Home VeganVegan Τραγανά μουστοκούλουρα χωρίς ζάχαρη!

Τραγανά μουστοκούλουρα χωρίς ζάχαρη!

by sofia sofeto
11 Σχόλια

048 n

Το καλοκαίρι είναι ευλογημένη περίοδος του χρόνου!
Τα φρούτα σε αφθονία , οι πολύτιμοι καρποί της γης
που είναι τόσο ευεργετικοί για την υγεία μας!

Η εποχή του τρύγου ξεκίνησε πια
και είναι η ευκαιρία να αποκτήσουμε τον πολύτιμο μούστο των σταφυλιών
που εκτός από τα πολλά θρεπτικά συστατικά τους ,
μας δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε εξαιρετικές συνταγές!

Σήμερα θα σας παρουσιάσω την κλασσική
και αγαπημένη συνταγή για μουστοκούλουρα.

Τα λατρεύουμε όλοι στην οικογένεια μας!
Μας αρέσουν τραγανά και αφράτα παράλληλα.
Θέλουμε να ψήνονται και το σπίτι να μοσχομυρίζει κανέλα και γαρύφαλλο !

Τα δίνω για κολατσιό στην μικρή μου , δύσκολο να σταματήσει μόνο σε ένα…

Τα δικά μου μουστοκούλουρα δεν έχουν ζάχαρη φυσικά.
Έχουν ελαιόλαδο μόνο .
Χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής αλέσεως μαζί με κίτρινο παραδοσιακό
και σιμιγδάλι , ο συνδυασμός που τα κάνει ακαταμάχητα τραγανά.
Ελάτε να τα δείτε!

Υλικά για 1200 γρ. περίπου μουστοκούλουρα :

• 260 γρ μούστο
ή 90 γρ. πετιμέζι και 170 γρ. νερό
• 210 γρ ελαιόλαδο
• 2/3 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ ή ρακή
• 200 γρ. στέβια κρυσταλλική

με αναλογία 1:1 με την ζάχαρη
• 1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης
• 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
• 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 330 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
• 440 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
• 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ .

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια: 

038 n

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ θα ρίξουμε

τον μούστο και την σόδα ,
ανακατεύουμε καλά με το σύρμα,
προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά ,
την στέβια και τα μπαχαρικά ,
συνεχίζουμε να χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.

Όταν έχουν ενωθεί τα υλικά και

έχει λιώσει η στέβια ,
προσθέτουμε τα αλεύρια και το σιμιγδάλι ανακατεμένα με το μπέικιν πάουντερ.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας τώρα

και το αποτέλεσμα που θα έχουμε
θα είναι μια εύπλαστη ζύμη

που δεν κολλάει στα χέρια μας.

Αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας τα μουστοκούλουρα στο σχήμα
και το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε.
Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα που έχουμε στρώσει πάνω σε λαμαρίνα.

Ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά

( ανάλογα το μέγεθος που έχουν ) ,
σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις , στους 180 βαθμούς κελσίου .

Τα αφήνουμε πάνω σε μια μεταλλική σήτα

για να κρυώσουν
και τα συντηρούμε σε μπολ

που κλείνει καλά με καπάκι!

Απολαύστε τα !!!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

11 Σχόλια

ΘΑΛΕΙΑ 30/08/2015 - 13:09

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΓΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΛΙΓΟ ΓΛΥΚΟ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΖΑΧΑΡΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΦΧΑΡΙΣΤΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ .

Reply
Μαρια 10/09/2016 - 08:46

Καλημερα θα ηθελα να ρωτησω για αναλογια ζαχαρης 1:5 ποσες κουταλιες πρεπει να βαλω??

Reply
sofia sofeto 10/09/2016 - 12:40

Καλημέρα, για μια στέβια 1:5 θα βάλεις 3,5-4 κουταλιές της σούπας κοφτές, αυτή η αναλογία είναι αρκετά δυνατή και πρέπει να την χειριζόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή.
Για περισσότερες πληροφορίες για την στέβια και την χρήση της, δες στο παρακάτω άρθρο μου. Καλή επιτυχία!
https://sofeto.gr/?p=3624

Reply
Μαρια 11/09/2016 - 13:06

Ευχαριστω πολυ το διαβασα κ το αρθρο πρωτα αλλα για να ειμαι ειλικρινεις δεν πολυκαταλαβα πως να αλλαζω τις αναλογιες..υπεροχο σαιτ για μενα που εψαχνα τετοιες συνταγες..εχω φτιαξει τα κεκακια μπανανας κ βγηκαν υπεροχα!!!ευχαριστουμε πολυ!!!

Reply
Βίκυ 12/09/2016 - 15:29

θα μπορούσες να μου πεις τη δοσολογία μελιού σε αντικατάσταση στέβιας?

Reply
sofia sofeto 12/09/2016 - 18:02

Βίκυ θα βάλεις 15 κουταλιές της σούπας μέλι αλλά προσοχή να είναι κοφτές , όχι γεμάτες.

Reply
sofia sofeto 12/09/2016 - 18:03

Βίκυ θα βάλεις 15 κουταλιές της σούπας μέλι ,αλλά να είναι κοφτές, ίσως χρειαστείς λίγο παραπάνω αλεύρι .

Reply
Αντωνια 15/09/2016 - 14:04

αν βαλεις 1 φλυτζανα πετιμεζι δεν χρειαζεται να βαλεις καθολου ζαχαρη..ετσι τα φτιαχνω εγω ..πιο απλα

Reply
sofia sofeto 15/09/2016 - 22:02

Πολύ καλή η ιδέα σου , όμως αυξάνονται οι υδατάνθρακες , κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε όταν θα τα καταναλώσουν οι διαβητικοί φίλοι. Όμως αντί για ζάχαρη επικροτώ και το συνιστώ το πετιμέζι.

Reply
Δάφνη 12/11/2019 - 18:02

Καλησπέρα!!! Παρα πολύ νόστιμα τα μουστοκούλουρα!! Είναι η τρίτη φορά που τα φτιάχνω. Όμως πρώτη φορα μου έσκασαν στην επιφάνεια τους. Δεν είχα κονιάκ και έβαλα χυμό πορτοκάλι. Επίσης έβαλα ταυτόχρονα δύο λαμαρίνες στον αέρα. Μήπως έφταιξε αυτό για το σκασιμο; Πάντως βγήκαν πολύ νόστιμα όπως τις προηγούμενες φορές!!!

Reply
sofia sofeto 12/11/2019 - 18:30

Καλησπέρα σας. Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν!! Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα τι φταίει κι έκαναν ρωγμές τα κουλουράκια. Ίσως χρησιμοποιήσατε διαφορετικό αλεύρι;

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More