Πόσες φορές δεν μας έχει τύχει να μαγειρέψουμε ένα φαγητό και να μας περισέψει για την επόμενη μέρα; Πόσες φορές αυτό το φαγητό γίνεται η μόνιμη αιτία διαμάχης με τα άλλα μέλη της οικογένειας, που στην θέα του δεν δείχνουν τον αναμενόμενο ενθουσιασμό;
Στην δική μου περίπτωση ένα τέτοιο φαγητό είναι η πολυαγαπημένη μου φάβα Σαντορίνης. Ένα όσπριο που λατρεύω !!! Πάντα θα φτιάξω λίγο παραπάνω για να κάνω την επόμενη μέρα τους πειραματισμούς μου μαζί της. Αυτή την φορά έκανα μια συνταγή που δύσκολα μπορεί να της αντισταθεί κάποιος…
Μια πίτσα διαφορετική, με άρωματα και γεύσεις που θυμίζουν μεσόγειο! Η βάση της περιέχει το ξακουστό όσπριο της μαγευτικής Σαντορίνης, τα υπόλοιπα υλικά της εκλεκτά…
Παστουρμάς πολίτικος, σουτζούκι εξαιρετικό και μυρωδάτο τύπου Καπαδοκίας Καραμανλίδικο. Γραβιέρα Κρήτης με λιγότερα λιπαρά παρακαλώ… Κι όλα αυτά συνοδευμένα από μια ιδιαίτερη σάλτσα…
Ελάτε να δείτε παρακάτω…
Υλικά:
Βάση πίτσας :
•280 γρ. βρασμένη φάβα Σαντορίνης σε μορφή πουρέ (περίπου 85-90 γρ. άβραστη φάβα)
•1/2 κ.γ κουρκουμά σε σκόνη
•20 γρ. τριμμένη γραβιέρα Κρήτης με χαμηλά λιπαρά
•3 κ.γ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
•20 γρ. νιφάδες βρώμης
•100 γρ. αλεύρι κίτρινο τύπου Μ ή εναλλακτικά για την χωρίς γλουτένη εκδοχή της 100 γρ αλεύρι φαγόπυρου ή αλεύρι Teff.
•1 κ.γ μπέικιν πάουντερ.
Διατροφική ανάλυση της βάσης ανά 100 γρ:
Για την σάλτσα:
•1 κ.γ πελτέ ντομάτας
•2 κ.γ πάστα πιπεριάς Φλωρίνης
•1 κ.γ ελαιόλαδο
•1 κ.γ ξύδι.
Τα υλικά της πίτσας:
•1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
•100 γρ. γραβιέρα Κρήτης με χαμηλά λιπαρά
•4-5 φέτες παστουρμά*
•4-5 φετάκια σουτζούκι*
*Για την χωρίς γλουτένη εκδοχή της, αναζητήστε αλλαντικά της αρεσκείας σας που δεν περιέχουν γλουτένη.
Για να ετοιμάσουμε την βάση της πίτσας, ρίχνουμε μέσα σ’ ένα μπολ την φρασμένη φάβα μαζί με το λάδι και τον κουρκουμά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν και στην συνέχεια προσθέτουμε το τυρί. Καλό ανακάτεμα, τέλος ρίχνουμε την βρώμη και το αλεύρι ανακατεμένα με το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Δημιουργούμε μια μαλακιά ζύμη ουσιαστικά. Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε λαδόκολλα που την λαδώνουμε με ένα πινέλο. Απλώνουμε πάνω στην λαδόκολλα την ζύμη με την βοήθεια ενός μικρού πλάστη, αφού πρώτα έχουμε στρώσει από πάνω της μια διάφανη μεμβράνη, που θα μας βοηθήσει, να μην κολλήσει η ζύμη πάνω στον πλάστη.
Δίνουμε στρογγυλό σχήμα και ύψος περίπου μισού εκατοστού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στις αντιστάσεις για 20 λεπτά.
Έχουμε παράλληλα ετοιμάσει την σάλτσα. Την μισή θα την ανακατέψουμε με τα κρεμμύδια που κόψαμε σε ροδέλες και την υπόλοιπη την στρώνουμε πάνω στο ημιψημένο ζυμάρι της πίτσας.
Τοποθετούμε τα κρεμμύδια πάνω στο ζυμάρι και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Βγάζουμε απ’ τον φούρνο και τοποθετούμε πάνω τα υπόλοιπα υλικά μας. Ψήνουμε 10 λεπτά ακόμα μέχρι να λιώσει δηλαδή το τυρί μας.
Η πίτσα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε!
Πιστέψτε με πως δεν θα καταλάβει κανείς ότι αυτή η πίτσα περιέχει όσπριο! Είναι μια “πονηρή” λύση για να φάνε τα παιδιά μας την αγαπημένη τους λιχουδιά κι εμείς να είμαστε ήσυχοι πως παράλληλα λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν τα όσπρια στον οργανισμό μας.
Καλή σας απόλαυση!!!
6 σχόλια
φανταστική!!!!!
[…] Πριν λίγο καιρό σας είχα παρουσιάσει μια διαφορετική πίτσα. Και λέω διαφορετική ,γιατί στην βάση της περιείχε ένα […]
Την έφτιαξα σήμερα με γραβιέρα και λουκάνικο! Τέλεια συνταγή! Πεντανόστιμο το ζυμάρι με την φάβα!
την εφτιαξα σημερα και οφείλω να πω ότι έγινε τέλεια!ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!
Χαίρομαι πάρα πολύ!!!
Χρόνια πολλά!!
Η βάση από φάβα είναι φανταστική!μπράβο σας
Αξιοποιούμε επιτέλους την φάβα που περρισεύει 🙂
Καλή χρονιά σας εύχομαι