Home VeganVegan Καριόκες λαχταριστές , νηστίσιμες με πετιμέζι και βρώμη !!!

Καριόκες λαχταριστές , νηστίσιμες με πετιμέζι και βρώμη !!!

by sofia sofeto
11 σχόλια

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

Η απόλαυση του γλυκού είναι μια ιδιαίτερη αίσθηση του ανθρώπου. Είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας , ο τρόπος και τα υλικά που θα μας βοηθήσουν να την βιώσουμε.

Υπάρχουν κάποιοι που απεχθάνονται κάποια γλυκά που άλλοι ωστόσο τα λατρεύουν. Το ίδιο συμβαίνει και μέσα στην οικογένεια μου. Όλοι μας (πλην του μπέμπη), συμφωνούμε και παθιαζόμαστε με κάτι…

Την σοκολάτα!!!

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή με την λατρεμένη όλων μας !!!

Ήθελα να δημιουργήσω ένα γλύκισμα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η ποιότητα των υλικών, ο γευστικός τους συνδυασμός, το αισθητικό αποτέλεσμα, η διατροφική αξία και βέβαια η ευκολία στην εκτέλεση της συνταγής.

Όταν πρωτοείδα αυτό το γλυκό ήξερα πως μια νέα αγάπη γεννιέται… Το φωτογράφισα και ένιωσα την σχέση πάθους που αναπτυσσόταν μεταξύ μας…

Οι καριόκες μου είναι το καμάρι μου!

Δεν έχουν ζάχαρη αλλά πετιμέζι, δεν έχουν βούτυρο ή μαργαρίνη αλλά λάδι καρύδας. Περιέχουν την αγαπημένη και πολύ θρεπτική βρώμη.

Τις αρωμάτισα με τα αγαπημένα μου μπαχάρια και την ζεστασιά του πορτοκαλιού. Τα καρύδια συμμετέχουν όσο πρέπει, δίνοντας την τραγανή υφή αλλά και την μοναδική τους γεύση.

Δεν θέλω να σας πω άλλα… Θα πω μόνο πως είναι πολύ εύκολο να τις φτιάξετε και να σας πετύχουν!

Επίσης είναι ιδανικό γλύκισμα σε περιόδους νηστείας αλλά και για χορτοφάγους που αποφεύγουν τις ζωικές πρώτες ύλες.

Δικές σας!!!

 

Υλικά :

Για την γέμιση :

•250 γρ. γάλα καρύδας ( κονσέρβα )

•100 γρ. πετιμέζι από σταφύλια

•70 γρ. λάδι καρύδας

•90 γρ. κακάο

•½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

•1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

•1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού (ακέρωτο και βιολογικό)

•½ σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά , αν τρώνε τα παιδάκια μας δεν το προσθέτουμε)

•30 γρ. νιφάδες βρώμης ( χωρίς γλουτένη )

•200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα.

Επικάλυψη :

•250 γρ. σοκολάτα υγείας χωρίς ζάχαρη της επιλογής σας.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

☆Όλα τα υλικά της συνταγής θα τα βρείτε σε  σούπερ μάρκετ και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα .

 

Θα χρειαστούμε ένα μεταλλικό μπολ ή μια μικρή κατσαρόλα. Θα ρίξουμε μέσα όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από την βρώμη και τα καρύδια.

Ανάβουμε την φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να έρθουν όλα τα υλικά στην ίδια θερμοκρασία και να λιώσει το λάδι καρύδας.

Μόλις είναι έτοιμα, απομακρύνουμε από την φωτιά και με την βοήθεια του ραβδομπλέντερ χτυπάμε και ομογενοποιούμε όσο γίνεται καλύτερα το μείγμα. Στην συνέχεια προσθέτουμε την βρώμη και τα  καρύδια. Ανακατεύουμε με το σύρμα και είμαστε έτοιμοι.

Επόμενη κίνηση μας είναι να ετοιμάσουμε τα καλούπια στα οποία θα βάλουμε την γέμιση από τις καριόκες . Θέλουμε να έχουν όμορφο σχήμα και ομοιόμορφο. Δεν υπάρχει λόγος να παιδευτούμε για το καταφέρουμε αυτό! Την λύση θα μας την δώσει μια φόρμα για muffins και φυσικά η διάφανη μεμβράνη.

Κόβουμε κομμάτια μεμβράνης και τα τοποθετούμε μέσα στην φόρμα όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Έπειτα με την βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας, ρίχνουμε μέσα στην φόρμα όση ποσότητα του μείγματος θέλουμε, σύμφωνα με το μέγεθος που επιθυμούμε να έχουν οι καριόκες μας.

Όταν είμαστε έτοιμοι , σκεπάζουμε από πάνω με ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης και τοποθετούμε την φόρμα στο ψυγείο για να σφίξει το μείγμα. Καλό θα ήταν να αφήσουμε εκεί μια ολόκληρη νύχτα ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το επόμενο πρωί οι καριόκες έχουν σφίξει όπως πρέπει για να τις βουτήξουμε μέσα στην λαχταριστή σοκολάτα. Προσωπικά πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό, είναι να αφαιρέσουμε τις καριόκες από την διάφανη μεμβράνη και να τις ακουμπήσουμε ανάποδα ( με την βάση τους προς τα πάνω) σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, που έχουμε εφαρμόσει πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, π.χ ένα μεγάλο δίσκο σερβιρίσματος. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα. Με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού παίρνουμε μια μικρή ποσότητα σοκολάτας, την απλώνουμε πάνω στην βάση της κάθε καριόκας και απλώνουμε προσεχτικά με το κουταλάκι. 

Εφόσον τελειώσουμε με όλες τις καριόκες, τις βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν και να σφίξει η σοκολάτα. Σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμες. Τις βγάζουμε και τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Με το κουταλάκι μας ξεκινάμε να «ντύνουμε» με την σοκολάτα τις καριόκες. Όταν τις ετοιμάσουμε όλες τις βάζουμε πάλι στο ψυγείο να κρυώσουν και να σφίξει η σοκολάτα.

Αυτό ήταν!!!

Αναμονή ολίγων λεπτών , παρακαλώ!

Απολαύστε !!!!

Σας φιλώ !!!

Σοφία.

Το βιβλίο του Sofeto κυκλοφόρησε!!

Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά και τον τρόπο για να το αποκτήσετε πατώντας εδώ.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

11 σχόλια

Marie-Anne 22/02/2017 - 22:11

Υπέροχες φαίνονται, Σοφία μου, και είμαι σίγουρη πως είναι!!!!
(Μόνο την Μαργαριτούλα που τις απολαμβάνει να βλέπεις φτάνει, χα χα χα).
Είχα μάθει την ζάχαρη καρύδας, τώρα μαθαίνω και το λάδι καρύδας από σένα! Τέλεια!

Reply
sofia sofeto 22/02/2017 - 22:50

Χαίρομαι που σου αρέσουν Μαριάννα!! Η Μαργαρίτα τις καταχάρηκε , αλλά κι εμείς οι υπόλοιποι!! Ελπίζω να τις δοκιμάσεις κι εσύ!!!

Reply
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΤΣΙΓΚΟΥ 03/06/2017 - 15:35

ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ , ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΠΕΤΙΜΕΖΙ?

Reply
sofia sofeto 03/06/2017 - 16:57

Αν είσαι τύπου 1 θα κάνεις την ανάλογη ινσουλίνη, αν είσαι τύπου β θα το χρησιμοποιείς με μέτρο και πάντα στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής , σε συνδυασμό με άσκηση και την θεραπεία που σου έχει συστήσει ο γιατρός σου.

Reply
Ελένη 29/03/2018 - 23:45

Δεν καταλαβαίνω τί νόημα έχουν τα σχόλια, αν δεν φιάξεις την συνταγή. Νόστιμο είναι κάτι όταν το δοκιμάζεις, όχι οταν απλώς το βλέπεις.
Εγώ λοιπόν την έφτιαξα την συνταγή, μόνο που άλλαξα το λάδι καρύδας με ελαιόλαδο.
Και μπορώ να πώ ότι είναι υπέροχα τα σοκολατάκια.
Ευχαριστώ πολύ Σοφία !

Reply
sofia sofeto 30/03/2018 - 23:48

Χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν!! Καλό Πάσχα με υγεία!!!

Reply
Λια 09/03/2019 - 10:45

Μπράβο!!!Σ ευχαριστούμε!!!!

Reply
Λια 09/03/2019 - 10:46

Μπράβο!!!!!

Reply
Βάσω 07/06/2019 - 14:10

Υπέροχες φαίνονται!!! θα τις δοκιμάσω

Reply
HELEN GIAVRI 07/09/2019 - 23:44

Καλησπέρα Σοφία και σε ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες συνταγές. Σχετικά με τις καριοκες θα ήθελα να ρωτήσω όταν γράφεις γάλα καρύδας, εννοείς το πηχτό στο μεταλλικό κουτί, ή το κανονικό, που βρίσκεται στα ψυγεία των σουπερμάρκετ σε συσκευασία του ενός λίτρου; Σε ευχαριστώ πολύ

Reply
sofia sofeto 08/09/2019 - 01:19

Καλησπέρα, Ευχαριστώ πολύ ❤️
Το γάλα καρύδας στο μεταλλικό κουτί, το άλλο είναι κατάλληλο για ρόφημα.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!