Home Uncategorized Σαλάτα με φρέσκα φασολάκια , σαλιγκάρια μπουρμπουριστά και γραβιέρα Κρήτης.

Σαλάτα με φρέσκα φασολάκια , σαλιγκάρια μπουρμπουριστά και γραβιέρα Κρήτης.

by sofia sofeto
3 σχόλια
σαλάτα με σαλιγκάρια 2

 Μια πρόταση που συνδυάζει γεύση,
αισθητική και θρεπτικότητα.
Τα σαλιγκάρια είναι ένα βασικό συστατικό
της Κρητικής διατροφής .
Τα μπουρμπουριστά σαλιγκάρια είναι απ τις πιο διάσημες και νόστιμες συνταγές στην Κρήτη.
Υψηλής διατροφικής αξίας τροφή.
Η θερμιδική αξία του κρέατος των σαλιγκαριών είναι 60-90 Kcal ανά 100 gr κρέατος
 έτοιμου προς κατανάλωση,
 μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών,
πτηνών και θηλαστικών.
Το περιεχόμενο τους  σε πρωτεΐνη είναι υψηλό
 και κυμαίνεται από 10 έως 16% του νωπού βάρους.
Έχουν τα απαραίτητα αμινοξέα
για τον ανθρώπινο οργανισμό,
αφού ανακατασκευάζουν κατεστραμμένους
ιστούς του πεπτικού συστήματος.
Ευεργετικά λιπαρά ω3  οξέα και ασβέστιο
(από 200-700 mg/100gr).
Αποτελεί μια πολύ σημαντική ποσότητα,
ειδικά σε περιόδους νηστείας.
 Σελήνιο (υψηλή περιεκτικότητα 27,4 μg/100g).
 Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
 προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και καρκίνο .

Υλικά :

 500 γρ. φρέσκα φασολάκια ,
200 γρ. καρότα ,
Αλάτι ,
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ,
1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κρασί ,
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης ,
Μερικές σταγόνες πετιμέζι.
500 γρ. Σαλιγκάρια,
Αλάτι θαλασσινό χοντρό ,
Μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο,
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου,
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
4 κουταλιές της σούπας καλό ξύδι σπιτικό.
σαλάτα με σαλιγκάρια 1
Αφού καθαρίσουμε μ’ ένα βουρτσάκι
καλά τα σαλιγκάρια,
 τα πλένουμε επιμελώς και τα αφήνουμε
να σουρώσουν.
Σ ‘ ένα αντικολλητικό  τηγάνι ρίχνουμε αλάτι
σε όλη την επιφάνεια του
και βάζουμε τα σαλιγκάρια σε όρθια στάση.
 Ψιλοκόβουμε το σκόρδο από πάνω .
Τα βάζουμε να βράσουν με τα υγρά τους, σε χαμηλή θερμοκρασία με σκεπασμένο καπάκι,
για 10 λεπτά περίπου.
 Ανοίγουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο
και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε για δύο – τρία λεπτά και τέλος προσθέτουμε το ξύδι .
Τα βράζουμε λίγα λεπτά ακόμα
και αποσύρουμε από την φωτιά.
Παράλληλα  καθαρίζουμε τα φασολάκια
και τα πλένουμε καλά.
Τα βράζουμε στον ατμό μαζί με τα καρότα,
που έχουμε καθαρίσει και έχουμε κόψει σε ροδέλες.
Όταν είναι έτοιμα τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τους προσθέτουμε το αλάτι το ελαιόλαδο και το ξίδι.
Ανακατεύουμε καλά .
Τώρα ήρθε η ώρα να στήσουμε το πιάτο μας.
Με την βοήθεια ενός στρογγυλού τσέρκι
διαμέτρου 10 εκατοστών.
Θα τοποθετήσουμε στην μέση
του πιάτου τα φασολάκια.
Περιμετρικά πάνω τους θα βάλουμε τα καρότα
και στο κέντρο την τριμμένη γραβιέρα
και λίγες σταγόνες πετιμέζι .
Γύρω απ ‘ τα φασολάκια θα τοποθετήσουμε
τα σαλιγκάρια
 και λίγο απ ΄ τον ζωμό τους.
Η σαλάτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

3 σχόλια

Χρυσαυγή 30/06/2014 - 14:32

Η αισθητικη σου ειναι εξαιρετικη. Παρολο που δεν τρωω τα σαλιγκαρια θαυμασα το πιατο σου. Χρωματα, γευσεις, υφες και σχηματα δινουν ενα εκπληκτικο αποτελεσμα. Νομιζω πως θα τα πας περιφημα στον διαγωνισμο. Το αξιζεις!!!!!!!

Reply
Kitchen Stories 30/06/2014 - 16:39

Εύχομαι επιτυχία!

Οι φωτογραφίες σου είναι εντυπωσιακές!
Ζ.

Reply
Lila Xagorari 01/07/2014 - 04:24

Ποιήμα πραγματικό!!!
Καλημέρα και καλό μας μήνα !!!!!!!!!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!