Home Αγαπημένες συνταγές μου ! Σοκολατένιο καϊμάκι με σαλέπι και αγάρ αγάρ, τύπου πανακότα.

Σοκολατένιο καϊμάκι με σαλέπι και αγάρ αγάρ, τύπου πανακότα.

by sofia sofeto
26 Σχόλια
  καιμάκι με σαλέπι και σοκολάτα
 Από μικρό παιδάκι ,
το αγαπημένο μου παγωτό ήταν το καϊμάκι.
Τότε βέβαια ούτε ήξερα τι περιείχε ούτε και μ’ ενδιέφερε να μάθω…
Ήθελα μόνο να το φάω!
Τώρα που μεγάλωσα και όντας άνθρωπος που όλα τα “ψειρίζω” ,
άρχισα να το ψάχνω το πράγμα…
Κύριο συστατικό του λοιπόν ,
ανακάλυψα πως είναι το σαλέπι.
Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες και σας τις αναμεταδίδω :
 
Το Σαλέπι είναι ένα είδος ορχιδέας
  που φύεται στα βουνά των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας.
 Το ρόφημα Σαλέπι παράγεται από τους βολβούς του φυτού.
 Επιστημονικά ονομάζεται ΟΡΧΙΣ Ο ΓΡΑΠΤΟΣ 
 και στη λαϊκή γλώσσα σερνικοβότανο. 
Κατά την μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός Σάτυρου,
 που καταδικάστηκε να γίνει φυτό
 επειδή βίασε μια ιέρεια στη διάρκεια των Βακχικών μυστηρίων.
 Ο Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στην αρχαιότητα για τις ορχιδέες
 και τους έδωσε την ονομασία τους από το σχήμα του βολβού τους.
 Το σαλέπι είναι γνωστό σαν βότανο από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη.
 Βγαίνει από το σπόρο άγριας ορχιδέας
 και εικάζεται πως το πήρανε οι Μικρασιάτες μαζί τους όταν φύγανε.
 Από αυτούς το έμαθαν οι Τούρκοι,
 ενώ πολλοί από εμάς πιστεύουμε πως είναι τουρκικό ρόφημα.
Παλιά, οι γιατροί θεράπευαν με βότανα
 και το σαλέπι το χρησιμοποιούσαν σαν φαρμακευτικό βότανο
 για το λαιμό, το στομάχι, το άσθμα και το κρυολόγημα. 
Υπάρχουν πολλά είδη, όπως της Πίνδου ή το τούρκικο σαλέπι. 
Το θερμαντικό πιοτό, αφέψημα ή ρόφημα,
 παρασκευάζεται όταν οι ξηροί κόνδυλοι (ρίζες) 
αλέθονται και η σκόνη τους βράζεται με ζάχαρη ή μέλι.
Είναι μαλακτικό πιοτό διαδεδομένο ιδιαίτερα στην Ανατολή
 και οι άραβες το προφέρουν σάχλεμπ.
 Το σαλέπι είναι ρόφημα εύγευστο, ευκολοχώνευτο, μαλακτικό, χαλαρωτικό 
και βοηθά στην ανακούφιση του βήχα, των βρογχικών, του άσθματος κ.λπ.
 
Πηγή : bio-armonia.gr
 
“Ιστορία μου αμαρτία μου” , που λέτε το σαλέπι…
 
Λοιπόν αφού φρόντισα να το προμηθευτώ ,
άρχισα τα πειράματα!
Έτσι προέκυψε το λατρεμένο μου Παγωτό καϊμάκι χωρίς ζάχαρη.
Μετά το προχώρησα λίγο πιο πέρα ,
ήθελα να έχω την γεύση του και τον χειμώνα,
 
Τώρα που μπήκαμε στην άνοιξη ,
είπα να φτιάξω και μια ανοιξιάτικη εκδοχή με καϊμάκι!
Σκέφτηκα να κάνω κάτι τύπου πανακότα.
Ένα ελαφρύ , δροσιστικό και πολύ νόστιμο γλυκάκι…
Δικό σας!
 
καιμάκι με σαλέπι και σοκολάτα 2
 
Υλικά:
1200 γρ. γάλα φρέσκο 2% λιπαρά 
3 κουταλιές της σούπας (15γρ.) σαλέπι χωρίς ζάχαρη
1/2 κουταλιά κοφτή της σούπας αγάρ αγάρ σε σκόνη, δείτε :Τι είναι το αγάρ αγάρ ;
15-20 σταγόνες μαστιχέλαιο 
10 κουταλιές κοφτές της σούπας στέβια κρυσταλλική
με αναλογία με την ζάχαρη 1:2
250 γρ. ανθότυρο Κρήτης κατά προτίμηση.
 
Σε μια κατσαρόλα θα βάλουμε το γάλα μαζί με το σαλέπι και το αγάρ αγάρ.
Ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία
 και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη συνεχώς ,
μέχρι να δούμε το μείγμα μας να πήζει.
Θα έχει μια κρεμώδη υφή , 
όπως αν είχαμε βάλει άνθος αραβοσίτου.
Κλείνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την στέβια ,
ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί,
ρίχνουμε και το μαστιχέλαιο μαζί.
Μέσα σ’ ένα μπλέντερ θα βάλουμε το ανθότυρο και το μισό απ’ το μείγμα μας ,
που έχουμε αφήσει να κρυώσει λίγο.
Κτυπάμε καλά ώστε να ενωθούν 
και τα προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα της κατσαρόλας.
Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη ,
να ενωθούν και να γίνουν μια υπέροχη κρέμα.
Στην συνέχεια γεμίζουμε ατομικά φορμάκια 
και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Αφήνουμε μέχρι να σφίξουν καλά ,
τα ξεφορμάρουμε όταν είναι έτοιμα.
Τώρα μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα ,
αλλά θα συμφωνήσετε πως με μια ωραία σάλτσα ,
θα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.
Το ιδανικό για μένα θα ήταν μια σάλτσα βατόμουρου ή βύσσινου,
έψαξα παντού αλλά δεν βρήκα φρέσκα για να φτιάξω ή έστω κατεψυγμένα…
Μετά σκέφτηκα τις φράουλες ,
αλλά είναι εκτός εποχής κι αυτές και φυσικά δεν τις θέλω…
Οπότε κατέληξα σε κάτι δοκιμασμένο και αποδεκτό σε όλους μας.
Στην λατρεμένη μου 
Η χαρά του σπιτιού δηλαδή !
Αφού κόρη , πατέρας και μαμά ,
είμαστε φανατική οπαδοί της!
Τι λέτε , έχουμε άδικο;
καιμάκι με σαλέπι και σοκολάτα 3
Το καϊμάκι σκέτο έχει:
5,33 υδατάνθρακες / 100 γρ.
4,4 λιπαρά / 100 γρ.
 
Η σάλτσα σοκολάτας έχει:
 10,56 υδατάνθρακες / 100 γρ.
 12,13 λιπαρά / 100 γρ.
Υπολογίστε στην μερίδα πλούσια πλούσια 20 γρ. σοκολάτας!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

26 Σχόλια

Loulou lolita 03/03/2013 - 09:37

Σοφία μου χτες το βράδυ την πανακότα σκεφτόμουν! Βέβαια με ζελατίνη,με αγαρ-αγαρ δεν το εχω δοκιμασει.. Φαινεται τελεια! Με την σοκολατα να τρεχει πρεπει να ειναι απιθανη! Το σαλεπι που το βρισκεις; Με ενδιαφερει και για παγωτο γιατι το καιμακι ειναι απο τα αγαπημενα μου….
Φιλια πολλα, καλη Κυριακη!

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 20:43

Kαλησπέρα Λουλού , συγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά έχω διάφορα τρεχάματα όλη μέρα…
Σου προτείνω να δοκιμάσεις το αγάρ αγάρ , γιατί είναι πολύ καλό για όσους κάνουν δίαιτα, επειδή είναι φυσικό πηκτικό , από ένα είδος φυκιού , δίνει στον καταναλωτή του την αίσθηση ότι έχει φαει αρκετά και δεν πεινάει εύκολα, δηλαδή σε κάνει κι αισθάνεσαι χορτάτος και δεν θέλεις να τσιμπολογάς διάφορα, ρίξε μια ματιά στην σχετική μου ανάρτηση και θα δεις.
Το σαλέπι θα το βρεις , αν μένεις Αθήνα , στην οδό Ευριπίδου που είναι τα μπαχαράδικα, εκεί υπάρχει και το αγάρ αγάρ, αλλιώς και τα δύο σε καλά ενημερωμένα καταστήματα βιολογικών προιόντων.
Ελπίζω να βοήθησα , καλό σου βράδυ!

Reply
Loulou lolita 05/03/2013 - 11:32

Eυχαριστώ Σοφία! Θα κάνω μία έρευνα αγοράς…

Reply
Ξανθή 03/03/2013 - 09:53

Πολύ ωραίες πληροφορίες και απίθανο γλυκό!!
Καλή Κυριακή.

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 20:44

Μια ιδέα για να αξιοποιήσεις το αγάρ αγάρ που αγόρασες για την μαρμελαδα σου!
Σ ευχαριστώ πολύ!

Reply
Martha 03/03/2013 - 13:33

Φοβερό να διαβάζεις τις πληροφορίες που το συνοδεύουν, φοβερό να το βλέπεις στις φωτογραφίες σου και φοβερότερο να το τρώς στο πιάτο σου!

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 20:45

Ευχαριστώ πολύ Μάρθα!
Χαίρομαι που σε βλέπω στην κουζίνα μου!

Reply
Neli 03/03/2013 - 14:56

Πολύ χρήσιμες και ωραίες πληροφορίες ,καλά για το γλυκό δεν το συζητώ απίθανο και πεντανόστιμο φαντάζομαι ,καλό υπολοιπο Κυρακής.

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 20:51

Ευχαριστώ Νέλη μου, να είσαι καλά , καλή σου νύχτα!

Reply
Selcouth 03/03/2013 - 17:24

Πανακότα ή τύπου πανακότα δεν με ενοχλεί καθόλου! Απ΄αυτά που διάβασα φαίνεται νοστιμότατη και με πολύ ωραία παρουσίαση! Πολύ όμορφες φωτογραφίες!
Καλό βράδυ Σοφία μου! Πολλά φιλιά!

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 20:53

Που ήσουνα καλέ και σε είχαμε χάσει;;; Ανησύχησα λίγο !
Ελπίζω να είσαι καλά και το πρόβλημα να το είχε ο υπολογιστής σου…
Καλή σου νύχτα και τα ξαναλέμε!!

Reply
Roula T. 03/03/2013 - 21:00

Τι λαχταριστό γλυκάκι Σοφάκι μου!!!

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 20:54

Γεια σου Ρούλα!!!

Reply
Penelope 04/03/2013 - 09:10

Εμένα και τώρα που σαφώς δεν είμαι πια παιδάκι… το αγαπημένο μου παγωτό είναι το “μαστιχωτό” καϊμάκι, Σοφία μου!!

Αν δεν έχει την χαρακτηριστική “σαν κλωστή” υφή του ή “κόρδα” που έλεγε η γιαγιά μου, καϊμάκι δεν το λες!

Πολύ ωραίο διαβάζεται τούτο γλυκάκι σου καλή μου, και το κρατώ για περαιτέω μελέτη :-))
Καλή σου εβδομάδα.

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 20:57

Πηνελόπη , το καιμάκι ωφείλει αυτό το “μαστιχωτό” ή κόρδα που έλεγε η γιαγιά σου , στο σαλέπι!
Αυτό είναι που του δίνει αυτή την υπέροχη υφή αλλά και γέυση!
Κάτι ήξερε η γιαγιά σου !!!

Reply
Blondbrained 04/03/2013 - 11:17

M’ έχεις καταστρέψει, μόνο αυτό έχω να σου πω! 🙂 ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Σεφ πρέπει να γίνεις εσύ…

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 21:00

Εεε όχι !!! Δεν το δέχομαι ότι σε έχω καταστρέψει!!! χαχαχα!!!
Που θα βρεις πιο γευστικό και τόσο ελαφρύ γλυκό;;;
ΦΑΕ ΑΦΟΒΑ σου λέω!!!
Ευχαριστώ πολύ για την ιδέα σου , αλλά δεν νομίζω …
Φιλάκια πολλά !!!

Reply
sundayspoon 04/03/2013 - 12:21

Καταρχήν, πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας. Τρελαίνομαι για μυθολογία!
Και τώρα το γλυκό… Είναι απλά θεϊκό!!! Έμεινα να χαζεύω την τελευταία φωτογραφία! Μήπως να μετεκομίσεις πιο κοντά μου και να με χρίσεις επίτιμο δοκιμαστή των δημιουργημάτων σου;;;
Φιλάκιααααα!

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 21:02

Να μετακομίσω που;;; Στην Αθήνα;; Είδα κι έπαθα να φύγω και να έρθω στο νησί!!!
Δεν έρχεσαι καλύτερα εσύ να πάρεις καθαρό αέρα;;;
Να μαγειρεύουμε μαζί και να τα γλεντάμε παρέα;;;

Reply
Blondbrained 07/03/2013 - 10:29

Θα έρθω κι εγώ, κορίτσια!!! 🙂 Κάνω πολλές δουλειές και έχω αντοχές. Να με βάζεις να σκάβω, Σοφία μου, ό,τι θες. Αλλά θα με ταίζεις… (δεν ξέρω αν σε συμφέρει, αλλά σκέψου το) 🙂

Reply
Sofia Sofeto 07/03/2013 - 16:20

Καλοδεχούμενη είσαι, άμα πλένεις τα πιάτα….

Reply
ΕΛΕΝΗ 04/03/2013 - 14:15

Σοφάκι μου πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνεις κάνεις φορά, ευχαριστούμε!
Το γλυκάκι δε παίζεται, συγχαρητήρια!!!!!
Φιλιά!!!

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 21:03

Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου!
Να είσαι καλά !
Καλή σου νύχτα και πολλά φιλιά !!!

Reply
Ερμιόνη 04/03/2013 - 16:19

Πολύ κομψό και ντελικάτο γλυκό!
Εξαιρετική και η φωτογράφηση του!
Φιλιά πολλά!

Reply
Sofia Sofeto 04/03/2013 - 21:04

Ευχαριστώ πολύ καλή μου (πάντα) Ερμιόνη!
Καλό σου βράδυ!

Reply
Ξανθή 05/03/2013 - 14:46

Σοφία έψαξα για mail σου και δεν βρήκα, θα ήθελα να σου πω ότι αναζήτηση στη σελίδα σου δεν λειτουργεί (όπως βέβαια και σε πολλές άλλες το δικό μου το άλλαξα σήμερα) Έψαχνα σήμερα πολύ ώρα με άλλο τρόπο προκειμένου να εντοπίσω τα κέικ σου.
Αν θέλεις να σου πω τι έκανα εγώ στείλε μου mail

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More