Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).
Σε κάθε μου ανάρτηση, συνηθίζω να κάνω έναν πρόλογο για την συνταγή που θα σας παρουσιάσω. Αυτή την φορά όμως, δεν θα σας μιλήσω εγώ για την συνταγή μου…
Θα αφήσω να το κάνει μία επιστήμονας της διατροφής. Μια νέα γυναίκα που έχει πολλές γνώσεις πάνω σε θέματα διατροφής και διαιτολογίας, ιδιαίτερα στην διατροφή του σακχαρώδη διαβήτη και είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργαστήκαμε σ’ αυτή την ιδιαίτερη για μένα συνταγή.
Έτσι λοιπόν, έχω την χαρά να σας παρουσιάσω ένα ξεχωριστό αλμυρό κέικ. Ένα κέικ με κολοκύθα και τυρί φέτα. Μια ιδιαίτερη νοστιμιά που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη για όλους εμάς που θέλουμε να απολαμβάνουμε ποιοτικό, γευστικό φαγητό, με μεγάλη διατροφική αξία και λιγότερους υδατάνθρακες.
Αγαπημένοι φίλοι, αγαπημένες φίλες, η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Κυριακή Απέργη, έχει τον λόγο!
**** Στο τέλος της συνταγής, θα βρείτε το βιογραφικό της.
” Το αλμυρό κέικ με κολοκύθα αποτελεί μια εξαιρετική φθινοπωρινή συνταγή, ιδανική τόσο σαν ένα νόστιμο σνακ χωρίς την σάλτσα, μαζί με κάποιο τσάι ή αφέψημα, όσο σαν ένα «ελαφρύ», αλλά πλήρες γεύμα με την συνοδεία μιας φρέσκιας σαλάτας λαχανικών, όπως επίσης και σαν συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή πουλερικό.
Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (7,4g/100gr), σύνθετους υδατάνθρακες (12gr/100gr), φυτικές ίνες (3,3gr/100gr) και “καλά” λιπαρά (13gr/100gr εκ των οποίων τα 5,5gr/100gr κορεσμένα).
Η προσθήκη αλεύρου καρύδας και της κολοκύθας μειώνει τους υδατάνθρακες στο τελικό προϊόν και αυξάνει την περιεκτικότητα σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Η παρουσία φυτικών ινών καθυστερεί την πέψη του γεύματος, βοηθώντας έτσι στην ομαλότερη αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, ενώ επιπλέον συμβάλει στην διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Επιπλέον, το αλεύρι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, ένα μέσης αλύσου λιπαρό οξύ, που αν και κορεσμένο, έχει ευεργετική επίδραση, γιατί ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και φαίνεται να αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη. Παράλληλα, η επιλογή του ελαιόλαδου σαν λιπαρή ύλη, αλλά και η παρουσία των φιστικιών Αιγίνης στο κέικ, εμπλουτίζουν το αλμυρό αυτό κέικ με «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της ινσουλινοευαισθησίας.
Η επιλογή του ψησίματος στον ατμό εκτός από πρωτότυπη είναι και χρήσιμη, καθώς η χαμηλότερη θερμοκρασία και η υψηλότερη υγρασία, συμβάλλει στην μεγαλύτερη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και στην μειωμένη παραγωγή ουσιών με αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό, όπως είναι τα AGEs. Τα AGEs (προϊόντα τελικής γλυκοζιλίωσης) αυξάνουν την ινσουλίνοαντισταση και τον κίνδυνο πρόωρης δημιουργίας διαβητικών επιπλοκών και για αυτό η προσπάθεια μειωμένης πρόσληψης τους μέσω της τροφής, είναι ένας σημαντικός διατροφικός στόχος.
Τέλος, το συγκεκριμένο κέικ μαζί με την σάλτσα αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Α (100% της ΣΗΠ), όπως επίσης βιταμινών Β2 και Β12 (27% της ΣΗΠ) και ασβεστίου με 140mg/ 100gr (11% της ΣΗΠ), που ενισχύεται αν χρησιμοποιηθεί φυτικό ρόφημα εμπλουτισμένο σε ασβέστιο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για παιδιά και έφηβους, αλλά και εγκύους ή θηλάζουσες.”
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα φιστίκια τύπου Αιγίνης.
Υλικά για την σάλτσα φέτας με πιπεριά:
Δείτε το βίντεο της συνταγής!!! Κάντε την δωρεάν εγγραφή σας στο κανάλι μου στο YouTube ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο ❤️
Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε,
σας φιλώ !
Σοφία.
Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!
Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!
**** Βιογραφικό σημείωμα.
2 σχόλια
Καλησπέρα!! Αν θέλουμε να το ψήσουμε στον φούρνο, πόση ώρα?
Καλησπέρα σας. Γύρω στα 40 λεπτά.