Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Χριστόψωμο μυρωδάτο, ολικής αλέσεως , με μούστο και χαρουπάλευρο.

Χριστόψωμο μυρωδάτο, ολικής αλέσεως , με μούστο και χαρουπάλευρο.

by sofia sofeto
2 σχόλια

 

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών!

Μια περίοδος του χρόνου που κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας.

Από μικρό παιδί θυμάμαι , πως τις γιορτινές μέρες, ένιωθα πως ζούσα σε παραμύθι…

Η στολισμένη ατμόσφαιρα , οι μυρωδιές από τα σπιτικά γλυκά της μαμάς, οι ευχές των δικών μου ανθρώπων, όλα μαζί συνηγορούσαν για το μαγικό σκηνικό των Χριστουγέννων στο μυαλό μου και στην καρδιά μου.

Τώρα πια , έχοντας τα δικά μου παιδιά , νιώθω πιο πολύ από ποτέ την ανάγκη, να δώσω και σ’ αυτά την ευκαιρία να ανακαλύψουν , τις εικόνες , τις γεύσεις και τα αρώματα αυτής της ξεχωριστής γιορτής.

“Το Χριστόψωμο συμβολίζει την ευεργετική και θετική δύναμη

που ενσαρκώνεται στο νεογέννητο Θείο βρέφος.”

Σήμερα αποφάσισα να σας παρουσιάσω το αγαπημένο ψωμί της οικογένειας.

Το Χριστόψωμο !!

Σίγουρα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στα τραπέζια μας ένα τέτοιο ψωμί.

Το γευόμαστε ανήμερα των Χριστουγέννων.

Το φροντίζουμε λίγο παραπάνω, το καλλωπίζουμε και το αρωματίζουμε, γιατί ο ρόλος του είναι σημαντικός και ιδιαίτερος.

Συμβολίζει την ευεργετική και θετική δύναμη που ενσαρκώνεται στο νεογέννητο Θείο βρέφος.

Συνήθως το στολίζουμε με ζύμη , ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα.

Το δικό μου χριστόψωμο έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Προσπάθησα να κρατήσω τα χαρακτηριστικά της παράδοσης μας, να του δώσω την ομορφιά και τον συμβολισμό της.

Φυσικά χρησιμοποίησα υλικά υψηλής διατροφικής αξίας αλλά και ξεχωριστής γεύσης.

Το Χριστόψωμο μου στολίστηκε με ζυμάρι , καρύδι, αμύγδαλα και αστεροειδής γλυκάνισους.

Το ζυμάρι του στολισμού περιέχει το αγαπημένο μου και πολύ θρεπτικό χαρουπάλευρο, το οποίο έδωσε και πιο σκούρο χρώμα στα στολίδια ώστε να ξεχωρίζουν.

“Το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι πηγή φυτικών ινών

και θρεπτικών συστατικών τα οποία έχουν ευεργετική δράση

στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ,

σε σίδηρο , ψευδάργυρο , χαλκό , αλλά και βιταμίνη Ε.”

 

Η γεύση του ιδιαίτερη και αρωματική.

Ελαφρά γλυκό καθώς περιέχει μούστο, που πάντα φροντίζω να συντηρώ στην κατάψυξη μου. Αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αραιωμένο πετιμέζι.

Τα αρώματα από τα μπαχάρια , αρμονικά δεμένα μεταξύ τους. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ψωμιού σε αλεύρι είναι ολικής αλέσεως και λιγότερο αλεύρι κίτρινο τύπου Μ ( παραδοσιακό).

Το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι πηγή φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών τα οποία έχουν ευεργετική δράση στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σίδηρο , ψευδάργυρο , χαλκό , αλλά και βιταμίνη Ε.

Ελάτε να δούμε τα υλικά την συνταγής.

 

Υλικά :

  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 150 ml μούστο σε θερμοκρασία δωματίου (αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε 50 γρ. πετιμέζι ανακατεμένο σε 100 ml νερού.)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καρύδας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σποράκια γλυκάνισου
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο ( κακουλέ) σε σκόνη
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
  • Μια πρέζα κρόκο Κοζάνης
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 260 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
  • 400 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 10 γρ. χαρουπάλευρο 
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ( 9 γρ.)

Υλικά για το ζυμάρι του στολισμού :

  • 50 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
  • 5 γρ. χαρουπάλευρο
  • 35 γρ. νερό
  • 5 γρ. ελαιόλαδο.

Επίσης θα χρειαστούμε :

  • 1 καρύδι με το κέλυφος του ολόκληρο
  • Μερικά αμύγδαλα
  • 1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
  • αστεροειδής γλυκάνισους.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

* Σημείωση :

Όλα τα υλικά της συνταγής μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Προσπάθησα να ετοιμάσω το Χριστόψωμο μου με τον πιο εύκολο τρόπο. Χρησιμοποίησα τον αρτοπαρασκευστή μου για να ζυμώσει και να φουσκώσει το ζυμάρι.

Το αποτέλεσμα τέλειο!

Το βλέπετε στις φωτογραφίες μου πόσο φουσκωτό ζυμάρι ετοίμασε! 

Επίσης χρησιμοποίησα ένα τσέρκι διαμέτρου 18–20 εκατοστών, το οποίο εφόσον πέρασα εσωτερικά με το πινέλο λίγο ελαιόλαδο  και πασπάλισα με λίγο αλεύρι, το ακούμπησα πάνω σε λαδόκολλα, για είμαι σίγουρη πως το ψωμί μου δεν θα κολλήσει πουθενά και θα είναι καλοψημένο απ’ όλες τις πλευρές του.

Ξεκινάμε λοιπόν ρίχνοντας μέσα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή τα υγρά υλικά για την ζύμη του ψωμιού.

Στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη καρύδας , τα μπαχαρικά κι έπειτα όλα τα στερεά, τα αλεύρια δηλαδή ανακατεμένα μεταξύ τους , το αλάτι και τέλος την μαγιά.

( αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή, θα κάνετε την διαδικασία μέσα σε ένα μεγάλο μπολ).

Τοποθετούμε τον κάδο μέσα στον αρτοπαρασκευαστή και επιλέγουμε το πρόγραμμα για την ζύμη.

Αν ζυμώσουμε με το γάντζο του πολυμίξερ μας ή με τα χέρια, θα αφήσουμε την έτοιμη ζύμη να φουσκώσει τριπλασιάζοντας τον όγκο της σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω μια κουβερτούλα.

Όταν έχουμε πλέον έτοιμη την ζύμη μας, μπορούμε να την ζυμώσουμε για μια ακόμα φορά, λαδώνοντας ελαφρώς τα χέρια μας.

Στην λαμαρίνα έχουμε στρώσει την λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο που θα μας βοηθήσει να απλώσουμε με ευκολία την ζύμη μέσα στο τσέρκι ομοιόμορφα. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει, ενώ παράλληλα προετοιμάζουμε τα στολίδια μας.

Το ζυμαράκι με το χαρουπάλευρο γίνεται όταν ανακατέψουμε όλα τα υλικά και δημιουργήσουμε ένα ελαστικό ζυμάρι.

Με την βοήθεια ενός μικρού πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο με ύψος περίπου μισού εκατοστού .

Έχουμε στη διάθεση μας μικρά τσέρκι της αρεσκείας μας τα οποία θα μας βοηθήσουν να κόψουμε τα σχέδια που θέλουμε να έχει το ψωμί μας.

Αλείφουμε με την βοήθεια ενός πινέλου, όλη την επιφάνεια του με χτυπημένο αυγό.

Αυτό θα βοηθήσει να κολλήσουν καλύτερα τα στολίδια και φυσικά να λάμψει κατά το ψήσιμο.

Τοποθετούμε τα στολίδια δημιουργώντας έναν σταυρό. Στις φωτογραφίες μου μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πως μπορείτε να το κάνετε.

Αφήνουμε στην άκρη το Χριστόψωμο μας να φουσκώσει και τα τριπλασιάσει τον όγκο του.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε στις αντιστάσεις για μία ώρα .

Το ψωμί μας είναι μοσχομυριστό και αφράτο!

Το βάζουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει .

Αυτή η μυρωδιά του σπιτικού φρεσκοψημένου ψωμιού δεν συγκρίνεται με τίποτα!!

Έτοιμο πια για να κοπεί, εφόσον σταυρωθεί, στο γιορτινό μας τραπέζι και να μοιραστεί στα αγαπημένα μας πρόσωπα!

Σας ευχαριστώ μέσα απ΄την καρδιά μου για την αγάπη σας και σας εύχομαι να περάσετε τις γιορτές όσο πιο όμορφα γίνεται!!!

Καλά Χριστούγεννα!!!

Σας φιλώ

Σοφία.

 

Δείτε το βίντεο και κάντε δωρεάν εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο!!!

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

2 σχόλια

Στειακάκη Εύα 18/12/2016 - 17:22

Τι ωραία ιδέα . Μπράβο Σοφία. Θα το κάνω οπωσδήποτε. Καλές γιορτές και να χαίρεσαι την οικογένειά σου.

Reply
sofia sofeto 19/12/2016 - 18:54

Εύα σ ευχαριστώ πολύ!!!
Καλές γιορτές με υγεία να έχουμε!!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!