Home Vegan Σταφιδόψωμα ολικής αλέσεως , με ζάχαρη καρύδας!

Σταφιδόψωμα ολικής αλέσεως , με ζάχαρη καρύδας!

by sofia sofeto
16 σχόλια

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Πειραματιζόμενη εδώ και χρόνια με διάφορα υποκατάστατα της κοινής ζάχαρης ,

έχω δοκιμάσει αρκετά από αυτά και έχω αποφασίσει

ποια μου ταιριάζουν γευστικά και φυσικά είναι κατάλληλα

σύμφωνα με την ποιότητα τους και την απόδοση τους

για να δημιουργήσω τις συνταγές των γλυκών μου.

 

” Η ζάχαρη καρύδας είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ( 35 ) ,

που σημαίνει πως μετατρέπεται σε γλυκόζη

με αργό ρυθμό στον οργανισμό μας.”

 

Ένα εξαιρετικό γλυκαντικό που αγαπώ ιδιαίτερα είναι η ζάχαρη καρύδας.

Η ζάχαρη καρύδας , είναι φυσικό γλυκαντικό

που συλλέγεται από τα άνθη της καρύδας .

Είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ( 35 ) ,

που σημαίνει πως μετατρέπεται σε γλυκόζη

με αργό ρυθμό στον οργανισμό μας.

Αυτός είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας

που βοηθάει στο να μην επιβαρύνεται το πάγκρεας μας

με το να παράγει απότομα μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης

όπως συμβαίνει με την κοινή ζάχαρη.

Επίσης η κατανάλωση της με μέτρο βοηθάει τους διαβητικούς

να έχουν καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου τους.

Η ζάχαρη καρύδας είναι πλούσια σε μέταλλα ,

είναι πολύ καλή πηγή  καλίου , μαγνησίου ,

ψευδαργύρου , ασβεστίου , σιδήρου .

Επίσης περιέχει 16 από τα 20 αμινοξέα

και βιταμίνες του συμπλέγματος Β ,

οι οποίες είναι σημαντικές για την σωστή λειτουργία

του εγκεφάλου , της καρδιάς και του σκελετού μας.

Η γεύση της θυμίζει καραμέλα και μοιάζει με την μαύρη ζάχαρη.

 

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή για σταφιδόψωμα

που φτιάχνω αρκετό καιρό.

Αρέσουν πολύ στην οικογένεια

και τα προτιμούμε για σνακ της μικρής στο σχολείο.

 

” Τα έφτιαξα με αλεύρι ολικής αλέσεως 

και το κίτρινο αλεύρι τύπου Μ ή παραδοσιακό

το οποίο παράγεται από την ποικιλία ενός σκληρού σιταριού

που ονομάζεται triticum durum.

Είναι ένα αλεύρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ,

όπως βιταμίνες , πρωτεΐνες , καροτενοειδή και άλλα.”

 

Δεν περιέχουν πρώτες ύλες ζωικής προέλευσης ,

οπότε μπορούν να καταναλωθούν σε περιόδους νηστείας

αλλά και από φίλους που επιλέγουν χορτοφαγική διατροφή.

Είναι ιδιαίτερα αρωματικά και νόστιμα ,

αλλά και εξίσου υγιεινή επιλογή.

 Τα έφτιαξα με αλεύρι ολικής αλέσεως 

και το κίτρινο αλεύρι τύπου Μ ή παραδοσιακό

το οποίο παράγεται από την ποικιλία ενός σκληρού σιταριού

που ονομάζεται triticum durum.

Είναι ένα αλεύρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ,

όπως βιταμίνες , πρωτεΐνες , καροτενοειδή και άλλα.

 

 

Ελάτε να δούμε τα υλικά !

 

 

Υλικά για 900 γρ. περίπου σταφιδόψωμα  

( όλα σε θερμοκρασία δωματίου ) :

 

  • 180 γρ. γάλα καρύδας
  • 100 γρ. νερό ( φιλτραρισμένο κατά προτίμηση )
  • 80 γρ. λάδι καρύδας λιωμένο 
  • 5 σταγόνες μαστιχέλαιο

ή ¼ κουταλάκι του γλυκού μαστίχας σε σκόνη

  • 1 πρέζα κρόκος Κοζάνης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη
  • 1/5 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 70 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 250 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 230 γρ. αλεύρι κίτρινο παραδοσιακό τύπου Μ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. σταφίδες Κρήτης.
  • Λίγα καρύδια ( προαιρετικά )

Υδατάνθρακες : 49,2 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 12 γρ. / 100 γρ.

 

☆Όλα τα υλικά της συνταγής θα τα βρείτε σε  σούπερ μάρκετ ,

και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα . 

 

 

Χρησιμοποίησα τον αρτοπαρασκευαστή μου για την δημιουργία της ζύμης.

Αν δεν διαθέτετε εσείς , μπορείτε να φτιάξετε την ζύμη στην κουζινομηχανή σας

χρησιμοποιώντας το ειδικό εξάρτημα για τις ζύμες ( γάντζος )

ή να ζυμώσετε  στο χέρι .

 

Αρχικά ρίχνουμε το νερό ανακατεμένο με το γάλα καρύδας και την ζάχαρη καρύδας ,

μέσα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή  ή σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και όλα τα αρωματικά μας .

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Τώρα προσθέτουμε τα αλεύρια ανακατεμένα μεταξύ τους  και το αλάτι.

Τέλος ρίχνουμε την μαγιά.

Ρυθμίζουμε τον αρτοπαρασκευαστή στην λειτουργία της ζύμης.

Στην κουζινομηχανή θα θέσουμε σε λειτουργία το ζύμωμα με τον γάντζο.

Αν θα το φτιάξουμε στο χέρι , θα ξεκινήσουμε το ζύμωμα .

Όταν θα έχουν ενωθεί όλα τα υλικά μας

και θα έχουμε σαν αποτέλεσμα μια λεία και μαλακή ζύμη ,

μπορούμε να σκεπάσουμε με μια διάφανη μεμβράνη το μπολ

και να αφήσουμε την ζύμη να τριπλασιάσει τον όγκο της

σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού.

Η διαδικασία αυτή στον αρτοπαρασκευαστή συμπεριλαμβάνεται

στο πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει.

Κατά την διάρκεια αναμονής του φουσκώματος ρίχνουμε τις σταφίδες

μέσα σε νερό για να μουλιάσουν.

Έπειτα τις σουρώνουμε και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

 

 

Όταν λοιπόν η ζύμη έχει φουσκώσει επαρκώς ,

είμαστε έτοιμοι να την ξαναζυμώσουμε ελαφρώς

και να προσθέσουμε μέσα τις αλευρωμένες σταφίδες .

Ζυμώνουμε καλά μαζί με τις σταφίδες ώστε να ανακατευτούν μέσα στην ζύμη .

Τώρα μπορούμε να πλάσουμε τα σταφιδόψωμα στο σχήμα που θέλουμε.

 

Προσωπικά χρησιμοποίησα την βάση που έχω για τα muffins .

Εσείς μπορείτε να τα ψήσετε πάνω σε λαδόκολλα σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε.

Προαιρετικά μπορούμε να τα στολίσουμε με καρύδια

τα οποία θα δώσουν μια ελκυστική εμφάνιση αλλά γεύση.

Αφήνουμε να φουσκώσουν τα σταφιδόψωμα , να τριπλασιαστούν σε όγκο δηλαδή.

 

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς κελσίου.

Ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά ανάλογα το μέγεθος που τους έχουμε δώσει .

Αν θελήσουμε να φτιάξουμε μεγαλύτερα σε μέγεθος σταφιδόψωμα ,

αναλόγως θα προσαρμόσουμε και τον χρόνο ψησίματος .

Όταν είναι έτοιμα , τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα

ώστε να μην ιδρώσουν στην βάση τους.

 

 

Σας προτείνω να τα απολαύσετε χλιαρά ,

είναι υπέροχα αφράτα και πάρα πολύ γευστικά!

Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία πόσο αφράτο γίνεται το εσωτερικό τους.

Πραγματικά θα εθιστείτε σε αυτή την απίστευτη αίσθηση και γεύση

που μας δίνουν τα σταφιδοψωμάκια μου!

 

 

Εμείς λοιπόν οι μαμάδες που θέλουμε να τρώνε τα παιδάκια μας

το πιο ποιοτικό και νόστιμο κολατσιό έχουμε την λύση!

 

Για να τα διατηρήσουμε για περισσότερο χρόνο φρέσκα ,

θα ήταν καλό να τα τυλίξουμε  το καθένα ξεχωριστά

μέσα σε διάφανη μεμβράνη .

 

 

Τα παιδάκια μας θα μπορέσουν να τα μεταφέρουν

στο σχολείο τους ή στις δραστηριότητες τους .

 

Σας ευχαριστώ μέσα απ΄την καρδιά μου

για την αγάπη σας και την στήριξη σας !!!

Σας φιλώ !!!

Σοφία.

 

 

Δείτε το νέο βίντεο του Sofeto.gr!!

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

16 σχόλια

Ηρακλής 03/02/2017 - 12:39

Όλα καλά πολύ καλά θα έλεγα αλλά τουλάχιστον για την περίπτωσή μου πώς να το πω… μία έκδοση light των συνταγών σου με λιγότερα υλικά (απλούστερη σύνθεση) διότι ναι μεν αγαπώ και συντάσσομαι με την λογική σου αλλά (σαν άντρας) προτιμώ κάτι πιο γρήγορο πιο απλό και ας γίνουν περισσότερες οι παρεμφερείς συνταγές έτσι ώστε να εναλλάσσονται και με την απαίτηση λιγότερου χρόνου υλοποίησης να είναι εφικτή η υλοποίησή τους.
Αντιλαμβάνομαι τον κόπο σου και την δουλειά σου σε ότι κάνεις για να φέρεις τα καλλίτερα αποτελέσματα και μπράβο σου (και καλή επιτυχία στον διαγωνισμό) απλά επίτρεψέ μου να σού δώσω και μια άλλη διάσταση στην προσέγγιση της υγιεινής διατροφής σε σχέση με τον χρόνο και την απλότητα .
Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και ελπίζω να προκάλεσα έναν δημιουργικό προβληματισμό , σε ευχαριστούμε πολύ για ότι και όπως μας το προσφέρεις συνέχισε δυνατά.

Reply
sofia sofeto 03/02/2017 - 13:08

Χαχαχα!!! Άντρες…
Πραγματικά χάρηκα όταν είδα το σχόλιο σου , αγαπητέ Ηρακλή , γιατί μου δίνεις την αφορμή να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.
Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ποτέ να δω ένα τέτοιο σχόλιο κάτω από αυτή την συγκεκριμένη συνταγή μου , να το έβλεπα κάτω από τον μουσακά https://sofeto.gr/?p=14
εν μέρη θα το δικαιολογούσα…??
Τα σταφιδόψωμα όμως είναι τόσο εύκολα…
Τα υλικά δε, πλέον τα βρίσκεις παντού!
Η αλήθεια είναι πως η δική μου μαγειρική επηρεάζεται από συγκεκριμένες παραμέτρους. Αρχικά η διατροφική αξία , μετά η απόλαυση , η αποδοχή από την οικογένεια μου , τον άντρα και τα παιδιά μου , η ανάγκη μου για δημιουργία και πρωτοτυπία.
Δεν είμαι αυτή που θα βράσει δύο κολοκυθάκια και λίγο κινόα. Αυτό πλέον το βρίσκεις παντού… Προσωπικά την κινόα την έκανα μπεσαμέλ χωρίς γλουτένη , για τους φίλους με κοιλιοκάκη , νομίζω πως όλοι μας αξίζουμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας! Δίνω λύσεις εκεί που φαίνεται πως δεν υπάρχουν…αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξης του Sofeto! Πίστεψε με , μέσα στις 450 συνταγές περίπου που υπάρχουν εδώ μέσα , υπάρχουν πάρα πολλές που είναι πολύ εύκολες και γρήγορες. Μάλλον πρέπει να φτιάψω μια κατηγορία για να τις συγκεντρώσω και να τις βρίσκετε πιο εύκολα ε; Θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!
Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και ελπίζω να φτιάξεις τα σταφιδόψωμα για να δεις πόσο εύκολα είναι ?

Reply
Ανώνυμος 03/02/2017 - 18:40

OK! Πρέπει να γέλασες πολύ μαζί μου (καλώς το εννοώ) , αλλά ήμουν ειλικρινής και να σου πω ότι η υπομονή μου στην κουζίνα είναι έως μισή ώρα + το (ψήσιμο – μαγείρεμα) άλλωστε στην απάντησή σου σχετικά με τις παραμέτρους κλπ θέλω να αντιτείνω ότι κάθε μέρα αλλάζει το φαγητό και μπορούν να καλυφθούν οι παράμετροι γιατί πρέπει να γίνεται δύσκολη και χρονοβόρα η διαδικασία ?
Δεν σε κουράζω περισσότερο απλά είμαι απλός και τα θέλω απλά γεια και χαρά.

Reply
Ελένη 03/02/2017 - 16:03

ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ!!ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!!!!
ΕΙΣΑΙ ΦΟΒΕΡΗ!!

Reply
sofia sofeto 04/02/2017 - 09:27

Χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν!!! Δεν πιστεύω να κουράστικες; αν έχεις αρτοπαρασκευαστή είναι υπόθεση 10 λεπτών ?

Reply
Ελένη 04/02/2017 - 19:07

Δεν Κουράστηκα καθόλου!!!
Και είναι απίθανα και την επόμενη μέρα!!
έχω κουζινομηχανή!!

Reply
Ελένη 03/02/2017 - 16:08

Και μία απορία Σοφία μου!
Το αλεύρι το χωριάτικο που βάλαμε και εδώ είναι πιο υγιεινό από το απλό για όλες τις χρήσεις το άσπρο?
Έχω βρει στα βιολογικά και αλεύρι χωριάτικο ολικής να το προτιμήσω?

Reply
sofia sofeto 04/02/2017 - 09:26

Το άσπρο είναι υπέρ επεξεργασμένο. Το κίτρινο είναι διαφορετικό και αναφέρω τους λόγους στην συνταγή. Για όλες τις χρήσεις ολικής ακούγεται πολύ ενδιαφέρον , δοκίμασε το και πες μου εμπειρία. Ευχαριστώ!!

Reply
Ελένη 04/02/2017 - 19:09

θα σου πω σύντομα!!
Σήμερα έκανα και τα κόλλυβα!!
Φαντασικά !!
Από ότι καταλαβαίνεις κάθε μέρα κάτι φτιάχνω από το site σου!

Reply
Βάσια 12/03/2017 - 13:26

Καλησπέρα
Να κάνω μια ερώτηση για το γάλα καρύδας. Εννοούμε αυτό που είναι στα ψυγεία των σουπερμάρκετ ή το γάλα που είναι σε κονσέρβα, το οποίο είναι κάπως πιο πηχτό;
Ευχαριστώ

Reply
sofia sofeto 12/03/2017 - 20:13

Καλησπέρα! Το πιο πηκτό , αυτό στην κονσέρβα.

Reply
Αλεξανδρα 30/05/2017 - 23:53

Καλησπέρα
Μόλις τα έφτιαξα αφράτα και μοσχομυρισε τι σπίτι.
Ειχα αλεύρι ντινκελ και έβαλα αυτο. Πειράζει στην γεύση; Μου βγήκαν καπως αγλυκα. ετσι ειναι η συνταγή;
Ευχαριστωωωωω?

Reply
Βασιλική 25/11/2017 - 15:33

Καλησπέρα,
Πόσα σταφιδόψωμα βγαίνουν με αυτή τη δοσολογία;

Reply
sofia sofeto 25/11/2017 - 22:21

Καλησπέρα! Γράφω πως το συνολικό βάρος τους είναι περίπου 900 γρ. Τώρα σε τεμάχια, εξαρτάται από το μέγεθος που θα τους δώσετε.

Reply
Xenia 24/04/2019 - 16:58

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ (ΟΧΙ ΒΟΥΤΥΡΟ), ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ?

Reply
sofia sofeto 28/04/2019 - 05:13

Η συνταγή αυτή δεν περιέχει ελαιόλαδο.

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!