Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Γεμιστή κολοκύθα με πτισάνι και φακές , μαζί με γευστικές γαρίδες.

Γεμιστή κολοκύθα με πτισάνι και φακές , μαζί με γευστικές γαρίδες.

by sofia sofeto
1 σχόλιο

049

Έπιασαν τα κρύα για τα καλά …
Τώρα άρχισα να νιώθω πως ήρθε πια ο χειμώνας.
Καιρός ν’ ανάψουμε το τζάκι , να βρεθούμε πιο κοντά με τον δικό μας άνθρωπο, να απολαύσουμε ένα ποτηράκι κρασί μαζί με το φαγητό μας ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική.

Σήμερα σας έχω ένα φαγητό ιδιαίτερα γευστικό.
Δυναμωτικό, ιδανικό για τις κρύες μέρες που ο οργανισμός μας χρειάζεται έξτρα ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Όλα αυτά συγκεντρωμένα μαζί με πολύ απόλαυση! Τι άλλο θέλουμε; Δικό σας!

008

Υλικά για 2 άτομα :

•Μισή κολοκύθα 500 γρ. περίπου.

Μαρινάδα κολοκύθας :

•1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
•15 γρ. ( 2 κ.σ ) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
•2 κ.σ λευκό ξηρό κρασί 
•Αλάτι και πιπέρι
•Λίγο πιπέρι καγιέν

Γέμιση:
•60 γρ. πτισάνι (σπόροι κριθαριού) *σημείωση, για την χωρίς γλουτένη εκδοχή, αντικαθιστούμε με φαγόπυρο. 

•20 γρ. φακές
•50 γρ. ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
•4 κομμάτια λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένα
•1 κ.γ πάστα πιπεριάς Φλωρίνης
•1 κ.γ τριμμένη ξηρή Λουΐζα (προαιρετικά)
•¼ ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
•2 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
•80 γρ. ζωμό λαχανικών
•30 γρ. λευκό ξηρό κρασί 
•Αλάτι και πιπέρι.

•8 γαρίδες Νο 2

Μαρινάδα για τις γαρίδες  :

•1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
•2 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
•60 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι
•40 γρ . λευκό ξηρό κρασί 
•Αλάτι και πιπέρι
•2 κ.γ χυμό λεμονιού
•1 κ.γ ταχίνι.

052

Από βραδύς βάζουμε το πτισάνι και  τις φακές στο νερό. Βάζουμε μέσα σε ένα κατσαρολάκι με κλειστό καπάκι, τις φακές και το πτισάνι μαζί.
Αφού τους ρίξουμε νερό μέχρι να τα καλύψει, 
τα βράζουμε μέχρι να απορροφήσουν όλο το νερό.

Καθαρίζουμε την κολοκύθα εξωτερικά και αφαιρούμε εσωτερικά τα σπόρια. Την περνάμε μέσα κι έξω με ένα πινέλο, με την μαρινάδα της.

Όταν είναι έτοιμα, το πτισάνι και οι φακές, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα μαζί. Γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα και την τοποθετούμε μέσα σε μια γάστρα (πήλινη κατά προτίμηση) με καπάκι. Έχουμε  προθερμάνει τον φούρνο τους 190 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 45 λεπτά.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος τους και το  εντεράκι τους. Τις βάζουμε μέσα σ’ ένα μπολ
και προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας τους, εκτός από το χυμό λεμονιού και το ταχίνι. Αφήνουμε για μισή ώρα να μαριναριστούν. Στην συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, προσθέτουμε και την μαρινάδα τους, ανάβουμε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Χαμηλώνουμε μόλις αρχίσουν να βράζουν. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά και τις αφαιρούμε απ το τηγάνι. Προσθέτουμε στην σάλτσα τους το χυμό λεμονιού και το ταχίνι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση, περιχύνουμε την σάλτσα πάνω στις γαρίδες.

Σερβίρουμε την γεμιστή κολοκύθα μας με τις γαρίδες. Εγώ απόλαυσα την μοναδική τους γεύση παρέα με ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί.

Δείτε περισσότερες ιδέες υγιεινής διατροφής στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί!!!

Περισσότερα σχετικά με το βιβλίο μου 👉 εδώ!

054

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

1 σχόλιο

Ξανθή 24/11/2014 - 09:12

Αμάν τι βλέπω πρωί πρωί!!!
Σοφία κάθε φορά είσαι και μια μεγάλη έκπληξη στις παρουσιάσεις σου!!
Μπράβο!!

Reply

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο που εμπίπτει στις διατάξεις του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Content is protected !!