Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Αυγά pochés (ποσέ) , με χυλοπίτες ολικής αλέσεως και κόκκινο πιπέρι.

Αυγά pochés (ποσέ) , με χυλοπίτες ολικής αλέσεως και κόκκινο πιπέρι.

by sofia sofeto
0 σχόλιο

013

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Από μικρό παιδί θυμάμαι την μητέρα μου

να μου ετοιμάζει καθημερινά το αυγό μου!

Συνήθως ήταν βραστό και ελαφρώς μελάτο!

 

Θυμάμαι που το έτρωγα μαζί με λίγο ψωμάκι ,

έτσι για να βουτήξω μέσα στον ρευστό του κρόκο και να το απολαύσω παίζοντας ουσιαστικά, ενθουσιασμένη από το λαμπερό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του και την υπέροχη γεύση του!

Τα χρόνια πέρασαν , κι εγώ συνέχιζα να «παίζω» με τα αυγουλάκια!

Πότε θα τα έκανα ομελέτα , πότε θα τα έβραζα, όπως και να είχε τα τιμούσα αρκετά συχνά.

Η ενασχόληση μου με την υγιεινή διατροφή, ήταν η αιτία για να αγαπήσω ακόμα περισσότερο τα αυγουλάκια! Ναι αυτά , που πολλοί φοβούνται να βάλουν στο τραπέζι τους, πεπεισμένοι πως θα τους κάνουν κακό…

Διατροφικός μύθος , λένε οι επιστήμονες της διατροφής!

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει, πως το αυγό κάθε άλλο παρά κακό μας κάνει όταν καταναλώνεται με σύνεση.

Το αυγουλάκι λοιπόν , έχει ελάχιστες θερμίδες, μόλις 80 – 90 Kcal ( ανάλογα το μέγεθος του ). Είναι πολύτιμη πηγή βιταμινών Α, D , B1 , B12 , επίσης περιέχει χολίνη και φυλλικό οξύ . Περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης , ελάχιστους υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά. Ο κρόκος του αυγού περιέχει 200 – 250 mg χοληστερίνης, το όριο ημερήσιας κατανάλωσης είναι τα 300 mg.

Αυτός ήταν ένας σοβαρός λόγος, που για αρκετά χρόνια πολύς κόσμος με προβλήματα υγείας, απέφευγε την κατανάλωση του αυγού. Πρόσφατες έρευνες όμως απέδειξαν, πως η αιτία της αύξησης την χοληστερίνης οφείλεται στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που συναντούμε στο κρέας και στα τηγανιτά εδέσματα. Σήμερα λοιπόν σας έχω μια πανεύκολη και πολύ γευστική συνταγή!

Τα αυγά ποσέ ( pochés ) !!!

Ναι μεν είναι εύκολη συνταγή , αλλά έχει σημαντικές λεπτομέρειες που θα την κάνουν πετυχημένη! Αυτά τα « κολπάκια »  θα σας αποκαλύψω σήμερα!!!

Ελάτε να τα δούμε!!

003

Υλικά για 2 άτομα :

Για τα αυγά ποσέ :

2 φρέσκα αυγά

1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 λίτρο νερό

Για τις χυλοπίτες :

250 γρ. χιλοπίτες ολικής αλέσεως , κατά προτίμηση ζέας

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλιά της σούπας αλάτι

70 – 90 γρ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας

 

Επίσης θα χρειαστούμε :

Κόκκινο πιπέρι σε κόκκους

20 γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα.

 

Ξεκινάμε με τις χυλοπίτες μας . Βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα 2 λίτρα νερό. Ανάβουμε την φωτιά και περιμένουμε να πάρει βράση .

Μόλις αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και μετά τις χυλοπίτες. Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία. Αφήνουμε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Όταν είναι έτοιμες προσθέτουμε μέσα κρύο νερό από την βρύση και σουρώνουμε αμέσως. Ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα τις χυλοπίτες και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Τώρα είναι η στιγμή να ετοιμάσουμε τα αυγά μας. Θα χρειαστούμε μια μικρή κατσαρόλα. Θα ρίξουμε μέσα το νερό και θα ανάψουμε την φωτιά. Μόλις πάρει βράση θα ρίξουμε μέσα το ξύδι και το αλάτι. Αυτά τα δύο υλικά μας , είναι απαραίτητα ώστε τα αυγά μας να πάρουν ένα όμορφο , συμπαγές σχήμα και να μην απλώσουν μέσα στο νερό.

Σπάμε τα αυγά μας και τα ρίχνουμε ένα ένα μέσα στο νερό που βράζει. Πρέπει να χρονομετρήσουμε από την στιγμή που ρίχνουμε τα αυγά μέσα στο νερό, ακριβώς 3 λεπτά! Προσοχή !!! Αν τα αφήσουμε περισσότερο χρόνο, θα σφίξει ο κρόκος και δεν θα έχει την χαρακτηριστική ρευστή μορφή που έχει ένα αυγό ποσέ. Στα 3 λεπτά λοιπόν , ακριβώς, με μια τρυπητή κουτάλα , αφαιρούμε με προσοχή τα αυγά από το νερό και τα βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτό. Τα αφήνουμε να σουρώσουν για 3 – 4 λεπτά. 

Τώρα στήνουμε το πιάτο μας !

Βάζουμε τα ζυμαρικά μας , πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυράκι. Από πάνω τους τοποθετούμε τα αυγά, προσθέτουμε λίγα χοντροκομμένα φιστίκια και λίγους κόκκους κόκκινου πιπεριού που τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας.

Αυτό ήταν!!!

Μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε ένα εύκολο,  εντυπωσιακό και πολύ γευστικό πιάτο. 

Σας εύχομαι να το απολαύσετε!!!

Σας φιλώ !

Σοφία.

Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο μου ➡️ εδώ!

021

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!