Home Vegan Ψωμί ολικής αλέσεως, με φαγόπυρο. Χωρίς γλουτένη.

Ψωμί ολικής αλέσεως, με φαγόπυρο. Χωρίς γλουτένη.

by sofia sofeto
6 σχόλια
Κείμενο, φωτογραφίες, food styling:
Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).
Συνταγή: Στέλλα Σαρηπαναγιώτου.

Πριν ένα χρόνο περίπου, ξεκινώντας η περιπέτεια μου με το αυτοάνοσο νόσημα της κοιλιακής, άρχισε και η προσπάθεια μου να φέρω στα νέα δεδομένα της ζωής μου, την διατροφή μου, μιας και η μοναδική λύση του προβλήματος είναι ακριβώς αυτό!

Η πλήρης αποχή από την γλουτένη, σε κάθε της εκδοχή, είναι η ευκαιρία που έχουμε, όλοι όσοι πάσχουμε από αυτό το νόσημα, ώστε να αποκατασταθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε η γλουτένη στον οργανισμό μας.

Το ψωμί είναι μια ιστορία περίεργη…

Στην αγορά πλέον υπάρχουν αρκετά αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη. Ομολογώ πως ξεκίνησα, όπως οι περισσότεροι, από εκεί…

Υπήρξα όμως, όπως ίσως γνωρίζετε, φανατική οπαδός του σπιτικού ψωμιού. Πως θα μπορούσα να ζήσω πλέον με ετοιματζίδικα ψωμιά, αμφιβόλου ποιότητας;

Αγόρασα λοιπόν διαφορά άλευρα χωρίς γλουτένη και ξεκίνησα τις δοκιμές μου. Η αρχή έγινε με τα άλευρα που μπορούσα να βρω στα σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα ήταν καλό, αλλά όχι για τα δικά μου διατροφικά πρότυπα.

Την λύση μου την έδωσε η καλή φίλη, διαιτολόγος –  διατροφολόγος Στέλλα Σαρηπαναγιώτου.

Είχα την τιμή να συζητήσω μαζί της σε προηγούμενο άρθρο μου σχετικά με την κοιλιοκάκη και τον διαβήτη.

Μου πρότεινε λοιπόν την αγαπημένη της συνταγή για ψωμί χωρίς γλουτένη, καθώς και η ίδια για λόγους υγείας, αποφεύγει την κατανάλωση της.

Την δοκίμασα λοιπόν και νομίζω πως βρήκα αυτό που έψαχνα. Η μοναδική δική μου προσθήκη, είναι το χαρουπάλευρο το οποίο δίνει εκτός από το μελαχρινό του αποτέλεσμα, μια ιδιαίτερη γεύση στο σύνολο. Μου αρέσει να το προσθέτω στις συνταγές μου, σε μικρές ποσότητες.

Το αποτέλεσμα είναι, ένα ψωμί που είχα ανάγκη να φτιάξω και να απολαύσω. Χορταστικό, με την ποσότητα που είχα συνηθίσει από το παρελθόν να τρώω ( πριν την κοιλιοκάκη έφτιαχνα κι έτρωγα ψωμί σπιτικό ολικής αλέσεως). Με την αναλογία υδατανθράκων και τον γλυκαιμικό δείκτη που φροντίζει παράλληλα και τον διαβήτη μου.

Στέλλα σ’ευχαριστώ πολύ!

Υλικά:

• 430 γρ αλεύρι φαγόπυρου χωρίς γλουτένη

• 60 γρ άμυλο καλαμποκιού χωρίς γλουτένη

• 10 γρ χαρουπάλευρο χωρίς γλουτένη

• 1 κ.γλ. ξανθανικό κόμμι

• 2 κ.γλ. ξηρή μαγιά χωρίς γλουτένη

• 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι

• 1 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 κ.γλ. μέλι ή χαρουπόμελο

• 500 γρ χλιαρό νερό

• 1,5 κ.γ ελαιόλαδο για τη φόρμα.

• Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους, όπως ηλιόσποροι, σουσάμι, κολοκυθόσποροι, παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο κ.τ.λ.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

 

Ξεκινώντας διαλύουμε τη μαγιά και το μέλι μέσα στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να αρχίσουν να φαίνονται μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος, δείγμα πως η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί.

Προσθέτουμε σ’ ένα μπολ τα άλευρα, το ξανθανικό κόμμι και το αλάτι. Τα αναμειγνύουμε μ’ ένα αυγοδάρτη.

Στα υγρά υλικά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα των αλεύρων σταδιακά, μέσα στα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη ή καλύτερα με το μίξερ χειρός για να ομογενοποιηθούν καλά.

Το αποτέλεσμα μοιάζει σαν χυλός για κέικ.

Δεν θυμίζει το ζυμάρι αλεύρων με γλουτένη που μπορεί και πλάθεται.

Λαδώνουμε μ’ ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής μια φόρμα του κέικ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα ομοιόμορφα. Ραντίζουμε ελαφρά με το χέρι μας την επιφάνεια του με λίγο νερό. Έτσι θα κολλήσουν καλύτερα οι σπόροι που θα θελήσουμε να ρίξουμε πάνω του.

Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να διπλασιαστεί ο όγκος του.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά στις αντιστάσεις και για ακόμα 30 λεπτά στους 170°C, αλλά στον αέρα.

Δεν ανοίγουμε το φούρνο μέχρι να ψηθεί.

Το βγάζουμε από την φόρμα όταν είναι έτοιμο κι αφήνουμε πάνω σε σχάρα ώστε να κρυώσει εντελώς.

Η χαρακτηριστική γήινη μυρωδιά του φαγόπυρου είναι το σήμα κατατεθέν του.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, σας αφήνω να το απολαύσετε!

Σας φιλώ γλυκά,

Σοφία.

Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!

Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!

 

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

6 σχόλια

Ελένη 29/03/2021 - 06:26

Καλημέρα μας! Εξαιρετική η συνταγή. Πολύ νόστιμο ψωμί με ωραία υλικά. Ομως παρόλο που εφάρμοσα πιστά τις αναλογίες και τις οδηγίες, εντούτοις στο φούρνο “εσκασε” η επιφάνεια της και γενικά έγινε πολύ αφυδατωμένο. Το έκοψα και το συντηρώ σε τάπερ στο ψυγείο. Τι πήγε στραβά με τα υλικά? Α το μόνο που παρέλειψα ήταν το ξανθ. κόμμι γιατί δεν έβρισκα .. ΑΝ αυτό έφταιξε, σκέφτομαι την επόμενη φορά να βράσω λίγο λιναρόσπορο και να το προσθέσω. Περίπου1-2 κ.σ. Ποια η γνώμη σας?

Reply
sofia sofeto 30/03/2021 - 10:32

Καλημέρα σας. Το πιθανότερο είναι πως έγινε γιατί έλειπε το ξανθανικό κόμμι το οποίο βοηθά στην συνοχή και την ελαστικότητα της ζύμης. Δοκιμάστε με τον λιναρόσπορο ή με χτυπημένο ασπράδι αυγού. Επίσης βοηθάει το κόμμι γκουαρ και το αγάρ αγάρ. Σας ευχαριστώ.

Reply
Βασιλειάδου Δέσποινα 04/11/2022 - 15:17

Καλησπέρα, με θερμές ευχαριστίες για την ωραία συνταγή.
Την έχω κάνει αρκετές φορές.
Αλλά ενώ δεν παρέλειψα κανένα υλικό, εκτός από τους σπόρους, κι εμένα μου βγαίνει συνήθως στεγνό και σκάζει η επιφάνειά του.
Είναι πολύ ωραίο τις δύο πρώτες μέρες, και μετά σταδιακά αφυδατώνεται έντονα.
Αυτό που ειπώθηκε για τον λιναρόσπορο, επειδή δεν το κατάλαβα πολύ καλά, μπορούμε να το εξηγήσουμε καλύτερα;
Ο λιναρόσπορος να είναι αλεσμένος;
Έχω διαβάσει ότι χωρίς να αλεστεί, δεν ωφελεί διότι αποβάλλεται από τον οργανισμό χωρίς να απορροφηθούν τα τόσο πολύτιμα στοιχεία του.
Αν θέλετε, εξηγείστε το. Ευχαριστώ!

Reply
sofia sofeto 07/11/2022 - 22:37

Καλησπέρα σας. Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει η συνταγή. Τα ψωμιά χωρίς γλουτένη δυστυχώς δεν μπορούν να διατηρήσουν την φρεσκάδα για πολλές μέρες. Προσωπικά είτε το κόβω σε φέτες και διατηρώ στο ψυγείο και το ζεσταίνω πριν το καταναλώσω ή προτιμώ να φτιάξω μικρή ποσότητα που θα καταναλωθεί σε δύο μέρες το πολύ. Ο λιναρόσπορος απ’όσο ξέρω είναι καλύτερα να είναι κομμένος. Να είστε καλά ❤️

Reply
Σοφια 19/08/2023 - 19:47

Καλημέρα σας,
Ο φούρνος μου είναι ηλεκτρικός και χωρίς τη δυνατότητα ψησίματος με αέρα. Θα προτείνατε κάποια αλλαγή στο ψήσιμο ή αλλιώς μήπως γνωρίζετε σε τι θερμοκρασία θα είναι έτοιμο, αν χρησιμοποιήσω θερμόμετρο;

Reply
sofia sofeto 19/08/2023 - 20:01

Καλησπέρα σας. Μπορείτε να το ψήσετε στους 170°C για 10 λεπτά επιπλέον. Εξαρτάται από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας πάντα, καθώς δεν είναι ίδιας απόδοσης όλοι οι φούρνοι. Δοκιμάστε το έτσι και αν κρίνετε πως είναι ψημένο επαρκώς το ρυθμίζετε με αυτό τον τρόπο ή αφήνετε λίγα λεπτά επιπλέον. Καλή επιτυχία.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!