Home Vegan Κουνουπίδι καπαμά αλά Sofeto.

Κουνουπίδι καπαμά αλά Sofeto.

by sofia sofeto
4 σχόλια

Συνταγή, κείμενο, φωτογραφία, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

 

Μαμαδίστικη συνταγή σας έχω αυτή την φορά

ή όπως λένε οι “ειδήμονες της γαστρονομίας”

ένα comfort food !!!

Προσωπικά αγαπώ τα φαγητά που με την

πρώτη μπουκιά μου θυμίζουν από που ξεκίνησα,

που βρίσκομαι τώρα και που θέλω να φτάσω αύριο…

Και ναι! Αυτό είναι ένα τέτοιο φαγάκι,

γιατί μου φωνάζει χαρούμενο

πως το πρωτοέφαγα στην κουζίνα της μάνας μου,

τώρα πια είναι από τα αγαπημένα πιάτα

του γιού μου και του άντρα μου

και στο μέλλον ευελπιστώ να το μαγειρεύει

κι η κόρη μου στην οικογένεια της.

Δεν θα πω αλλά όμως για τα δικά μου…

Θα σας πω μόνο πως το έχω φέρει

κι αυτό στα μέτρα μου…

Το φτιάχνω δηλαδή με τον δικό μου τρόπο,

σεβόμενη τις γεύσεις και τα αρώματα

των πρώτων υλών,

αλλά και των θρεπτικών συστατικών του

που δεν θέλω να καταστρέψω.

Διατροφική αξία του κουνουπιδιού ανά 100 γρ :

*Θερμίδες: (kcal):24 g

*Λιπαρά: 0,3 g

*Υδατάνθρακες: 5 g

*Νάτριο: 30 mg

*Κάλιο: 299 mg

*Πρωτείνη: 1,9 g

*Φυτικές ίνες: 2g

Επίσης περιέχει :

Βιταμίνη C: 48,2 mg , Ασβέστιο: 22 mg ,

Σίδηρο: 0,4 mg , Μαγνήσιο: 15 mg

Υλικά για 3-4 άτομα :

• 2 μέτρια κουνουπίδια ή 4 μικρά
• 4 – 5 πατάτες μετρίου μεγέθους
• 2 πράσα ( το λευκό μέρος τους ) κομμένα σε ροδέλες
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδου περασμένη στην πρέσα
• 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε φέτες
• 2 μεγάλα καρότα σε φέτες
• 1 ξυλάκι κανέλλα Κεϋλάνης
• 200 γρ χυμός ντομάτας ελαφρά συμπυκνωμένος
• 2 κ.σ  πάστα πιπεριάς Φλωρίνης αλά Sofeto (προαιρετικά )
• 1 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 50 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• αλάτι και πιπέρι.

Διαδικασία :

Όπως προανέφερα λοιπόν,

κάνω και σ’αυτή την συνταγή “του κεφαλιού μου” και ξεπερνώντας τις “παραδόσεις”

που θέλουν το κουνουπίδι τηγανισμένο ….

πολύ απλά δεν το κάνω…

Τι κάνω λοιπόν;

Αρχικά χρειάζομαι μια ευρύχωρη κατσαρόλα

ώστε να μην “στριμώξω” το φαγητό μου.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 20 γρ ελαιόλαδο

και σωτάρουμε ελαφρά,

σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία,

το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο.

Προσοχή δεν τα αφήνουμε να μαυρίσουν,

μόνο να γυαλίζουν για 2-3 λεπτά.

Τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα

και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.

Τώρα προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κουνουπίδι

ολόκληρο το οποίο έχουμε καθαρίσει

και πλύνει καλά.

Προσέχουμε να έχει στραγγίσει η υγρασία του.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες

κομμένες στα τέσσερα, τα καρότα και τις πιπεριές,

μαζί και το ξυλάκι της κανέλας.

Μέσα στο μπολ που βάλαμε

τα σωταρισμένα κρεμμύδια κ.τ.λ

προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το μπαλσάμικο,

το πιπέρι και την πάστα πιπεριάς Φλωρίνης.

Ανακατεύουμε καλά και με το κουτάλι

απλώνουμε την σάλτσα πάνω από το κουνουπίδι

και τις πατάτες.

Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα

και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά

μέχρι να μαλακώσουν.

Δεν προσθέτουμε επιπλέον νερό,

αφήνουμε να σιγοβράσουν

με την δική τους υγρασία τα λαχανικά.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμα,

ρίχνουμε το αλάτι και τον μαϊντανό.

Σβήνουμε την φωτιά και αποσύρουμε

την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο

όταν έχει πέσει η βράση του φαγητού.

*Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή,

στο βράσιμο του φαγητού,

να μην παραβράσει και το κουνουπίδι διαλύεται.

Σερβίρουμε ιδανικά μαζί

με τυρί φέτα ή ξινομυζήθρα.

Απολαύστε το!!!

Μέχρι την επόμενη μας συνάντηση

Σας φιλώ
Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

4 σχόλια

Iraklis 24/02/2019 - 20:59

Εγώ βλέπω μπρόκολο και όχι κουνουπίδι ?
Μετά το σωτάρισμα … δεν προσθέτεις νερό για το βράσιμο ? η απλά εξυπακούεται.
Ευχαριστώ

Reply
sofia sofeto 24/02/2019 - 21:05

Άσπρο μπρόκολο δεν υπάρχει απ’ όσο ξέρω… Κουνουπίδι είναι! Το φαγητό όπως αναφέρω, σιγοβράζεται σκεπασμένο με τα υγρά του. Δεν προσθέτουμε επιπλέον νερό.

Reply
Αγγελική 25/02/2019 - 17:19

Το κάνω έτσι ακριβώς μόνο που στο τέλος το βάζω λίγο στο φούρνο να ροδίσει ελαφρά

Reply
sofia sofeto 25/02/2019 - 20:19

Πολύ ωραία!!! Απλά στον φούρνο αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Σίγουρα προστίθεται γεύση, αλλά χάνουμε στην ποιότητα.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!