Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Κράκερ τραγανά, χωρίς γλουτένη.

Κράκερ τραγανά, χωρίς γλουτένη.

by sofia sofeto
2 σχόλια

Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food styling:

Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

Η Άνοιξη είναι η εποχή της βόλτας. Είτε βγούμε για περπάτημα στο βουνό, είτε πάμε στο παρκάκι της γειτονιάς μας, χρειαζόμαστε πάντα να έχουμε στην τσάντα μας ένα νόστιμο σνακ, ικανό να μας χορτάσει και να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια, όταν η πρόσβαση σε προϊόντα χωρίς γλουτένη (για εμάς τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη) είναι δύσκολη, έως αδύνατη. 

“Ο Μάϊος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την νόσο της κοιλιοκάκης. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με την περιπέτεια μου με την νόσο εδώ.”

Τα κράκερ που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι μια εξαιρετική λύση. Με συστατικά ιδιαίτερα φροντισμένα και γεύση που μπορεί ο καθένας μας να καθορίσει σύμφωνα με την προτίμηση του.

Γίνονται πανεύκολα και διατηρούνται τραγανά για μέρες, εφόσον τα κλείσουμε σε βαζάκι και δεν παίρνουν υγρασία.

Υλικά για 350 γρ κράκερ:

• 40 γρ βούτυρο ξηρών καρπών της αρεσκείας μας (αμυγδάλου, κάσιους, ταχίνι, φιστικοβούτυρο κ.λ.π)

• 40 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

• 200 γρ νερό

• 4 αυγά μεσαίου μεγέθους

• 1/3 κ.γ αλάτι

• 30 γρ αλεύρι κάστανου ρυζιού (χωρίς γλουτένη)

• 30 γρ αλεύρι φαγόπυρου (χωρίς γλουτένη)

• 60 γρ αλεύρι καρύδας (χωρίς γλουτένη)

• 1,5 κ.γ μπέικιν πάουντερ (χωρίς γλουτένη)

• Μπαχαρικά της αρεσκείας μας (σκόρδο σε σκόνη, ρίγανη, πιπέρι, μπούκοβο, πάπρικα κ.τ.λ)

• 50 γρ σουσάμι (για πασπάλισμα)

• 30 γρ ηλιόσπορους καθαρισμένους (για πασπάλισμα).

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

 

Για να φτιάξουμε τα κράκερ μας θα χρειαστούμε ένα μπολ για να ανακατέψουμε τα υλικά και δύο λαμαρίνες του φούρνου για να τα ψήσουμε.

Ρίχνουμε τα αυγά μέσα στο μπολ και τα χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη. Έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι, μαζί και το νερό. Καλό ανακάτεμα. Τέλος προσθέτουμε τα άλευρα ανακατεμένα με το μπέικιν πάουντερ. Το μείγμα θέλει καλή ομογενοποίηση.

Σε λίγα λεπτά θα πήξει και θα γίνει ένας ρευστός χυλός. Στρώνουμε λαδόκολλα πάνω στις δύο λαμαρίνες και μοιράζουμε το μείγμα σε ίσες ποσότητες. Με την βοήθεια μιας διάφανης μεμβράνης τροφίμων, πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας ή με ένα πλάστη και απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας. Συνεχίζουμε το ίδιο και στην δεύτερη λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τους ηλιόσπορους. Τους πιέζουμε ελαφρά για να κολλήσουν στο μείγμα.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 160°C και ψήνουμε και τις δύο λαμαρίνες ταυτόχρονα στην λειτουργία του αέρα. Ο χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί κυρίως από το πόσο ομοιόμορφα έχουμε απλώσει το μείγμα στις λαμαρίνες. Στα 15-20 λεπτά μπορούμε να βγάλουμε τις λαμαρίνες απ’τον φούρνο και με προσοχή να ξεκολλήσουμε από την λαδόκολλα το μισοψημένο μείγμα. Σπάμε με τα χέρια μας σε μικρότερα κομμάτια και τα απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην λαδόκολλα. Τα βάζουμε πάλι στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά. Όταν δούμε πως έχουν χάσει όλη την υγρασία τους, είναι έτοιμα. Μπορούμε να κλείσουμε την θερμοκρασία του φούρνου και με την πόρτα του μισάνοιχτη, να τα αφήσουμε μέσα μέχρι να κρυώσει λίγο ο φούρνος. Όσο καλύτερα έχουν αφυδατωθεί, τόσο πιο τραγανά γίνονται. Έπειτα τα βάζουμε πάνω σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Τα διατηρούμε μέσα σε μπολ που κλείνει καλά με καπάκι. 

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε, σας φιλώ γλυκά.

Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

2 σχόλια

Θεοδόσης Μιρμίρογλου 11/05/2022 - 15:33

Σοφία μου υπέροχη ❤️
Θησαυρέ μου ανεκτίμητε …
Ευχαριστούμε πολύ πολύ , ακόμη περισσότερο πολύ !!! για άλλη μια υπέροχη δημιουργία σου … !!!

Reply
sofia sofeto 11/05/2022 - 16:41

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Να είσαι καλά ❤️

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!