Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Κέϊκ κολοκύθας με σάλτσα φέτας, με λίγους υδατάνθρακες.

Κέϊκ κολοκύθας με σάλτσα φέτας, με λίγους υδατάνθρακες.

by sofia sofeto
2 σχόλια

Κείμενο, φωτογραφίες, συνταγή, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Σε κάθε μου ανάρτηση, συνηθίζω να κάνω έναν πρόλογο για την συνταγή που θα σας παρουσιάσω. Αυτή την φορά όμως, δεν θα σας μιλήσω εγώ για την συνταγή μου…

Θα αφήσω να το κάνει μία επιστήμονας της διατροφής. Μια νέα γυναίκα που έχει πολλές γνώσεις πάνω σε θέματα διατροφής και διαιτολογίας, ιδιαίτερα στην διατροφή του σακχαρώδη διαβήτη και είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργαστήκαμε σ’ αυτή την ιδιαίτερη για μένα συνταγή.

Έτσι λοιπόν, έχω την χαρά να σας παρουσιάσω ένα ξεχωριστό αλμυρό κέικ. Ένα κέικ με κολοκύθα και τυρί φέτα. Μια ιδιαίτερη νοστιμιά που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη για όλους εμάς που θέλουμε να απολαμβάνουμε ποιοτικό, γευστικό φαγητό, με μεγάλη διατροφική αξία και λιγότερους υδατάνθρακες.

Αγαπημένοι φίλοι, αγαπημένες φίλες, η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Κυριακή Απέργη, έχει τον λόγο!

**** Στο τέλος της συνταγής, θα βρείτε το βιογραφικό της.

” Το αλμυρό κέικ με κολοκύθα αποτελεί μια εξαιρετική φθινοπωρινή συνταγή, ιδανική τόσο σαν ένα νόστιμο σνακ χωρίς την σάλτσα, μαζί με κάποιο τσάι ή αφέψημα, όσο σαν ένα «ελαφρύ», αλλά πλήρες γεύμα με την συνοδεία μιας φρέσκιας σαλάτας λαχανικών, όπως επίσης και σαν συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας ή πουλερικό.

Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (7,4g/100gr), σύνθετους υδατάνθρακες (12gr/100gr), φυτικές ίνες (3,3gr/100gr) και “καλά” λιπαρά (13gr/100gr εκ των οποίων τα 5,5gr/100gr κορεσμένα). 

Η προσθήκη αλεύρου καρύδας και της κολοκύθας μειώνει τους υδατάνθρακες στο τελικό προϊόν και αυξάνει την περιεκτικότητα σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Η παρουσία φυτικών ινών καθυστερεί την πέψη του γεύματος, βοηθώντας έτσι στην ομαλότερη αύξηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, ενώ επιπλέον συμβάλει στην διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. 

Επιπλέον, το αλεύρι καρύδας είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, ένα μέσης αλύσου λιπαρό οξύ, που αν και κορεσμένο, έχει ευεργετική επίδραση, γιατί ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και φαίνεται να αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη. Παράλληλα, η επιλογή του ελαιόλαδου σαν λιπαρή ύλη, αλλά και η παρουσία των φιστικιών Αιγίνης στο κέικ, εμπλουτίζουν το αλμυρό αυτό κέικ με «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της ινσουλινοευαισθησίας. 

Η επιλογή του ψησίματος στον ατμό εκτός από πρωτότυπη είναι και χρήσιμη, καθώς η χαμηλότερη θερμοκρασία και η υψηλότερη υγρασία, συμβάλλει στην μεγαλύτερη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και στην μειωμένη παραγωγή ουσιών με αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό, όπως είναι τα AGEs. Τα AGEs (προϊόντα τελικής γλυκοζιλίωσης) αυξάνουν την ινσουλίνοαντισταση και τον κίνδυνο πρόωρης δημιουργίας διαβητικών επιπλοκών και για αυτό η προσπάθεια μειωμένης πρόσληψης τους μέσω της τροφής, είναι ένας σημαντικός διατροφικός στόχος.  

Τέλος, το συγκεκριμένο κέικ μαζί με την σάλτσα αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Α (100% της ΣΗΠ), όπως επίσης βιταμινών Β2 και Β12 (27% της ΣΗΠ) και ασβεστίου με 140mg/ 100gr (11% της ΣΗΠ), που ενισχύεται αν χρησιμοποιηθεί φυτικό ρόφημα εμπλουτισμένο σε ασβέστιο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για παιδιά και έφηβους, αλλά και εγκύους ή θηλάζουσες.”

Υλικά για το κέϊκ:
• 4 μεσαία αυγά
• 400 γρ τριμμένη κολοκύθα
• 70 γρ πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
• 60 γρ ελαιόλαδο
• 100 γρ γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
• 200 γρ τυρί φέτα
• 2 κ.γ ξερός δυόσμος
• 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου
• 2/3 κ.γ κουρκουμάς σε σκόνη
• 1,5 – 2 κ.γ αλάτι
πιπέρι
• 80 γρ αλεύρι καρύδας
• 70 γρ αλεύρι ζέας ή για όσους αποφεύγουν την γλουτένη 70 γρ αλεύρι Teff ή φαγόπυρου.
• 20 γρ μπέικιν πάουντερ.
Διατροφική ανάλυση του κέικ ανά 100 γρ:
Διαδικασία:
 
Χτυπάμε τα αυγά με έναν αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι, το σκόρδο περασμένο στην πρέσα και τον κουρκουμά.
Ανακατεύουμε καλά.
Τώρα προσθέτουμε το αλεύρι καρύδας και το αλεύρι ζέας (ή φαγόπυρου, ή Teff) μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σφίξει το μείγμα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Τέλος προσθέτουμε την φέτα κομμένη σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε ξανά με το κουτάλι.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος 26-28 εκ. ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο. Έπειτα ρίχνουμε λίγο αλεύρι ζέας και το κουνάμε κυκλικά ώστε να απλωθεί παντού ομοιόμορφα. Προσθέτουμε το μείγμα του κέϊκ. Βάζουμε την φόρμα με το κέϊκ μέσα σε μια κατσαρόλα με καπάκι και ρίχνουμε μέσα, στον πάτο της κατσαρόλας, 250 ml ζεστό νερό. Ανάβουμε το μάτι της εστίας μας και μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε την φωτιά. Ψήνουμε στον ατμό για 50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, ανοίγουμε με προσοχή το καπάκι και αφήνουμε να κρυώσει το σκεύος με το κέϊκ ώστε να μπορέσουμε να το βγάλουμε.
Όταν έχει κρυώσει τελείως το κέϊκ μπορούμε να το ξέφορμαρουμε. Το τοποθετούμε σε πιατέλα και σερβίρουμε μαζί με την σάλτσα φέτας.

Προαιρετικά πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα φιστίκια τύπου Αιγίνης.

Υλικά για την σάλτσα φέτας με πιπεριά:

• 40 γρ πιπεριά Φλωρίνης τουρσί
• 70 γρ τυρί φέτα
• 40 γρ γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη.
Διατροφική ανάλυση της σάλτσας ανά 100 γρ:
Διαδικασία: 
Ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ
και τα χτυπάμε με το μπλέντερ χειρός.
Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
Δοκιμάστε το!!! 

Δείτε το βίντεο της συνταγής!!! Κάντε την δωρεάν εγγραφή σας στο κανάλι μου στο YouTube ώστε να βλέπετε πρώτοι τα νέα μου βίντεο ❤️

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα ξαναπούμε,

σας φιλώ !

Σοφία.

 **** Βιογραφικό  σημείωμα.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

2 σχόλια

Δαλια 09/09/2020 - 18:04

Καλησπέρα!! Αν θέλουμε να το ψήσουμε στον φούρνο, πόση ώρα?

Reply
sofia sofeto 15/09/2020 - 23:33

Καλησπέρα σας. Γύρω στα 40 λεπτά.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!