε , σ ευχαριστώ πολύ !!! Φυσικά και μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ταχίνι!!! Είναι η καλύτερη επιλογή!!! Καλή επιτυχία!!!
Γεια σας,
Έψαχνα για μια συνταγή χαλβά απο ταχίνι, που λατρεύω κ έπεσα στην ιστοσελίδα σας!
Όλα φαίνονται φτιαγμένα και γραμμενα με αληθινό μεράκι και αγάπη και ανυπομονώ να δοκιμάσω τον χαλβά σας. Σας ευχαριστούμε πολύ!
Καλημέρα σας!!! Χαίρομαι που συναντηθήκαμε λοιπόν!!! Εύχομαι καλή επιτυχία στο χαλβά και σε ότι άλλο φτιάξετε. Σας ευχαριστώ πολύ!!!
Καλησπέρα, Πρώτα να σας ευχαριστήσω για την σελίδα σας που πριν λίγες ημέρες ανακάλυψα και μέχρι σήμερα με έχει βοηθήσει πολύ. Σήμερα έφτιαξα τον χαλβά με ταχίνι 160 γρ. ταχίνι, 8 κ .σ νερό, στέβια κρυσταλλική, έβαλα 37 γρ γιατί αυτή που έχω είναι 1:3, το υπολόγισα πάνω κάτω, 80+ γρ μέλι, σιρόπι από γλυκό του κουταλιού δεν είχα, 1 κγ τσουένι το έτριψα μόνη μου, 50 γρ αμύγδαλα που τα “ζέστανα ” λίγο στο τηγάνι, και 1/2 κλ υγρή βανίλια. Τώρα που κρύωσε, τον δοκίμασα, γεύση έχει τέλεια, η γλύκα είναι τόση που καίει στον λαιμό όπως και αυτός του εμπορίου. δεν συμπαθώ την γεύση της στέβιας, αλλά πρέπει να κόψω την κρυσταλλική ζάχαρη και πρέπει να την συνηθίσω. Όλα καλά μέχρι εδώ, ακολούθησα κατά γράμμα την διαδικασία παραγωγής, αλλά δεν έσφιξε, είναι σαν μια μαλακή ζύμη και αρκετά λιπαρή. αφήνει στα δάκτυλα λίπος. 2 σημεία υποψιάζομαι, το σιρόπι που δεν είχα, αλλά και το ταχίνι που ίσως περιέχει περισσότερο λάδι. Εσείς τι βλέπετε λάθος;
Α! έκανα και το τυράκι με κεφίρ, είναι ακόμη στην διαδικασία στραγγίσματος!!Εδώ έβαλα θυμάρι ως μυρωδικό,από την γλάστρα μου, αποξηραμένο. Καλή συνέχεια στις δημιουργίες σας!
Θεοδοσία καλησπέρα σας! Χαίρομαι που σας αρέσουν οι συνταγές μου!!! Ο χαλβάς πρέπει να μπει στο ψυγείο για να σφίξει, να παγώσουν τα λιπαρά του ταχινιού. Αν το ταχίνι σας δεν έχει ομογενοποιηθεί σωστά και το λάδι του είναι παραπάνω ίσως είναι ο λόγος που έβγαλε περισσότερο λάδι. Αφήστε το να κρυώσει και βλέπετε. Το τυράκι με το θυμάρι φαντάζομαι πως θα είναι υπέροχο!!! Εύχομαι καλοφάγωτα όλα με υγεία!!!
καλησπερα. ειμαι ετοιμος να κανω τον χαλβα σας , χωρις ζαχαρη, μονο με ταχινι μελι και τσουενι. δεν κολλαει στα δοντια ?? αν βαλω μεσα και λιγο ελαιολαδο θα γινει καλυτερος?ευχαριστω
Καλή επιτυχία!! Το ελαιόλαδο δεν χρειάζεται, το ταχίνι έχει αρκετά λιπαρά.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτήν τη συνταγή. Μόλις δοκίμασα την παραλλαγή με τη στέβια (διαβητικη κι εγώ, μη ινσουλινοεξαρτώμενη). Έκανα μισή δόση γιατί είμαστε δύο άτομα μόνο. Δεν περίσσεψε ψίχουλο. Να ‘στε πάντα, μα πάντα καλά. Καλή Ανάσταση.
Χαίρομαι πολύ ❤️ να είστε καλά ❤️
Γεια σας έφτιαξα τον χαλβά με την στέβια,από γεύση είναι νοστιμότατος αλλά δυστυχώς μου τρίβετε δεν ξέρω τι φταίει μπορείτε να με βοηθήσετε; Το έκανα όπως το περιγράφεται Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλημέρα σας. Ποιον χαλβά φτιάξατε ακριβώς;