Home Gourmet υγιεινές απολαύσεις! Φιλέτα σαρδέλας σε ρολό με αμπελόφυλλα , γεμιστό με φακές και κινόα.

Φιλέτα σαρδέλας σε ρολό με αμπελόφυλλα , γεμιστό με φακές και κινόα.

by sofia sofeto
0 σχόλιο

 σαρδέλες σε αμπελοφυλλα 1

Όταν έχουμε στο μυαλό μας ένα επίσημο τραπέζι ,
όλοι μας λίγο πολύ σκεφτόμαστε να ετοιμάσουμε φαγητά με ιδιαίτερα
και συνήθως ακριβά υλικά ,
ώστε να περιποιηθούμε με τον καλύτερο τρόπο τους καλεσμένους μας.
Οι καιροί θα μου πείτε είναι δύσκολοι
για να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για πολυτέλειες…
Θα συμφωνήσω μαζί σας !
Σκεπτόμενη ακριβώς αυτό ,
αποφάσισα να σας ετοιμάσω ένα ναι μεν ιδιαίτερο φαγητό ,
αλλά πολύ οικονομικό!
Στα θετικά χαρακτηριστικά του δεν μπορώ να παραλείψω
την μεγάλη διατροφική του αξία .

Χρησιμοποίησα πρώτες ύλες αρμονικά δεμένες μεταξύ τους,
τόσο στην γεύση και την αισθητική του πιάτου ,
αλλά και στον συνδυασμό θρεπτικών συστατικών.

Οι σαρδέλες θεωρούνται από τους διατροφολόγους ,
μια απ’ τις καλύτερες πηγές Ω3 λιπαρών οξέων, πολύτιμα για την καρδιά μας .

Ο συνδυασμός όσπριου και δημητριακού
είναι απ’ τις καλύτερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε .

Τα αμπελόφυλλα επίσης μας προσφέρουν τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους ,
δίνοντας εκτός από γεύση ,
ένα ακόμα σημαντικό λόγο για να τα εντάξουμε στην διατροφή μας.

Θα μπορούσα να σας γράψω πάρα πολλά ακόμα γι αυτό το πιάτο,
δεν θέλω όμως να γίνω κουραστική.
Θα σας το παρουσιάσω ευθύς αμέσως και θα σας το προτείνω ανεπιφύλακτα !

σαρδέλες σε αμπελοφυλλα 2

Υλικά :

20 – 25 αμπελόφυλλα ζεματισμένα

90 γρ. φακές χοντρές
50 γρ. κινόα
130 γρ. νερό
80 γρ. χυμό ντομάτας ελαφρά συμπυκνωμένο
1 κουταλιά της σούπας πατέ πιπεριάς Φλωρίνης

1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο πιπέρι καγιέν
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

400 γρ. σαρδέλες καθαρισμένες χωρίς το κεφάλι.

Μαρινάδα για τις σαρδέλες :

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
1 κουταλάκι του γλυκού πατέ πιπεριάς Φλωρίνης
2 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας ελαφρά συμπυκνωμένο

Σάλτσα :
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού πατέ πιπεριάς Φλωρίνης
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
3 κουταλάκια του γλυκού από τον ζωμό του ρολό
1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι
1 πρέζα αλάτι.

σαρδέλες σε αμπελοφυλλα 3

Αν έχουμε έτοιμα ζεματισμένα αμπελόφυλλα στην κατάψυξη,
( εγώ τέτοια χρησιμοποίησα ),
τα βγάζουμε νωρίτερα μέχρι να ξεπαγώσουν τελείως
και τότε είναι έτοιμα προς χρήση.

Διαφορετικά αν είναι η εποχή τους και τα βρούμε φρέσκα ,
θα πρέπει να τα πλύνουμε καλά
και να τα ξεματίσουμε σε νερό που βράζει για 2 – 3 λεπτά ,
τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και έπειτα τα χρησιμοποιούμε .
Υπάρχει και η λύση των αμπελόφυλλών σε κονσέρβα ,
αλλά δεν θα το πρότεινα ,
γιατί δεν έχουν ωραία γεύση αλλά πολλά συντηρητικά…

Θα ξεκινήσουμε με το καθάρισμα των ψαριών.
Πρέπει να έχουμε καθαρίσει καλά τα ψάρια από το κεφάλι και τα εντόσθια,
με τα δάκτυλα μας πιέζουμε ελαφρά στο σημείο του κεντρικού κόκαλου
και ανοίγουμε το κάθε ψάρι στα δύο αφαιρώντας φυσικά το κόκαλο.

Πλένουμε σε τρεχούμενο νερό καλά
και αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτό.

Αργότερα ετοιμάζουμε την μαρινάδα αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μεταξύ τους,
σε ένα επίπεδο μπολ τοποθετούμε τις σαρδέλες
και προσθέτουμε από πάνω τους το μείγμα που ετοιμάσαμε,
προσέχουμε να καλυφθούν όλες οι σαρδέλες πάνω και κάτω.
Αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

Βάζουμε τις φακές και την κινόα να βράσουν με το νερό
σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πιουν όλο το νερό.
Μόλις είναι έτοιμα προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας , το πατέ πιπεριάς ,
το ξύδι και το αλατοπίπερο .
Επίσης το καγιέν και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν και αφήνουμε στην άκρη.

Πάνω σε μια λαδόκολλα με ένα πινέλο θα απλώσουμε λίγο ελαιόλαδο .
Στην συνέχεια θα τοποθετήσουμε τα αμπελόφυλλα με τέτοιο τρόπο ,
ώστε να πατάει ελαφρώς το ένα πάνω στο άλλο
και να μην αφήνουν κενά ανάμεσα τους.
Όταν τελειώσουμε με όλα τα αμπελόφυλλα
περνάμε πάλι με το πινέλο λίγο ελαιόλαδο πάνω τους.

Τώρα θα στρώσουμε τις μαριναρισμένες σαρδέλες ,
όπως βλέπετε στην φωτογραφία
και από πάνω τους θα απλώσουμε την γέμιση μας.

Γυρίζουμε τις κενές άκρες των φύλλων
και με την βοήθεια της λαδόκολλας ξεκινάμε να τυλίγουμε το ρολό .
Με ένα σπάγκο για ψητά θα δέσουμε το ρολό
που έχουμε τυλίξει μέσα στην λαδόκολλα.

Ο φούρνος μας είναι προθερμασμένος στους 180 βαθμούς κελσίου .
Τοποθετούμε το ρολό μέσα σε ένα ταψάκι
και προσθέτουμε γύρω του ένα ποτήρι νερό,
ώστε να έχει απαραίτητη υγρασία και να μην καεί η λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 45΄ της ώρας .

Όταν είναι έτοιμο, φτιάχνουμε την σάλτσα που θα συνοδεύσουμε το ρολό .
Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα σέικερ και χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν.
Αυτό ήταν!
Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε !
Κόβουμε σε μερίδες και το προσφέρουμε περιχύνοντας από πάνω την αρωματική του σάλτσα.
Καλή μας όρεξη!

σαρδέλες σε αμπελοφυλλα4

Απαγορεύεται σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων (Ν.2121/93) , η αναδημοσίευση σε οποιοδήποτε μέσο, φωτογραφιών, βίντεο και τμήματος ή ολόκληρου του κειμένου της συνταγής και του υπόλοιπου άρθρου της παρούσας ανάρτησης, δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού . Επίσης απαγορεύεται η χρήση των συνταγών για εμπορικούς ή μη σκοπούς, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία , catering κ.τ.λ, και πάσης φύσεως εκμετάλλευσης τους , δίχως την γραπτή άδεια της δημιουργού.

Print Friendly, PDF & Email

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Άφησε το σχόλιο σου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More