Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :
Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).
Η σχέση μου με το κεφίρ έχει ξεκινήσει εδώ και 5 χρόνια .
Σχέση αγάπης και καθημερινής επαφής.
Με φροντίζει και το φροντίζω…
Ίσως κάποιοι να αναρωτιέστε τι είναι το κεφίρ!
Είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν , αποτέλεσμα ζύμωσης από μύκητες
που μοιάζουν με μικρά κουνουπιδάκια.
Τα οφέλη του για την υγεία μας είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά.
Ουσιαστικά το ρόφημα κεφίρ είναι μια πολύ υγιεινή
και διατροφικά ανώτερη μορφή γιαουρτιού.
Η καταγωγή του είναι από τις πρώην σοβιετικές χώρες ,
στις οποίες χρησιμοποιείται προληπτικά για καλύτερη υγεία .
Είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη
γιατί αυτό το σάκχαρο του γάλακτος είναι η τροφή του μύκητα .
Επίσης σημαντικό να σας αναφέρω πως οι ζυμομύκητες αυτοί μπορούν
και αφομοιώνουν την χοληστερόλη του γάλακτός!
Είναι σημαντική πηγή προβιοτικών , είναι πλούσιο σε μέταλλα ,
βιταμίνες και αμινοξέα .
Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας ,
που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας ,
είναι κάτι που πρέπει να σας αναφέρω.
Το ρόφημα αυτό λοιπόν είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε ,
με γάλα της επιλογής σας , είτε φρέσκο γάλα αγελάδας ή κατσικίσιο.
Την συνταγή , για να ετοιμάσετε αυτό το θαυματουργό ρόφημα ,
σας την έχω δώσει εδώ και 5 χρόνια ,
όπως και τον τρόπο για να φτιάξετε τυρί .
Σήμερα θα σας παρουσιάσω δύο νέα φρέσκα τυράκια
που δημιούργησα και τα λάτρεψα!
Το ένα είναι φρέσκο σκορδάτο τυρί
με επικάλυψη φιστικιών Αιγίνης και κουρκουμά.
Το άλλο περιέχει κομματάκια από ψητή πιπεριά Φλωρίνης
και έχει επικάλυψη από καπνιστή πάπρικα.
Η υφή και των δύο μοιάζει πολύ με το ανθότυρο.
Ελάτε να δούμε τα υλικά μας!
Υλικά για 2 τυράκια
των 200 γραμμαρίων περίπου το καθένα :
3 λίτρα φρέσκο γάλα αγελάδας ή κατσικίσιο
3 φλιτζάνια του τσαγιού ρόφημα κεφίρ
Αλάτι ψιλό καλής ποιότητας
Για το σκορδάτο τυρί θα χρειαστούμε επιπλέον :
Σκόρδο αφυδατωμένο σε σκόνη
4 κουταλάκια του γλυκού φιστίκια Αιγίνης κομμένα στο μούλτι
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη.
Για το τυρί με πιπεριά θα χρειαστούμε :
1 μεγάλη ή 2 μικρές πιπεριές Φλωρίνης
½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα σε σκόνη.
☆Όλα τα υλικά της συνταγής θα τα βρείτε σε σούπερ μάρκετ ,
μπαχαράδικα και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα .
Ξεκινάμε την διαδικασία προετοιμασίας των πιπεριών.
Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τις κόβουμε στην μέση και αφαιρούμε τα σποράκια τους.
Χρησιμοποιούμε το αντικολλητικό χαρτί με αλουμινόχαρτο για να τυλίξουμε την κάθε πιπεριά ,
μ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να τις ψήσουμε σε χαμηλή θερμοκρασία
μέσα σε ένα τηγάνι με καπάκι .
Οι πιπεριές μας θα σιγοψηθούν με την δική τους υγρασία ,
δεν θα προσθέσουμε τίποτα άλλο.
Σε μια ώρα περίπου θα είναι έτοιμες.
Τις βγάζουμε από το αντικολλητικό χαρτί με αλουμινόχαρτο
και όσο είναι ζεστές τους αφαιρούμε τις φλούδες τους.
Τις ακουμπάμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας
για να απορροφήσει την υγρασία τους.
Τις αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε την προετοιμασία των τυριών.
Ρίχνουμε το γάλα μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε και το ρόφημα κεφίρ μέσα , ανακατεύουμε καλά.
Αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής θα μας διευκολύνει πολύ
γιατί η ιδανική θερμοκρασία που πρέπει να έχει το γάλα για να «κόψει» ,
να ξεχωρίσει δηλαδή το τυρί από τον ορό του γάλακτος
ώστε να φτιάξουμε επιτυχώς το τυρί μας ,
είναι οι 75 βαθμοί κελσίου.
Όταν φτάσει σε αυτή την θερμοκρασία , είμαστε έτοιμοι !
Θα χρειαστούμε τώρα μια τρυπητή κουτάλα για να μαζέψουμε το τυρί .
Αν θέλουμε μπορούμε να το σουρώσουμε μέσα σε ένα τυροβόλι .
Στην περίπτωση που δεν έχουμε ,
μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μεσαίου μεγέθους σουρωτό πάνω σε ένα μπολ.
Μέσα στο σουρωτό βάζουμε ένα τουλπάνι από βαμβακερό ή λινό ύφασμα ,
το οποίο είναι πολύ καθαρό και μουσκεμένο με νερό και στυμμένο καλά.
Για να φτιάξουμε το τυρί με τις πιπεριές ,
θα χρειαστεί να κόψουμε τις ψημένες πιπεριές σε μικρά κομμάτια.
Θα βάλουμε ένα μέρος τυριού στο τουλπάνι ,
πάνω του θα ρίξουμε μια μικρή ποσότητα αλατιού
και θα τοποθετήσουμε μερικά κομμάτια πιπεριάς.
Από πάνω θα βάλουμε λίγο ακόμα τυρί και θα κάνουμε την ίδια διαδικασία.
Όταν έχουμε βάλει σχεδόν το μισό μείγμα του τυριού από την κατσαρόλα ,
το πρώτο τυράκι μας είναι έτοιμο να τυλιχτεί μέσα στο τουλπάνι
και να μείνει εκεί μέχρι να στραγγίσει.
Τώρα θα φτιάξουμε το επόμενο τυράκι .
Τοποθετούμε νέο τουλπάνι μουσκεμένο και καλά στυμμένο , μέσα στο σουρωτήρι .
Βάζουμε λίγο τυρί με την τρυπητή κουτάλα .
Πάνω του ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο σκόρδο
ανάλογα το πόσο έντονη θέλουμε την γεύση του.
Βάζουμε από πάνω νέα στρώση τυριού
και ξανά πάλι αλάτι και σκόρδο.
Όταν βάλουμε όλο το τυρί , μαζεύουμε το τουλπάνι γύρω του
και πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα περισσότερα υγρά του.
Κρεμάμε τα τουλπάνια με τα τυράκια μας πάνω από τον νεροχύτη μας
ώστε να στραγγίσουν τα υγρά τους.
Αφήνουμε ιδανικά όλη την νύχτα.
Το πρωί θα είναι έτοιμα για να βάλουμε την επικάλυψη τους.
Το σκορδάτο , θα το καλύψουμε
με φιστίκια Αιγίνης ανακατεμένα με κουρκουμά ,
το άλλο τυράκι μας που γεμίσαμε με πιπεριές ,
θα το καλύψουμε με καπνιστή πάπρικα.
Σημαντικό είναι να τυλίξουμε τα τυριά μέσα στην διάφανη μεμβράνη,
γιατί με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να τα διατηρήσουμε περισσότερο .
Μπορούμε να τα καταναλώσουμε την επόμενη μέρα ή ιδανικά την μεθεπόμενη.
Έτσι θα τους έχουμε δώσει λίγο χρόνο βάζοντας τα μέσα στο ψυγείο ,
να βγάλουν τα αρώματα τους και να «δέσουν» οι γεύσεις τους.
Αν δεν επιθυμούμε να φτιάξουμε και τα δύο ,
μπορούμε να φτιάξουμε το ένα από αυτά στην διπλάσια ποσότητα.
Τα τυράκια αυτά επειδή δεν περιέχουν αρκετή ποσότητα αλατιού ,
δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολλές μέρες.
Για 4 – 5 μέρες , απ’ την στιγμή που είναι καλά κλεισμένα με την διάφανη μεμβράνη,
μπορούν να παραμείνουν στην συντήρηση του ψυγείου μας μέχρι να καταναλωθούν.
Σας εύχομαι να απολαύσετε την δημιουργία τους και την κατανάλωση τους.
Είναι υπέροχο να μαθαίνουμε τρόπους
για να φτιάχνουμε τα μοναδικά και ξεχωριστά γευστικά μας όνειρα
που μοιραζόμαστε με αγαπημένα μας πρόσωπα!
Σας φιλώ !!!
Σοφία.
10 σχόλια
Αγαπητή φίλη, ευχαριστούμε για όσα μας προβάλεις τα οποία είναι εξαιρετικά! Θα ήθελα να μου πεις, για πόσο χρονικό διάστημα μπορούμε να πίνουμε το ρόφημα κεφίρ, και άν πρέπει να διακόπτουμε ανα διαστήματα την χρήση του, Σ΄ευχαριστώ εκ των προτέρων! Καλή σου μέρα!.
Καλημέρα Καίτη, σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου! Δεν έχω δει κάπου κάποια οδηγία για τον χρόνο κατανάλωσης του κεφίρ. Νομίζω πως δεν υπάρχει περιορισμός όταν γίνεται με λογική χρήση καθημερινά.
Παντα επιτυχίες στις ομορφες λιχουδιες που μας κανεις !!!!
γεια σου αγαπημενη Σοφια μας.εγω βρηκα ενα κολπο για να βγαζω πιο ευκολα τους σπορους χωρις σουρωτηρι και αραιωμα του κεφιρ.πηρα σακουλακι υφασματινο τουλινοαπο μπουμπουνιερα πουγκι και τους εβαλα μεσα και το βαζω μεσα στο βαζο.επειδη μου αρεσει πολυ πυχτο το αφηνω 48 ωρες.βγαινει μια χαρα.εχω μια ερωτηση σχετικα με το τυρακι.αν την ωρα που το βραζουμε βαλουμε και αλατι και πυτια θα χαλασει? ξερεις δοσολογια?αν εχω πχ 1 λιτρο κεφιρ ποσο γαλα και πιτια βαζουμε?
Ωραίο το κολπάκι σου!! Στην ερώτηση σου δεν μπορώ να απαντήσω, δεν χρησιμοποιώ πιτιά μαζί με το κεφίρ.
Καλησπέρα μόλις ανακάλυψα το site και πραγματικα είναι πολύ ενδιαφέρον! συγχαρητηρια… Ήθελα να ρωτήσω αν άραγε μπορούμε σε αυτή τη συνταγή να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά φυτικά γάλατα και αν θα βγει εξίσου νοστιμο, καμία άποψη πάνω σε αυτό ??
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω με φυτικά γάλατα, επομένως δεν μπορώ να απαντήσω αξιόπιστα στο ερώτημα σας.
Εύκολη και γρήγορη συνταγή για τα τυρακια μπράβο κ ευχαριστώ γιατί δίνεις κ τις σωστές αναλογίες. Κανω τυρακι με κεφιρ εδω κ χρονια αλλά ο τρόπος σου είναι πιο σύντομος
Ευχαριστώ πολύ.
υπέροχες ιδέες και συνταγές!!! ευχαριστούμε πολύ. πρωσωπικά θα τα φτιάξω αύριο και τα δύο έχω αρκετές ποσότητες κεφίρ το καλλεργώ με μανία και το έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα στη ζαχαροπλαστική και σε ροφήματα με φρούτα και μέλι. ευχαριστώ και πάλι πολύτιμες πραγματικά οι ιδέες σας με αυτό το δώρο της φύσης!!!