Έπιασαν τα κρύα για τα καλά …
Τώρα άρχισα να νιώθω πως ήρθε πια ο χειμώνας.
Καιρός ν’ ανάψουμε το τζάκι , να βρεθούμε πιο κοντά με τον δικό μας άνθρωπο ,
να απολαύσουμε ένα ποτηράκι κρασί μαζί με το φαγητό μας
ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική.
Σήμερα σας έχω ένα φαγητό ιδιαίτερα γευστικό .
Δυναμωτικό , ιδανικό για τις κρύες μέρες
που ο οργανισμός μας χρειάζεται έξτρα ενέργεια και θρεπτικά συστατικά .
Όλα αυτά συγκεντρωμένα μαζί με πολύ απόλαυση !
Τι άλλο θέλουμε;
Δικό σας!
Υλικά για 2 άτομα :
Μισή κολοκύθα 500 γρ. περίπου.
Μαρινάδα κολοκύθας :
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
15 γρ. ( 2 κουταλιές της σούπας ) ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί ( Paros Moraitis )
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο πιπέρι καγιέν
Γέμιση:
60 γρ. πτισάνι ( σπόροι κριθαριού )
20 γρ. φακές
50 γρ. ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
4 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού πατέ πιπεριάς Φλωρίνης
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη ξηρή Λουΐζα
¼ ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
80 γρ. ζωμό λαχανικών
30 γρ. λευκό ξηρό κρασί ( Paros Moraitis )
Αλάτι και πιπέρι.
8 γαρίδες Νο 2
Μαρινάδα για τις γαρίδες :
1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
60 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι
40 γρ . λευκό ξηρό κρασί ( Paros Moraitis )
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη ξηρή Λουΐζα
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι.
Από βραδύς βάζουμε το πτισάνι στο νερό να μουλιάσει .
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές .
Βάζουμε να βράσουν μέσα σε ένα κατσαρολάκι με κλειστό καπάκι ,
οι φακές και το πτισάνι μαζί ,
αφού τους ρίξουμε νερό μέχρι να τα καλύψει.
Τα βράζουμε μέχρι να απορροφήσουν όλο το νερό.
Καθαρίζουμε την κολοκύθα εξωτερικά και αφαιρούμε εσωτερικά τα σπόρια .
Την περνάμε μέσα κι έξω με ένα πινέλο με την μαρινάδα της.
Όταν είναι έτοιμα , το πτισάνι και οι φακές,
προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά
και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα μαζί .
Γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα μας
και την τοποθετούμε μέσα σε μια γάστρα
( πήλινη κατά προτίμηση ) με καπάκι.
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο τους 190 βαθμούς κελσίου
και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος τους και το εντεράκι τους.
Τις βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ
και προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας τους,
εκτός από το χυμό λεμονιού και το ταχίνι .
Αφήνουμε για μισή ώρα να μαριναριστούν.
Στην συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι,
προσθέτουμε και την μαρινάδα τους ,
ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
Χαμηλώνουμε μόλις αρχίσουν να βράζουν.
Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και τις αφαιρούμε απ το τηγάνι.
Προσθέτουμε στην σάλτσα τους το χυμό λεμονιού και το ταχίνι .
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση ,
περιχύνουμε την σάλτσα πάνω στις γαρίδες .
Σερβίρουμε την γεμιστή κολοκύθα μας με τις γαρίδες .
Εγώ απόλαυσα την μοναδική τους γεύση παρέα με ένα εξαιρετικό κρασί ,
το PAROS της συλλογής Μανώλη Μωραίτη.
Ένα κρασί ζυμωμένο και ωριμασμένο σε βαρέλι ,
με άρωμα φρούτων , νότες βανίλιας και ξηρών καρπών.
Στην υγεία σας και καλή σας απόλαυση!
1 σχόλιο
Αμάν τι βλέπω πρωί πρωί!!!
Σοφία κάθε φορά είσαι και μια μεγάλη έκπληξη στις παρουσιάσεις σου!!
Μπράβο!!