Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Σαλάτα με ρόκα, γραβιέρα και λωτό.

Σαλάτα με ρόκα, γραβιέρα και λωτό.

by sofia sofeto
0 σχόλια

Κείμενο, συνταγή, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη (Sofia Sofeto).

Οι καρποί του φθινοπώρου έχουν μια ξεχωριστή δύναμη…

Μας προετοιμάζουν για την μετάβαση απ’ το καλοκαίρι στον χειμώνα, κι’αυτή είναι η μαγεία της φύσης, να βάζει τα πράγματα στην σωστή σειρά τους, με σοφία και τάξη.

Τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα ρόδια, οι λωτοί

Ω ναι! Οι λωτοί!

Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, νομίζω πως θα πήγαινα κατευθείαν με την θέληση μου, στο διαβόητο νησί των Λωτοφάγων… Παραδομένη αμαχητί, στους γλυκούς αυτούς καρπούς, που οι ανυπάκουοι σύντροφοι του Οδυσσέα, δεν κατάφεραν ν’ αντισταθούν… Τώρα αν στάθηκε αυτό, η αφορμή για να ξεχάσουν τον στόχο τους… Να φτάσουν πίσω στην Ιθάκη, μόνο εκείνοι μπορούν να ξέρουν!

Όπως ήδη καταλάβατε, λατρεύω αυτό το φρούτο!! Εκτός από την κουζίνα μου, βρίσκεται επάξια και στις συνθέσεις των φωτογραφιών μου! Κι εκείνο με ανταμείβει με την μοναδική του γεύση αλλά και την ποιότητα του, καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και είναι πλούσιο στις βιταμίνες C και του συμπλέγματος B!  Περιέχει επίσης σημαντικά μέταλλα όπως είναι ο χαλκός , ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, και το μαγγάνιο.

Διατροφικά στοιχεία του λωτού ανά 100 γρ: 

Σήμερα θα σας προτείνω μια σαλάτα κομψή αλλά και πολύ γευστική ταυτόχρονα.

Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόζονται σύμφωνα με τα άτομα που θα την καταναλώσουν. Ετοίμασα την δική μου σαλάτα για δύο άτομα.

Θα χρειαστούμε φρέσκια ρόκα, καλά πλυμένη και στεγνωμένη στο ειδικό σκεύος για σαλάτες. Επίσης θα προσθέσουμε έναν λωτό, κομμένο σε λεπτές ροδέλες.

Μια υπέροχη προσθήκη είναι η σάλτσα λεμονιού κι ελαιολάδου, με μια πινελιά από ταχίνι και αλάτι. Η ποσότητα τους είναι ανάλογη με την ποσότητα της σαλάτας που θα φτιάξουμε.

Γι’ αυτή της φωτογραφίας, έβαλα:

•1 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

•Χυμό από μισό λεμόνι

•1 κ.γ ταχίνι και λίγο αλάτι.

Τα χτύπησα στο μιξεράκι του καφέ ώστε να έχουν κρεμώδη υφή.

Κόβουμε επίσης, λεπτές φέτες από γραβιέρα της αρεσκείας μας και προσθέτουμε.
Δεν ξεχνάμε την τελευταία, αλλά σημαντική πινελιά!

Μέσα σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε σπόρους και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας, τους ψήνουμε λίγο σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία και τους προσθέτουμε στην σαλάτα! Εγώ προτίμησα κολοκυθόσπορους, σουσάμι, ηλιόσπορους και κουκουνάρι.

Την καταναλώνουμε φρέσκια, για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της.

Οι σαλάτες είναι ένα πολύ σημαντικό πιάτο για τα τραπέζια μας. Ας τους δώσουμε την προσοχή που τους (και μας…) αξίζει!

Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!

Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε.

Σας φιλώ γλυκά!

Σοφία.

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!