Η σημερινή μου πρόταση βασίζεται στο αγαπημένο γλυκό του ταψιού,
το λαχταριστό μπακλαβαδάκι !
Καιρό τώρα σκεφτόμουν πόσο άδικο είναι αυτή η λατρεμένη λιχουδιά
να είναι μια κανονική ” βόμβα ” λιπαρών και ζάχαρης…
Ήθελα να δώσω αυτή την υπέροχη γεύση σε ένα ” δικό μου ” γλυκό ,
που δεν θα μας επιβαρύνει ,
να το τρώμε και να μην μας τρώει βρε αδερφέ!
Το σκέφτηκα από δω το σκέφτηκα από κει …
Πειράματα με τις ώρες στην κουζίνα…
Μην τα πολυλογώ…
Έφτιαξα ένα μπακλαβαδάκι που είμαι πολύ περήφανη γι ‘ αυτό!!!
Μην τρομάζετε στην ιδέα της μελιτζάνας σε γλυκό ,
το αγαπημένο μας λαχανικό στέκεται στο ύψος του
συμμετέχοντας σε μια συνταγή,
που του βγάζει όλη την “αρχοντιά ” του!
Δεν θα σας κουράσω άλλο με τα λόγια του ενθουσιασμού μου !
Απλά θα δηλώσω πως αυτό το γλυκάκι μου το λατρεύω!!!
Υλικά :
700 γρ. μελιτζάνες ακαθάριστες
Χυμός από 1 μικρό λεμόνι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
140 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μέλι.
Γέμιση :
30 γρ. σουσάμι
40 γρ. καρύδια
40 γρ. φουντούκια
40 γρ. αμύγδαλα
40 γρ. φιστίκια Αιγίνης
1,5 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
60 γρ. ξηρά σύκα
15 γρ. μαύρες σταφίδες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
40 γρ. κόκκινο γλυκό κρασί Vinsanto Σαντορίνης
50 γρ. μέλι θυμαρίσιο.
Σιρόπι :
40 γρ. . κόκκινο γλυκό κρασί Vinsanto Σαντορίνης
100 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1,5 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.
Διατροφική ανάλυση ανά 100 γρ.
Διαδικασία :
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε με ένα χαρτί.
Αφαιρούμε την φλούδα τους προσεκτικά .
Κόβουμε σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο του λάχανου
που έχουμε ρυθμίσει στα 3 χιλιοστά.
Βάζουμε τις φέτες μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό .
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το αλάτι.
Αφήνουμε τις φέτες εκεί για 1 ώρα για να φύγει η πίκρα τους.
Στην συνέχεια τις ξεπλένουμε καλά
και τις αφήνουμε να σουρώσουν απ’ τα υγρά τους μέσα σε σουρωτό,
για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε
το σκεύος που στεγνώνουμε τις σαλάτες.
Σ ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το μέλι .
Μ ΄ ένα πινέλο αλείφουμε την κάθε φέτα και από τις δύο πλευρές.
Τις στρώνουμε περιμετρικά μέσα σε ταψί με στρωμένη λαδόκολλα.
Προσέχουμε να ακουμπούν ελαφρώς η μία πάνω στην άλλη.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 170 βαθμούς κελσίου.
Ετοιμάζουμε την γέμιση .
Μέσα σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τους κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Βάζουμε τις σταφίδες και τα ξερά σύκα μέσα σε ένα φλιτζάνι
και προσθέτουμε το κρασί για να μουλιάσουν για 1 ώρα .
Μέσα στους ξηρούς καρπούς προσθέτουμε το σουσάμι , την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ρίχνουμε επίσης τις σταφίδες και τα σύκα κομμένα σε μικρά κομματάκια.
Τέλος θα προσθέσουμε το μέλι και 20 γρ. από το κρασί που μουλιάσαμε τα σύκα.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για να ενωθούν.
Θα χρησιμοποιήσουμε μπολάκια για σουφλέ για να ψήσουμε μέσα τα μπακλαβαδάκια μας.
Με ένα πινέλο θα βάλουμε λίγο ελαιόλαδο μέσα στο κάθε μπολάκι .
Θα αρχίσουμε να στρώνουμε περιμετρικά τα φύλα της μελιτζάνας .
Προσέχουμε το ένα να πατάει ελαφρώς πάνω στο άλλο ,
πιέζουμε με τα δάκτυλα μας ώστε να εφάπτονται πάνω στο μπολάκι.
Μόλις ολοκληρώσουμε θα βάλουμε 3 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα απ την γέμιση.
Θα κλείσουμε από πάνω όλα τα φύλα της μελιτζάνας και θα τα πιέσουμε ελαφρά για να κλείσουν.
Ετοιμάζουμε όλα τα μπολάκια
και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου για 20 λεπτά.
Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι ανακατεύοντας το μέλι και το κρασί .
Μόλις βγάλουμε τα μπολάκια απ’ τον φούρνο ,
αμέσως ρίχνουμε μ’ ένα κουτάλι το σιρόπι πάνω στα μπακλαβαδάκια μας.
Το σιρόπι θα απορροφηθεί μέχρι κρυώσουν.
Γυρίζουμε τα μπολάκια πάνω σε ένα πιάτο και βγάζουμε το γλυκό ,
μπορούμε να ρίξουμε από πάνω λίγη τριμμένη κανέλα .
Το γλυκό καταναλώνεται καλύτερα όταν είναι κρύο.
Καλή μας απόλαυση φίλοι μου!
15 σχόλια
Φοβερό! Η μελιτζάνα είναι δική σου έμπνευση? Πολύ έξυπνη η χρήση της σε γλυκό. Like!
Καλησπέρα Άρη!
Ναι δική μου πατέντα είναι η μελιτζάνα, με λιγότερους υδατάνθρακες απ΄το φύλο και χωρίς γλουτένη!
Φτιάξε το , θα το λατρέψεις!
Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!
Είσαι φοβερή, έχεις έμπνευση.
Με το καλό τα Χριστούγεννα!!
Ξανθή μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ, τα λόγια σου ξέρεις πως μετράνε πολύ για μένα…
Να είσαι καλά !
Πάρα πολύ πρωτότυπη πρόταση Σοφία!
Μπράβο σου βρε κορίτσι!
Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου!
πολύ εντυπωσιακή και πρωτότυπη συνταγή!! μπράβο!!
θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω!! 🙂
Ευχαριστώ πολύ! Περιμένω εντυπώσεις όταν το δοκιμάσεις!!!
Τι να πω!!!! Είσαι φοβερή! Έχω και γω τέτοιες καλλιτεχνικες ανησυχίες σχετικά με τα γλυκά αλλά Ομολογώ όμως πως αυτό δεν θα το σκεφτόμουν με τίποτα! Θα το επιχειρήσω! Είμαι και γω τις λογικής ” καθόλου επεξεργασμενα τρόφιμα ” οπότε με καλύπτεις απόλυτα για άλλη μια φορά!
Ευχαριστώ πολύ Έφη μου!!!
Ελπίζω να έχω νέα σου όταν το δοκιμάσεις!!!
Εξαιρετική συνταγή !!!!!!!! Πρωτότυπη και απολύτως παραδοσιακή ταυτόχρονα!! Πολλά – πολλά συγχαρητήρια!! Θα τη φτιάξω με τη πρώτη ευκαιρία! Περίπου πόσα κομμάτια βγαίνουν με αυτές τις ποσότητες?
Μάρω σ ‘ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Τα κομμάτια είναι ανάλογα το μέγεθος της βάσης που θα βάλεις , τα μπολάκια δηλαδή του σουφλέ.
Αν βάλεις τα μικρά θα είναι περίπου 6 κομμάτια, αν βάλεις μεγαλύτερα θα είναι 4 κ.τ.λ
Θα σου πρότεινα να βάλεις την πρώτη φορά την αναλογία που σου δίνω και αν θες να τα ξανακάνεις διπλασίασε την συνταγή.
Μπράβο Σοφία μου για την αφοσίωση σου και για όλες τις εναλλακτικες προτάσεις νοστιμιας που κανεις!
Είστ ε καταπληκτική.θα ήθελα να μου στείλετε συνταγή για ψωμί χωρίς γλουτένη
Σας ευχαριστώ πολύ ❤️ Συνταγή για ψωμί χωρίς γλουτένη δεν έχω δοκιμάσει είναι η αλήθεια. Τα άλευρα χωρίς γλουτένη νομίζω πως έχουν συνταγές πάνω στην συσκευασία τους.