Συνταγή, κείμενο, φωτογραφίες, food styling: Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto ).
Αυτές τις μέρες και τις νύχτες του “Μένουμε σπίτι“, νιώθουμε ήδη την ψυχολογική πίεση που μέρα
με την μέρα γίνεται πιο έντονη!
Θέλετε η τηλεόραση που πλέον
δεν ασχολείται με τίποτα άλλο πλην
του κορονοϊού , θέλετε η αίσθηση
της απώλειας ελευθερίας εξαιτίας της καραντίνας…
Το άγχος για την εξέλιξη της πανδημίας…
Όπως και να χει, η κατάσταση είναι τέτοια που απαιτεί απ’όλους μας σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια προσπάθεια να προσαρμόσουμε την καθημερινότητα μας στην νέα αυτή πραγματικότητα…
Μένοντας λοιπόν στο σπίτι,
υπάρχουν πέραν των οποίων δυσκολιών, λόγοι που μας δίνουν την ευκαιρία
να κάνουμε πράγματα που αρκετό καιρό επιθυμούσαμε αλλά δεν είχαμε τον χρόνο.
Να βάλουμε μια τάξη σε δουλειές
του σπιτιού που αναβάλλαμε.
Να ασχοληθούμε περισσότερο
με τα παιδιά μας, να παίξουμε μαζί τους.
Να διαβάσουμε βιβλία που περιμένουν καιρό στην βιβλιοθήκη μας.
Να κοιμηθούμε λίγο περισσότερο
ή να μαγειρέψουμε για τους
δικούς μας ανθρώπους…
Το να τσιμπολογάμε αυτές τις μέρες
είναι κάτι αναπόφευκτο.
Είναι μια παγίδα που δύσκολα μπορούμε
να αποφύγουμε.
Τα παιδιά μας αλλά κι εμείς οι μεγάλοι, χρειαζόμαστε επιλογές που θα μας δώσουν όλα όσα έχουμε ανάγκη
με έναν τρόπο λιγότερο επιβαρυντικό
για τον οργανισμό μας.
Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω μια συνταγή που είναι ακριβώς αυτό!
Ένα σνακ, μια λιχουδιά, που στην
οικογένεια μου έχουμε λατρέψει!
Τα τραγανά και πεντανόστιμα
κρακεράκια μας!!!
Είναι όπως ακριβώς τα θέλουμε!
Χωρίς γλουτένη, για να μπορώ να τα απολαμβάνω κι εγώ που διαγνώστηκα πρόσφατα με κοιλιοκάκη.
Χωρίς πολλούς υδατάνθρακες,
για να μπορώ μαζί με τον μικρό μου
να φροντίζουμε τον διαβήτη μας.
Σούπερ γευστικά, για να τα αγαπήσουν μπαμπάς και κόρη εξίσου!!
Ελάτε να δούμε την πανεύκολη συνταγή!
Υλικά:
• 40 γρ. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 40 γρ. Φρέσκο βούτυρο
• 4 φρέσκα αυγά
• 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου περασμένη στην πρέσα
• 1 κ.γ ξερή ρίγανη
• Λίγο πιπέρι καγιέν ( προαιρετικά )
• 20 γρ. Διατροφική μαγιά ( προαιρετικά )
• 1/2 κ.γ αλάτι
• 300 γρ. Αλεύρι αμυγδάλου (χ. γλουτένη)
• 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ (χ. γλουτένη)
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη!
Μέσα σ’ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά
και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,
το βούτυρο λιωμένο και χτυπάμε.
Στην συνέχεια ρίχνουμε όλα τα
υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Αυτό ήταν!
Σκεπάζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε να σφίξει το μείγμα.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε
από το ψυγείο και ανάβουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου για να τον προθερμάνουμε.
Χρειαζόμαστε 2 λαμαρίνες στις οποίες στρώνουμε λαδόκολλα ψησίματος.
Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη.
Ακουμπάμε το κάθε μέρος
στην λαδόκολλα του και με την βοήθεια μιας διαφανής μεμβράνης,
ανοίγουμε το μείγμα με έναν μικρό πλαστή, όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε. Προσέχουμε το ύψος του μείγματος, να είναι περίπου 2-3 χιλιοστά.
Στην συνέχεια με μια ροδέλα
που κόβουμε την πίτσα,
χαράζουμε το μείγμα που ανοίξαμε,
σε κομμάτια που θα έχουν το μέγεθος
και το σχήμα των κράκερς.
Βάζουμε τις λαμαρίνες στον φούρνο
και ψήνουμε στους 150°C στον αέρα για 20 λεπτά.
Έπειτα βγάζουμε τις λαμαρίνες και χωρίζουμε τα κράκερ μας με τα χέρια μας, πιέζοντας ελαφρά
στα σημεία που έχουμε χαράξει.
Τα απλώνουμε στην λαμαρίνα φροντίζοντας να έχουν μια μικρή απόσταση ανάμεσα τους. Συνεχίζουμε το ψήσιμο πάλι στον αέρα αλλά αυτή την φορά μειώνοντας την θερμοκρασία στους 100°C.
Ψήνουμε μέχρι να δούμε πως έχουν αποξηρανθεί επαρκώς.
Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στον φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα του.
Όταν τα βγάλουμε, αφήνουμε να κρυώσουν τελείως κι έπειτα τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα.
Μέχρι το επόμενο ραντεβού μας, σας εύχομαι να είστε όλοι γεροί και δυνατοί!!!
Σας φιλώ γλυκά!
Σοφία.
8 σχόλια
Καλημέρα, καλή εβδομάδα, με υγεία και υπομονή!
Ωραία ιδέα τα κρακεράκια σας, σκέφτομαι να τα φτιάξω, αλλά χωρίς αυγά
και περιορίζοντας ανάλογα το αλεύρι.
Για το λόγο αυτό θα βόλευε αν υπήρχε σε φωτογραφία η πυκνότητα που έχει το μίγμα πριν το ψήσιμο.
Σας ευχαριστώ!
Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα. Η συγκεκριμένη συνταγή χωρίς αυγά δεν γίνεται γιατί δεν θα υπάρχει συνοχή στο μείγμα λόγω ελλείψεως γλουτένης.
Μπορώ να αντικαταστήσω αλεύρι αμυγδαλου με αλεύρι ρυζιού η καρύδας
Νονα
Στην συγκεκριμένη συνταγή δεν γίνεται. Έρχεται όμως νέα συνταγή με τα υλικά που με ρωτάτε, το συντομότερο δυνατόν.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας, δεν είχα σκεφθεί ότι δεν θα έχει συνοχή το μίγμα χωρίς αυγά.
Ίσως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κανονικό αλεύρι με γλουτένη, το οποίο θα παρείχε την απαιτούμενη συνοχή
και ταυτόχρονα θα απέφευγα τα αυγά;
Αγαπητή φίλη, αυτή η συγκεκριμένη συνταγή δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά γιατί οι αναλογίες των υλικών είναι συγκεκριμένες και δοκιμασμένες για να έχουν ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα όμως μια άλλη συνταγή με αλεύρι η οποία είναι νηστίσιμη.
https://sofeto.gr/?p=331
Καλησπέρα σας και υπομονή σε όλους μας! Αυτό το καιρό είναι απαραίτητο να βρούμε συνταγές με λίγους υδατάνθρακες και όσο γίνεται λιγότερα θερμίδες και λιπαρά λόγω της έλλειψης άσκησης συγκριτικά με πριν. Και ευχαριστούμε για τις ιδέες.
Μπορώ να βάλω αλεύρι καρυδας ή βρώμης ή ολικής αντί αμυγδάλου που δεν έχω?
Η διατροφική μαγιά είναι ίδια με την απλή μαγιά?
Τέλος το βούτυρο αν το αντικαταστήσω με μαργαρίνη λάιτ θα υπάρχει διαφορά μεγάλη?
Ότι ιδέες για σνακ έχεις ακόμα τα περιμένουμε 😊 κυρίως για βράδυ και γενικά για τσιμπολόγημα..
Καλησπέρα σας. Οι αλλαγές που ζητάτε δεν μπορούν να εγγυηθούν ένα πετυχημένο αποτέλεσμα. Αν θέλετε δείτε μια άλλη συνταγή μου που πιθανόν σας βοηθήσει. Ευχαριστώ.
https://sofeto.gr/?p=331