8,9K
Η βόλτα που σας περιέγραψα σε
προηγούμενη ανάρτηση μου,
είχε ως αποτέλεσμα ένα καταπληκτικό φαγητό!
Μάζεψα υπέροχα και ιδιαίτερα άγρια χόρτα,
τις προβάτσες!
Η προβάτσα (limonium sinatum)
ή Λειμώνιο το δαντελωτό, από την οποία
οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα αμάραντα
μπλε και άσπρα καλοκαιρινά λουλούδια της,
έχει το χειμώνα πλούσια φύλλα,
με κάπως στυφή γεύση.
Οι κάτοικοι των Κυκλάδων τα μαγειρεύουν με χοιρινό συνήθως, κάνοντας τα αυγολέμονο.
Σκέφτηκα πως θα ήταν πολύ ωραία η ιδέα
να τα φτιάξω με κοτόπουλο!
Όλη η οικογένεια συμφώνησε,
κι έτσι ξεκίνησα την διαδικασία που θα σας περιγράψω παρακάτω…
Υλικά :
1 κιλό προβάτσες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο
1 σκελίδα σκόρδου
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
2 φρέσκα αυγά
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
Αφού λοιπόν πάμε στην εξοχή
και μαζέψουμε τις προβάτσες,
πρέπει να τις καθαρίσουμε πολύ προσεκτικά
από τα χώματα και τα ξερά.
Είναι μια χρονοβόρος διαδικασία , η αλήθεια…
Μετά το καθάρισμα πρέπει να πλύνουμε σχολαστικά τα χόρτα μας, γιατί συνήθως φυτρώνουν σε αμμουδερά εδάφη και κρατάνε αρκετή άμμο.
Τα πλένουμε λοιπόν αρκετές φορές και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και ανάβουμε
την φωτιά για να πάρει βράση.
Εκεί θα ζουματίσουμε τα χόρτα
για να φύγει η σπιρτάδα τους.
Τα βάζουμε στο νερό που βράζει για 2-3 λεπτά,
με σκεπασμένο καπάκι
για να μην χάσουν το χρώμα τους.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο.
Το πλένουμε, του αφαιρούμε τα λίπη και το δέρμα.
Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί
με τα φρέσκα κρεμμυδάκια
και ξερό, όλα ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τον άνηθο,
ψιλοκομμένα επίσης.
Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία
και τα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το πιπέρι και όταν σωταριστούν και ασπρίσουν τα κομμάτια του κοτόπουλου,
ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε
να εξατμιστεί το αλκοόλ για 5 -6 λεπτά.
Τώρα είναι η ώρα να προσθέσουμε
τα χόρτα μέσα στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε μαζί και 1 ποτήρι ζεστό νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί σκεπασμένα.
Όταν δοκιμάσουμε και δούμε
πως έχουν βράσει χόρτα και κοτόπουλο,
είναι η ώρα να ρίξουμε το αλάτι
και λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό μας.
Εφόσον είναι χλιαρό, είναι η στιγμή που θα φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε τα αυγά σ’ ένα μπολ.
Σιγά σιγά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού
και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο απ’ τον ζωμό
του φαγητού μας και τον ρίχνουμε στο αυγολέμονο συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε αρκετό ζωμό,
ώστε να φέρουμε το αυγολέμονο
σε μια κοντινή θερμοκρασία με το φαγητό .
Μόλις είναι έτοιμο το ρίχνουμε μέσα στο φαγητό. Ανακατεύουμε καλά, ανάβουμε την φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση σε μεσαία θερμοκρασία, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Το αυγολέμονο είναι έτοιμο!
Το φαγητό μας λαχταριστό και μυρωδάτο! Μπορούμε πλέον να το σερβίρουμε
στο πιάτομας και να το δοκιμάσουμε…
Καλή μας όρεξη!
24 σχόλια
Τα αμάραντα τα ξέρω πολύ καλά, μιας και πάντα τα μάζευα με μανία όταν βρισκόμουν πιο κοντά στην θάλασσα, από ότι τώρα τελευταία.
Αλλά ότι τα φύλλα τους μαγειρεύονται δεν το ήξερα βρε Σοφία, και καθώς το ψάχνω…όλο και περισσότερα μαθαίνω σχετικά!
Πηνελόπη δοκιμασέ τα με την πρώτη ευκαιρία , είναι πολύ ωραία και έχουν το καλό ότι δεν λιώνουν εύκολα μέσα στο φαγητό ,εδώ στο νησί τα φτιάχνουν με χοιρινό, είναι πολύ καλό!
Τις προβάτσιες τις έμαθα από ξαδέλφη που είναι στο απέναντι νησί από σας. Δεν τις έχω γευθεί βέβαια αν και θα το ήθελα πολύ.
Καλή εβδομάδα.
Ξανθή φρόντισε να τις δοκιμάσεις, είναι πολύ γευστικά χόρτα! Καλή εβδομάδα και σε εσένα!
Σοφία μπορεί να πω βλακεία αλλά οι προβάτσες είναι το φυτό που κάνει τον “Μάη” που μαζεύουμε για στεφάνι; έτσι μου φάνηκε από την φωτό του λουλουδιού!
Μάλλον λαθος θα κάνω…
Όχι Λουλού, έτσι όπως τα λες είναι, αυτό το λουλούδι κάνει!
Μου μαζεψε ο αδερφός μου διαφορα χόρτα και προβάτσες ..στις αρχες του μήνα !!!γευστικότατα και σαλάτα αλλα το δικό σου φαγητο δεν παιζεται!!!!υπέροχο !!!!μπράβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τα λουλουδάκια ειναι απο τα αγαπημενα μου τα μαζευουμε με την μικρη και γεμίζουμε βάζα και αυλή………….
Κι εμένα μ’ αρέσουν πολύ τα λουλούδια τους, θα τα δοκιμάσω και σκέτα!
Μια συνταγή νόστιμο και ελαφρύ! Μου αρέσει τόσο πολύ, φίλε μου! <3 Μπράβα! Ένα καλό ξεκίνημα της εβδομάδα, αστέρι! <3
Να είσαι καλά!
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
Φιλάκια!!!!
Βρε τι μαθαίνω σήμερα .. τις προβάτσες δεν τις γνωρίζω .. μακάρι να είχα ενα πιατάκι να τις δοκιμάσω.
Ιδιαίτερη η συνταγή σου Σοφία σήμερα. Ευχαριστούμε.
Φιλιά
Ευχαριστώ πολύ , αν βρεθείς στην εξοχή σίγουρα θα βρεις να μαζέψεις, δοκίμασε το!
Πρώτη φορά το ακούω ότι λέγονται και προβάτσες τα αμάραντα, πολύ ωραίο φαίνεται το φαγητό σου,τώρα που ανοίγει ο καιρός θα μαζέψω και θα φτιάξω και εγω.Καλή εβδομάδα.
Νέλη να βιαστείς γιατί σε λίγο θα βλαστώσουν και δεν θα τρώγονται, θα είναι πολύ σκληρά!
Σοφάκι μου πολύ ωραία συνταγή αχ και να είχα ένα πιατάκι τώρα!!!
Φιλιά πολλά!
Προλαβαίνεις να μαζέψεις Ελένη , μέχρι τέλος του μηνός θα κρατάνε τρυφερές ακόμα, εκεί στην Λάρισα φαντάζομαι πως θα έχετε ε;
εδω θεσσαλια εχουμε αφθονια χορταρικων για πολλες παρασκευες.ορεξη και δημιουργικοτητα να εχουμε!
Λίλα περιμένω τις ιδέες σου, πρέπει να αξιοποιήσεις τον θησαυρό της γης σου, Καλό σου βράδύ!
Αυτά τα χόρτα δεν τα έχω δοκιμάσει και φαίνονται τόσο χορταστικά και παχιά! Ό,τι πρέπει για αυγολέμονο.
Το πιάτο είναι από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς.
Δυστυχώς στην περιοχή μου δεν έχει αμάραντα…
Z.
Κρίμα Ζαμπία μου!
Αν βρεθείς κάπου με προβάτσες μάζεψε καμιά τσαντούλα,
είναι πολύ ωραία!
Καλή σου νύχτα και καλό ξημέρωμα!
Τις προβάτσες πρώτη φορά τις ακούω και δεν έχει τύχει να τις δοκιμάσω. Τα λουλούδια τους βέβαια είναι πανέμορφα!
Από κει και πέρα, επειδή ξέρω ότι οι μαγειρικές σου προτάσεις είναι πάντα προσεγμένες, θρεπτικές και νόστιμες, είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ εύγευστο πιάτο!
Μπράβο Σοφία μου!
Γεια σου κορίτσι μου!
Τελικά πολύ λίγοι ξέρουν για τις προβάτσες…
Αλλά μην νομίζεις , και εγώ πρόσφατα τις ανακάλυψα!
Σε πρώτη ευκαιρία δοκίμασε τις!
Καλό απόγεύμα και σ΄ εύχαριστώ!
Τι να σου πω βρε Σοφία μου που μου τρέχουν τα σάλια και δεν κρατιέμαι να έρθω στην Ελλάδα! Υπέροχο φαγάκι!
Έλα κορίτσι μου και θα πάμε να μαζέψουμε μαζί τις προβάτσες!!!