Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Βασιλόπιτα ( γιαουρτόπιτα ) ολικής αλέσεως , χωρίς ζάχαρη!

Βασιλόπιτα ( γιαουρτόπιτα ) ολικής αλέσεως , χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
6 Σχόλια

 

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Η τύχη λένε πως βοηθάει τους τολμηρούς…

Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω αφήσει κάτι στην τύχη του…

Πιστεύω πως αυτό που μας χρειάζεται για την επιτυχία ,

σε όλους τους τομείς της ζωής μας ,

ή τουλάχιστον σ’ αυτούς που θεωρούμε σημαντικούς ,

είναι η πίστη στις δυνατότητες μας.

Είμαι ένα άτομο που έχει αυτή την βαθιά πίστη!

Ακολουθώ την διαίσθηση μου και πηγαίνω εκεί που μου δείχνει η καρδιά μου…

Το ίδιο κάνω κάθε φορά που σας γράφω εδώ μέσα.

Όταν σχεδιάζω την επόμενη συνταγή που θα σας παρουσιάσω…

 

Σήμερα θα σας δώσω μια ιδιαίτερη συνταγή.

Ήθελα να κλείσει αυτή η χρονιά με χρώμα , με άρωμα

και με γεύσεις συνειρμικές , απολαυστικά τυπωμένες στο μυαλό μου.

 

“Θα είναι αφράτη , ελαφρά σιροπιασμένη ,

όσο γλυκιά χρειάζεται για να μας θυμίζει

πως η ισορροπία στην ζωή μας είναι το ζητούμενο

και η αρμονία το ιδανικό .”

 

Η βασιλόπιτα για μένα συμβολίζει την ελπίδα.

Την αλλαγή , την αισιοδοξία πως ότι κι αν πέρασε την χρονιά που φεύγει ,

μπορεί να μείνει πια πίσω , να δώσει την θέση του στο νέο , στο καλύτερο!

Η βασιλόπιτα που θα κόψουμε στο σπίτι μας φέτος ,

θα έχει χρώματα και γεύση δροσερή , φρουτένια , άρωμα πορτοκαλιού και λεμονιού.

Η μικρή της «τσαχπινιά» θα είναι η προσθήκη φιστικόπαστας

που δένει μαζί με το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

και το τριμμένο ινδοκάρυδο στη επιφάνεια της.

Θα είναι αφράτη , ελαφρά σιροπιασμένη ,

όσο γλυκιά χρειάζεται για να μας θυμίζει

πως η ισορροπία στην ζωή μας είναι το ζητούμενο και η αρμονία το ιδανικό .

 

 

Σίγουρα δεν θα περιμένατε να σας κάνω τέτοια ανάλυση για μια συνταγή μου.

Η αλήθεια είναι πως οι σκέψεις , όταν δημιουργώ μέσα στην κουζίνα μου ,

είναι συνήθως τέτοιου περιεχομένου .

Εκείνη την ώρα την αναζήτησης την γευστικής ισορροπίας ,

ουσιαστικά κάνω ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό μου…

 

Δεν θα σας κουράσω άλλο με τις εσωτερικές μου αναζητήσεις.

Θα μπω κατευθείαν στην περιγραφή αυτού του εξαιρετικού γλυκού.

Θα σας πω μόνο γιατί διάλεξα να φτιάξω μια γιαουρτόπιτα.

Ο λόγος είναι πως αυτό το γλυκό είναι βαθιά ριζωμένο

στις γευστικές μνήμες των παιδικών μου Χριστουγέννων.

Αυτό το γλυκό έφτιαχνε η μάνα μου

για να κόψουμε το βράδυ της αλλαγής του χρόνου.

Το περίμενα πως και πως…

Ακόμα και τώρα έτσι νιώθω…

 

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι φυσικά στα δικά μου πρότυπα περί διατροφής.

Την έκανα μόνο με αλεύρι ζέας , χωρίς ζάχαρη ,

μόνο με στέβια και σιρόπι αγαύης για το σιρόπιασμα.

Πάμε να δούμε τα υλικά της!  

 

 

Υλικά :

 

Βασιλόπιτα :

  • 200 γρ. πουρές από ώριμες μπανάνες
  • 180 γρ. κρυσταλλική στέβια με ερυθριτόλη με αναλογία 1:2 με την ζάχαρη
  • 4 φρέσκα αυγά ( χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους )
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ( βιολογικό και ακέρωτο)
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λεμόνι ( βιολογικό και ακέρωτο)
  • Μια πρέζα κρόκος Κοζάνης
  • 440 γρ. αλεύρι ζέας ( δίκοκκο)
  • 5 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ.

 

Σιρόπι :

 

  • 200 γρ. σιρόπι αγαύης
  • 70 γρ. χλιαρό νερό
  • 1/2  κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

 

Υδατάνθρακες βασιλόπιτας ( με το σιρόπι) : 30,2 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά βασιλόπιτας ( με το σιρόπι) : 9 γρ. / 100 γρ.

 

Επίσης θα χρειαστούμε ( προαιρετικά ) :

Φιστικόπαστα:

 

  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα ανάλατα
  • 40 σταγόνες υγρή στέβια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ροδόσταμο

 

Υδατάνθρακες φιστικόπαστας : 12,67 / 100 γρ.

Λιπαρά φιστικόπαστας : 35,73 / 100 γρ.

 

Λίγες φέτες από το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη

3- 4 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο ινδοκάρυδο  

μερικά αμύγδαλα για τον στολισμό.

 

 

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το γλυκό μας λοιπόν!

Προτείνω να ξεκινήσουμε με το σιρόπι για να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο

που χρειάζεται για να κρυώσει.

Μέσα στον βραστήρα ρίχνουμε το νερό και το βράζουμε , 

αδειάζουμε μέσα σ’ ένα φλιτζάνι τα 50 γρ από αυτό

και προσθέτουμε  το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Το αφήνουμε να κρυώσει και όταν είναι έτοιμο το σουρώνουμε

μ’ ένα μικρό σουρωτήρι.

Ρίχνουμε μέσα του το σιρόπι αγαύης .

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.

 

Τώρα θα σας πω πως θα φτιάξουμε την βασιλόπιτα ( γιαουρτόπιτα).

Μέσα σ’ ένα μεταλλικό μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια από τα αυγά

και και 10 γρ. από τα 180 γρ. της στέβια.

Κτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μαρέγκα .

Αφήνουμε στην άκρη την μαρέγκα.

 

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη στέβια και τους κρόκους των αυγών.

Κτυπάμε πάλι με το μίξερ χειρός  μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά.

Προσθέτουμε τον πουρέ της μπανάνας και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Στην συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο λιωμένο.

Συνεχίζουμε το χτύπημα , προσθέτουμε το γιαούρτι

και τα ξύσματα μαζί και τον κρόκο Κοζάνης.

 

 

Τώρα θα ενώσουμε με την μαρέγκα σίγα σιγά.

Θα πάρουμε με ένα κουτάλι λίγη λίγη την μαρέγκα

και θα την προσθέσουμε μέσα στο μείγμα ,

με απαλές κινήσεις θα ανακατέψουμε από κάτω προς τα πάνω .

Όταν τελειώσουμε με όλη την μαρέγκα θα ρίξουμε σιγά σιγά

το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.

Με την βοήθεια ενός αυγοδάρτη θα ενώσουμε

καλά το αλεύρι με το υπόλοιπο μείγμα.

Αυτό ήταν!

 

Έχουμε βουτυρώσει μια στρογγυλή φόρμα ,( διαμέτρου 18 – 20 εκατοστών ),

για κέικ που έχει αποσπώμενο το πλαϊνό της μέρος

ή χρησιμοποιούμε ένα αντίστοιχο τσέρκι πάνω σε λαδόκολλα.

Το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ώστε να μην κολλήσει το γλυκό όταν ψηθεί.

Ρίχνουμε μέσα το μείγμα του γλυκού ,

αν θέλουμε τοποθετούμε μερικά αμύγδαλα στην επιφάνεια του για στολισμό.  

Επίσης δεν ξεχνάμε να βάλουμε μέσα το τυχερό φλουρί !!

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις

στους 180 βαθμούς κελσίου , για 50λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο.

Θα κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να δούμε

αν έχει ψηθεί καλά το γλυκό εσωτερικά.

Θα βυθίσουμε δηλαδή την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού ,

αν βγει καθαρή θα είναι έτοιμο ,

αν βγει με κολλημένο χυλό θα χρειαστεί λίγο ακόμα ψήσιμο.

 

Όταν έχουμε βγάλει το γλυκό από τον φούρνο , όπως είναι καυτό ,

του ρίχνουμε το σιρόπι που ετοιμάσαμε ,

προσέχουμε να πάει παντού σε ίση ποσότητα.

Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

 

Τώρα αν θέλουμε μπορούμε να διακοσμήσουμε την βασιλόπιτα μας.

Αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε φιστικόπαστα ,

καλό είναι να την ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα

για να έχει όσο χρόνο χρειάζεται να σφίξει στο ψυγείο

και έτσι να καταφέρουμε να την πλάσουμε στο σχήμα που  θέλουμε.

 

Θα ξεκινήσουμε ρίχνοντας τα φιστίκια μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι .

Ανάβουμε την φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία

και αφήνουμε  να σιγοψηθούν .

Όταν αρχίζουν και βγάζουν τα έλαια τους ελαφρώς, είναι έτοιμα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τα βάζουμε μέσα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα σκεπάζουμε ,

με τα χέρια μας τα τρίβουμε για να φύγουν τα φλούδια τους.

 

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα στο μούλτι και τα χτυπάμε καλά

μέχρι να γίνουν μια λιπαρή πάστα ( όπως το γνωστό μας φιστικοβούτυρο).

Τώρα προσθέτουμε το ροδόσταμο και την στέβια.

Χτυπάμε πάλι μέχρι να ενωθούν και η φιστικόπαστα είναι έτοιμη.

Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.

Όταν είναι  έτοιμη την πλάθουμε με τα χέρια μας σε όποιο σχήμα θέλουμε

και στολίζουμε την βασιλόπιτα μας.

 

Εγώ μαζί χρησιμοποίησα το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

και φυσικά λίγο τριμμένο ινδοκάρυδο !

Εσείς μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε!!!

Θα χαρώ πολύ να δω τις δικές σας προτάσεις διακόσμησης .

 

Αυτό το γλυκό είναι πραγματικά για μένα ξεχωριστό.

Το αγαπώ πολύ και σίγουρα δεν θα το φτιάχνω μόνο

στις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία αν το φτιάξετε!

Μακάρι , μέσα από την καρδιά μου, να περάσετε υπέροχα

και να έχετε πάνω απ’ όλα υγεία!

Αυτή είναι η πραγματική τύχη και η καλύτερη ευχή για όλους μας.

 

Σας φιλώ

Σοφία.

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

6 Σχόλια

evangelia vlassopoulou 20/12/2016 - 08:47

πολύ εντυπωσιακή η βασιλόπιτα σου. ευχαριστούμε για τη συνταγη

Reply
sofia sofeto 20/12/2016 - 09:05

Καλημέρα Ευαγγελία!! Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!!!

Reply
Νατασα Κηρυκου 06/02/2017 - 15:26

Σοφια καλησπερα, εκανα την βασιλοπιτα σου τις γιορτες και μας αρεσε παρα πολυ. Αντικατεστησα ομως τις μπανανες με χουρμαδες. Πολυ αρωματικη και αφρατη! Τελεια! Φιλια πολλα!

Reply
sofia sofeto 06/02/2017 - 18:15

Καλησπέρα Νατάσσα!! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!!! Καλή χρονιά με υγεία να έχετε!!!

Reply
Ανώνυμος 14/02/2017 - 14:43

????????

Reply
Δαμιανος 27/12/2018 - 17:26

Μπορω να αφησω εκτοςτον πουρε μπανανας .και το σιροπιασμα να ο κανω με στεβια.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More