20,9K
Κουραμπιέδες!
Μπορούν να υπάρξουν Χριστούγεννα ,
δίχως τ’ αγαπημένα μας κουραμπιεδάκια;
Προσωπικά έχω ιδιαίτερη αδυναμία …
Λατρεύω την αφράτη υφή τους ,
την μεθυστική μυρωδιά του ανθόνερου ,
συνδυασμένου με τα έλαια των αμυγδάλων…
Οι κουραμπιέδες είναι στις μνήμες των
παιδικών μου χρόνων,
όταν γυρνούσα χαρούμενη απ’ τα κάλαντα!
Στο σπίτι, πάντα η μητέρα μου,
είχε μια μεγάλη πιατέλα γεμάτη κουραμπιέδες ,
λαχταριστούς και ευωδιαστούς να με περιμένουν …
Αυτό το υπέροχο γλύκισμα θέλω να το αγαπήσει
και η κόρη μου,
να μείνει στην μνήμη της ,
σαν μια εικόνα γεμάτη ζεστασιά,
αγάπη, ελπίδα και αισιοδοξία…
Όλα αυτά, θα μου πείτε,
τα κάνει ένας κουραμπιές;
Στα μάτια των μικρών παιδιών,
τα ασήμαντα για όλους εμάς ,
μοιάζουν τεράστια..
Ας φτιάξουμε φέτος μαζί με τα παιδιά μας,
τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων,
να δείτε που θα το εκτιμήσουν
περισσότερο απ’ τα παιχνίδια,
που θα τους κάνουν εντύπωση
για λίγο και μετά θα τα παρατήσουν
στον σωρό μαζί με όλα τ ΄άλλα…
Υλικά:
• 200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
• 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 150 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
και μερικά ολόκληρα
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
•3 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική
•3 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική
με αναλογία με την ζάχαρη 1:5
ή 7 κουταλιές στέβια κρυσταλλική με αναλογία 1:2
• 125 γρ. ελαιόλαδο
• 125 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδας ή αιγοπρόβειο
• 1/2 ποτηράκι ( μικρό του κρασιού ) ούζο
• 1/2 ποτηράκι ( μικρό του κρασιού ) ανθόνερο
• 5 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου ( προαιρετικά )
• 1/2 λοβός βανίλιας ( τα σποράκια )
Διατροφική ανάλυση των κουραμπιέδων
ανά 100 γρ. χωρίς επικάλυψη.
Για ντεκόρ :
Αντί για την ζάχαρη άχνη μπορούμε να βάλουμε στέβια με αναλογία 1:1 με την ζάχαρη, σε σκόνη, ή φτιάχνουμε μόνοι μας άχνη στέβιας, χτυπώντας κρυσταλλική στέβια 1:1 στο μούλτι.
Προτίμησα όμως να τους καλύψω με μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη που έλιωσα στο μπεν μαρί,
και λίγο τριμμένο ινδοκάρυδο
για “χιονισμένο” ντεκόρ.
Ποτέ δεν συμπαθούσα την άχνη και η μητέρα μου,
για μένα, τους άφηνε σκέτους.
Ξεκινάμε λοιπόν να τους φτιάξουμε ,
ρίχνουμε σε βαθύ μπολ το λάδι
και το λιωμένο βούτυρο,
προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά
και ανακατεύουμε.
Μέσα σ’ αυτά διαλύουμε καλά την στέβια
και την βανίλια,
προσθέτουμε την σόδα
και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά τ’ αλεύρια μας ,
ανακατεμένα μαζί με τα αμύγδαλα.
Ζυμώνουμε καλά ,
μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί
και ξεκινάμε να πλάσουμε τους κουραμπιέδες.
Όταν είναι έτοιμο το πρώτο ταψί μας,
ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου,
για 30 λεπτά περίπου ,
ανάλογα το μέγεθος των κουραμπιέδων μας.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά,
και αρχίζουμε τις βουτιές στην σοκολάτα ,
ή τους δοκιμάζουμε σκέτους φυσικά!
Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα σε όλους μας!
Το βιβλίο του Sofeto μόλις κυκλοφόρησε!!!
Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά και τον τρόπο για να το αποκτήσετε πατώντας εδώ.
Δείτε το νέο βίντεο του Sofeto!!!
Λικέρ σοκολάτας χωρίς ζάχαρη!!!
Με πλήρη διατροφική ανάλυση!!!
Κάντε την δωρεάν εγγραφή σας
στο κανάλι μου στο YouTube ,
ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο!!!!
17 σχόλια
Πολύ μου αρέσει αυτή η ιδέα! Είναι light και διαφορετική από τους κλασικούς κουραμπιέδες (τους οποίους αγαπώ εξίσου βέβαια)! Μπράβο Σοφία μου!
Εξαιρετική και η ιδέα με το ινδοκάρυδο αντί της άχνης!
Καλησπέρα!
Είναι μια ελαφριά εκδοχή των κουραμπιέδων , ε! έβαλα και λίγο βουτυράκι φρέσκο για το άρωμα , λόγω των ημερών είπα να κάνω μια “σκανταλιά”…Φιλάκια πολλά!!!
Πολύ καλό! Επίσης όμορφη! Μου αρέσει τη σοκολάτα και καρύδα! <3 Μια υπέροχη ιδέα. Έχετε μια Καλή σας μέρα!
Σ’ ευχαριστώ καλή μου, είσαι πολύ ευγενική!
Τέλεια τα υγιεινά κουραμπιεδάκια .. πρέπει να τα δοκιμάσω.
Φιλιά
Περιμένω εντυπώσεις…Φιλιά πολλά!
Σοφία μου παρα πολύ ωραία τα κουραμπιεδάκια σου!!!!!!
Φιλιά!
Γεια σου Ελενάκι μου!
Σ’ευχαριστώ πολύ που ήρθες στην κουζίνα μου!
Μετά από πολλές περιπέτειες κατάφερα να αναρτήσω τα κουραμπιεδάκια μου…
Ελπίζω όσοι ενδιαφέρεστε να τα βρείτε πλέον καθαρογραμμένα και σωστά αναρτημένα!
Μια χαρά τα βλέπουμε τα κουραμπιεδάκια σου Σοφία μου! Και με δυό χαρές θα τα φάμε κιόλας! 🙂
Το ινδοκάρυδο δεν μου αρέσει, θα προτιμήσω τη λύση της σοκολάτας για την οποία τρελαίνομαι!
Άξιζε η αναμονή για τη συνταγή σου! Πολλά φιλιά και καλό βράδυ!
Περιμένω εντυπώσεις και από εσένα επίσης!
Φιλάκια πολλά!!!
Καταρχην να σου πω ότι δεν μου αρέσουν οι κουραμπιέδες αλλα αυτά τα δικά σου τα μπισκοτάκια φαίνονται όνειρο! φιλάκια Σοφία μου, καλό ΣΚ!
Αν εννοείς τους κουραμπιέδες του εμπορίου κι εγώ τους απεχθάνομαι!
Οι δικοί μου κουραμπιέδες είναι από παλιά οικογενειακή συνταγή , δεν είναι μπισκοτάκια , το σχήμα μάλλον σε μπερδεύει, το έκανα γιατί αρέσουν τα αστεράκια στην κόρη μου.
Καλό σου βράδυ!
Καλώς σε βρίσκω Σοφία! Τι καταπληκτικές συνταγές! Μάλλον θα γίνω φανατική σου αναγνώστρια. Πριν λίγο μούλιασα ρεβύθια για αύριο και λίγο μετά βρήκα τυχαία την συνταγή σου την οποία και θα ακολουθήσω!!! Όσο για το κοτόπουλο στην γάστρα με κυδώνια και πορτοκάλι, μμμ, μου ‘ακούγεται’ υπέροχο.
Θα χαρώ πολύ εάν περάσεις κι εσύ από το σπιτάκι μου!
Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα σου εύχομαι!
Και φυσικά θα δοκιμάσω και τους παραπάνω κουραμπιέδες σου το συντομότερο δυνατόν!!! Ευχαριστούμε για την συνταγή!
Καλησπέρα! Καλώς όρισες στην κουζίνα μου!
Χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου και περιμένω με αγωνία τις εντυπώσεις σου αγαπητη μου! Φιλιά πολλά και καλό σου βράδυ!
[…] δόση για κουραμπιέδες που θα βρείτε την συνταγήεδώ! Για την μους βανίλιας : 300 γρ. γλυκιά φρέσκια μυζήθρα 300 […]