Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Το καλοκαίρι μας άφησε πια…
Μεταβατική εποχή ,
μας προετοιμάζει σιγά σιγά για το φθινόπωρο.
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς αρνούμαστε να το δεχτούμε
και καλά κάνουμε!
Χαρά Θεού είναι έξω ακόμη ,
ας παραμείνει έτσι και στις καρδιές μας!
Σήμερα έχω επιλέξει να σας παρουσιάσω μια συνταγή μου
που είναι ακριβώς αυτό που ταιριάζει στην εποχή ,
αυτό το «ενδιάμεσο» δηλαδή …
Οι σαλάτες , όπως σας έχω ξαναπεί ,
είναι μεγάλη μου αδυναμία
και δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι μου.
Αυτή την φορά , ήθελα να ετοιμάσω μια πολύ γευστική σαλάτα ,
η οποία μπορεί να είναι από μόνη της ένα πλήρες γεύμα!
Να έχει δροσιά , διατροφική αξία , αισθητική παρουσία και αξεπέραστη γεύση.
Τα φρέσκα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ,
μπαίνουν σιγά σιγά στην κουζίνα μας από δω και πέρα.
Μας χαρίζουν μοναδική γεύση και θρεπτικότητα ,
τόσο απαραίτητη για τις ιδιαίτερες ανάγκες του χειμώνα.
Η «τσαχπινιά» αυτής της σαλάτας,
είναι οι πεντανόστιμες τυρομπαλίτσες που της προσθέτουμε.
Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων αργής απορρόφησης ,
που μας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα
και μας δίνουν ενέργεια σημαντική
δίχως να μας επιβαρύνουν .
Δεν θέλω να σας κουράσω με πολλά λόγια,
θα σας παρουσιάσω ευθύς αμέσως την συνταγή μου
κι εύχομαι να την δοκιμάσετε σύντομα!
Πάμε λοιπόν στα υλικά!
Υλικά :
Τυρομπαλίτσες :
- 200 γρ. ανθότυρο Κρήτης
- 25 γρ. αμύγδαλα ωμά σε σκόνη
- 25 γρ. κοπανιστή
( πικάντικο τυρί των Κυκλάδων . Μυκόνου , Τήνου , Άνδρου.) ή εναλλακτικά blue cheese
- 50 γρ. νιφάδες βρώμης ( αλεσμένες σε αλεύρι )
- 25 γρ. νιφάδες βρώμης ( ως έχουν )
- 40 γρ. φρέσκο γιαούρτι ( ζωντανό ) ή κεφίρ
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερός δυόσμος ( προαιρετικά )
- 50 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα ωμά για πασπάλισμα
- Μαυροκούκι ή παπαρουνόσπορος για πασπάλισμα.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ:
Σαλάτα :
- Φρέσκα πράσινα φυλλώδη σαλατικά όπως :
σπανάκι , ρόκα , μαρούλι , βαλεριάνα κ.τ.λ
- 1 καρότο κομμένο σε λεπτές λωρίδες ( με τον αποφλοιωτή των λαχανικών )
- ½ πράσινο μήλο ( ποικιλίας Σμιθ , ξινόμηλο ) κομμένο σε κύβους
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι μπαλσάμικο
- Αλάτι.
Αρχικά θα ετοιμάσουμε τις τυρομπαλίτσες μας.
Μια πολύ εύκολη διαδικασία ,
που θέλει όμως λίγο χρόνο για να απορροφήσει η βρώμη την υγρασία
και να σφίξει το μείγμα , ώστε να είναι εύκολο το πλάσιμο σε μπαλάκια.
Ξεκινάμε λοιπόν ρίχνοντας μέσα στο μπλέντερ το γιαούρτι ή το κεφίρ ,
την κοπανιστή και φυσικά το ανθότυρο.
Τα κτυπάμε όλα μαζί ώστε να ενωθούν .
Προσθέτουμε τον δυόσμο , το αλάτι ,
τα 25 γρ. αμύγδαλα σε σκόνη και ανακατεύουμε καλά.
Τώρα δεν μένει παρά να ρίξουμε στο μείγμα μας
την βρώμη σε αλεύρι και σε νιφάδες .
Ανακατεύουμε πολύ καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά με την βρώμη .
Αφήνουμε στο ψυγείο το μείγμα
σκεπασμένο με μια διάφανη μεμβράνη , για μία ώρα τουλάχιστον ,
ώστε να απορροφήσει η βρώμη τα υγρά .
Όταν είμαστε έτοιμοι , μπορούμε να ξεκινήσουμε το πλάσιμο.
Ετοιμάζουμε στρογγυλά μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού.
Σ’ ένα πιάτο έχουμε ανακατέψει το μαυροκούκι
με τα 50 γρ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
Ρίχνουμε μέσα το κάθε μπαλάκι
και το στριφογυρίζουμε μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του.
Συνεχίζουμε με όλες τις τυρομπαλίτσες μας!
Όταν τελειώσουμε τις βάζουμε στο ψυγείο
φυλαγμένες μέσα σε μπολ με καπάκι.
Η σαλάτα μας είναι ελεύθερη επιλογή .
Αφού επιλέξουμε τα πράσινα λαχανικά της αρεσκείας μας ,
τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε στο ειδικό σκεύος για σαλάτες.
Κόβουμε σε λωρίδες το καρότο ,
καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κεραμικό αποφλοιωτή και μαχαίρι ,
ώστε να μην οξειδώνονται τα λαχανικά σας από την επαφή τους με το μέταλλο.
Ρίχνουμε λοιπόν , χοντροκομμένα τα λαχανικά μας μέσα σε μια σαλατιέρα ,
τις λωρίδες καρότου και τους κύβους του μήλου.
Προσθέτουμε το αλάτι , το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο.
Ανακατεύουμε καλά καλά !
Τώρα είναι η ώρα για τις τυρομπαλίτσες!!
Προσθέστε τις και απολαύστε…
Νιώστε τις ισορροπημένη τους γεύση μέσα στην σαλάτα!
Εντυπωσιάστε τον εαυτό σας και τους καλεσμένους σας
με τον πιο γευστικό , θρεπτικό και αισθητικά ανώτερο τρόπο!
Σας φιλώ!!!
Σοφία.