Home VeganVegan Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού αλά Sofeto!

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού αλά Sofeto!

by sofia sofeto
0 σχόλιο
Κείμενο, συνταγή, φωτογραφία, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή,
θεωρώ ιδιαίτερα τυχερό τον εαυτό μου,
αν καταφέρω να αποκτήσω τους πολύτιμους καρπούς της συκιάς
και συγκεκριμένα τα αγριόσυκα ή αρσενικά.
Ο λόγος είναι ότι με τα συγκεκριμένα σύκα φτιάχνω το λατρεμένο μου γλυκό του κουταλιού!

Σε παλαιότερη ανάρτηση μου εδώ,
σας είχα γράψει πληροφορίες
σχετικά με αυτή την ποικιλία σύκων,
και σας είχα δώσει επίσης μια εξαιρετική συνταγή
για γλυκό του κουταλιού πάλι, αλλά με πετιμέζι!

Φέτος σκέφτηκα πως ίσως θα έπρεπε
να βρω έναν τρόπο να μειώσω
τα σάκχαρα του γλυκού αυτού,
αλλά όχι την γλύκα του…

Και πέτυχε!!!
Κι έγινε το θαυμάσιο αυτό γλυκό,
ακόμα πιο νόστιμο, ακόμα πιο ελαφρύ!
Ελάτε να δούμε τα υλικά μας.

Υλικά:

• 800 γρ σύκα ( αγριόσυκα )
• 200 γρ ζάχαρη καρύδας
• 200 γρ στέβια κρυσταλλική ( 1:1 αναλογία με την ζάχαρη )
• 200 ml νερό φίλτρου
• 3-4 φύλλα φρέσκα αρμπαρόριζας
• 100 γρ αμυγδάλα ωμά ξεφλουδισμένα.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:

Αφού συλλέξουμε τα σύκα ,
τα πλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό.
Με ένα κεραμικό μαχαιράκι
( δεν τα οξειδώνει ) ,
αφαιρούμε το κοτσάνι τους .
Με ένα καλαμάκι για σουβλάκια
τα τρυπάμε από άκρη σε άκρη κάθετα
και τα ρίχνουμε μέσα σε μια λεκάνη
με καθαρό νερό
( φιλτραρισμένο κατά προτίμηση).
Γεμίζουμε με νερό μέχρι να τα σκεπάζει .
Τα αφήνουμε εκεί για μια ώρα.
Αδειάζουμε το νερό
και γεμίζουμε πάλι με φρέσκο.
Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές
την διαδικασία αυτή.
Έτσι με αυτόν τον τρόπο
ξεπικρίζουμε τα σύκα μας.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν λίγο
σ’ ένα σουρωτό.
Τα ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα.
Βάζουμε επίσης το νερό,
την ζάχαρη καρύδας και την στέβια.
Ανάβουμε την εστία της κουζίνας
και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας,
που δίνουν ένα εξαιρετικό άρωμα.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δούμε
πως το πιρούνι μας μπορεί να τα τρυπήσει με άνεση, όχι όμως να λιώσουν, προσοχή!

Σε αυτό το στάδιο πρέπει να έχουμε ετοιμάσει τα βαζάκια που θα τα βάλουμε μέσα.

Να τα έχουμε καθαρά και αποστειρωμένα.
Ένας καλός τρόπος για να τα αποστειρώσουμε είναι να τα βάλουμε μέσα στο φούρνο της κουζίνας μας,
στην θερμοκρασία των 100 βαθμών Κελσίου και να τα αφήσουμε για 15 λεπτά.

Εφόσον λοιπόν το γλυκό μας είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και τα αμυγδάλα, αφήνοντας τα να πάρουν μια τελευταία βράση.
Έπειτα γεμίζουμε τα βαζάκια
με το καυτό γλυκό.

Κλείνουμε τα καπάκια στα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα, με το καπάκι δηλαδή στην βάση τους, ούτως ώστε με αυτό τον τρόπο να κρυώσουν έτσι και να κλείσουν αεροστεγώς.
Αφήνουμε το γλυκό μας να ωριμάσει, να βγάλει τα αρώματα του. Θα χρειαστούμε γι αυτό γύρω στις 3-4 μέρες και φυσικά λίγη υπομονή.

Το γλυκό μας εφόσον δεν ανοικτεί διατηρείται 4-5 μήνες, όταν ανοικτεί όμως καλό είναι να το διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι μια εβδομάδα.

Σας εύχομαι να το απολαύσετε όσο κι εγώ!!!

Μέχρι την επόμενη φορά
που θα τα ξαναπούμε, σας φιλώ γλυκά.
Σοφία.

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

error: Προσταυτευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!