10,8K
Θα προσθέσουμε σιγά σιγά μέσα στην μαρέγκα το ανθόνερο ,
Από μικρή , θυμάμαι ,
κάθε φορά που θα πήγαινα μια επίσκεψη με την μητέρα μου,
σε κάποιο φιλικό μας σπίτι ή σε κάποια γιορτή,
θα με κερνούσε η νοικοκυρά το αγαπημένο μου γλυκό!
Οι εργολάβοι στα μέρη μου είναι σήμα κατατεθέν!
Εκεί στη νοτιότερη άκρη της Αττικής ,
βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο με τους ξακουστούς εργολάβους αμυγδάλου!
Χρόνια και χρόνια , γενιές και γενιές ,
γευτήκαμε την αξεπέραστη αυτή λιχουδιά
που έκανε για έναν ακόμα λόγο γνωστή την περιοχή ,
αφού δεν υπήρχε επισκέπτης,
που να μην έπαιρνε μαζί του στο γυρισμό ,
ένα κουτί απ’ τα υπέροχα αυτά γλυκάκια!
Τα χρόνια πέρασαν ,
βρέθηκα μακριά απ’ τα μέρη αυτά…
Απ’ την μνήμη μου όμως δεν έφυγε αυτή η γλύκα των παιδικών μου χρόνων…
Τώρα εδώ στο νησί ,
θέλησα να φέρω λίγο πιο κοντά μου τις μνήμες εκείνες ,
να βρω τον τρόπο να γευτεί και η κόρη μου αυτό το καταπληκτικό γλυκό.
Μελετώντας τις σημειώσεις μου,
μετά από την σχετική μου έρευνα στο διαδίκτυο ,
(που θα μου έδινε πληροφορίες για το πολυπόθητο γλύκισμα )
και μετά από πολλές δοκιμές επί δοκιμών ,
νομίζω πως τα κατάφερα!
Μην περιμένετε να σας πω τα μυστικά του ζαχαροπλαστείου…
Αυτά δεν νομίζω να τα γνωρίζει κανείς άλλος εκτός απ’ τον ζαχαροπλάστη…
Η δική μου συνταγή είναι προσαρμοσμένη στα δικά μου δεδομένα,
έκανα τις δικές μου ριζικές αλλαγές …
Καθόλου ζάχαρη,
καθόλου λιπαρά εκτός απ’ του αμυγδάλου.
Χρησιμοποίησα ολικής αλέσεως σκόνη αμυγδάλου,
με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία ,
για τα κρατήσουμε όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά ,
απ’ τον πολύτιμο αυτό καρπό!
Υλικά για 11- 13 κομμάτια :
140 γρ. αμύγδαλα
3 ασπράδια αυγών
μια πρέζα αλάτι
50 γρ. σιρόπι Αγαύης ή μέλι
30 σταγόνες υγρή στέβια γνωστής ελληνικής εταιρίας αναψυκτικών
1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο.
Μέσα σ’ ένα μεταλλικό μπολ θα ρίξουμε τα ασπράδια και το αλάτι,
θα κτυπήσουμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Θέλουμε να έχουμε μια σφικτή μαρέγκα.
Όταν δούμε πως έχει σφίξει αρκετά ,
προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι αγαύης ή το μέλι ,
συνεχίζοντας το κτύπημα .
Αφού έχουμε ενσωματώσει το σιρόπι ,
θα ρίξουμε και την στέβια κτυπώντας ακόμα με το μίξερ.
Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι όπως στις παρακάτω φωτογραφίες…
Μέσα στο μπλέντερ έχουμε κάνει σκόνη τα αμύγδαλα ,
χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε και να τα καβουρδίσουμε,
παραπάνω εξήγησα το γιατί.
Προσοχή να μην τα παρακτυπήσουμε και βγάλουν το έλαιο τους.
Θα προσθέσουμε σιγά σιγά μέσα στην μαρέγκα το ανθόνερο ,
ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Θα ρίξουμε τώρα την σκόνη αμυγδάλου,
με απαλές κινήσεις θα ανακατεύσουμε καλά να ενσωματωθεί στην μαρέγκα μας.
Έχουμε στρώσει λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα
και με την βοήθεια ενός μικρού τσέρκι,
θα σχηματίσουμε τους εργολάβους μας,
ρίχνοντας μέσα στο τσέρκι με ένα κουτάλι της σούπας,
2 κουταλιές περίπου απ’ το μείγμα .
Αφήνουμε για 15 λεπτά της ώρας τους εργολάβους να σταθούν,
χτυπάμε με την παλάμη μας μετά ,
κάτω απ’ το ταψί για να φύγει τυχόν αέρας .
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου .
Βάζουμε το ταψί στην μεσαία θέση του φούρνου
και ψήνουμε στον αέρα για μία ώρα περίπου,
και ψήνουμε στον αέρα για μία ώρα περίπου,
μέχρι να δούμε να έχουν ροδίσει ελαφρώς.
Σβήνουμε τον φούρνο μας ,
αφήνουμε την πόρτα του μισάνοιχτη
και περιμένουμε να κρυώσουν μέσα στον φούρνο.
Πρέπει να έχουν κρυώσει τελείως
για να ξεκολλήσουν εύκολα απ’ την λαδόκολλα.
Η υφή τους είναι αφράτη,
η γεύση τους μοναδική,
η μυρωδιά τους μεθυστική…
Καλή επιτυχία σας εύχομαι!
Υδατάνθρακες : 28,52 / 100 γρ.
Λιπαρά: 40,39 / 100 γρ.
24 σχόλια
Κ εγώ τρελαίνομαι για εργολάβους και έχω πολλά χρόνια να φάω, τους είχα δει και στην Χρυσαυγή και τους λιμπίστηκα! Οι φωτογραφίες σου Σοφία μου υπέροχες, καταπληκτικές πραγματικά! Φιλιά πολλά!
Είναι υπέροχο γλυκό καλή μου Έρη, και πολύ εύκολα φτιάχνεται, άσε το πόσο γρήγορα τρώγεται…
Σ’ ευχαριστώ για την επίσκεψη και σου εύχομαι καλό βράδυ!
Αχ, πόσο καιρό έχω να φάω εργολάβους! Και φαίνονται τόσο νόστιμοι οι δικοί σου. Και χωρίς ζάχαρη, ε; Χμ. Με μπρίζωσες τώρα.
Σε μπρίζωσα;;; Μ’αρέσει!!!!
Άντε λοιπόν ξεκίνησε τους!
Καλό βράδυ!
Μα δεν νομίζω ότι τους λείπει ύφος και γεύση!
Πρέπει να δοκιμαστούν για να έχω ιδία άποψη.
Z.
Περιμένω εντυπώσεις λοιπόν αφού τους δοκιμάσεις!!!
Πολυ ωραιοι οι εργολαβοι σου Σοφια μου! Να σου πω κι εγω τα αμυγδαλα τα προτιμω με την φλουδα τους και για τους λογους που αναφερεις!
Να σου πω και μια ιδεα? Δοκιμασε να προσθεσεις και λιγα πικραμυγδαλα, δεν θα ειναι βεβαια οι εργλαβοι που εχουμε υπ’οψιν μας, αλλα νομιζω οτι θα τους πηγαινει!
Φιλια!
Μαρίνα τους έφτιαξα μια φορά με ασάνς πικραμύγδαλου αντί για ανθόνερο και μπορώ να πω πως προτιμώ το ανθόνερο, βέβαια με πικραμύγδαλα φαντάζομαι πως θα είναι καλύτερα απ’το εσάνς, θα το δοκιμάσω και τα ξαναλέμε!
Ευχαριστώ για την ιδέα!
Λατρευτός! Νόστιμο! Και όμορφες φωτογραφίες φίλε μου! Μια αγκαλιά και ένα φιλί!
Γεια σου καλή μου Έλη!
Πολύ ωραίο και ελαφρύ το γλυκάκι σου Σοφία μου! Άσε που έχει και υπέροχη εμφάνιση! Μπράβο!
Ευχαριστώ αγαπητή μου φίλη!
Πω-πω με ξεσήκωσες βρε Σοφάκι μου.
Και όχι τίποτε οι χρόνοι έχουν “περιοριστεί” πάρα πολύ με το θέμα της διακίνησης μας το τελευταίο διάστημα. Φτάνω αρκετά αργά στο σπίτι τούτες τις μέρες και οι δουλειές μαζεύονται!!!
Θα τα έχω όμως κατά νου…
Καλημέρες πολλές.
χιχιχι!!!! Ξεκίνησε τους λοιπόν! δεν αργούν να γίνουν!
Τέλεια τα κατάφερες!!!!
Αχ τι μου έκανες ξαδέρφη !!!!!!!!!!!!!!!εργολάβοι ……….τρέλα !!!!!!!!!!!!!!!!!!πόσους έχω φάει απο το γνωστό μας ζαχαροπλαστείο και είναι το αγαπημένο μου γλυκό!!!!!!!!!!!!!εχω αρρωστουλα την μικρη και ειναι σπίτι αυτες τις μέρες αλλα οταν πάει σχολειο εννοείτε θα τα φτιάξω αλλα με μέλι γιατί δεν έχω το σιρόπι…
Σε χαιρετώ φιλιά στο μικρό σου!
Περαστικά στην κούκλα σου!
Με την πρώτη ευκαιρία δοκιμασέ τους , θα σου αρέσουν πολύ είμαι σίγουρη!
Σοφάκι μου τέλειοι φαίνονται και έχω να φάω πολύ καιρό!Τα αμύγδαλα μου αρέσουν και μένα με τη φλούδα τους.
Φιλιά πολλά1
Χαίρομαι που τα προτιμάς με την φλούδα τους που είναι πιο υγιεινά!
Καλό σου βράδυ Ελενίτσα!
Μπράβο Σοφάκι, που πειραματίζεσαι και μας τα δίνεις έτοιμα!!! Θα τη δοκιμάσω αυτή τη συνταγή!
Πολλά φιλιά:)
Ευχαριστώ πολύ !
Περιμένω τις εντυπώσεις σου!
Ωχ τώρα το είδα αυτό. Από τα ίδια μέρη είμαστε. <3
Στείλε μου μήνυμα στο mail μου…
μπορω να χρησιμοποιησω στεβια κρυσταλλικη 1:1 και ποση;
Θα αλλάξει η υγρασία της συνταγής και θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν όλα τα υπόλοιπα υλικά. Δεν το έχω κάνει και δεν μπορώ να απαντήσω.