Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Τραγανές μελαχρινές μαρέγκες … περί Έρωτος !

Τραγανές μελαχρινές μαρέγκες … περί Έρωτος !

by sofia sofeto
9 σχόλια

Συνταγή , κείμενο , φωτογραφία , food styling :

Σοφία Πιτσικάλη ( Sofia Sofeto).

 

Φεβρουάριος , ο μήνας του έρωτα !

Φέτος η γιορτή των ερωτευμένων βρίσκεται χρονικά μέσα στις απόκριες .

Έτσι είχα την αφορμή να θυμηθώ τον μύθο των αρχαίων Ελλήνων που σας είχα αναφέρει πέρυσι εδώ .

Τον μύθο που  θέλει τον θεό Έρωτα να μεταμφιέζεται σε τέρας για να δοκιμάσει την αγαπημένη του, την Ψυχή, να ανακαλύψει ποια είναι τα πραγματικά της συναισθήματα για εκείνον …

Στην σύγχρονη εποχή , είναι  φορές στην ζωή μας που συναντάμε “γιαλαντζί-μασκαράδες” ερωτευμένους …

Εκείνους τους ανθρώπους που κάνουν το αντίθετο ακριβώς από ότι έκανε ο θεός Έρωτας, μεταμφιέζονται σε άγγελοι ενώ μέσα τους κρύβουν το «τέρας»…

Το ψεύτικο και το αληθινό είναι δύσκολο πολλές φορές να το διακρίνουμε…

Σήμερα θα σας μιλήσω για το αληθινό …

Λένε πως οι ψυχές των πραγματικά ερωτευμένων περιπλανώνται σε ένα παράλληλο σύμπαν… Σε μια άλλη διάσταση, τόπου, χρόνου και συναισθημάτων…

Άνθρωποι που επικοινωνούν δίχως κανένα φανερό μέσον, νιώθοντας  την ενέργεια ο ένας  του άλλου, που ακούν τις σκέψεις, που αισθάνονται τις επιθυμίες, ενώ τους χωρίζουν χιλιόμετρα …

Εκείνοι που νιώθουν σαν να γνωρίζονται από πάντα, κι ας συναντήθηκαν μόλις χθες…

Καρμικές σχέσεις , ανεκπλήρωτοι πόθοι μιας άλλης ζωής , ίσως…

Ο έρωτας είναι η κινητήρια δύναμη των πάντων …

Δίνει την ώθηση για τις πιο τολμηρές πράξεις, νικάει εκεί που όλα μοιάζουν πια χαμένα, ξεσηκώνει ψυχές που για χρόνια ήταν επαναπαυμένες στην βεβαιότητα της συνήθειας τους…

Η συνταγή μου σήμερα έχει για μένα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Με έχει παιδέψει αρκετό καιρό μέχρι να την «καταφέρω»…

Το αποτέλεσμα της όμως νιώθω πως άξιζε τον κόπο μου και την τόση μου προσπάθεια.

Η μαρέγκα φτιαγμένη με κάποιο υποκατάστατο της κοινής ζάχαρης, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση… Αποφασισμένη όμως να χρησιμοποιώ μόνο ωφέλημα υλικά, δέχτηκα την πρόκληση που μου έβαλε ο ίδιος μου ο εαυτός και το πάλεψα!

Έτσι είχα πια στα χέρια μου αυτό που ποθούσε τόσο πολύ η ψυχή μου! Ένα γλυκό που μου δίνει αυτό που ακριβώς χρειαζόμουν…

Είναι ανάλαφρο , τραγανό και ηδονικά αρωματικό …

Η γλύκα της μαρέγκας δένει ισορροπημένα με την σαντιγί καρύδας και την υπέροχη αίσθηση του γλυκού φράουλα.

Αν ο έρωτας έχει γεύση , για μένα είναι αυτό το γλυκό!

Υλικά για 12 φωλιές μαρέγκας.

Μαρέγκες 120 γρ. περίπου :

  • 90 γρ. ζάχαρη καρύδας χτυπημένη στο μούλτι σε μορφή άχνης και κοσκινισμένη 
  • 75 – 80 γρ. ασπράδια αυγών ( 3 μεσαία αυγά )
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο  ή 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 10 γρ. νισεστέ
  • ½ λοβό φυσικής βανίλιας ( τα σποράκια ).

Υδατάνθρακες : 77 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 0

Σαντιγί καρύδας :

  • 150 γρ. κρέμα καρύδας παγωμένη στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ
  • 25 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • ½ λοβό φυσικής βανίλιας ( τα σποράκια ).

Υδατάνθρακες : 14,5 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 21,1 γρ. / 100 γρ.

 

Γλυκό του κουταλιού φράουλα :

  • 250 γρ. φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες
  • 150 γρ. σιρόπι αγαύης
  • 1/5 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αγάρ αγάρ
  • Τον λοβό της φυσικής βανίλιας που αφαιρέσαμε τα σποράκια.

Υδατάνθρακες : 38,7 γρ. / 100 γρ.

Λιπαρά : 0

 

☆Όλα τα υλικά της συνταγής θα τα βρείτε σε  σούπερ μάρκετ ,

και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα . 

 

Καλό είναι να ξεκινήσουμε ετοιμάζοντας το γλυκό του κουταλιού φράουλα .

Αν έχουμε κατεψυγμένες φράουλες (προσωπικά έχω απόθεμα στην κατάψυξη μου από το καλοκαίρι), τις ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα όπως είναι κατεψυγμένες, δίχως να τις αποψύξουμε. Ανάβουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία και αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα ρίχνουμε το σιρόπι αγαύης , τον λοβό της βανίλιας και το αγάρ αγάρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 10 λεπτά. Στην συνέχεια αποσύρουμε από την φωτιά. Γεμίζουμε σε γυάλινο βαζάκι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το γλυκό και να σφίξει το σιρόπι του.

Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με τις φρέσκες φράουλες εφόσον πρώτα τις πλύνουμε καλά.

Τώρα είναι η στιγμή για να φτιάξουμε τις μαρέγκες. Θα χρειαστούμε ένα καθαρό μεταλλικό μπολ δίχως ίχνη λίπους ή υγρασίας. Επίσης ο αναδευτήρας του μίξερ πρέπει να είναι πολύ καθαρός δίχως ίχνη λίπους ή υγρασίας. Ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια, το κρεμόριο και την μισή ζάχαρη καρύδας.

Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ, όταν αρχίζει να σφίγγει η μαρέγκα προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη καρύδας, το νισεστέ και την βανίλια συνεχίζοντας το χτύπημα.

Η μαρέγκα μας πρέπει να σφίξει και να στέκεται όπως ακριβώς την βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.

Τώρα είναι έτοιμη για να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε να έχει. Πάνω σε μια λαμαρίνα στρώνουμε μια λαδόκολλα. Με την βοήθεια 2 κουταλιών της σούπας πιάνουμε και τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα μια ποσότητα και την απλώνουμε ελαφρά δίνοντας της σχήμα φωλιάς. Συνεχίζουμε με όλη την ποσότητα. Προσέχουμε να έχουν όλες οι φωλιές το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 100 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 1,5 ώρα.

Όταν περάσει η ώρα του ψησίματος , σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα τις μαρέγκες για να κρυώσουν εφόσον έχουμε ανοίξει πρώτα την πόρτα του φούρνου.

Αφήνουμε να κρυώσουν έτσι εντελώς και έπειτα τις ξεκολλάμε από την λαδόκολλα και τις διατηρούμε μέσα σε μπολ που κλείνει καλά .

Την σαντιγί από κρέμα καρύδας είναι πανεύκολο να την φτιάξουμε. Απλά χτυπάμε όλα τα υλικά με το μίξερ μέχρι να σφίξουν.

Προϋπόθεση όπως είπα παραπάνω είναι η κρέμα καρύδας να είναι παγωμένη αρκετές ώρες στο ψυγείο.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε το γλυκό μας. Καλό είναι να το σερβίρουμε λίγο πριν το καταναλώσουμε για να μην πάρει υγρασία η μαρέγκα από την σαντιγί.

Αγαπώ αυτή την τραγανή αίσθηση της μαρέγκας. Την ονόμασα μελαχρινή γιατί είναι το φυσικό χρώμα που παίρνει από την ζάχαρη καρύδας που έχει χρώμα καφέ .

Η γεύση της έντονα καραμελένια , γεμίζει το στόμα απόλαυση! Πραγματικά αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσετε. Ίσως να τις ερωτευτείτε όπως εγώ…

Σας φιλώ !!!

Σοφία.

 

 

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

9 σχόλια

Ελένη 08/02/2017 - 09:30

Αφού Σοφία μου κατάφερες να κάνεις και τραγανές μαρέγκες χωρίς ζάχαρη είσαι Θεά!!
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει τραγανή χωρίς ζάχαρη!!
Θα την δοκιμάσω την συνταγή άμεσα!!!
Κρέμα καρύδας είναι διαφορετική από το γάλα?
Θα βρω εύκολα??

Reply
sofia sofeto 08/02/2017 - 15:30

Με παίδεψε πολύ….αλλά τα κατάφερα!
Κρέμα καρύδας θα βρεις σε σ.μ και σε βιολογικά Ελένη μου.
Σ ευχαριστώ πολύ!!!!

Reply
Antzi 14/02/2019 - 15:12

Πολυ νοστιμες! Αξιζει να τις δοκιμάσετε!
Γινανε τέλειες!!!

Reply
Irini Meramveliotaki 06/11/2019 - 18:14

Είσαι φανταστική!!! Πραγματικά μας εμπνέεις!!

Reply
sofia sofeto 06/11/2019 - 22:16

Ευχαριστώ πολύ ❤️

Reply
Δέσποινα 11/12/2019 - 11:33

Αντί για σιρόπι αγαύης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι σφενδαμου;

Reply
sofia sofeto 16/12/2019 - 03:14

Νομίζω πως ναι.

Reply
Κατερίνα 28/09/2020 - 03:03

συ συγχαρητήρια ! Τα ασπράδια δεν τα χτυπάτε πρώτα μόνα τους ;

Reply
sofia sofeto 23/10/2020 - 17:23

Όπως ακριβώς περιγράφω στην συνταγή. Σας ευχαριστώ πολύ

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!