Home Άγρια χόρτα Προβάτσες αβγολέμονο με κοτόπουλο, ή μαγειρική μετά την βόλτα!

Προβάτσες αβγολέμονο με κοτόπουλο, ή μαγειρική μετά την βόλτα!

by sofia sofeto
24 Σχόλια
προβατσες 1JPG
 Η βόλτα που σας περιέγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση μου,
είχε ως αποτέλεσμα ένα καταπληκτικό φαγητό!
Μάζεψα υπέροχα και ιδιαίτερα άγρια χόρτα ,
τις προβάτσες!
 
 Οι προβάτσες (limonium sinatum),
 που οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα αμάραντα
 μπλε και άσπρα καλοκαιρινά λουλούδια τους,
 έχουν το χειμώνα πλούσια φύλλα, με κάπως στυφή γεύση.
 Οι κάτοικοι των Κυκλάδων τα μαγειρεύουν με χοιρινό,
 συνήθως κάνοντας και αβγολέμονο.
 προβατσες 2JPG
Σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ ωραία η ιδέα να τα φτιάξω με κοτόπουλο!
Όλη η οικογένεια συμφώνησε,
 κι έτσι ξεκίνησα την διαδικασία που θα σας περιγράψω παρακάτω…
 
Υλικά :
1 κιλό προβάτσες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1 /2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο
1 σκελίδα σκόρδου
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
Αφού λοιπόν πάμε στην εξοχή και μαζέψουμε τις προβάτσες,
πρέπει να τις καθαρίσουμε πολύ προσεκτικά από τα χώματα και τα ξερά.
Είναι μια χρονοβόρος διαδικασία , η αλήθεια…
Μετά το καθάρισμα πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χόρτα μας
γιατί συνήθως φυτρώνουν σε αμμουδερά εδάφη και κρατάνε αρκετή άμμο.
Τα πλένουμε λοιπόν αρκετές φορές και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και ανάβουμε να πάρει βράση.
Εκεί θα ζουματίσουμε τα χόρτα για να φύγει η σπιρτάδα τους.
Τα βάζουμε στο νερό που βράζει για 2-3 λεπτά,
 με σκεπασμένο καπάκι για να μην χάσουν το χρώμα τους.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
 
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο,
το πλένουμε του αφαιρούμε λίπη και πέτσες.
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμυδάκια ,
φρέσκα και ξερό όλα ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον άνηθο ,
ψιλοκομμένα επίσης .
Έχουμε ανάψει την φωτιά και τα ψιλοσοτάρουμε στα υγρά τους,
ρίχνουμε το πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο,
όταν σοταριστούν και ασπρίσουν τα κομμάτια του κοτόπουλου ,
ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ,
5 -6 λεπτά είναι καλά.
Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε τα χόρτα μέσα στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε και 1 ποτήρι ζεστό νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί σκεπασμένα.
Όταν δοκιμάσουμε και δούμε πως έχουν βράσει χόρτα και κοτόπουλο,
είναι η ώρα να ρίξουμε το αλάτι και λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό μας.
Αφού κρύωσε και είναι χλιαρό,
είναι η στιγμή που θα φτιάξουμε το αβγολέμονο.
Κτυπάμε το αυγό σε μια λεκάνη ,
σιγά σιγά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το κτύπημα.
Παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο απ’ τον ζωμό του φαγητού μας 
και τον ρίχνουμε στο αβγολέμονο συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε αρκετό ζωμό ώστε να φέρουμε το αβγολέμονο
 σε μια κοντινή θερμοκρασία με το φαγητό .
Μόλις είναι έτοιμο το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό,
ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε να πάρει βράση σε μεσαία θερμοκρασία,
Το αβγολέμονο είναι έτοιμο!
Το φαγητό μας λαχταριστό και μυρωδάτο ,
πεντανόστιμο , είναι στο πιάτο και μας καλεί να το δοκιμάσουμε…
Καλή μας όρεξη!
προβατσες 3JPG

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

24 Σχόλια

Penelope 18/02/2013 - 11:57

Τα αμάραντα τα ξέρω πολύ καλά, μιας και πάντα τα μάζευα με μανία όταν βρισκόμουν πιο κοντά στην θάλασσα, από ότι τώρα τελευταία.

Αλλά ότι τα φύλλα τους μαγειρεύονται δεν το ήξερα βρε Σοφία, και καθώς το ψάχνω…όλο και περισσότερα μαθαίνω σχετικά!

Reply
Sofia Sofeto 18/02/2013 - 12:03

Πηνελόπη δοκιμασέ τα με την πρώτη ευκαιρία , είναι πολύ ωραία και έχουν το καλό ότι δεν λιώνουν εύκολα μέσα στο φαγητό ,εδώ στο νησί τα φτιάχνουν με χοιρινό, είναι πολύ καλό!

Reply
Ξανθή 18/02/2013 - 12:28

Τις προβάτσιες τις έμαθα από ξαδέλφη που είναι στο απέναντι νησί από σας. Δεν τις έχω γευθεί βέβαια αν και θα το ήθελα πολύ.
Καλή εβδομάδα.

Reply
Sofia Sofeto 18/02/2013 - 20:02

Ξανθή φρόντισε να τις δοκιμάσεις, είναι πολύ γευστικά χόρτα! Καλή εβδομάδα και σε εσένα!

Reply
Loulou lolita 18/02/2013 - 14:44

Σοφία μπορεί να πω βλακεία αλλά οι προβάτσες είναι το φυτό που κάνει τον “Μάη” που μαζεύουμε για στεφάνι; έτσι μου φάνηκε από την φωτό του λουλουδιού!
Μάλλον λαθος θα κάνω…

Reply
Sofia Sofeto 18/02/2013 - 20:03

Όχι Λουλού, έτσι όπως τα λες είναι, αυτό το λουλούδι κάνει!

Reply
Demi 18/02/2013 - 15:32

Μου μαζεψε ο αδερφός μου διαφορα χόρτα και προβάτσες ..στις αρχες του μήνα !!!γευστικότατα και σαλάτα αλλα το δικό σου φαγητο δεν παιζεται!!!!υπέροχο !!!!μπράβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τα λουλουδάκια ειναι απο τα αγαπημενα μου τα μαζευουμε με την μικρη και γεμίζουμε βάζα και αυλή………….

Reply
Sofia Sofeto 18/02/2013 - 20:04

Κι εμένα μ’ αρέσουν πολύ τα λουλούδια τους, θα τα δοκιμάσω και σκέτα!

Reply
Ely 18/02/2013 - 16:04

Μια συνταγή νόστιμο και ελαφρύ! Μου αρέσει τόσο πολύ, φίλε μου! <3 Μπράβα! Ένα καλό ξεκίνημα της εβδομάδα, αστέρι! <3

Reply
Sofia Sofeto 18/02/2013 - 20:05

Να είσαι καλά!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Φιλάκια!!!!

Reply
Conna 18/02/2013 - 17:19

Βρε τι μαθαίνω σήμερα .. τις προβάτσες δεν τις γνωρίζω .. μακάρι να είχα ενα πιατάκι να τις δοκιμάσω.

Ιδιαίτερη η συνταγή σου Σοφία σήμερα. Ευχαριστούμε.

Φιλιά

Reply
Sofia Sofeto 18/02/2013 - 20:06

Ευχαριστώ πολύ , αν βρεθείς στην εξοχή σίγουρα θα βρεις να μαζέψεις, δοκίμασε το!

Reply
Neli 18/02/2013 - 20:17

Πρώτη φορά το ακούω ότι λέγονται και προβάτσες τα αμάραντα, πολύ ωραίο φαίνεται το φαγητό σου,τώρα που ανοίγει ο καιρός θα μαζέψω και θα φτιάξω και εγω.Καλή εβδομάδα.

Reply
Sofia Sofeto 18/02/2013 - 21:09

Νέλη να βιαστείς γιατί σε λίγο θα βλαστώσουν και δεν θα τρώγονται, θα είναι πολύ σκληρά!

Reply
ΕΛΕΝΗ 18/02/2013 - 21:07

Σοφάκι μου πολύ ωραία συνταγή αχ και να είχα ένα πιατάκι τώρα!!!
Φιλιά πολλά!

Reply
Sofia Sofeto 18/02/2013 - 21:11

Προλαβαίνεις να μαζέψεις Ελένη , μέχρι τέλος του μηνός θα κρατάνε τρυφερές ακόμα, εκεί στην Λάρισα φαντάζομαι πως θα έχετε ε;

Reply
lila georgiou 18/02/2013 - 22:17

εδω θεσσαλια εχουμε αφθονια χορταρικων για πολλες παρασκευες.ορεξη και δημιουργικοτητα να εχουμε!

Reply
Sofia Sofeto 19/02/2013 - 20:33

Λίλα περιμένω τις ιδέες σου, πρέπει να αξιοποιήσεις τον θησαυρό της γης σου, Καλό σου βράδύ!

Reply
Kitchen Stories 19/02/2013 - 10:49

Αυτά τα χόρτα δεν τα έχω δοκιμάσει και φαίνονται τόσο χορταστικά και παχιά! Ό,τι πρέπει για αυγολέμονο.
Το πιάτο είναι από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς.

Δυστυχώς στην περιοχή μου δεν έχει αμάραντα…
Z.

Reply
Sofia Sofeto 19/02/2013 - 20:35

Κρίμα Ζαμπία μου!
Αν βρεθείς κάπου με προβάτσες μάζεψε καμιά τσαντούλα,
είναι πολύ ωραία!
Καλή σου νύχτα και καλό ξημέρωμα!

Reply
sundayspoon 20/02/2013 - 12:23

Τις προβάτσες πρώτη φορά τις ακούω και δεν έχει τύχει να τις δοκιμάσω. Τα λουλούδια τους βέβαια είναι πανέμορφα!
Από κει και πέρα, επειδή ξέρω ότι οι μαγειρικές σου προτάσεις είναι πάντα προσεγμένες, θρεπτικές και νόστιμες, είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ εύγευστο πιάτο!
Μπράβο Σοφία μου!

Reply
Sofia Sofeto 20/02/2013 - 15:59

Γεια σου κορίτσι μου!
Τελικά πολύ λίγοι ξέρουν για τις προβάτσες…
Αλλά μην νομίζεις , και εγώ πρόσφατα τις ανακάλυψα!
Σε πρώτη ευκαιρία δοκίμασε τις!
Καλό απόγεύμα και σ΄ εύχαριστώ!

Reply
Eri 20/02/2013 - 16:34

Τι να σου πω βρε Σοφία μου που μου τρέχουν τα σάλια και δεν κρατιέμαι να έρθω στην Ελλάδα! Υπέροχο φαγάκι!

Reply
Sofia Sofeto 20/02/2013 - 17:09

Έλα κορίτσι μου και θα πάμε να μαζέψουμε μαζί τις προβάτσες!!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

error: Προσταυτευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!