Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Τάρτα με κόκκινα φρούτα. Χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

Τάρτα με κόκκινα φρούτα. Χωρίς ζάχαρη και γλουτένη.

by sofia sofeto
0 σχόλιο
Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).
Βοηθός φωτογράφου: Μαργαρίτα Κουνή.

Τα παιδιά, εφευρίσκουν συχνά, διάφορους τρόπους για να ζητήσουν αυτό που θέλουν…. Άλλοτε άμεσα, κι’ άλλοτε με πλάγιους τρόπους… Έτσι και τα δικά μου, παρουσιάζουν αρκετές φορές τις επιθυμίες τους, σαν ανάγκες “κάποιων άλλων”…

Συνήθως ο μικρός μου, σκέφτεται και μας παρουσιάζει διάφορες “ευκαιρίες” για να φτιάξω τα αγαπημένα του γλυκά. Όπως “σήμερα έχουν γενέθλια τα λουλούδια” και φυσικά πρέπει να φτιάξω τούρτα γενεθλίων…. Ευτυχώς συμβιβαζόμαστε στο μέγεθος και συνήθως την φτιάχνω για τέσσερα άτομα. Την άλλη βδομάδα “είναι η γιορτή των βουνών” και πρέπει να το γιορτάσουμε πανηγυρικά φτιάχνοντας ένα αγαπημένο του παγωτό… και πάει λέγοντας…

Την τελευταία φορά είχε “γενέθλια” το αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι, εννοείται πως έπρεπε να του κάνουμε πάρτι με ένα γλύκισμα που θα το ενέκρινε ο ίδιος….

Άνοιξη μπήκε, ζέστη πλέον, τα κόκκινα φρούτα έχουν την τιμητική τους…  Συμφωνήσαμε λοιπόν να ετοιμάσω μια τάρτα με κρέμα και κόκκινα φρούτα.

Ενθουσιάστηκε ο μικρός μου, χάρηκα κι εγώ που τα βρήκαμε εύκολα…

Η αλήθεια είναι πως αυτή η τάρτα είναι αγαπημένη όλης της οικογένειας. Έχει τραγανή, μπισκοτένια βάση. Προσπάθησα να την διατηρήσω έτσι, τραγανή, “μονώνοντας” την με σοκολάτα, ώστε να μην περάσει η υγρασία της κρέμας και μαλακώσει.

Η κρέμα δε, φτιαγμένη από τυρί μασκαρπόνε, αρωματισμένη με βανίλια και ξύσμα λεμονιού. Τέλος διαλέξαμε αγαπημένα μας φρούτα, όπως είναι οι φράουλες, αλλά και γλυκό του κουταλιού που είχα σ’ ένα ξεχασμένο βαζάκι, μέσα-μέσα στο ψυγείο και περίμενε καρτερικά την ώρα που θα το χρησιμοποιήσουμε στην κατάλληλη ευκαιρία! Βύσσινο με αρώνια και ζάχαρη καρύδας! Ένα από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά του κουταλιού!!!

Η τάρτα μας δεν περιέχει γλουτένη φυσικά, αλλά και κοινή ζάχαρη.

Υλικά:

Για την μπισκοτένια βάση:

• 60 γρ ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση

• 60 γρ βούτυρο (χρησιμοποίησα βούτυρο κατσικίσιο βιολογικό)

• 80 γρ κρυσταλλική στέβια με εριθρυτόλη (αναλογία με την ζάχαρη 1:1)

• 1/2 κ.γ μαγειρική σόδα (χωρίς γλουτένη)

• 1 κ.σ κονιάκ

• 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

• 1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού (βιολογικό και ακέρωτο)

• 1 κ.γ ξύσμα λεμονιού (βιολογικό και ακέρωτο)

• 1/2 κ.γ ξανθανικό κόμμι

• 90 γρ αλεύρι αμύγδαλου

• 90 γρ αλεύρι (μείγμα) κατάλληλο για ζαχαροπλαστική, χωρίς γλουτένη.

Για την μόνωση της βάσης:

• 70 γρ λευκής (κατά προτίμηση) σοκολάτας χωρίς γλουτένη και ζάχαρη.

Για την κρέμα με μασκαρπόνε:

• 250 γρ κρέμα τυρί μασκαρπόνε

• 35 γρ γάλα καρύδας (κονσέρβα) κρύο απ’το ψυγείο

• 1 κ.γ υγρό γλυκαντικό με στέβια (αναλογία με την ζάχαρη, 4 σταγόνες στέβια = 1 κ.γ ζάχαρη)

• 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

•1 κ.γ ξύσμα λεμονιού (βιολογικό και ακέρωτο).

Για τον στολισμό:

• φρέσκες φράουλες

γλυκό του κουταλιού βύσσινο με αρώνια.

ή εναλλακτικά γλυκό του κουταλιού κεράσι.

 

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ

(χωρίς τον στολισμό):

Ξεκινάμε με την βάση της τάρτας. Λιώνουμε το βούτυρο και το ενώνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την στέβια, την βανίλια, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Χτυπάμε στο μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Στην συνέχεια ρίχνουμε τα άλευρα ανακατεμένα με το ξανθανικό κόμμι και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα είναι αρκετά μαλακό και κολλάει στα χέρια μας. Για τον λόγο αυτό, σκεπάζουμε το μπολ με μια διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον μισή ώρα για να σφίξει.

Όταν είναι έτοιμο μπορούμε να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.

Ετοιμάζουμε το σκεύος που θα ψήσουμε την τάρτα. Θα πρέπει να έχει διάμετρο 20-22 εκ. Με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια του με λίγο βούτυρο. Καλό είναι να το αφήσουμε για λίγα λεπτά στο ψυγείο.

Όταν είμαστε έτοιμοι, απλώνουμε το μείγμα της βάσης πάνω στο σκεύος. Μια διάφανη μεμβράνη μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτή την διαδικασία. Απλώνουμε με τα χέρια μας την ζύμη ομοιόμορφα και στην συνέχεια με την βοήθεια ενός μικρού πλάστη, πιέζουμε πάλι πάνω από την μεμβράνη φυσικά. Αφαιρούμε την μεμβράνη και με ένα πιρούνι κάνουμε τρυπούλες στην επιφάνεια της τάρτας. Ψήνουμε στις αντιστάσεις του φούρνου για 25′ λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. 

Όταν είναι εντελώς κρύα, μπορούμε να την μονώσουμε με την σοκολάτα, εφόσον την έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί. Την απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στην βάση της τάρτας και στα τοιχώματα της. Αφήνουμε ιδανικά όλη την νύχτα στο ψυγείο ώστε να παγώσει καλά.

Όταν είναι έτοιμη η βάση, μπορούμε να ετοιμάσουμε πανεύκολα, την κρέμα με το τυρί μασκαρπόνε.

Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να ρίξουμε όλα τα υλικά μέσα σ’ένα μπολ και να τα χτυπήσουμε για 2-3 λεπτά με το μίξερ χειρός, ίσα να ενωθούν.

Έπειτα αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε ροζέτες με την βοήθεια ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής ή απλά με μια μικρή σπάτουλα να απλώσουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω στην τάρτα.

Η τελευταία μας πινελιά είναι οι φρέσκες φράουλες και το γλυκό του κουταλιού που έχουμε επιλέξει.

Σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε την ξεχωριστή της γεύση.

Ελαφριά, φρουτένια και δροσιστική εμπειρία!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε

σας φιλώ γλυκά.

Σοφία.

Δείτε περισσότερες ιδέες και συνταγές υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!

Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου εδώ. 

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!